Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
JanuszBiznesu

Re: Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Postautor: JanuszBiznesu » 19 maja 2021, 13:03

platinium pisze:
anubis pisze:Oczywiście, że tak. W grudniu była fala promocji u deweloperów. Konwersja na sprzedaż jest z początkiem roku. Dodatkowo mieliśmy falę zakupową pt. "ochrona przed inflacją", stąd średnia transakcyjna lekko poszła do góry. Zresztą ja wtedy pisałem, że za I kw. będą notowane wzrosty średniej transakcji.

Owczy pęd kończy trend.

PKO Research sprzed godziny:

Totalnie idiotyczna statystyka. "Zakup nie uchronił oszczędności przed inflacją". Ale kto kupuje mieszkanie żeby stało puste i chroniło przed inflacją? :D Dziwne mają skróty myślowe w tym pko.

To w takim razie jak ponad rok temu kupiłem mieszkanie i sobie zaoszczędziłem już 30 tys kosztem tego co płaciłem za najem + moje mieszkanie (hipotetycznie) zdrożało o 1% to moje pieniądze nie zostały uchronione przed inflacją? XD

Dziwnie to wygląda, szczególnie wrzucane przez kogoś kto przez miesiące się wymądrzał że nieruchomości nie mają NIIIC wspolnego z inflacją

Nie wiem co wynajmowałeś i za ile ale średni zysk z nieruchomości w Krk to max 5%. Więc jeśli coś zaoszczędziłeś to 5% z 30k = 1.5k
Te pieniądze za wynajem wbrew pozorom nie idą do kieszeni Janusza tylko na odsetki oraz remonty oraz pokrywa utratę atrakcyjności inwestycji.

Adam01

Postautor: Adam01 » 19 maja 2021, 13:56

platinium pisze:Trochę mi się już nudzi wrzucanie tu oficjalnych danych, bo zaraz to zostanie zakopane przez lanie wody o nieistniejących ustawach, albo zostanie skomentowane przez naszego miststrza że wzrosty oznaczają spadki XD

Anyway, wrzucam dzisiejsze dane z NBP:
obserwatorfinansowy.pl/forma/dispatches/nbp-wzrost-cen-transakcyjnych-o-77-proc-rdr-w-i-kw
Kdk wzrost cen transakcyjnych rynku pierwotnego wyniósł 3,65 proc.

Obrazek

Jak widać ceny transakcyjne cały czas w górę :!: Wszystkie znaki na niebie i ziemi na to wskazywały - raporty branżowe i specjalistów, donosu forumowiczów o ogromnych kolejkach w biurach sprzedaży i u notariuszy :idea:

Mar G

Postautor: Mar G » 19 maja 2021, 14:18

[quote="Martab":.][quote="anubis":.]Oczywiście, że tak. W grudniu była fala promocji u deweloperów. Konwersja na sprzedaż jest z początkiem roku. Dodatkowo mieliśmy falę zakupową pt. "ochrona przed inflacją", stąd średnia transakcyjna lekko poszła do góry. Zresztą ja wtedy pisałem, że za I kw. będą notowane wzrosty średniej transakcji.

Owczy pęd kończy trend.

PKO Research sprzed godziny:[/quote:.]

To poszła w górę czy były promocja?[/quote:.]

wiesz, czego nie dotknie idzie w odwrotnym kierunku.
waluty w dół , bitcoin w dół, ceny mieszkań nieustannie - wolniej czy szybciej - w górę.
skuteczność ma 100 % trzeba przyznać : ))

Adam01

Postautor: Adam01 » 19 maja 2021, 15:26

anubis pisze:Efekt grudniowych promocji, które są widoczne w I kw. Głównie odpowiedzialne są za to Gdańsk i Gdynia. W Krakowie w ciągu pół roku, tj. porównując III kw. 2020 do I kw. 2021 cena transakcyjna na rynku pierwotnym zmieniła się o 0,45%.

Promooocja promocjaaa, a ceny do góry :?
Toż to promocja nie polega na obniżeniu ceny?? :shock: :roll: :lol:

Giovanna

Postautor: Giovanna » 19 maja 2021, 16:30

Pokusilam sie o krakowskie podsumowanie.

Rynek pierwotny:
Ceny ofertowe vs transakcyjne
II 2020 9758-8591
III 2020 9463-8838
IV 2020 9617-8685
I 2021 9756-8870

Czyli roznica w cenie ofertowej i transakcyjnej maleje --> deweloperzy ewidentnie mniej skloni do obnizek
Wzrost cen o 3,3% w porownaniu z II kw 2020.

Rynek wtorny
II 2020- 9672-8061
III 2020 9542-8100
IV 2020 9820-8118
I 2021 9899-8366

Czyli roznica w cenie ofertowej i transakcyjnej maleje--> sprzedajacy ewidentnie mniej skloni do obnizek
Wzrost cen o 3,7% w porownaniu z II kw 2020.

Zwazywszy zatem na inflacje (4,3%), wzrost cen nieruchomosci (sr. 3,5%) i comiesieczny koszt wynajmu ok 2000 zl (rocznie 24000= blisko 3 m2 mieszkania na rok!!!)..strata dla naszych prorokow oczywista. Gdzie te obiecywane 30-50% spadki na wiosne 2021?
Prognoza Giovanny. Aktualna prognoza eksperta PKO BP:
https://nieruchomosci.wprost.pl/wiadomosci/10485567/sytuacja-na-rynku-mieszkaniowym-czy-ceny-nieruchomosci-zaczna-spadac.html

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 19 maja 2021, 17:11

Giovanna pisze:Pokusilam sie na krakowskie podsumowanie.

Rynek pierwotny:
II 2020 9758-8591
III 2020 9463-8838
IV 2020 9617-8685
I 2021 9756-8870

Czyli roznica w cenie ofertowej i transakcyjnej maleje --> deweloperzy ewidentnie mniej skloni do obnizek
Wzrost cen o 3,3% w porownaniu z II kw 2020.

Nie do końca dobrze czytasz te dane. Transakcje trzeba czytać z przesunięciem, tj. one są wynikiem ofert z poprzedniego kwartału i wcześniej. Czyli jak oferta pojawiła się w listopadzie/grudniu to zanim ktoś umówił się w biurze, podpisał umowę deweloperską itd. minęło trochę czasu. Transakcje z I kw. 2021 to nic innego jak efekt decyzji z wcześniej. W grudniu mieliśmy dużo promocji, sztabki złota do mieszkania itd. i te zakupy po średniej 8870 to zapewne wynik tego okresu.

Te dane w ogóle nie mówią o tym jak bardzo deweloperzy są skłonni do obniżek cen.

Różnica w cenie ofertowej i transakcyjnej jest bardzo duża. W raportach szczegółowych są dane jak wygląda odchylenie oferty od transakcji dla poszczególnych metraży. Dla metraży inwestycyjnych (do 40 m kw.), o ile w IV kw. 2019 dla Krakowa wynosiło ono 2,3%, to w IV kw. 2020 było to już aż 17,5%. W innych kategoriach również wzrosło.

nbp.pl/publikacje/rynek_nieruchomosci/ceny_mieszkan_12_2020.pdf

Generalnie jednak z danych dosyć jasno wynika, że o ile deweloperzy starają się utrzymać tempo podwyżek to ludzie tych podwyżek nie akceptują, bo transakcje są dużo niżej. A z innych danych również wynika, że popyt (co jest powiązane) ucieka pod miasto.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Giovanna

Postautor: Giovanna » 19 maja 2021, 17:30

Z przesunieciem czy bez ceny rosna zamiast spadac. Czarno na bialym.
Prognoza Giovanny. Aktualna prognoza eksperta PKO BP:
https://nieruchomosci.wprost.pl/wiadomosci/10485567/sytuacja-na-rynku-mieszkaniowym-czy-ceny-nieruchomosci-zaczna-spadac.html

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 19 maja 2021, 18:03

Takie wahania 0,5%-3%, w porównaniu do ubiegłych lat to można w najlepszym wypadku traktować jako stabilizację cen. W zależności od tego, który kwartał sobie wybierzesz do porównania to wyjdą lekkie wzrosty lub lekkie spadki. Przypomina to rozpędzony samochód, który dalej jedzie, ale wyraźnie hamuje, a PKO Research, który zalinkowałem stronę wcześniej, nazywa to "spadkom dynamiki wzrostów".

Trzeba pamiętać, że oficjalną inflację mamy już 4,3%, wg. Eurostatu nawet powyżej 5% - mieszkania przed nią nie ochroniły.

No i trzeba wziąć pod uwagę czemu w zasadzie ceny nie spadły ile się wszyscy spodziewali na początku pandemii - z powodu 0% na lokacie, strachu przed przyszłością i "ratowaniem pieniędzy przed inflacją". Bardzo ciekawie się zrobi jak stopy zostaną podniesione.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

kunegunda szybka

Postautor: kunegunda szybka » 19 maja 2021, 18:33

Jak widać ceny transakcyjne poszybowały w górę i radzę się z tym pogodzić!
Taniej już było :D

Mar G

Postautor: Mar G » 19 maja 2021, 18:49

Giovanna pisze:Z przesunieciem czy bez ceny rosna zamiast spadac. Czarno na bialym.

dajcie chłopcu marzyć dalej. nie odbierajcie nadziei : ))
że taki Atal Pokoju, który w 3 lata z 6 t poszedł na 9.9 t nazywa stabilizacją , niech tak myśli. im mniej depresji w kraju po pandemii tym lepiej dla nas wszystkich.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”