Przybyszewskiego 64 Kraków Atal - opinie i forum (apartamenty na Krowodrzy)

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Mar G

Re: Przybyszewskiego 64 Kraków Atal - opinie i forum (apartamenty na Krowodrzy)

Postautor: Mar G » 29 lis 2020, 22:42

Tak. Dlatego uważam, że mieszkania półn-zach będą słyszeć. Południowe nie - chyba , że hałas odbije się falą zwrotną z Kopca K...
Każdy kupujący powinien to brać pod uwagę przy wyborze kierunku okien.

Ta uliczka - żółta strzałka - to nie wyjazd z tunelu - tylko dojście/dojazd na tereny rekreacyjne na dachu tunelu.
Ma być tak jak w budowanej TL na tunelu na Zbrojarzy - boiska,place zabaw, skatepark etc.

Obrazek

piotrekdom

Postautor: piotrekdom » 29 lis 2020, 22:53

Ale smuty walicie. Ja byłem na Dąbskiej zaraz koło Lema i nic nie słychać. A Armii Krajowej to przy tym pikuś.

bono19

Postautor: bono19 » 29 lis 2020, 23:12

piotrekdom pisze:Ale smuty walicie. Ja byłem na Dąbskiej zaraz koło Lema i nic nie słychać. A Armii Krajowej to przy tym pikuś.

Pod jakim względem pikuś? Ilość pasów na jezdni nie jest równoznaczna ze zwiększonym hałasem, według mnie tam jest ciszej od Armii.
Swoją drogą według map akustycznych też, więc jest nas dwóch.

Obrazek

piotrekdom

Postautor: piotrekdom » 29 lis 2020, 23:28

To się przejedz na miejsce, a nie posiłkuj durną mapką bez legendy. Na Lema samochody pędzą 150 km/h, a na Armii 50, bo ciagle pasy albo światła.

bono19

Postautor: bono19 » 29 lis 2020, 23:49

Faktycznie opracowania akustyczne powinni chyba robić na podstawie subiektywnych obserwacji prędkości z jaką jadą tam samochody :idea:

fakir151

Postautor: fakir151 » 30 lis 2020, 16:05

Do ludzi którzy kupili mieszkanie: jaka odchyłka w powierzchni mieszkania procentowo jest akceptowalna bez rozliczenia na plus lub minus? Trochę to dziwne bo mi powiedziano ze do 2%.

Mar G

Postautor: Mar G » 30 lis 2020, 16:38

fakir151 pisze:Do ludzi którzy kupili mieszkanie: jaka odchyłka w powierzchni mieszkania procentowo jest akceptowalna bez rozliczenia na plus lub minus? Trochę to dziwne bo mi powiedziano ze do 2%.

Ja mam wynegocjowany taki zapis :
w przypadku zmiany powierzchni o mniej niż 2% cena określona w Umowie zostanie odpowiednio zmniejszona. W przypadku zmiany powierzchni o więcej niż 2% będzie przysługiwać prawo odstąpienia od Umowy lub rozliczenie.

Uwaga mała - zapisy negocjowałem indywidualnie w 1.tygodniu sprzedaży (2 lata temu). Inna zupełnie sprawa niż teraz, gdy osiedle praktycznie na etapie wyprzedania rozsądnych lokali.

fakir151

Postautor: fakir151 » 30 lis 2020, 17:26

Mar G pisze:
fakir151 pisze:Do ludzi którzy kupili mieszkanie: jaka odchyłka w powierzchni mieszkania procentowo jest akceptowalna bez rozliczenia na plus lub minus? Trochę to dziwne bo mi powiedziano ze do 2%.

Ja mam wynegocjowany taki zapis :
w przypadku zmiany powierzchni o mniej niż 2% cena określona w Umowie zostanie odpowiednio zmniejszona. W przypadku zmiany powierzchni o więcej niż 2% będzie przysługiwać prawo odstąpienia od Umowy lub rozliczenie.

Uwaga mała - zapisy negocjowałem indywidualnie w 1.tygodniu sprzedaży (2 lata temu). Inna zupełnie sprawa niż teraz, gdy osiedle praktycznie na etapie wyprzedania rozsądnych lokali.

Tak czy owak jest to klauzula niedozwolona. Będę się upierał aby zmiana powierzchni powodowała zmianę ceny, nie wierzę że akurat będę miał więcej niż oni podają w projekcie.

Mar G

Postautor: Mar G » 30 lis 2020, 17:59

Rozumiem, że taki zapis jak mój już nie stosują ? Ja mam obniżkę w razie zmniejszenia lokalu.
Choć wyroki sądowe nie są jednoznaczne w tej materii. Niektóre sądy akceptują zmniejszenie do 2% bez zmiany kosztu jako naturalny proces budowlany.

Bodzioo

Postautor: Bodzioo » 30 lis 2020, 18:36

Ciekawą praktykę stosuje deweloper, ja podpisywałem rok temu umowę deweloperską na innej inwestycji Atala i mam w umówie ponizszy zapis. Nie musiałem niczego negocjować.

w przypadku gdy powierzchnia użytkowa lokalu po jego wybudowaniu i obmiarze ulegnie zwiększeniu lub zmniejszeniu w stosunku do powierzchni projektowanej wskazanej w niniejszej umowie o nie więcej niż 2%:​
- będzie zobowiązany do uregulowania różnicy w cenie wynikającej z faktu, że rzeczywista powierzchnia użytkowa przedmiotów umowy jest większa od powierzchni projektowanej, w terminie 14 dni od otrzymania zawiadomienia, o którym mowa powyżej,​
- w przypadku gdy rzeczywista powierzchnia użytkowa lokalu będzie mniejsza od powierzchni projektowanej cena określona w § 3 ust. 1 niniejszej umowy zostanie zmniejszona z uwzględnieniem cen za 1 m² powierzchni określonych w § 3 ust. 2 niniejszej umowy.​

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”