Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
AdamKownacik

Re: Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Postautor: AdamKownacik » 19 maja 2021, 10:58

Rak pisze:To może być interesujące, jak rząd wpakuje na drogie kredyty ludzi gdy stopy za rok się podniosą, marże banków nadal będą jak teraz beznadziejnie duże a państwo zaoferuje do gorszych lokalizacji jakieś gwarancje.

Teraz w interesie deweloperow jest jak najwieksza podwyzka, aby limit doplat byl liczony od najwyzszego poziomu.
Szykuje sie rok maksymalnej zwyzki cen mieszkan. Kto moze sprobuje cos jeszcze kupic w tym roku.

Podwyzka stop bedzie, ale za pozno..

Pozostaje mi i wielu podziekowac rzadowi za podwyzke cen mieszkan i mniejsze dochody :)

Jeśli by podwyższyli stopy to ludzie by odczuli (tak jak franowicze) i finalnie Państwo musiałby im dopłacać do tych podwyżek rat kredytu.
Jeśli nie to opozycja by im powiedziała, że ich celowo oszukali (wpędzili w kredyty) bo rząd miał dopłacać a po podwyżce stóp mają raty większe :P

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 19 maja 2021, 11:26

Chyba trochę pomijacie, że zanim ten Nowy Ład w jakikolwiek sposób realnie wpłynie na ceny musi wejść w życie. Na razie to może wpłynąć tylko na nastroje na rynku. Realnie za to na ceny szybciej wpłynie podwyżka stóp procentowych.

Wydaje mi się, że to jak ten program, a w zasadzie jego zapowiedź, po prostu trochę ochłodzi nastroje, bo Kowalski będzie myślał, że w razie czego państwo mu dopłaci, a nie będzie spinał poślady, aby jak najszybciej kupić, bo "zaraz go nie będzie stać".
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

platinium

Postautor: platinium » 19 maja 2021, 11:44

Trochę mi się już nudzi wrzucanie tu oficjalnych danych, bo zaraz to zostanie zakopane przez lanie wody o nieistniejących ustawach, albo zostanie skomentowane przez naszego miststrza że wzrosty oznaczają spadki XD

Anyway, wrzucam dzisiejsze dane z NBP:
obserwatorfinansowy.pl/forma/dispatches/nbp-wzrost-cen-transakcyjnych-o-77-proc-rdr-w-i-kw
Kdk wzrost cen transakcyjnych rynku pierwotnego wyniósł 3,65 proc.

Obrazek

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 19 maja 2021, 11:57

Efekt grudniowych promocji, które są widoczne w I kw. Głównie odpowiedzialne są za to Gdańsk i Gdynia. W Krakowie w ciągu pół roku, tj. porównując III kw. 2020 do I kw. 2021 cena transakcyjna na rynku pierwotnym zmieniła się o 0,45%.
Ostatnio zmieniony 19 maja 2021, 11:59 przez anubis, łącznie zmieniany 1 raz.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:

mariar

Postautor: mariar » 19 maja 2021, 11:59

anubis pisze:Efekt grudniowych promocji, które są widoczne w I kw.

Co za człowiek XDD
Ceny rosną - efekt promocji :D

Weź zmień stopke może, bo się kompromitujesz przy każdym poście.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 19 maja 2021, 12:09

Oczywiście, że tak. W grudniu była fala promocji u deweloperów. Konwersja na sprzedaż jest z początkiem roku. Dodatkowo mieliśmy falę zakupową pt. "ochrona przed inflacją", stąd średnia transakcyjna lekko poszła do góry. Zresztą ja wtedy pisałem, że za I kw. będą notowane wzrosty średniej transakcji.

Owczy pęd kończy trend.

PKO Research sprzed godziny:
Załączniki
pko re.jpg
pko re.jpg (93.29 KiB) Przejrzano 3738 razy

Martab

Postautor: Martab » 19 maja 2021, 12:35

anubis pisze:Oczywiście, że tak. W grudniu była fala promocji u deweloperów. Konwersja na sprzedaż jest z początkiem roku. Dodatkowo mieliśmy falę zakupową pt. "ochrona przed inflacją", stąd średnia transakcyjna lekko poszła do góry. Zresztą ja wtedy pisałem, że za I kw. będą notowane wzrosty średniej transakcji.

Owczy pęd kończy trend.

To poszła w górę czy były promocja?

platinium

Postautor: platinium » 19 maja 2021, 12:38

anubis pisze:Oczywiście, że tak. W grudniu była fala promocji u deweloperów. Konwersja na sprzedaż jest z początkiem roku. Dodatkowo mieliśmy falę zakupową pt. "ochrona przed inflacją", stąd średnia transakcyjna lekko poszła do góry. Zresztą ja wtedy pisałem, że za I kw. będą notowane wzrosty średniej transakcji.

Owczy pęd kończy trend.

Totalnie idiotyczna statystyka. "Zakup nie uchronił oszczędności przed inflacją". Ale kto kupuje mieszkanie żeby stało puste i chroniło przed inflacją? :D Dziwne mają skróty myślowe w tym pko.

To w takim razie jak ponad rok temu kupiłem mieszkanie i sobie zaoszczędziłem już 30 tys kosztem tego co płaciłem za najem + moje mieszkanie (hipotetycznie) zdrożało o 1% to moje pieniądze nie zostały uchronione przed inflacją? XD

Dziwnie to wygląda, szczególnie wrzucane przez kogoś kto przez miesiące się wymądrzał że nieruchomości nie mają NIIIC wspolnego z inflacją

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 19 maja 2021, 12:41

To może przejedź się do PKO i im to powiedz, bo może nie wiedzą, że są idiotami.

platinium pisze:Ale kto kupuje mieszkanie żeby stało puste i chroniło przed inflacją?

Oj, zdziwiłbyś się. :D

platinium pisze:Dziwnie to wygląda, szczególnie wrzucane przez kogoś kto przez miesiące się wymądrzał że nieruchomości nie mają NIIIC wspolnego z inflacją

Bo nie mają. Mają za to ze stopami procentowymi, a w zasadzie dynamiką zmiany stopy procentowej, a te przy tej inflacji nieuchronnie muszą pójść do góry.

platinium

Postautor: platinium » 19 maja 2021, 12:46

anubis pisze:To może przejedź się do PKO i im to powiedz, bo może nie wiedzą, że są idiotami.

platinium pisze:Ale kto kupuje mieszkanie żeby stało puste i chroniło przed inflacją?

Oj, zdziwiłbyś się. :D

platinium pisze:Dziwnie to wygląda, szczególnie wrzucane przez kogoś kto przez miesiące się wymądrzał że nieruchomości nie mają NIIIC wspolnego z inflacją

Bo nie mają. Mają za to ze stopami procentowymi, a w zasadzie dynamiką zmiany stopy procentowej, a te przy tej inflacji nieuchronnie muszą pójść do góry.

Niestety, obawiam się że Twoja pewność Cie zgubi.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”