Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
MW_19

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: MW_19 » 14 lis 2020, 23:13

ITGeek pisze:Jeśli czytałeś moje posty to znasz moje zdanie. Według mnie ceny mieszkań w topowych lokalizacjach, w najlepszych układach z tarasami i powierzchnia +70m2 nie spadną, a będą tylko rosły. Przedstawiłem również tutaj na to kilka dowodow (w przeciwieństwie do trolli mówiących o 30 procentowych spadkach).Wszystkie inne spadki mnie nie zdziwią. Zwłaszcza kurniki (20m2) nadające się do hodu klatkowego, a nie do mieszkania. Okno w okno z sasiadem- ciekawa teza jak na naganiacza? Jeśli chodzi o "mój biznes" to mam głęboką gdzieś czy ceny mieszkań wzrosną czy spadną. Wyrażam tylko swoje opinie.

I wyrażając opinie określasz inne osoby jako trolle?

Mieszkania 70m2 nie były celem Inwestorów, tylko rodzin z dziećmi stąd tam wahania cen będą mniejsze o ile będą. I u większości deweloperów takie mieszkania mają niższą cenę za m2.
Większość osób na start jako pierwsze mieszkanie nie kupuje 70m2 tylko około 45-55m2. I takie mieszkania są droższe od tych wymienionych przez Ciebie. Mieszkania z metrażem 45-55m2 są wykupywane pod najem. Z salonu robi się dodatkowy pokój i zostawia ciemną kuchnie np.
A najbardziej wzrost cen widać na kawalerkach gdzie cena na osiedlu Piastów potrafi wynieść 10tys./m2 - i ta cena w tej lokalizacji moim zdaniem jest oderwana od rzeczywistości, ale skoro aktualnie ludzie chcą kupić mieszkanie za takie pieniądze w tej lokalizacji to taka cena jest.

Ja natomiast odniosłem się do ceny wykonania, a nie do ceny sprzedaży.
W którym miejscu napisałem, że będą 30% spadki?

tomm

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: tomm » 14 lis 2020, 23:18

mac_kow pisze: Za marżę 5% nikt się w takie coś bawić nie będzie- po prostu.

Na kontraktach drogowych marze sa 8% i developerom sie oplaca, ale nie tutaj jak nie bedzie 30% to sie obraza i zaczna uprawiac ziemniaki na swoim banku ziemi. Koszt budowy to 4k, grunt zalezy gdzie ale 1k za PUM developerzy nie lubia przekraczac, dzialki "plomby" miedzy kamienicami w starym miescie w 2019 byly po 3k za PUM sprzedawane

Wydaje mi sie ze konkurencja jest wieksza w przypadku domow/blizniakow bo tam jest po prostu wiecej drobnych developerow.

Odnosnie rajdu cen, imho spowodowane jest to darmowymi rezerwacjami, "fliperzy" w 1 dniu rezerwowali najlepsze mieszkania i sprzedawali cesje co windowalo ceny (mechanizm przedstawiony byl na wykopie: wykop.pl/link/5515177/flip-na-deweloperskim-krotki-przyklad-czemu-ceny-mieszkan-w-miastach-drozeja/strona/4 ).
Pozniej wydaje mi sie ze Lokum pierwszy wyskoczyl z Salsa 22.10.2019 z cenami w przedsprzedazy 12-14.6k/m2 gdzie pianissimo bylo 8-12k nie wiele wczesniej (tam musi byc niezly halas od tramwajow na moscie).
Reszta devow to podchwycila, szczegolnie po akcji jak byla akcja ze 40mieszkan zeszlo 1 dnia na Zablociu chyba w Atalu (jest to gdzies na forum opisane) tak ze na drugi dzien cene o 2k podniesli. Moze bylo inaczej ale nawet z tym szczatkowym moim obrazem to sie trzyma kupy.

dAbo

Postautor: dAbo » 14 lis 2020, 23:26

To już nawet niechodni o to, czy będą spadki, ale jak niektórzy popłynęli, bo siedzą tu od paru lat mimo to, że nawet nie mają w planach kupna mieszkania no bo przecież trzeba mieć jakieś zajęcie. Wszystkich co choćby wspomną o spadkach nazywają trollami,kłamcami czy nawet frajerami. Potrafią nawet przywalić się do tego, że ktoś tam wspomniał, że z okna ma ładny widok na Kopiec i to też im sie nie podoba. I w kółko ten sam tekst jak nie kupisz teraz to dalej będziesz mieszkał u cioci.

apl

Postautor: apl » 14 lis 2020, 23:31

Przeglądam to forum od roku i w końcu na tym forum zaczyna pojawiać się coraz więcej sensownych komentarzy, nie rozumiem jak w obecnej sytuacji i przy takich cenach można twierdzić, że nie będzie spadków... Mam teraz jedno mieszkanie do wynajęcia, jakiś czas temu zastanawiałem się nad kupnem kolejnego lub nawet dwóch, na szczęście nie kupiłem, a myślałem nawet żeby kupić na Złocieniu po 6k i sprzedać po kilku latach. Cenę tego, które jest przeznaczone na wynajem, obniżałem już 2x i chętnych nadal brak, na szczęście kupowałem po 3,2k więc trochę jestem na plusie i mogę sobie pozwolić, żeby stało puste :)

Rozmawiałem ze znajomym z biura nieruchomości, gdzie mam wystawione mieszkanie i ceny za wynajem i sprzedaż (transakcyjne, nie ofertowe) mocno w dół. Inny kwestia, to jak można kupować mieszkania takie jak np. Przybyszewskiego 64 po 10k, a kilka osób tu piszących, traktuje to miejsce, jak ósmy cud świata (z widokiem na kopiec :D), potem tłumaczą, że te platformy to w sumie są fajne, komórki lokatorskie w takiej formie też nie najgorsze i wcale nie jest ciasno, bo można sobie kupić na wyższym piętrze i sąsiedniego bloku nie widać :)

kozel

Postautor: kozel » 14 lis 2020, 23:43

Fajnie Paniowie, mamy wkońcu to trochę więcej osób co myślą krytycznie i faktami, a nie pustym gołosłowiem naganiaczy ... "kto ma oczy to widzi, kto tu dyskutuje merytorycznie a kto tu jest bo mu za to płacą - spekulanci ...

ciekawy artykuł, właśnie min. o szerzącej się spekulacji na rynku:
spidersweb.pl/bizblog/banka-cen ... uchomosci

za cytuję kilka akapitów:
"Im szybciej rosną ceny mieszkań, tym więcej z nas jest przekonanych, że taniej już nie będzie i stara się kupić, zanim będzie jeszcze drożej" - na czym korzytają spekulanci ...
"Analitycy od kilku lat zgodnie komentują, że zakupy gotówkowe to głównie zakupy spekulacyjne "
"Szacuje się, że dziś nawet 1/3 kupowanych mieszkań to zakupy spekulacyjne. To idealne warunki do rozwoju bańki cenowej " - co trzecie mieszkanie na rynku jest od SPEKLUANTA - czy jest objaw zdrowego rynku ??

komu służy spekulacja.. fliperstwu i cesyjkowiczą - w celu realizacji szybkich chciwych zysków tj. od 30 - 100 tyś na mieszkaniu -
napędzaniu bańki na i podbijanie gigantycznych cen na nieruchomościach ...

A ci co tu od kliku stron wykrzykują, próbuj prześmiewać czyjeś opinie i od trolli wzywają, własnie się SAMI zdemaskowali ...
Tak realnie, to jaki ktoś miałbym mieć biznes, w wyrażaniu opini że mogą być ew. spadki, na czym niby zarobie ?

Ja raczej widzę, większy biznes w NAGANIANIU na wzrosty, bo tutaj może być cała masa, wyuczepianych, bizesików, poczawszy od dewoloperów, pośredniów skoczywszy na fliperk- cesyjko SPEKULANTACH - i na to właśnie obstawiam ...

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 14 lis 2020, 23:52

kozel pisze:"Im szybciej rosną ceny mieszkań, tym więcej z nas jest przekonanych, że taniej już nie będzie i stara się kupić, zanim będzie jeszcze drożej"

A teraz trend się odwrócił i z kim bym nie pogadał to mówi, że ceny oczywiście spadną, a jeśli ktoś kupuje teraz to tylko dlatego, że musi. Jedyne osoby, które na pytanie czy ceny w przyszłym roku polecą odpowiadają "nie wiem", "to zależy", "no różnie może być" itd. to pośrednicy, deweloperzy i inne osoby z branży.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

piotrekdom

Postautor: piotrekdom » 14 lis 2020, 23:56

U mnie z kolei odwrotnie i z kimkolwiek bym nie rozmawiał, to mówi że ceny oczywiście wzrosną i napewno się to nie odwróci. A jeśli ktoś nie kupuje, to tylko dlatego, że go zwyczajnie nie stać.
Ostatnio zmieniony 14 lis 2020, 23:59 przez piotrekdom, łącznie zmieniany 1 raz.

kozel

Postautor: kozel » 15 lis 2020, 0:00

Trochę o jeszcze o jednym mechanizmie na lini dewoloperka-flliperka:
Tj. mechnizami, kreowanie sztucznego popytu, napędzani owczego pędu :

"I tak wlasnie deweloperzy i fliperzy manipuluja cenami mieszkan, czysta spekulacja...
manipulacja polegajaca na tym ze mieszkania szybko schodza, wszystkie pozarezerwowane a potem odbywa sie odsprzedaz cesji, albo nawet powrót mieszkania do sprzedazy przez dewelopera... po wyższych już cenach oczywiscie, bo 70% już wypedrzedane i dewowi już nie zależy... na szybkiej sprzedaży bo kasa na budowe już jest...

no i co spekulanci cisza... ??

dAbo

Postautor: dAbo » 15 lis 2020, 0:42

To aż ciężko uwierzyć, że można sie tak sfiksować na naganianie na wzrosty.
Jak dla mnie Witt, pioterkdom i Giovanna to ta sama osoba to ten sam poziom coś jak patostreamerzy na YouTube

Indyk

Postautor: Indyk » 15 lis 2020, 9:21

dAbo pisze:To aż ciężko uwierzyć, że można sie tak sfiksować na naganianie na wzrosty.
Jak dla mnie Witt, pioterkdom i Giovanna to ta sama osoba to ten sam poziom coś jak patostreamerzy na YouTube

Przejrzałem ten wątek.
Jest tu sporo ludzi w których interes uderza spadek cen.
Jest tu sporo zaklinania rzeczywistości.

Złoty medal przyznaję temu panu od "Kraków nie jest dla każdego". No mistrz :D

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”