Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Ekonomistaiznawca

Re: Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Postautor: Ekonomistaiznawca » 12 wrz 2021, 22:53

anubis pisze:Ciężkie decyzje nadchodzą, ciężkie czasy.

Dobrze prawisz, Ci co czekali maja niezly orzech do zgryzienia. Ci co zakupili, mieszkaja juz w lokalizacjach, w ktorych sie juz po prostu nie buduje, za 40-50% taniej niz teraz, i zamiast placic za wynajem, splacaja swoje mieszkanie.
Oj ciezkie czasy...

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 12 wrz 2021, 23:08

Ech, wiecie, że opłacam najem na pół roku - rok na przód żeby sobie nie zawracać tym gitary? To jest najmniejszy problem, grosze w budżecie.

Zamiast pisać takie kocopoły o kakao i wynajmowanym mieszkaniu jako symbolu ubóstwa :D podziękowalibyście mi z raz, bo beze mnie dalej żylibyście wyłącznie w uniwersum sponsorowanej nagonki money.pl i Gazety Wyborczej.

Nie zastanawia Was np. dlaczego niby KNF, UOKiK a nawet osławiony NBP od paru tygodni przestrzega przed braniem kredytów? Każdy poważny człowiek w tym kraju wie co się zaraz może wydarzyć. Tylko jedni się na to przygotują i przechowają wartość majątku w czasie, a inni uwierzą w krach dopiero jak wyskoczy zza krzaka i ugryzie ich w tyłek. Wtedy też będziecie bardzo aktywni, ale na otodom.pl, odświeżając skrzynkę i dziwiąc się dlaczego na Waszą ofertę odpowiadają wyłącznie pośrednicy i ludzie, którzy proponują połowę mniej.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Zaradny93

Postautor: Zaradny93 » 13 wrz 2021, 9:23

anubis pisze:Zamiast pisać takie kocopoły o kakao i wynajmowanym mieszkaniu jako symbolu ubóstwa :D podziękowalibyście mi z raz, bo beze mnie dalej żylibyście wyłącznie w uniwersum sponsorowanej nagonki money.pl i Gazety Wyborczej.

Alez mysle, ze wiekszosc forumowiczow jest Ci wdzieczna za codzienny darmowy seans Matriksa, tyle, ze w wersji polskiej i komediowej.
Przypomina mi to anegdote o kierowcy wymachujacemu wszystkim na autostradzie, bo jada pod prad.... :lol:
Dziekujemy!

Mar G

Postautor: Mar G » 13 wrz 2021, 10:03

polecam komentarze : ))

krakow.wyborcza.pl/krakow/7,44425,27551778,lokator-nie-placil-za-wynajmowne-mieszkanie-wprowadzili-sie.html

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 13 wrz 2021, 10:28

Mar G pisze:polecam komentarze : ))

krakow.wyborcza.pl/krakow/7,44425,27551778,lokator-nie-placil-za-wynajmowne-mieszkanie-wprowadzili-sie.html

W tym artykule tych dwóch mężczyzn, w świetle prawa, włamało się do gościa i będą mieli kłopoty. Prawo w Polsce w ogóle nie chroni właścicieli i tutaj właściciel musiał być już serio zdesperowany. Dlatego nigdy nie będę zajmował się inwestycjami "pod najem". Masa jest takich cwaniaków co płacą tylko pierwszy czynsz, a potem bujaj się facet. Wyprowadzą się, jeśli już, w wielkiej łasce po kilku latach, zostawią zniszczone mieszkanie. Mój ziomek miał podobny problem z babą, co nie chciała się wynieść i pomogło dopiero, że dał jej 10 tys. do ręki.

Zaradny93 pisze:
anubis pisze:Zamiast pisać takie kocopoły o kakao i wynajmowanym mieszkaniu jako symbolu ubóstwa :D podziękowalibyście mi z raz, bo beze mnie dalej żylibyście wyłącznie w uniwersum sponsorowanej nagonki money.pl i Gazety Wyborczej.

Alez mysle, ze wiekszosc forumowiczow jest Ci wdzieczna za codzienny darmowy seans Matriksa, tyle, ze w wersji polskiej i komediowej.
Przypomina mi to anegdote o kierowcy wymachujacemu wszystkim na autostradzie, bo jada pod prad.... :lol:
Dziekujemy!

Mylisz się, masa poważnych ludzi obawia się załamania. Te komunikaty w radio o ryzyku kredytowym od KNF to mały pikuś przy tym co się dzieje w backstage'u tego Matriksa. Pisałem Wam o podnoszeniu stóp kiedy jeszcze Glapiński mówił o ujemnych stopach. Teraz piszę z wyprzedzeniem o krachu. To jest wszystko za przewidywaniami poważnych ludzi, którzy jednak niestety nie przebijają się nad lobby dewelopersko-bankowe, bo ci ostatni są w prasie po kilka razy w tygodniu.

Oczywiście jest alternatywa - stopy wrócą do starego poziomu, a nad dodrukiem i zadłużeniem przejdziemy do porządku dziennego, ale to jest właśnie taki ekonomiczy Matrix. Za długi trzeba będzie zapłacić, gospodarka upomni się o swoje.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:

timmons

Postautor: timmons » 13 wrz 2021, 13:39

anubis pisze:
W tym artykule tych dwóch mężczyzn, w świetle prawa, włamało się do gościa i będą mieli kłopoty. Prawo w Polsce w ogóle nie chroni właścicieli i tutaj właściciel musiał być już serio zdesperowany. Dlatego nigdy nie będę zajmował się inwestycjami "pod najem". Masa jest takich cwaniaków co płacą tylko pierwszy czynsz, a potem bujaj się facet. Wyprowadzą się, jeśli już, w wielkiej łasce po kilku latach, zostawią zniszczone mieszkanie. Mój ziomek miał podobny problem z babą, co nie chciała się wynieść i pomogło dopiero, że dał jej 10 tys. do ręki.

Mieszkaniec nie jest jednak właścicielem. Mieszka tam bez płacenia.

Jeśli właściciel zdecyduje się na dopuszczenie dodatkowych lokatorów, jak to jest nielegalne?

Gdybym był w takiej sytuacji, zmieniłbym zamki, gdy wszyscy zniknęli, i twierdził, że mieszkam tam przez cały czas. Przecież jestem jej właścicielem, jak udowodnisz, że tu nie mieszkałem?

platinium

Postautor: platinium » 13 wrz 2021, 18:23

Wszedłem sobie po 2-miesięcznych wakacjach, sprawdzić czy dyskusja się dalej toczy i się nie zdziwiłem.

Pisałem Wam o podnoszeniu stóp kiedy jeszcze Glapiński mówił o ujemnych stopach. Teraz piszę z wyprzedzeniem o krachu. To jest wszystko za przewidywaniami poważnych ludzi, którzy jednak niestety nie przebijają się nad lobby dewelopersko-bankowe, bo ci ostatni są w prasie po kilka razy w tygodniu.

Anubis, kogo ty chcesz na to wkręcić? Przecież piszesz tutaj może z 2-3 osobami. Większość ludzi już dawno odpadła zajmując się swoim życiem.
Przecież te 2-3 osoby nie przekonasz takimi tekstami. Przewidywałeś deflację, równy rok temu jak było wiadomo że to się nie sprawdzi - przewidywałeś bardzo niską inflację na początku 2021. Spadku cen mieszkań to nawet nie przewidywałeś, pisałeś już wiele razy że on trwa - wszystko tanieje, sprzedaż stoi. Pisałeś o wielkich wyprzedażach, pisałeś o rynku japońskim, chińskim.. I co? Jajco, 1,5k powstów i chyba jednak nic się nie sprawdziło - skoro wciąż generujesz średnio 3.3 posta dziennie. Zastanawiam się nad Twoimi celami, na początku myślałem że chcesz przekonać jak największą ilość ludzi do swoich racji - ale teraz, kiedy już nikt powazny tego nie czyta, wydaje mi się że moja diagnoza była błędna.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 13 wrz 2021, 18:57

Nie @platinium, wszedłeś sobie, bo widzisz, że na rynku zaczyna się źle dziać. Za to zgadzam się, że brakuje tutaj poważnych osób do dyskusji. Bardziej to piszę dla siebie. Dzisiejszy wywiad z dr. Czarnkiem w GW tylko mnie utwierdził w przekonaniu, że nie warto iść z nurtem tylko słuchać siebie, no przynajmniej u mnie zawsze się to sprawdzało. ( next.gazeta.pl/next/7,151003,27555441,na-rynku-mieszkan-trwa-nabor-jeleni-straca-najwiecej-bo-czuja.html )

Czy tego ktoś chce czy nie, nadciąga krach. Na korektę była szansa, rynek nie skorzystał. Gospodarka więc wyreguluje się bardziej brutalnie.

Rynek jest na etapie szukania ostatnich jeleni, którzy wejdą na samiutkiej górce. Kredyt ile fabryka dała, ostatnie zaskórniaki na wkład własny. Zyskają banki, zyskają deweloperzy (którzy zdążą się wyprzedać), stracą ludzie.

Mar G

Postautor: Mar G » 13 wrz 2021, 19:04

anubis pisze:tylko słuchać siebie, no przynajmniej u mnie zawsze się to sprawdzało.

tekst roku Panie Panowie. zawsze się sprawdzało : )))

platinium

Postautor: platinium » 13 wrz 2021, 19:23

anubis pisze:Nie @platinium, wszedłeś sobie, bo widzisz, że na rynku zaczyna się źle dziać.

Właśnie to jest Twoj problem - zbyt wysoka pewność siebie jeśli chodzi o swoje przekonania. Wszedłem sobie z ciekawości po tym jak zobaczyłem na stronie tvn-u artykuł z glapą w którym mówił o doskonałości kondycji PL gospodarki i o tym że do konca roku nie planują podnosić stóp. Chciałem sprawdzić na jakim etapie jest dyskusja. No i się nie zdziwiłem, na etapie "już prawie pękło", tak samo jak od 1,5 roku.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”