Przybyszewskiego 64 Kraków Atal - opinie i forum (apartamenty na Krowodrzy)

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Awatar użytkownika
anubis

Re: Przybyszewskiego 64 Kraków Atal - opinie i forum (apartamenty na Krowodrzy)

Postautor: anubis » 24 sty 2021, 1:01

To mnie najbardziej bawi w tej inwestycji "widok na kopiec". Na Wisłę, Wawel - to rozumiem, ale płacić cokolwiek za "widok na kopiec"? :D

Ale tak serio. Zgadzam się z @Mar G, że zaletą tej inwestycji jest to, że w części mieszkań jest jakiś widok i nic tu się nie wybuduje. To racja. Z tym, że większość mieszkań ma tradycyjny widok "na okno sąsiada" lub na AK.

Zgadzam się również, że budynki są wykonane estetycznie. To generalnie wizytówka Atalu, trudno znaleźć ich brzydkie inwestycje, jak chociażby to co oferuje Proins.

No a jakie są inne zalety tej inwestycji? No tu jest pies pogrzebany. W zasadzie żadne. Lokalizacja "pomiędzy centrum a zadupiem", komunikacja miejska uboga, infrastruktura usługowa żadna, na osiedlu ciasno, nawet bardzo. To jest, zupełnie obiektywnie rzecz ujmując, komunikacyjne nigdzie. Po parówki na śniadanie będziesz musiał odpalać samochód i ściągać go z platformy parkingowej. Na imprezę do miasta podskoczysz o ile będzie jechał odpowiedni autobus, inaczej z 3 przesiadkami. To się średnio nadaje dla rodziny czy pary, bardziej właśnie pod najem jako przedłużenie akademików AGH.

Dlatego uważam, że przy spadkach cen transakcyjnych, które już obserwujemy to będzie stało za parę lat dużo, dużo niżej. Teraz w cenie będą raczej ogródki, normalne garaże i przestrzeń.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Mar G

Postautor: Mar G » 24 sty 2021, 8:00

Nowy kanał nocnej autoterapii psychicznej powstał wygląda. godz. 1 w nocy ...
Pomóżmy Koledze - zgódźmy się , że to najgorsze miejsce do życia.

Brak zieleni, brak przestrzeni , brak komunikacji (nie liczmy tych 10 linii autobusowych czy kilku minut do tramwaju i 4 przystanki do Rynku).
Gorzej wszakże być nie może.

adin, dwa, tri - zasypiamy powolutku

Obrazek

kunegunda szybka

Postautor: kunegunda szybka » 24 sty 2021, 10:46

Świetne widoki, jestem mega zadowolona z zakupu w tej lokalizacji! A przy okazji, z czysto pragmatycznych względów na imprezę do miasta i z powrotem wzięłabym taksówkę, ale może niektórzy wynajmujący wszędzie jeżdżą autobusem (?) Kwestia perspektywy...

Bob123

Postautor: Bob123 » 24 sty 2021, 12:13

Czy wie ktoś coś na temat klimatyzacji w tej inwestycji? Czy to prawda że nie mogę samodzielnie ją zamontować w swoim mieszkaniu, a mam to robić jakoś za pośrednictwem Atalu?

Drugie pytanie, czy można powiesić sobie hamak na balkonie i zamontować go do sufitu?

Mar G

Postautor: Mar G » 24 sty 2021, 12:39

Bob123 pisze:Czy wie ktoś coś na temat klimatyzacji w tej inwestycji? Czy to prawda że nie mogę samodzielnie ją zamontować w swoim mieszkaniu, a mam to robić jakoś za pośrednictwem Atalu?

Drugie pytanie, czy można powiesić sobie hamak na balkonie i zamontować go do sufitu?

Montaż klim był tylko w ramach zmian lokatorskich. Ostatnio robili w budynkach 4.x. Temat omawiany już był.
Zapytaj kierownika budowy o warunki obecne.
O hamak też - kwestia izolacji i gwarancji elewacji przez jakiś czas.

fakir151

Postautor: fakir151 » 24 sty 2021, 12:48

Mam taki zapis w umowie rezerwacyjnej w etapie 3:
"... na podstawie ostatecznej, wykonalnej lecz
nieprawomocnej decyzji z dnia 12 kwietnia 2019 roku Wojewody Małopolskiego, znak:
WN- IV.7840.1.2019, mocą której uchylono w całości zaskarżoną decyzję Prezydenta Miasta
Krakowa z dnia 6 listopada 2018 r., nr 2069/6740.1.2018, znak: AU-01-1.6740.1.701.2018.RSA
zatwierdzającą projekt budowlany i udzielającą pozwolenia na budowę i orzeczono o zatwierdzeniu
projektu budowlanego i udzielono pozwolenia na budowę przedsięwzięcia opisanego w niniejszej
umowie powyżej."
To znaczy, że sprawa już wyjaśniona? Muszę jutro zapytać w biurze sprzedaży.

Mar G

Postautor: Mar G » 24 sty 2021, 12:59

stara sprawa. wszystko napisane :

Obrazek

Klitsch.K.O

Postautor: Klitsch.K.O » 24 sty 2021, 13:01

Bob123 pisze:Czy wie ktoś coś na temat klimatyzacji w tej inwestycji? Czy to prawda że nie mogę samodzielnie ją zamontować w swoim mieszkaniu, a mam to robić jakoś za pośrednictwem Atalu?

Mi Atal zakłada klimę. Później potrzebował będziesz zgody całej wspólnoty, a jak zrobisz samowolkę i ktoś zgłosi, to dostaniesz nakaz demontażu, ostatecznie drogą sądową. Hamaka tak samo nie przytwierdzisz do elewacji, i bardzo dobrze! Zrób sobie ramę stojącą. Zaraz każdy będzie dzióbać i robić w niej dziury z byle g... Zresztą tak jest teraz wszędzie.

Bob123

Postautor: Bob123 » 24 sty 2021, 13:49

Klitsch.K.O pisze:

Mi Atal zakłada klimę. Później potrzebował będziesz zgody całej wspólnoty, a jak zrobisz samowolkę i ktoś zgłosi, to dostaniesz nakaz demontażu, ostatecznie drogą sądową. Hamaka tak samo nie przytwierdzisz do elewacji, i bardzo dobrze! Zrób sobie ramę stojącą. Zaraz każdy będzie dzióbać i robić w niej dziury z byle g... Zresztą tak jest teraz wszędzie.

A ile Ci wyszło założenie klimy u Atala? Ciężko teraz sobie wyobrazić na etapie budowy i bez projektanta gdzie chcę w mieszkaniu ją zrobić

serg_pol

Postautor: serg_pol » 24 sty 2021, 15:20

Witam, pytałem ostatnio o klime, budynek 5.3 : taka odpowiedź dostałem od kierownika budowy :

Klimatyzacje można zamontować po odbiorze lokalu spełniając poniższe warunki:

-Klimatyzacji ma zostać zamontowana zgodnie z obowiązującymi przepisami.
-Jednostka zewnętrzna wolnostojąca (nie ma możliwości podwieszenia do elewacji)
-Odprowadzenie skropliny w sposób nie uciążliwy np. pod warstwy wykończeniowe balkonu (do spustu rynnowego połączonego z kanalizacją deszczową)
- Przejście przez elewacje wykonywane jest na wysokości ok. 40-60 cm nad podłogą (nie ma możliwości prowadzenia przewodów po ścianie elewacji.
-Przewody wewnętrzne prowadzone bez naruszenia konstrukcji budynku.
-Spółka ATAL S.A. nie odpowiada za szczelność przejścia instalacji przez ściane zewnętrzną budynku oraz wszelkie następstwa wykonanego przebicia i montażu klimatyzacji.
--
Pozdrawiam,

Damian Pawlica
Kierownik Budowy

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”