Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
piotrekdom

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: piotrekdom » 13 paź 2020, 1:54

anubis pisze:Nie, nie ma masy takich misiów. Jak ktoś ma kolegę / znajomego pośrednika, a chce kupić mieszkanie to polecam pogadać. Ludzie chcą obniżki 30% aby coś kupić inwestycyjnie. 800 do 600 to jest obniżka 25% i wg. mojej znajomej gdzieś tyle trzeba teraz zejść, aby szybko sprzedać mieszkanie, chyba, że ma się coś super atrakcyjnego.

Faktem jest za to, że ludzie są jeszcze bardzo niechętni aby cokolwiek spuszczać z ceny poza tradycyjnymi "końcówkami". Tak zgaduję, że gdzieś na przełomie roku powinno się zacząć wyjaśniać w którą stronę idziemy. Wg. Cenatorium średni czas ekspozycji oferty, zanim sprzedający zweryfikuje oczekiwania, to 4-6 miesięcy. Skoro mieszkania zaczęły być wystawiane na dobrą sprawę dopiero w lipcu / czerwcu, a potem jeszcze ludzie czekali do października, bo być może turyści i studenci wrócą, to na dobrą sprawę dopiero teraz mamy okres kiedy kupujący "testują" rynek.

Jutro ci podniosę opłatę za wynajem :P Spłacasz mi kredyt od 5 lat, ale nie zapominaj ze mogę cię wywalić :P :P

krakus1891

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: krakus1891 » 13 paź 2020, 8:35

s44 pisze:@krakus1891, masz jakieś dane na poparcie swojej tezy?

wystarczy ??
Obrazek

shooter

Postautor: shooter » 13 paź 2020, 10:07

WiktorR pisze:
anubis pisze:
WiktorR pisze:Serio wierzysz w takiej bajki ? Gość zszedł z 850 tys. do 600 tys. Ja na rynku jest masa misiów, którzy by to kupili przy obniżce o 50k nie mówiąc już o 100K za gotówkę w ciągu paru dni

Nie, nie ma masy takich misiów. Jak ktoś ma kolegę / znajomego pośrednika, a chce kupić mieszkanie to polecam pogadać. Ludzie chcą obniżki 30% aby coś kupić inwestycyjnie. 800 do 600 to jest obniżka 25% i wg. mojej znajomej gdzieś tyle trzeba teraz zejść, aby szybko sprzedać mieszkanie, chyba, że ma się coś super atrakcyjnego.

Faktem jest za to, że ludzie są jeszcze bardzo niechętni aby cokolwiek spuszczać z ceny poza tradycyjnymi "końcówkami". Tak zgaduję, że gdzieś na przełomie roku powinno się zacząć wyjaśniać w którą stronę idziemy. Wg. Cenatorium średni czas ekspozycji oferty, zanim sprzedający zweryfikuje oczekiwania, to 4-6 miesięcy. Skoro mieszkania zaczęły być wystawiane na dobrą sprawę dopiero w lipcu / czerwcu, a potem jeszcze ludzie czekali do października, bo być może turyści i studenci wrócą, to na dobrą sprawę dopiero teraz mamy okres kiedy kupujący "testują" rynek.

Powiedz koleżance, że jak załatwi taką obniżkę to jej daje 50K do łapy.
Ale wy w bajki wierzycie :lol: :lol: :lol:

To jest pewnie ta koleżanka z która anubis oglądał miesiąc temu mieszkania w centrum w kamienicy za 4,2tys zł/m2 :lol: :lol: (no ale i tak nie kupił). Gość ma fantazje... :lol:

Pepeg

Postautor: Pepeg » 13 paź 2020, 10:36

Ktoś tutaj niedawno pisał że koszt budowy mieszkania w Krakowie to 5000zł plus działka, a tutaj proszę, sprzedają poniżej kosztów.

Obrazek

pawelk

Postautor: pawelk » 13 paź 2020, 11:14

Pepeg pisze:Ktoś tutaj niedawno pisał że koszt budowy mieszkania w Krakowie to 5000zł plus działka, a tutaj proszę, sprzedają poniżej kosztów.

raczej 5k z działką. a nawet jeśli bez działki to cena 5k to cena ŚREDNIA.

akurat ta inwestycja jest budowana w bardzo niskim standardzie w lokalizacji taniej jak barszcz. cudów nie ma, cena z czegoś wynika. Instalbud też tam sprzedaje po ok 5k i lekko w górę. to ogólnie tanie tereny jak na Kraków, ale trzeba się liczyć ze sporymi niedogodnościami (smród)

krakus1891

Postautor: krakus1891 » 13 paź 2020, 12:01

Pepeg pisze:Ktoś tutaj niedawno pisał że koszt budowy mieszkania w Krakowie to 5000zł plus działka, a tutaj proszę, sprzedają poniżej kosztów.

Biorąc pod uwagę że są tam takie mieszkania ...

Obrazek

paul1989

Postautor: paul1989 » 13 paź 2020, 12:25

Tam zawsze mieszkania były tansze o 1tys od innych inwestycji w róznym okresie, przy czasowych promocjach nawet 1,500zł. Cena podana w ogłoszeniu tyczy sie pewnie mieszkania od północy na parterze z najgorszym widokiem. Nigdy nie sa takie same ceny na 1 , 2, 3 pietrze. Stary myk deweloperów podajemy cene m2 za najgorszy lokal.

paul1989

Postautor: paul1989 » 13 paź 2020, 12:29

No i oczywiscie. Słoneczne miasteczko, sa mieszkania za 6800zł m2 :) Można sobie wklejać ze mieszkania za 4,900zł :lol: :lol: :lol: :lol:

pawelk

Postautor: pawelk » 13 paź 2020, 12:38

krakus1891 pisze:

Biorąc pod uwagę że są tam takie mieszkania ...

(tu obrazek co jest wyżej)

a co z tym mieszkaniem jest nie tak? dla mnie wygląda spoko

paul1989 pisze:No i oczywiscie. Słoneczne miasteczko, sa mieszkania za 6800zł m2 :) Można sobie wklejać ze mieszkania za 4,900zł :lol: :lol: :lol: :lol:

za jakie mieszkania chcą tam 6800zł? bo ja jakiś czas temu pytałem o ofertę mieszkań 3-4 pokojowych to dostałem z biura ok 10 ofert w cenach 4999,32-5599,80, i najtańsze to były te dwupoziomowe z antresolą. miejsca w garażu 23-25k więc też poniżej średniej krakowskiej

odpuściliśmy jednak ze względu na smród i odległy termin

sky83

Postautor: sky83 » 13 paź 2020, 12:59

Jak za 5K z garażem podziemnym budują i działką to szacun.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”