Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Awatar użytkownika
anubis

Re: Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Postautor: anubis » 16 maja 2021, 14:27

@Dopeloper, gratulacje, oficjalnie zostałeś włączony do grona anubisów.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Mateuszkrk93

Postautor: Mateuszkrk93 » 16 maja 2021, 16:58

Jak myślicie, czy jako para z dzieckiem, potencjalnie dwoma w ciągu najbliższych 12msc, warto teraz kupić mieszkanie 20 minut od centrum stan deweloperski 68 metrów za 600tys? Czy czekać na to dofinansowanie 20/60tys?
Wydaje mi się, że ceny już nie rosną poza pojedynczymi przypadkami aktualizacji cenników, a wzrost o aż 10% w rok raczej nie grozi?
Ostatnio zmieniony 16 maja 2021, 17:02 przez Mateuszkrk93, łącznie zmieniany 1 raz.

Rak

Postautor: Rak » 16 maja 2021, 17:14

Mateuszkrk93 pisze:Jak myślicie, czy jako para z dzieckiem, potencjalnie dwoma w ciągu najbliższych 12msc, warto teraz kupić mieszkanie 20 minut od centrum stan deweloperski 68 metrów za 600tys? Czy czekać na to dofinansowanie 20/60tys?
Wydaje mi się, że ceny już nie rosną poza pojedynczymi przypadkami aktualizacji cenników, a wzrost o aż 10% w rok raczej nie grozi?

Na 68..masz tam 4 pokoje ? To raczej pytane czy nie warto czegoś większego szukać metrażowo i pokojowe a nie o cene. IMHO.

Mateuszkrk93

Postautor: Mateuszkrk93 » 16 maja 2021, 17:21

Rak pisze:
Mateuszkrk93 pisze:Jak myślicie, czy jako para z dzieckiem, potencjalnie dwoma w ciągu najbliższych 12msc, warto teraz kupić mieszkanie 20 minut od centrum stan deweloperski 68 metrów za 600tys? Czy czekać na to dofinansowanie 20/60tys?

Na 68..masz tam 4 pokoje ? To raczej pytane czy nie warto czegoś większego szukać metrażowo i pokojowe a nie o cene. IMHO.

No zazwyczaj 2, nie mam na myśli jakiejś konkretnej, może idzie znaleźć 3, ale między innymi Piasta, Siemienowicza albo cos na Woli Duchackiej idzie w tej cenie kupić.

Rak

Postautor: Rak » 16 maja 2021, 17:35

Mateuszkrk93 pisze:
Rak pisze:

No zazwyczaj 2, nie mam na myśli jakiejś konkretnej, może idzie znaleźć 3, ale między innymi Piasta, Siemienowicza albo cos na Woli Duchackiej idzie w tej cenie kupić.

"lepiej" to byłoby celować przy 70 m2 w coś w stylu dominium.pl/pl/inwestycje/szczegoly/obiekt/3417/ul-saska-saska-blu-etap-ii/7_inw_3417_385011 ale wiem, że łatwo rzucić linka a oferty albo nie ma, albo pewnie za blokiem od południa mieszkanie kompletnie zacienione albo układ do bani jak już samemu się chce w nim zamieszkać. Dla 2ch pokojów to ~38-44 m2 to optymalny metraż i stad bezsensownie drogi.

Dopeloper

Postautor: Dopeloper » 16 maja 2021, 18:02

Mar G pisze:
AdamKownacik pisze:Ktoś znowu pousuwał posty. Piękne jest to forum ;/
zacznij pisać o spadkach i rób z siebie debila, to Ci nie usuną.

mariar pisze:Moderatorze, co to za praktyka że usuwa się czyjeś posty bez powiadomienia? Złamałem jakiś regulamin? Proszę o dokładną informacje jaki punkt złamałem. Trochę stronniczo to wygląda..

Krakus44 pisze:Jaki Pan taki kram. Gosc po prostu sam tu trolluje i ustawia dyskusje pod siebie.
Teraz jak Anubis nazywa innych naganiacze to jest ok. Ale jak ktos nazwie go trollem to post natychmiast znika. :lol: Jak myslicie...dlaczego?

Ile wy macie ludzie lat, że nie wiecie nawet jak działa forum? Admina nie obchodzi czy prognozujesz spadki czy wzrosty. Ale jak piszesz coś co nic nie wnosi do tematu to taki post jest do usunięcia. Anubis o ile czasem przesadza ze swoimi prognozami to przynajmniej popiera je jakąś argumentacją - czy słuszną czy nie to już każdy sam musi ocenić, bo na tym polega forum. A wasze posty to zazwyczaj coś w stylu "idiota, ceny tylko do góry", "co Ty wiesz o życiu, tu trzeba mieć przynajmniej 50 lat żeby się wypowiadać", "nie masz mieszkania więc nikogo nie obchodzi Twoje zdanie - biedaku", "kolejne multikonto Anubisa, bo nie masz takiego zdania jak ja" itp a potem wielkie oburzenie, że posty kasują...
Tak samo ten post nic nie wnosi do tematu i jak dla mnie może być usunięty. Jeśli admin go zostawi to podejrzewam wyłącznie w celach informacyjnych, bo może chociaż część z was zrozumie w końcu czemu wasze posty są kasowane.

Krakus44 pisze:Proponowalem, zeby zalozyl zabezpieczenie przy logowaniu zeby nikt nie pisal z kilku kont, twierdzil ze nie ma w tym niczego zlego. :lol:

Jak zwykle najwięcej zastrzeżeń mają Ci, który najmniej się znają na rzeczy. Nie da się czegoś takiego zrobić, chyba, że chciałbyś wprowadzić tu logowanie profilem zaufanym albo zakładanie kont podczas osobistej wizyty u administratora :lol: (wszystko inne łącznie z weryfikacją numeru telefonu można ominąć)

AdamKownacik

Postautor: AdamKownacik » 16 maja 2021, 18:21

Mar G pisze:
AdamKownacik pisze:Ktoś znowu pousuwał posty. Piękne jest to forum ;/

zacznij pisać o spadkach i rób z siebie debila, to Ci nie usuną.
a może koncepcja inna wchodzi w grę ? - admin uwierzył rok temu w proroctwa A. o spadkach 50% i tkwi też w tej samej ... jak prorok ? : )))

Anubis tak jak Turek i HRE zgadzają się ,że ten nowy ład jest korzystny.
Wcześniej gadał ,że jak Turek mówi ,że coś jest korzystne to znaczy ,że jest korzystne tylko dla deweloperów a nie kupujących xD
alebank.pl/program-mieszkaniowy-w-polskim-ladzie-analiza-hre-investments/?id=370111&catid=30291&cat2id=22871

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 16 maja 2021, 18:31

Ten program może występować w dwóch wersjach.

1. Wersja Mokry Sen Dewelopera. Coś co się marzy HRE i podobnym graczom. Idziesz do banku i dostajesz kredyt. Tak po prostu, bez oszczędzania na wkład własny, a państwo Ci ten wkład gwarantuje. Coś takiego znamy z historii USA i doprowadziło tam do załamania rynku finansowego w 2008 roku.

2. Wersja a'la MdM. Czyli państwo zamiast dopłacać do raty gwarantuje kredyt. Jednocześnie to centrala w Warszawie decyduje, do których mieszkań będzie dopłacać, tj. ile gdzie ma wynosić cena metra kwadratowego. Złożysz wniosek na kawalerkę 10k? Zapomnij. Na Bronowicach limit wynosi np. 6k i już.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

platinium

Postautor: platinium » 16 maja 2021, 18:40

@Dopeloper, jeśli chodzi o usuwanie postów to nie do końca jest to w porządku. Już wiele razy zdażyło mi się wyjaśniać jakąś manipulacje jednego z forumowiczów - po czym mój post znikał z forum. Nawet jeśli post nie dotyczy rynku nieruchomości, to przecież właśnie po to jest ten wątek. Jest stworzony pod offtopowanie. Pojawiały się w nim tematy na temat bezrobocia, pensji w różnych branżach czy konkretnych inwestycji.
Jeszcze jakby administrator był na tyle uprzejmy żeby informować ludzi jaki punkt regulaminu łamią i dawać ostrzeżenia - to by było wiadomo co można, a czego nie.. a tak to ktoś poświęca czas dzieląc się czymś co chwilę później znika bez żadnej informacji.

2. Wersja a'la MdM. Czyli państwo zamiast dopłacać do raty gwarantuje kredyt. Jednocześnie to centrala w Warszawie decyduje, do których mieszkań będzie dopłacać, tj. ile gdzie ma wynosić cena metra kwadratowego. Złożysz wniosek na kawalerkę 10k? Zapomnij. Na Bronowicach limit wynosi np. 6k i już.

@Anubis, gdzie Ty żyjesz.. Bo chyba nie w tym kraju/mieście gdzie ja. Takie ceny minimalne nie przejdą. Nawet gdyby to będzie wyglądać podobnie jak przy mdm. Kupujesz mieszkanie za 8k/m2, ale obowiązkowe miejsce parkingowe za 70k (ofc nie liczy się to do ceny m2 mieszkania).
Na serio, bycie zwolennikiem narzucania limitów na ceny (bez względu na to czy to ceny minimalne czy maksymalne) przez rząd jest dla mnie totalną padaką dla imbecyli którzy cieszą się że minimalna wzrasta bo będą mogli więcej kupić :)
Niech ustawią cene maksymalną na 3k za m2 w Krakowie, wszyscy będziemy zadowoleni, nie? Oh.. wait :D

Denzel

Postautor: Denzel » 16 maja 2021, 18:45

anubis pisze:Ten program może występować w dwóch wersjach.

Zrobią tak;mieszkanie bedzie w limici po 6k ALE :lol: obowiazkowy zakup miejsca parkingowego albo komórki po 'uzupełniającej" cenie. :lol:

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”