platinium pisze:anubis pisze:Oczywiście, że tak. W grudniu była fala promocji u deweloperów. Konwersja na sprzedaż jest z początkiem roku. Dodatkowo mieliśmy falę zakupową pt. "ochrona przed inflacją", stąd średnia transakcyjna lekko poszła do góry. Zresztą ja wtedy pisałem, że za I kw. będą notowane wzrosty średniej transakcji.
Owczy pęd kończy trend.
PKO Research sprzed godziny:
Totalnie idiotyczna statystyka. "Zakup nie uchronił oszczędności przed inflacją". Ale kto kupuje mieszkanie żeby stało puste i chroniło przed inflacją?Dziwne mają skróty myślowe w tym pko.
To w takim razie jak ponad rok temu kupiłem mieszkanie i sobie zaoszczędziłem już 30 tys kosztem tego co płaciłem za najem + moje mieszkanie (hipotetycznie) zdrożało o 1% to moje pieniądze nie zostały uchronione przed inflacją? XD
Dziwnie to wygląda, szczególnie wrzucane przez kogoś kto przez miesiące się wymądrzał że nieruchomości nie mają NIIIC wspolnego z inflacją
Nie wiem co wynajmowałeś i za ile ale średni zysk z nieruchomości w Krk to max 5%. Więc jeśli coś zaoszczędziłeś to 5% z 30k = 1.5k
Te pieniądze za wynajem wbrew pozorom nie idą do kieszeni Janusza tylko na odsetki oraz remonty oraz pokrywa utratę atrakcyjności inwestycji.