Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Awatar użytkownika
anubis

Re: Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Postautor: anubis » 20 maja 2021, 22:23

ziomek_szuka pisze:Z mojej strony kolejnym wątkiem, którym chciałbym poruszyć w kwestii mediów i ich przekazu jest ten, że [b]Polacy mają coraz więcej pieniędzy na kontach bo wypłacili je z lokat i tylko czekają żeby je wyłożyć na nową nieruchomość więc dalsze wzrosty cen nieruchomości są pewne.

Ten argument jest już coraz mniej aktualny. Było na lokatach ok. 300 mld, teraz jest 200 mld i co już miało przejść do nieruchomości to raczej przeszło. Przeciętna lokata nie wynosi 500k, to raczej kwoty rzędu 10-100k, za mało by kupić nieruchomość. Oczywiście są też tacy co "ratowali przed inflacją"... swój wkład własny do kredytu, ale tą logikę inwestycyjną już lepiej przemiczmy.

Poza tym pieniądze z likwidowanych lokat niekoniecznie idą w nieruchomości. Na razie najlepiej wyszli ludzie, którzy likwidując lokaty kupili obligacje indeksowane o inflację. Na początku pandemii padły tu rekordy w zakupach.

Wraz z otwieraniem się gospodarki ludzie będą coraz mniej skłonni "mrozić" pieniądze w nieruchomościach. Znowu zaczną liczyć ceny najmu, inwestować w biznesy, jeździć na wakacje itd.

Kropkę nad i postawiłoby podniesienie stóp procentowych do przynajmniej poziomu przedpandemicznego - to już przekłada się na oprocentowanie lokaty w tej wysokości, że ROI z najmu jest niższe niż lokata w banku. A więcej niż 1,5% na stopach praktycznie pozamiatałoby rynek nieruchów, przynajmniej w Krakowie.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Mar G

Postautor: Mar G » 20 maja 2021, 22:45

Kolejne "przekłamanie" - wiemy jak manipulują te loginy. Mateusz też starał się udowodnić godzinę temu że 29 to mniej niż 12. ale przeprosił.
ten Pan tego nie zrobi.

Luźnej kasy obywatele mają znacznie więcej - już to pokazywałem. 900 MLD +
ludzie to nie bezmyślna tłuszcza , która łyka te manipulacje
Załączniki
osady.jpg
osady.jpg (48.2 KiB) Przejrzano 3767 razy

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 20 maja 2021, 23:42

:D

Zrób eksperyment myślowy. Załóż sobie ile dorosły Polak może mieć na rachunku bieżącym, a następnie pomnóż to przez ilość dorosłych Polaków. Następnie weź pod uwagę, że nie wszyscy chcą kupować kawalerki na Ruczaju, bo spora część depozytów to np. osoby starsze, które w żadne nieruchomości bawić się nie będą. Nawet nie chce mi się danych szukać, chociaż już je raz czytałem - przeciętne oszczędności to są niewielkie pieniądze.

Osoby, które mają na lokacie/rachunku bieżącym/gdziekolwiek oszczędności przekraczające 500 tys. zł to jest margines i jak mieli wejść w nieruchomości, aby "chronić pieniądze przed inflacją" to mieli na to ponad rok czasu. Teraz gospodarka będzie się otwierać, stopy pewnie wzrosną i ten szał inwestycyjny się wyhamuje. Rozpocznie się liczenie czy to się w ogóle opłaca, ile wynosi najem itd. Jasne, jak w 2018-2019 ceny rosły rok w rok 10%+ i nic nie zapowiadało, że ma się to zmienić to sytuacja była inna. Teraz te wzrosty hamują, najem pikuje, a ceny ofertowe są już - w stosunku do tego wszystkiego - aberracją.
Ostatnio zmieniony 20 maja 2021, 23:50 przez anubis, łącznie zmieniany 1 raz.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:

Mateuszkrk93

Postautor: Mateuszkrk93 » 20 maja 2021, 23:50

Mar G pisze:Kolejne "przekłamanie" - wiemy jak manipulują te loginy. Mateusz też starał się udowodnić godzinę temu że 29 to mniej niż 12. ale przeprosił.
ten Pan tego nie zrobi.

Luźnej kasy obywatele mają znacznie więcej - już to pokazywałem. 900 MLD +
ludzie to nie bezmyślna tłuszcza , która łyka te manipulacje

Te 600 miliardów podzielić na 20 milionów dorosłych Polaków to daje 30tys zł. Nawet nie wystarczy na wklad własny.
I to przy założeniu, ze wszyscy całe oszczędności wydają na mieszkania :D

Przy okazji zapraszam do wątku o domach do 75 metrów. Byle bez robienia tam gnoju :lol:

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 21 maja 2021, 0:01

Generalnie to pokazuje jacy są uczestnicy tego rynku. @Giovanna pokazała nam jak rozumie inflację, @Mar G przekazał swoje projekcje odnośnie depozytów. Tymczasem wojewoda ogłasza, że cena odtworzeniowa m kw w Krakowie to 5100.

Tu nikt nie myśli o fundamentach, stawiam, że większość rynku nie ma o nich bladego pojęcia. I tak sobie myślę, że jak teraz 600k na Czyżynach wydaje nam się "standardem" tak za parę lat ludzie mogą pukać się w czoło jak w ogóle ludzie mogli wyceniać te kurniki na równi z działką z domkiem 5km dalej.

ziomek_szuka

Postautor: ziomek_szuka » 21 maja 2021, 1:44

Nie do końca mnie zrozumieliście jakiekolwiek transakcje między ludźmi nie anihilują depozytów jeden wydaje drugi to dostaje, więc balans depozytów czy też oszczędności nigdy nie będzie malał...no chyba ze ktoś wybierze gotówkę z bankomatu i podłoży nią w pieyku :)

Nie ma znaczenia czy te pieniądze byly na lokatach czy depozytach czy w gotówce, tego typu artykuły maja przyspieszyc wydawanie i napedzac wlasnie inflacje przed ktora wydający uciekaja...

Lolo

Postautor: Lolo » 21 maja 2021, 7:42

Dziwne jest to wszystko, ale czytałem już dwa artykuły, które w kwestii ciągłych nieprzerwanych wzrostów nie są już tak optymistyczne. Pierwsza to utrzymanie mieszkania jest już bardzo drogie, bo wynosi ponad 1 tys. zł ( businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/budzet-domowy/koszty-utrzymania-mieszkania-miesiecznie-to-juz-ponad-tysiac-zlotych/fcp4ht1 ), a jak ma już ktoś te 3-4 mieszkania i nie uda się mu ich tak łatwo teraz wynająć to ponosi spore koszty samego czynszu, bo jednak za śmieci czy energię kosztów nie ponosi, ale mimo tego jest to sporo. A słyszy się też o osobach, które kupują nieruchomość i później jej nawet nie wykańczają, tylko stoi goły beton.
Dodatkowo dzisiaj czytałem artykuł, że ceny na rynku wtórnym w Warszawie się mocno obniżają ( next.gazeta.pl/next/7,151003,27110682,warszawa-ceny-mieszkan-na-rynku-wtornym-spadly-najmocniej-od.html ), a wiadomo że jak w Warszawie zaczyna się coś dziać, to później zaczyna się "akcja" na pozostałych rynkach. Nie wiem, co o tym sądzić, ale owczy pęd jak na razie ma się bardzo dobrze i dopóki ludzie nie zrozumieją, że takie parę metrów nie może kosztować takich niebotycznych sum, to oferenci takie kwiatki będą wrzucać. Przesyłam jeden z nich, ten jest w sumie ciekawy ☺ otodom.pl/pl/oferta/3pokojowe-nowe-wykonczon-dozamieszkania-fabryczna9-ID4bcN1.html
Takie mieszkanie to realnie jest warte połowę tej niebotycznej sumy, patrzę na tę cenę z niedowierzaniem.

Mar G

Postautor: Mar G » 21 maja 2021, 7:49

Lolo pisze:Dziwne jest to wszystko, ale czytałem już dwa artykuły, które w kwestii ciągłych nieprzerwanych wzrostów nie są już tak optymistyczne. Pierwsza to utrzymanie mieszkania jest już bardzo drogie, bo wynosi ponad 1 tys. zł ( businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/budzet-domowy/koszty-utrzymania-mieszkania-miesiecznie-to-juz-ponad-tysiac-zlotych/fcp4ht1 ), a jak ma już ktoś te 3-4 mieszkania i nie uda się mu ich tak łatwo teraz wynająć to ponosi spore koszty samego czynszu, bo jednak za śmieci czy energię kosztów nie ponosi, ale mimo tego jest to sporo. A słyszy się też o osobach, które kupują nieruchomość i później jej nawet nie wykańczają, tylko stoi goły beton.
Dodatkowo dzisiaj czytałem artykuł, że ceny na rynku wtórnym w Warszawie się mocno obniżają ( next.gazeta.pl/next/7,151003,27110682,warszawa-ceny-mieszkan-na-rynku-wtornym-spadly-najmocniej-od.html ), a wiadomo że jak w Warszawie zaczyna się coś dziać, to później zaczyna się "akcja" na pozostałych rynkach. Nie wiem, co o tym sądzić, ale owczy pęd jak na razie ma się bardzo dobrze i dopóki ludzie nie zrozumieją, że takie parę metrów nie może kosztować takich niebotycznych sum, to oferenci takie kwiatki będą wrzucać. Przesyłam jeden z nich, ten jest w sumie ciekawy ☺ otodom.pl/pl/oferta/3pokojowe-nowe-wykonczon-dozamieszkania-fabryczna9-ID4bcN1.html
Takie mieszkanie to realnie jest warte połowę tej niebotycznej sumy, patrzę na tę cenę z niedowierzaniem.

Zwłaszcza, że kosztowało u develop rok temu coś k.10.
Mają fantazję ludzie faktycznie.

Kefo

Postautor: Kefo » 21 maja 2021, 7:52

Mar G pisze:
Lolo pisze:Dziwne jest to wszystko, ale czytałem już dwa artykuły, które w kwestii ciągłych nieprzerwanych wzrostów nie są już tak optymistyczne. Pierwsza to utrzymanie mieszkania jest już bardzo drogie, bo wynosi ponad 1 tys. zł ( businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/budzet-domowy/koszty-utrzymania-mieszkania-miesiecznie-to-juz-ponad-tysiac-zlotych/fcp4ht1 ), a jak ma już ktoś te 3-4 mieszkania i nie uda się mu ich tak łatwo teraz wynająć to ponosi spore koszty samego czynszu, bo jednak za śmieci czy energię kosztów nie ponosi, ale mimo tego jest to sporo. A słyszy się też o osobach, które kupują nieruchomość i później jej nawet nie wykańczają, tylko stoi goły beton.

Zwłaszcza, że kosztowało u develop rok temu coś k.10.
Mają fantazję ludzie faktycznie.

Tak, zobaczcie co tam się wyprawia. Osiedle jest praktycznie otoczone biurowcami. Z tego co dowiedziałem się to ten deweloper na Art City obiecywał mieszkańcom, że postawi jeszcze jeden blok, a sprzedał ziemię innemu deweloperowi i teraz stawiają kolejny biurowiec wzdłuż ulicy :)

Mar G

Postautor: Mar G » 21 maja 2021, 7:58

ziomek_szuka pisze:Nie do końca mnie zrozumieliście jakiekolwiek transakcje między ludźmi nie anihilują depozytów jeden wydaje drugi to dostaje, więc balans depozytów czy też oszczędności nigdy nie będzie malał...no chyba ze ktoś wybierze gotówkę z bankomatu i podłoży nią w pieyku :)

Nie ma znaczenia czy te pieniądze byly na lokatach czy depozytach czy w gotówce, tego typu artykuły maja przyspieszyc wydawanie i napedzac wlasnie inflacje przed ktora wydający uciekaja...

Nie zgadzam się. Nie uważam, że ktoś sprzedaje np.mieszkanie komuś kto ucieka z tracącym wartość pieniądzem w celu ...ulokowania tychże środków docelowo na swoich 0 procent kontach w banku. Byłby dziwakiem.
Większośč z nich wyda na jakiekolwiek dobra innego rodzaju czy inwestycje.
Suma dostępnej kasy ludności w bankach może maleć , chciałem tylko pokazać że nie z poziomu 300 mld jak nam się wmawia tylko ...niemal 1000 mld
A to lekka różnica w wartości.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”