Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
ITGeek

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: ITGeek » 14 lis 2020, 21:40

Oj to chłopie się pograzyles. Pierwsze zdanie:
Z racji, że pracuje akurat w szeroko pojętej branży budowlanej (pracuje w biurze konstrukcyjnym - najwięcej konstrukcji na rynek krakowski)
.

Dalej w ciągu zmyślonych bredni już się pogubiles i:

Niestety rynek budowlany nie działa jak giełda i jeżeli ktoś uważa, że ceny spadną w ciągu kilku miesięcy o 20-30% to jest to moim zdaniem nierealne (choć życzę tego i jemu i sobie). I najprawdopodobniej będę musiał kupić mieszkanie według cen które teraz są z obniżką, którą teraz mi się uda ugrać.

Czyli rozumiem, że z jednej strony pracujesz w budowlance a z drugiej strony życzysz sobie spadków cen mieszkan o 30 procent. Coż za wspaniały człowiek i filantrop! :D

To tak jakbym ja zyczyl sobie spadków cen oprogramowania, jego wdrożenia i utrzymania.. Boże ile tutaj jest trolli.. szkoda, bo jak widać mało który post tutaj można traktować poważnie.

piotrekdom

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: piotrekdom » 14 lis 2020, 21:44

ITGeek pisze:Oj to chłopie się pograzyles. Pierwsze zdanie:
Z racji, że pracuje akurat w szeroko pojętej branży budowlanej (pracuje w biurze konstrukcyjnym - najwięcej konstrukcji na rynek krakowski)
.

Niestety rynek budowlany nie działa jak giełda i jeżeli ktoś uważa, że ceny spadną w ciągu kilku miesięcy o 20-30% to jest to moim zdaniem nierealne (choć życzę tego i jemu i sobie). I najprawdopodobniej będę musiał kupić mieszkanie według cen które teraz są z obniżką, którą teraz mi się uda ugrać.

Czyli rozumiem, że z jednej strony pracujesz w budowlance a z drugiej strony życzysz sobie spadków cen mieszkan o 30 procent. Coż za wspaniały człowiek i filantrop! :D

To tak jakbym ja zyczyl sobie spadków cen oprogramowania, jego wdrożenia i utrzymania.. Boże ile tutaj jest trolli.. szkoda, bo jak widać mało który post tutaj można traktować poważnie.

:lol: :lol: Zgadza się. To tak jakby Atrubis i kozele życzyli sobie obcięcia zasiłku dla bezrobotnych o 50% :lol: :lol:

MW_19

Postautor: MW_19 » 14 lis 2020, 22:06

.

Dziękuję za tak szybki odzew. Tak na prawdę czytałem trochę Twoich postów i wcale mnie on nie dziwi.

Życzę sobie żeby ceny były adekwatne do realiów - cen zakupu gruntu + ceny wykonania + marketing + racjonalna marża dewelopera.
Cena m2 projektu jest śmiesznym ułamkiem ceny, którą płacisz za mieszkanie i żeby było ciekawiej jej wzrost był żaden względem wzrostu ceny mieszkań.
Więc spadek ceny mieszkania nie wpływa na moje zarobki tak samo jak nie wpływa nagły wzrost ceny mieszkania.
Ale biorąc pod uwagę, że masz w nazwie IT... pewnie miałeś kontakt z kontraktami i wiesz, że kwestia cen projektu w danej branży nie może być poruszana na forum publiczny - to tak poza tematem. Jeżeli nick nawiązuje do wykonywanego zawodu.

Moim zdaniem na nagły wzrost cen mieszkań mają wpływ osoby, które nic nie wnoszą do całej inwestycji poza wrzuceniem dużej ilości pieniędzy (które nawet nie należą do nich) i nagłym wykupem dużej ilości mieszkań w danej inwestycji. Po czym wrzucają te mieszania 40 - 50 tys. drożej na portale typu olx czy gumtree. Takie osoby biorą na siebie duże ryzyko inwestycyjne i jeżeli wszytko działa to zarabiają spore pieniądze, jeżeli coś się popsuje to również tracą dużo. Bardzo duży wpływ na rynek krakowski mają też Inwestorzy, którzy kupują mieszkania pod najem krótkoterminowy.
Wystarczy zobacz na metraże mieszkań w nowych inwestycjach - większość poniżej 50m2.

I żeby było jasne (zakładam, że umiesz czytać i logicznie rozumować) - uważam że podawane wielkości spadków rzędu 30 proc. są po prostu nierealne. Takie coś by musiał trwać latami, a nie jak część osób uważa, że w przeciągu kilku miesięcy.

Jak pewnie Twój bystry umysł wyłapał napisałem, że pewnie będę musiał kupić po aktualnych cenach z ew. rabatem, który utarguje.

Jako osoba kupująca chciałbym kupić jak najtaniej, ale nie liczę na wymieniane na tym forum spadki. Satysfakcjonuje mnie sam fakt zatrzymania się cen i możliwości negocjacji. Być może uda mi się coś ugrać, a być może nie. Tu jest pytanie ile dana osoba może czekać.

Co nie zmienia faktu, że oferowane ceny nie określają wartości materialnej budynku, tylko jakąś wartość "wyimaginowaną".

Pozdrawiam

mac_kow

Postautor: mac_kow » 14 lis 2020, 22:06

Wysyp trolli na całego. Przewodniczący stada Anubis co prawda nie "z branży", ale ma "dobrych znajomych" wszędzie, a to w biurach pośrednictwa, a to u deweloperów a to gdzie indziej. Kolejni to znowu pracownicy branży. Z pewnością :D

Niemniej jednak świeży troll poruszył jakże ciekawy temat. Trollernia zarejstrowana przypadkiem zupełnie we wrześniu 2020 pisze:

W większości miejsc w Krakowie cena m2 budynku inwestycji oscyluje w granicach 4000 zł. Nie mówię tu o inwestycjach przykładowo przy rondzie Grzegórzeckim itp. ale np. w Bieżanowie, Łagiewnikach, Woli Duchackiej czy Borku Fałęckim. W tych miejscach cena z działką nie przekracza 4500 - max. 5000zł. Nie wiem ile kosztuje marketing bo tym się nie zajmuje, ale wątpię że to akurat ta składowa nabija ceny mieszkań.

Ja powiem tak- cena składników za porządny sushi set, zwłaszcza kupowanych hurtowo, nie przewyższa 20-30zł. Wiem, bo regularnie robię w domu. Jednak porządny set, odpowiadający wartości składników kosztuje- nawet w opcji "dowóz/odbiór" - około 200zł. Czasem więcej. A wiecie, jak podrożało w ostatnie 5 lat?

Pytanie jest proste- kiedy pęknie bańka na cenach sushi? Ech, żeby chociaż pękła na pospolitej pizzy. Pizza też poszła w górę!

Czy wspominałem już o tym, ile kosztuje produkcja iPhone'a a za ile kupujemy go w sklepie? To bardzo ciekawe zagadnienie:
investopedia.com/financial-edge/0912/the-cost-of-making-an-iphone.aspx

Dla tych, którzy mają problem z myśleniem abstrakcyjnym i nie mają bladego pojęcia o prowadzeniu biznesu.
Deweloper to nie warzywniak na rogu. Ryzyko, płynność, skala i horyzont inwestycji troszkę inne. Za marżę 5% nikt się w takie coś bawić nie będzie- po prostu. Nie dziwię się. Swoją drogą od takiego dewelopera bałbym się kupić mieszkanie.

Trollerstwo anubisowe straszy upadłościami- OK. Parafrazując słynne posłanki na Sejm RP: "Niech upadają". Już widzę to, jak na ich miejsce wskoczą inne firmy i nagle będą budować za pół darmo a robotnicy wrócą do 10zł/h na budowie.

Ale takie rzeczy wie dopiero ktoś, kto chociażby np. liznął temat budowy domu systemem gospodarczym. Jest "tanio". Nigdy więcej, po prostu. Firma, 100% marży i banan na twarzy.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 14 lis 2020, 22:20

ITGeek pisze:Boże ile tutaj jest trolli...

Trolle, trolle, wszędzie trolle. Nawet jak gość pisze, że nie wierzy w głębokie spadki to troll. Bo w ogóle ośmielił się napisać, że ceny jakoś polecą. :D Wam się już w głowach zakisiło. Trolle, trolle... Jak schizofrenicy. Od czasu do czasu przydałaby się jakaś kontra merytoryczna, a nie ciągle trolle, trolle.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

MW_19

Postautor: MW_19 » 14 lis 2020, 22:27

anubis pisze:
ITGeek pisze:Boże ile tutaj jest trolli...

Trolle, trolle, wszędzie trolle. Nawet jak gość pisze, że nie wierzy w głębokie spadki to troll. Bo w ogóle ośmielił się napisać, że ceny jakoś polecą. :D

Wam się już w głowach zakisiło. Trolle, trolle... Jak schizofrenicy.

Jedną rzeczą z którą mogę się zgodzić to fakt, że jest tu dużo trolli.
Tyle w temacie. Szkoda czasu na pisanie na tym forum. Pytanie czy to forum i ten temat ma jeszcze jakiś sens - jeżeli jest tu jakiś Moderator.
Lepiej brać się do pracy. Bo z tego są pieniądze a nie z pisania postów.
Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru.

ITGeek

Postautor: ITGeek » 14 lis 2020, 22:33

MW_19 pisze:
.

Dziękuję za tak szybki odzew. Tak na prawdę czytałem trochę Twoich postów i wcale mnie on nie dziwi.

Życzę sobie żeby ceny były adekwatne do realiów - cen zakupu gruntu + ceny wykonania + marketing + racjonalna marża dewelopera.
Cena m2 projektu jest śmiesznym ułamkiem ceny, którą płacisz za mieszkanie i żeby było ciekawiej jej wzrost był żaden względem wzrostu ceny mieszkań.
Więc spadek ceny mieszkania nie wpływa na moje zarobki tak samo jak nie wpływa nagły wzrost ceny mieszkania.
Ale biorąc pod uwagę, że masz w nazwie IT... pewnie miałeś kontakt z kontraktami i wiesz, że kwestia cen projektu w danej branży nie może być poruszana na forum publiczny - to tak poza tematem. Jeżeli nick nawiązuje do wykonywanego zawodu.

Moim zdaniem na nagły wzrost cen mieszkań mają wpływ osoby, które nic nie wnoszą do całej inwestycji poza wrzuceniem dużej ilości pieniędzy (które nawet nie należą do nich) i nagłym wykupem dużej ilości mieszkań w danej inwestycji. Po czym wrzucają te mieszania 40 - 50 tys. drożej na portale typu olx czy gumtree. Takie osoby biorą na siebie duże ryzyko inwestycyjne i jeżeli wszytko działa to zarabiają spore pieniądze, jeżeli coś się popsuje to również tracą dużo. Bardzo duży wpływ na rynek krakowski mają też Inwestorzy, którzy kupują mieszkania pod najem krótkoterminowy.
Wystarczy zobacz na metraże mieszkań w nowych inwestycjach - większość poniżej 50m2.

I żeby było jasne (zakładam, że umiesz czytać i logicznie rozumować) - uważam że podawane wielkości spadków rzędu 30 proc. są po prostu nierealne. Takie coś by musiał trwać latami, a nie jak część osób uważa, że w przeciągu kilku miesięcy.

Jak pewnie Twój bystry umysł wyłapał napisałem, że pewnie będę musiał kupić po aktualnych cenach z ew. rabatem, który utarguje.

Jako osoba kupująca chciałbym kupić jak najtaniej, ale nie liczę na wymieniane na tym forum spadki. Satysfakcjonuje mnie sam fakt zatrzymania się cen i możliwości negocjacji. Być może uda mi się coś ugrać, a być może nie. Tu jest pytanie ile dana osoba może czekać.

Co nie zmienia faktu, że oferowane ceny nie określają wartości materialnej budynku, tylko jakąś wartość "wyimaginowaną".

Pozdrawiam

Nie ma sensu żebyś się tak tutaj produkował. Każdy kto ma "bystry" umysł i "umie czytać" już zobaczył, że jesteś kolejnym trollem i nikt poważny nie potraktuje Twoich wpisów na serio. Może warto ponownie stworzyć nowego konto? (chyba to już masz opanowane do perfekcji).

A skoro wyciągasz wnioski o ludziach na podstawie nazwy użytkownika na forum to moze, daj sobie w nazwie Cristiano Ronaldo i podaj się za napastnika Juventusu Turyn i reprezentanta Portugalii, będziesz tak samo wiarygodny jak człowiek z branży budowlanej, który życzy sobie spadków cen nieruchomości.

MW_19

Postautor: MW_19 » 14 lis 2020, 22:46

ITGeek pisze:
MW_19 pisze:

Pozdrawiam

Nie ma sensu żebyś się tak tutaj produkował. Każdy kto ma "bystry" umysł i "umie czytać" już zobaczył, że jesteś kolejnym trollem i nikt poważny nie potraktuje Twoich wpisów na serio. Może warto ponownie stworzyć nowego konto? (chyba to już masz opanowane do perfekcji).

A skoro wyciągasz wnioski o ludziach na podstawie nazwy użytkownika na forum to moze, daj sobie w nazwie Cristiano Ronaldo i podaj się za napastnika Juventusu Turyn i reprezentanta Portugalii, będziesz tak samo wiarygodny jak człowiek z branży budowlanej, który życzy sobie spadków cen nieruchomości.

OK. Zgadzam się że produkowanie się na tym forum nie ma sensu. Mało kto doszukuje się tu merytoryki.
Raczej trzeba pisać pogrubionym tekstem "BĘDZIE DROŻEJ" lub "BĘDZIE TANIEJ".
Życzę sukcesów, mam nadzieje że ceny mieszkań nagle nie popsują Twojego biznesu.
Na tym forum można jedynie coś zakładać na początek - ale ciężko wyciągać wnioski. Spokojnie.
Jedyny wniosek który można na tym forum wyciągnąć i który przejdzie bez większego odzewu i kontrowersji to: TANIEJ NIE BĘDZIE.
Choć tak na prawdę to nikt nie wie jak będzie.

Na prawdę myślisz że tak nachalnego naganiania nie da się wyczuć?

Ja jasno mówię, że nie wiem w która stronę pójdą ceny.
W tak dziwnym okresie nikt nie wie w która pójdą. Orientuje się natomiast co mniej więcej ile kosztuje. Tyle.

Pozdrawiam.

ITGeek

Postautor: ITGeek » 14 lis 2020, 22:58

Jeśli czytałeś moje posty to znasz moje zdanie. Według mnie ceny mieszkań w topowych lokalizacjach, w najlepszych układach z tarasami i powierzchnia +70m2 nie spadną, a będą tylko rosły. Przedstawiłem również tutaj na to kilka dowodow (w przeciwieństwie do trolli mówiących o 30 procentowych spadkach).Wszystkie inne spadki mnie nie zdziwią. Zwłaszcza kurniki (20m2) nadające się do hodu klatkowego, a nie do mieszkania. Okno w okno z sasiadem- ciekawa teza jak na naganiacza? Jeśli chodzi o "mój biznes" to mam głęboką gdzieś czy ceny mieszkań wzrosną czy spadną. Wyrażam tylko swoje opinie.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 14 lis 2020, 23:12

ITGeek pisze:w najlepszych układach z tarasami i powierzchnia +70m2 nie spadną, a będą tylko rosły

Które piętro, która inwestycja? Podaj jedną taką, w trakcie, gdzie deweloper nie wyprzedał jeszcze oferty. Moim zdaniem wszystkie polecą, co już zresztą pisałem. Im większa różnica pomiędzy ceną ofertową a kosztami odtworzeniowymi + ceną gruntu, tym bardziej.
Ostatnio zmieniony 14 lis 2020, 23:13 przez anubis, łącznie zmieniany 1 raz.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”