Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Mar G

Re: Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Postautor: Mar G » 18 maja 2021, 12:00

Mateuszkrk93 pisze:
Mar G pisze:
NeVeS pisze:To chyba do mnie skierowane, bo ja ten temat poruszałem, aczkolwiek żadnych upadków nie wieszczyłem, tylko nadchodzące chude lata dla tej branży. W tym artykule głównie są poruszane plany największych korpo w ameryce, za wiele odniesienia do krakowa popartego liczbami to tam nie ma :lol:

Nie , nie do Cię.
A do meritum - naprawdę sądzisz że np. Google będzie mieć inne polityki na poszczególne poszczepione krainy a nie globalne podejście ? ... I o sytuacji w USA dyskutowano w Krk z Prezydentem ? Ciekawe

A ile osób w Krk pracuje w Google?

Artykuł dotyczy całego rynku i planowanego podejścia. Zadaj trud przeczytania całego. Wiem, że jest dłuższy niż 10 wersów i to niektórych zmęczy, ale pisałeś że masz niebywale szerokie horyzonta, uzdolnienia i wykształcenie - więc dasz radę.

WiktorR

Postautor: WiktorR » 18 maja 2021, 12:26

Mar G pisze:Ciekawa syntetyczna analiza

gazetakrakowska.pl/wielki-powrot-do-biur-nie-wszyscy-pracownicy-chca-by-bylo-jak-dawniej-pracodawcy-tez-co-to-oznacza-dla-biurowcow-w-krakowie/ar/c3-15617342

wygląda, że zapowiadany tu przez wiadomych myślicieli upadek biurowców w Krk podsumowałby Siara swoim klasykiem - " Cały misterny plan w ... "

Oby bo ja moje mieszkania korposzcurką wynajmowałem :evil:

Mateuszkrk93

Postautor: Mateuszkrk93 » 18 maja 2021, 12:28

Praca zdalna w Polsce musi wzrosnąć, jeszcze nam brakuje do średniej unijnej nawet

money.pl/gospodarka/praca-zdalna-w-polsce-tak-wypadamy-na-tle-ue-6640963197422368a.html?amp=1

myślę, ze nowe regulacje w tym pomogą.

Dane Eurostatu skomentował szef Polskiego Funduszu Rozwoju Paweł Borys. Na swoim profilu na Twitterze napisał: "Praca hybrydowa w wielu zawodach zapewne zostanie wprowadzona na stałe, co nie jest dobrą wiadomością dla właścicieli biurowców".

Ale co tam szef funduszu rozwoju. Nie jest on forumowym ekspertem bez argumentów (poza jesteś Anubisem) więc na pewno nie ma racji :)

Adam01

Postautor: Adam01 » 18 maja 2021, 13:05

Mieszkania znowu poszybowały w górę, a wydawało się to niektórym niemożliwe :lol:
Nie kupiłeś w maju - jesteś kolejne kilka procent do tylu.
Co to będzie do końca roku??

Adam01

Postautor: Adam01 » 18 maja 2021, 13:14

Rozmawiałem wczoraj ze znajomym, który jest jednym z najlepszych agentów nieruchomosci w Polsce (liczne nagrody, tytuły i ogólnie trzepie mega kasę z prowizji). Powiedział, że takiego okresu jak teraz dawno nie pamięta. Zainteresowanie jest tak duże, że nawet nie musi się starać :D
Ostatnio zmieniony 18 maja 2021, 13:15 przez Adam01, łącznie zmieniany 1 raz.

Mateuszkrk93

Postautor: Mateuszkrk93 » 18 maja 2021, 13:15

Adam01 pisze:Mieszkania znowu poszybowały w górę, a wydawało się to niektórym niemożliwe :lol:
Nie kupiłeś w maju - jesteś kolejne kilka procent do tylu.
Co to będzie do końca roku??

Dlatego mówiłem tu już dawno, trzeba było kupić w maju i sprzedać mi drożej.
Przecież kilka procent w skali miesiąca to mega intratna operacje. Nie znalazłem chętnych.

Mateuszkrk93

Postautor: Mateuszkrk93 » 18 maja 2021, 13:20

Adam01 pisze:Rozmawiałem wczoraj ze znajomym, który jest jednym z najlepszych agentów nieruchomosci w Polsce (liczne nagrody, tytuły i ogólnie trzepie mega kasę z prowizji). Powiedział, że takiego okresu jak teraz dawno nie pamięta. Zainteresowanie jest tak duże, że nawet nie musi się starać :D

Kurde, to dziwne, bo ja rozmawiałem z dwoma koleżankami co prawda z mniejszych biur nieruchomości, które pośredniczą tylko w naprawdę fajnej, aczkolwiek ograniczonej ofercie i powiedziały, że sprzedaż mocno spowolniła, a wczoraj dostali informacje od kilku deweloperów, że po weekendzie część osób wycofuje się z rezerwacji w związku z weekenowymi rewelacjami.
Kolega, który przez ostatnie lata flipowal na pierwotnym z kolei rozważa ograniczenie inwestycji i być może zainwestowanie w kilka małych domow pod miastem jak będą znane szczegóły tych budow do 75 z ograniczonymi kosztami.

Dopeloper

Postautor: Dopeloper » 18 maja 2021, 13:21

JanuszBiznesu pisze:Kolejna podwyższa w CityVibe tym razem 8200 z metra cityvibe.pl/wp-content/uploads/2021/05/tekst.png ;/

Wyciągajmy logiczne wnioski a nie suche liczby bez myślenia. "Od XYZ za m2" oznacza, że tyle kosztują najtańsze mieszkania. Często te najtańsze mieszkania za m2 sprzedają się najszybciej, bo niektórzy wolą zapłacić mniej niż mieć nieco lepszy układ. W dodatku te najtańsze za m2 są zazwyczaj największe metrażowo - aktualnie na ich stronie jest informacja, że "4-POKOJOWE SPRZEDANE".
Więc doszukiwanie się tu jakiejś korelacji ze wzrostami cen jest mocno naciągane, najprawdopodobniej po prostu część tanich mieszkań się już sprzedała więc aktualizują informację o tych, które pozostały. Inaczej podchodziłoby to pod wprowadzanie w błąd klienta i mogliby mieć z tego powodu problemy prawne.

Tak samo jak tu niektórzy wyciągali jakieś wnioski nie wiadomo skąd, że skoro cena transakcyjna jest o wiele niższa niż ofertowa to znaczy, że tyle można wynegocjować przy zakupie mieszkania, które ktoś sobie wystawił drogo.. To znaczy po prostu, że ludzie kupują głównie mieszkania tańsze niż średnia ofertowa, bo takie też się pojawiają - bez żadnych teorii spiskowych i tworzenia sztucznych powiązań.

Adam01

Postautor: Adam01 » 18 maja 2021, 13:22

Oczywistym jest, że w przeciągu kilku najbliższych lat przeciętne mieszkania w Krakowie dobiją do 20k/m2 w takich dzielnicach jak Krowodrza, Grzegórzki czy Zabłocie i wtedy ceny dopiero zaczną się stabilizować :idea:

WiktorR

Postautor: WiktorR » 18 maja 2021, 13:24

Adam01 pisze:Oczywistym jest, że w przeciągu kilku najbliższych lat przeciętne mieszkania w Krakowie dobiją do 20k/m2 w takich dzielnicach jak Krowodrza, Grzegórzki czy Zabłocie i wtedy ceny dopiero zaczną się stabilizować :idea:

A czemu akurat 20k/m2 ?

Przecież to nie ma żadnego znaczenia liczy się stosunek cen do średniej/minimalnej krajowe.
Co z tego, że mieszkania teraz "drożeją" jak mam najwyższa inflacje od lat. I dopiero po czasie może się okazać, że realnie to one straciły a nie zyskały ;)

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”