takanator pisze:https://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,54420,27125265,ogromna-transakcja-fundusz-kupil-hurtem-az-2-5-tys-mieszkan.html
Ah ci głupi Szwedzi, przecież mieszkania w Polsce będą tanieć, nie sprawdzili na forum? Co oni zrobią z 2.5k pustostanów?
No cóż, zastanów się ile Szwedzi zapłacili za m2 takiego mieszkania... , zastanów się za ile w takim razie będą go w stanie wynając nadal mając zysk.
Zastanów sie od kogo wybierze wynajmujacy meiszkanie , od Janusza z dwoma kawalerkami czy ,od funduszu z 2,5 tys mieszkań ?
To po prostu dodatkowe 2,5 tys mieszkan do Puli , więc będzie 2,5 tys wiecej pustostanów , ale nie w mieszkaniach funduszowych ... , a Januszowych ...
Ja to bym się tak na miejscu inwestorów majacych mieszkania na wynajem nie cieszył że się pojawia smart money na rynku wynajmu. To jest tak jakby właściciel warzywniaka na osiedlu który ma coraz mniej klientów , cieszył z tego że mu obok postawili Lidla , bo lidl mu nagoni klientów , no własnie nagoni ... do siebie z okolicznych warzywniaków ...
O ile pamietam to w Irlandii to fundusze podkręcały korektę , po czym na dołku obkupiły się w nieruchomości ...
Ja wcale bym sie nie zdziwił jakby taki fundusz zaczął dawać dumpingowe ceny na najem, po to aby doprowadzić do wywrócenia się rynku , po czym tak samo jak deweloperzy teraz grzeja spzredaż , robić złą prasę zepsuć sentymen i obkupić się tanimi mieszkaniami na dołku ... Wystarczy wywrócić warszawski rynek i za nim poleci cała Polska ...
A coś się dzieje bo rząd waraca do REIT-ów ...
domiporta.pl/poradnik/7,126866,27046294,wielu-czeka-na-reit-y-ale-co-to-jest-i-dlaczego-nie-lubi-ich.htmlCzy myślicie że REITY - będą chiały kupowac na górce ...
Ja to bym uważał , fundusz kupuje mieszkań za 1,3, mld , w tym samym czasie rząd wraca do ustawy o REIT-ach .... ,
Historia pokazuje że retity to robią żniwa po tym jak bańki pękają .... , a że schemat przetrenowały na Hiszpanii i Irlandii , to bardzo się zdziwie jak go nie skopjuja i u nas ...