Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Mateuszkrk93

Re: Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Postautor: Mateuszkrk93 » 27 maja 2021, 14:43

ziomek_szuka pisze:"Stal wzrosła o pierdyliard procent taniej nie będzie"
pl.tradingeconomics.com/commodity/steel
To są dane z Chin, największego rynku stali.

Pisałem 2 tygodnie temu, że na stali spekulacja w związku z dostawami i pandemią.

ziomek_szuka

Postautor: ziomek_szuka » 27 maja 2021, 14:50

Nie może zabraknąc klasyka z innego rynku :)
youtube.com/watch?v=61Q6wWu5ziY&ab_channel=Bizonacci

asander

Postautor: asander » 27 maja 2021, 16:00

ziomek_szuka pisze:Nie może zabraknąc klasyka z innego rynku :)
youtube.com/watch?v=61Q6wWu5ziY&ab_channel=Bizonacci

:lol: make my day :lol:

asander

Postautor: asander » 27 maja 2021, 16:06

tomm pisze:QE stop: bankier.pl/wiadomosc/Nieodgadniony-Bank-Polski-Stopy-procentowe-moga-wzrosnac-szybciej-niz-sadzono-8121544.html

Euro momentalnie wrocilo na 4.48

No dobra, to wytłumaczcie o co chodzi z tym wykupowaniem/nie wykupowaniem obligacji przez NBP? I jak to się ma do stóp procentowych i inflacji?

Mateuszkrk93

Postautor: Mateuszkrk93 » 27 maja 2021, 16:28

Poprostu NBP zamiast obligacji zacznie teraz skupować mieszkania z pierwotnego, prawdopodobnie wszystkie do końca czerwca będą kupione. Ponieważ są to piękne bloki w super cenie i ochronią państwo przed inflacją :lol: :lol:
Gadali z deweloperami i im powiedziano, że taniej nie będzie bo stal w górę, wszystko w górę xD

ziomek_szuka

Postautor: ziomek_szuka » 27 maja 2021, 16:31

NBP skupując oblikacje dosłownie drukuje pieniądze. Żeby podnieść stopy optymalnie najpierw muszą przestać to robić. Sam prezes na ostatniej konferencji powiedział, że NBP najpierw przestanie skupować obligacje, żeby mogło zacząć podwyżki stóp, By walczyć z inflacją muszą przestać drukować PLNy i podnieść stopy procentowe... jest możliwe, że właśnie czynią pierwsze przygotowania, wielu twierdzi, że i tak zbyt późno

Niskie stopy, dodruk miały pomóc w walce z oczekiwanym kryzysem, tymczasem wiele wskaźników już pokazuje odbicie powyżej trendu sprzed COVID, to znaczy, że pieniędzy wpompowano nadmiernie i teraz będzie trzeba z tym walczyć.
twitter.com/iggnacy
twitter.com/MikRaczynski

Polecam pośledzić tych Panów

Kokosz

Postautor: Kokosz » 27 maja 2021, 18:21

Co z tego jak codziennie obserwujemy nowe kamienie węgielne świadczące o załamującym się rynku. W tym tempie do lipca będzie pozamiatane.

asander

Postautor: asander » 27 maja 2021, 18:54

ziomek_szuka pisze:NBP skupując oblikacje dosłownie drukuje pieniądze. Żeby podnieść stopy optymalnie najpierw muszą przestać to robić. Sam prezes na ostatniej konferencji powiedział, że NBP najpierw przestanie skupować obligacje, żeby mogło zacząć podwyżki stóp, By walczyć z inflacją muszą przestać drukować PLNy i podnieść stopy procentowe... jest możliwe, że właśnie czynią pierwsze przygotowania, wielu twierdzi, że i tak zbyt późno

Niskie stopy, dodruk miały pomóc w walce z oczekiwanym kryzysem, tymczasem wiele wskaźników już pokazuje odbicie powyżej trendu sprzed COVID, to znaczy, że pieniędzy wpompowano nadmiernie i teraz będzie trzeba z tym walczyć.
twitter.com/iggnacy
twitter.com/MikRaczynski

Dzięki za merytoryczną odpowiedź, może w końcu założę sobie twittera.

Jeszcze co do obligacji, to o jakie dokładnie chodzi? Przykładowo nabyłem trochę obligacji obligacjeskarbowe.pl/oferta-obligacji/obligacje-3-miesieczne-ots/ots0821 czy to znaczy, że NBP mi ich teraz nie wykupi? Zostanę z obligacjami kiedy ja potrzebuję mojej gotówki? Wybaczcie może głupie pytania, ale nie jestem finansistą.

Mar G

Postautor: Mar G » 27 maja 2021, 19:06

asander pisze:
ziomek_szuka pisze:NBP skupując oblikacje dosłownie drukuje pieniądze. Żeby podnieść stopy optymalnie najpierw muszą przestać to robić. Sam prezes na ostatniej konferencji powiedział, że NBP najpierw przestanie skupować obligacje, żeby mogło zacząć podwyżki stóp, By walczyć z inflacją muszą przestać drukować PLNy i podnieść stopy procentowe... jest możliwe, że właśnie czynią pierwsze przygotowania, wielu twierdzi, że i tak zbyt późno

twitter.com/iggnacy
twitter.com/MikRaczynski

Dzięki za merytoryczną odpowiedź, może w końcu założę sobie twittera.

Jeszcze co do obligacji, to o jakie dokładnie chodzi? Przykładowo nabyłem trochę obligacji obligacjeskarbowe.pl/oferta-obligacji/obligacje-3-miesieczne-ots/ots0821 czy to znaczy, że NBP mi ich teraz nie wykupi? Zostanę z obligacjami kiedy ja potrzebuję mojej gotówki? Wybaczcie może głupie pytania, ale nie jestem finansistą.

Twoje obligacje emitował Minister Finansów , nie NBP.
Trzymaj kciuki za wysoką inflację, będzie Pan zadowolony.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 27 maja 2021, 22:13

ziomek_szuka pisze:"Stal wzrosła o pierdyliard procent taniej nie będzie"
pl.tradingeconomics.com/commodity/steel
To są dane z Chin, największego rynku stali.

No to było wiadome od początku. Najgłupszy argument to był wzrost cen materiałów budowlanych, jakby nikt nie wiedział, że chodzi głównie o przerwane łańcuchy dostaw.

Teraz wszyscy Ci pandemiczni inwestorzy siedzą na dachach nowych nabytków i wypatrują lornetkami tego tłumu studentów, imigrantów i turystów, którzy wynajmą absolutnie każdą inwestycję 10k+ z metra. Szykujcie się, oznaką będzie kurz na horyzoncie i fruwające z powietrzu banknoty. Start już w niedzielę, w końcu zniesione zostają restrykcje.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”