Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Rak

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: Rak » 09 lis 2020, 10:16

cała nadzieja..w gowinie ;)

Awatar użytkownika
anubis

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: anubis » 09 lis 2020, 10:38

rydler32 pisze:Wezmą to ukrytą inflacją i drukowaniem pustych pieniędzy, poprzez zadłużanie się, zniesienie stóp procentowych do zera (jeszcze 0.1% się da) i wykup obligacji przez NBP.

Nie da się tak. :D Wariant z PFR był ciekawym wysokokiem, ale to wyskok jednorazowy. Nie mogą dalej osłabiać złotówki z miliona przyczyn (jak chociażbym wzrost kosztu obsługi długu zagranicznego). To nie takie proste. Obniżanie stóp co niby da rządowi? To nie służy pozyskaniu środków tylko pobudzaniu gospodarki. Stopy są już tak niskie, że dalsze obniżanie niewiele da.

Rząd potrzebuje twardej gotówki i zrobią to albo jakimiś podatkami, oprocentowaniem depozytów czy coś podobnego albo wprowadzą np. kataster na drugą i następną nieruchomość.

Rozumiem generalnie to podejście, w sensie, że ludzie liczą, że rząd jakimiś sprytnymi kwikami załatwi pieniądze, ale sytuacja budżetowa jest dramatyczna, to nie jest jakaś lekka recesja. Inny rząd pewnie zacząłby od cięcia socjalu, zlikwidował 500+ itd. Ten tego nie zrobi niemal na pewno, tylko zapoluje na kasę osób, które nie są jego wyborcami.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

rydler32

Postautor: rydler32 » 09 lis 2020, 11:57

anubis pisze:
rydler32 pisze:Wezmą to ukrytą inflacją i drukowaniem pustych pieniędzy, poprzez zadłużanie się, zniesienie stóp procentowych do zera (jeszcze 0.1% się da) i wykup obligacji przez NBP.

Nie da się tak. :D Wariant z PFR był ciekawym wysokokiem, ale to wyskok jednorazowy. Nie mogą dalej osłabiać złotówki z miliona przyczyn (jak chociażbym wzrost kosztu obsługi długu zagranicznego). To nie takie proste. Obniżanie stóp co niby da rządowi? To nie służy pozyskaniu środków tylko pobudzaniu gospodarki. Stopy są już tak niskie, że dalsze obniżanie niewiele da.

Rząd potrzebuje twardej gotówki i zrobią to albo jakimiś podatkami, oprocentowaniem depozytów czy coś podobnego albo wprowadzą np. kataster na drugą i następną nieruchomość.

Rozumiem generalnie to podejście, w sensie, że ludzie liczą, że rząd jakimiś sprytnymi kwikami załatwi pieniądze, ale sytuacja budżetowa jest dramatyczna, to nie jest jakaś lekka recesja. Inny rząd pewnie zacząłby od cięcia socjalu, zlikwidował 500+ itd. Ten tego nie zrobi niemal na pewno, tylko zapoluje na kasę osób, które nie są jego wyborcami.

kredyt konsumpcyjny wynosi w tej chwili ok 7.22%, jest z czego schodzić, są inne stopy niż bazowa.
Dodruk pieniędzy u nas czy dofinansowanie z EU (gdzie też był dodruk z obligacji na ujemny procent) to to samo.
Słaba złotówka też jest stymulantem jeśli chodzi o inwestycję zagranicznych firm - Polska to dość duży gracz jeśli chodzi o outsourcing, price per value w przypadku spadku złotówki może być jeszcze bardziej korzystne, mamy dość niskie koszty pracy.
Kataster to też jeden z myków, pytanie czy wrzód na dupie państwa typu kościół się na to zgodzi ;) niesądze.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 09 lis 2020, 13:15

rydler32 pisze:Kataster to też jeden z myków, pytanie czy wrzód na dupie państwa typu kościół się na to zgodzi ;)

To już inna bajka. Jestem przekonany, że kościół byłby wyłączony. W sumie nie wiem nawet czy dałoby się nałożyć na kościół taki podatek bez wypowiedzenia konkordatu. Obecnie kościół płaci podatki wyłącznie jak prowadzi działalność gospodarczą niezwiązaną z działalnością religijną. Kościoły nie płacą np. nowego podatku deszczowego.

Z innej beczki, dzisiaj rano dzwonił do mnie pośrednik, że ma kolejne dwie nieruchomości, gdzie właściciel zszedł konkretnie z ceny (prosiłem o kontakt wyłącznie z takimi ofertami). Jedna na Kazimierzu, druga po drugiej stronie Wisły ale z dużym balkonem i widokiem na Wisłę. No zobaczymy. Szybko zapytałem jak nastroje i mówił, że przytłaczające. Część jego klientów zaczęła już dojrzewać, nie wszyscy mogą czekać do wiosny. Kilku się wycofało zupełnie ze sprzedaży i planują przeczekać kryzys co by się nie działo. Proporcje obu grup podobne, najwięcej jednak wciąż tych, którzy chcą sprzedać po starych cenach z negocjacjami 5-10%.
Ostatnio zmieniony 09 lis 2020, 13:18 przez anubis, łącznie zmieniany 1 raz.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:

Pola

Postautor: Pola » 09 lis 2020, 13:18

anubis pisze:
rydler32 pisze:Kataster to też jeden z myków, pytanie czy wrzód na dupie państwa typu kościół się na to zgodzi ;)

To już inna bajka. Jestem przekonany, że kościół byłby wyłączony. W sumie nie wiem nawet czy dałoby się nałożyć na kościół taki podatek bez wypowiedzenia konkordatu. Obecnie kościół płaci podatki wyłącznie jak prowadzi działalność gospodarczą niezwiązaną z działalnością religijną.

Z innej beczki, dzisiaj rano dzwonił do mnie pośrednik, że ma kolejne dwie nieruchomości, gdzie właściciel zszedł konkretnie z ceny (prosiłem o kontakt wyłącznie z takimi ofertami). Jedna na Kazimierzu, druga po drugiej stronie Wisły ale z dużym balkonem i widokiem na Wisłę. No zobaczymy. Szybko zapytałem jak nastroje i mówił, że przytłaczające. Część jego klientów zaczęła już dojrzewać, nie wszyscy mogą czekać do wiosny. Kilku się wycofało zupełnie ze sprzedaży i planują przeczekać kryzys co by się nie działo. Proporcje obu grup podobne, najwięcej jednak wciąż tych, którzy chcą sprzedać po starych cenach z negocjacjami 5-10%.

Tak było.

Co to znaczy zszedł konkretnie z ceny? Na pewno pośrednicy jawnie mówiliby, że nastroje są przytłaczające, przecież to w ogóle nie były dla nich antyautomarketing.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 09 lis 2020, 13:21

Pola pisze:Na pewno pośrednicy jawnie mówiliby, że nastroje są przytłaczające, przecież to w ogóle nie były dla nich antyautomarketing.

Nie wiem jakiego masz pośrednika, ale polecam takich z którymi można normalnie, szczerze rozmawiać. Ja mam paru, w tym moją dobrą znajomą i faceta, który jest dobrym kolegą innego kolegi. Pośrednikom generalnie też zależy żeby sprzedawać, bo jak nie sprzedają to nie mają prowizji.

Są też takie biura w Krakowie, które czarują, ściemniają i trudno nie odnieść wrażenia, że ludzie tam pracujący mają o nieruchomościach średnie pojęcie. Ale to się da wyczuć po 15 minutach rozmowy.

NeVeS

Postautor: NeVeS » 09 lis 2020, 13:22

Pfizer dzisiaj ogłosił, że ma szczepionkę skuteczną w 90%, pod koniec listopada istnieje szansa że będzie zatwierdzona przez FDA. Do końca roku chcą zaszczepić 25mln ludzi. Także jak pisałem wcześniej, szczepionka jest bliżej niż dalej. Na giełdach euforia, spółki przecenione przez pandemię wystrzeliły w kosmos.

Mar G

Postautor: Mar G » 09 lis 2020, 13:28

A tu detale.
Producent rekawiczek minus 15 proc w kilka chwil....

bankier.pl/wiadomosc/Pfizer-ma-szczepionke-na-Covid-19-Rynek-chce-w-to-wierzyc-7997873.html

Pola

Postautor: Pola » 09 lis 2020, 13:31

anubis pisze:
Pola pisze:Na pewno pośrednicy jawnie mówiliby, że nastroje są przytłaczające, przecież to w ogóle nie były dla nich antyautomarketing.

Nie wiem jakiego masz pośrednika, ale polecam takich z którymi można normalnie, szczerze rozmawiać. Ja mam paru, w tym moją dobrą znajomą i faceta, który jest dobrym kolegą innego kolegi. Pośrednikom generalnie też zależy żeby sprzedawać, bo jak nie sprzedają to nie mają prowizji.

Są też takie biura w Krakowie, które czarują, ściemniają i trudno nie odnieść wrażenia, że ludzie tam pracujący mają o nieruchomościach średnie pojęcie. Ale to się da wyczuć po 15 minutach rozmowy.

To może pochwal się, jakie to firmy, chętnie skorzystamy z pomocy tak dobrych pośredników. I skoro są tacy dobrzy, to nie wiem, dlaczego wciąż nie masz meiszkania xD.

Mar G

Postautor: Mar G » 09 lis 2020, 13:35

A waluty w tydzień po 20 groszy w dół....
Usd 3.75 , eur 4.45

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”