Jak przeglądać zmiany cen mieszkań?
Które serwisy ogłoszeniowe lub pomocnicze oferują taką opcję?
Jakie narzędzia w tym celu stosujecie ?
Natrafiłem jedynie na zametr.pl z opisu pod
businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/zametrpl-oferty-tanich-mieszkan-porownanie-ofert-mieszkan-projekt-polaka/vkexqsf
Jak przeglądać zmiany cen mieszkań? / Śledzenie zmian cen mieszkań - jak?
Re: Jak przeglądać zmiany cen mieszkań? / Śledzenie zmian cen mieszkań - jak?
Rak pisze:Jak przeglądać zmiany cen mieszkań?
Jak dla mnie, jeśli chodziło zmiany cen mieszkań w Krakowie i w Polsce, to najlepsze są raporty NBP o cenach transakcyjnych. Wadę mają taką, że wychodzą z mocnym opóźnieniem.
Bardziej myślałem o monitorowaniu konkretnych ofert, jak się do tego zabrać.
Oczwiście można samemu coś zawsze sobie napisać
Odnośnie indeksów cen per miasto Kraków spodobał mi się wizualnie gdyż można wybrać miasto i metraż i w sumie "wszystko" co potrzebne wykresik produkowany przez:
pb.pl/ceny-mieszkan/krakow ale.. nie ma tutaj 2021 więc może właśnie to na podstawie tych wspominanych w poście powyżej dawniejszych danych.
Dzięki Master za hint, bo na ten moment jeszcze nie jestem rozeznany gdzie i kto publikuje takie dane ..
Szukam czegoś takiego z "nieco" bardziej aktualnymi danymi.
Bardziej aktualne są pod urban.one/blog/category/indeks-urban-one
Ostatni jest trzy miechy wstecz z marca: urban.one/blog/indeks-cen-nieruchomosci-w-marcu-2021-roku
W sumie to każdy monitoring jest dobry i zawsze pomaga zweryfikować co się realnie dzieje
Wykresy i liczby nie kłamią trzeba jedynie pamiętać, kto je liczy
Chętnie zbudowałbym tutaj większą skarbnicę linków do oficjalnych raportów.
Oczwiście można samemu coś zawsze sobie napisać

Odnośnie indeksów cen per miasto Kraków spodobał mi się wizualnie gdyż można wybrać miasto i metraż i w sumie "wszystko" co potrzebne wykresik produkowany przez:
pb.pl/ceny-mieszkan/krakow ale.. nie ma tutaj 2021 więc może właśnie to na podstawie tych wspominanych w poście powyżej dawniejszych danych.
Dzięki Master za hint, bo na ten moment jeszcze nie jestem rozeznany gdzie i kto publikuje takie dane ..
Szukam czegoś takiego z "nieco" bardziej aktualnymi danymi.
Bardziej aktualne są pod urban.one/blog/category/indeks-urban-one
Ostatni jest trzy miechy wstecz z marca: urban.one/blog/indeks-cen-nieruchomosci-w-marcu-2021-roku
W sumie to każdy monitoring jest dobry i zawsze pomaga zweryfikować co się realnie dzieje

Wykresy i liczby nie kłamią trzeba jedynie pamiętać, kto je liczy

Chętnie zbudowałbym tutaj większą skarbnicę linków do oficjalnych raportów.
Ostatnio zmieniony 06 cze 2021, 13:37 przez Rak, łącznie zmieniany 3 razy.
-
Jeśli ktoś ma ochotę na tego typu projekt do napisania po godzinach, to jestem chętny do współpracy. Myślę, że znalazłoby się sporo użytkowników. 

-
A czy czasem otodom, nie ma takiej beta funkcjonalności gdzieś ukrytej, i wystarczy znać linka do niej?
PatrykTrav pisze:Jeśli ktoś ma ochotę na tego typu projekt do napisania po godzinach, to jestem chętny do współpracy. Myślę, że znalazłoby się sporo użytkowników.
reuse to podstawa zatem najpierw warto się solidnie rozejrzeć co jest dostępne off the shelf
Rak pisze:
Natrafiłem jedynie na zametr.pl
Dzięki za podanie dalej naszej strony.
Chciałbyś się podzielić uwagami dot. naszego serwisu? Co Ci się podoba/irytuje?
Część analityczna jest w budowie, ale na pewno będzie wielokroć lepsza niż to co obecnie ma Puls Biznesu. Ciekawi nas, co konkretnie chciałbyś zobaczyć w przykładowej analizie, np. miasta?
A czy z Web Archive nie da się czegoś wyciągnąć?
No i to jednak są ceny ofertowe. Trudno powiedzieć, jak bardzo będą odstawały od transakcyjnych.
No i to jednak są ceny ofertowe. Trudno powiedzieć, jak bardzo będą odstawały od transakcyjnych.
-
zametr.pl jest świeże i dość dobrze wyłapuje obniżki choć zdaje się, że tylko otodom i morizon jest tam źródłem,
podkluczyk taki multiwyszukiwacz unikalnych ogłoszeń z różnych portali można 7 dni za free kilka ciekawych ogłoszeń było choć nie takich, których sam już nie ogarnąłem "manualnie"
Jak chodzi o transakcyjne to albo manualne zapytania w urzędzie albo platna baza od cenatorium, choć tam zdaje się nie wszystkie transakcje są widoczne i są z pewnym lagiem, choć dobre jest to że za 100zl jest sporo wyszukań ogólnych i to daje dobry podglad za ile powiedzmy w tym samym miejscu byly sprzedawane ogolnie miejsca za metr czy za całość
podkluczyk taki multiwyszukiwacz unikalnych ogłoszeń z różnych portali można 7 dni za free kilka ciekawych ogłoszeń było choć nie takich, których sam już nie ogarnąłem "manualnie"
Jak chodzi o transakcyjne to albo manualne zapytania w urzędzie albo platna baza od cenatorium, choć tam zdaje się nie wszystkie transakcje są widoczne i są z pewnym lagiem, choć dobre jest to że za 100zl jest sporo wyszukań ogólnych i to daje dobry podglad za ile powiedzmy w tym samym miejscu byly sprzedawane ogolnie miejsca za metr czy za całość
-
zametr.pl pisze:Rak pisze:
Natrafiłem jedynie na zametr.pl
Dzięki za podanie dalej naszej strony.
Chciałbyś się podzielić uwagami dot. naszego serwisu? Co Ci się podoba/irytuje?
Część analityczna jest w budowie, ale na pewno będzie wielokroć lepsza niż to co obecnie ma Puls Biznesu. Ciekawi nas, co konkretnie chciałbyś zobaczyć w przykładowej analizie, np. miasta?
Ooooo witajcie zametry

Jak obczaicie liderów w UK to tam jest coś takiego:
rightmove.co.uk/house-prices/b23.html?country=england&referrer=landingPage&searchLocation=B23
Można zobaczyć realne ceny za jakie konkretne adresy były sprzedawane, w PL możnaby zrobić jakąś kooperacje z urzędem lub cenatorium i takie coś stworzyć, wtedy byłoby widać dajmy na to jak wygladał adres przed i po (*zdjęcia, wideo), realnie zapłacone ceny itd. Jeśli nasunąłem dobrą ideę mogę podesłać adres BTC

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”