anubis pisze:WiktorR pisze:Z tym penthousem to przesadziłeś
Nie przesadzam. Mieszkanie wcześniej było wynajmowane za blisko 10k na FV jednemu z korpo. Potem właściciel trzymał rok puste i próbował sprzedać. Teraz wynajął zaufanej osobie za symboliczną kwotę, bo boi się chociażby włamania, a sam czynsz jest tam dosyć wysoki i nie chce dokładać. Sam miałem podobną propozycję ok. pół roku temu, może nie penthouse, ale też bardzo duże i ładne mieszkanko, tylko rozminęliśmy się, bo ja chciałem gwarancję na 2 lata, a właściciel chciał max rok... no i od tego pół roku z tego co wiem stoi puste.
Inna sprawa to z moich znajomych, którzy wynajmowali, tak z 2/3 zmieniła mieszkanie na tańsze/lepsze lub negocjowała niższy czynsz. Nie znam dosłownie nikogo kto miałby problem z najmem lub komu by podniesiono czynsz i by się na to zgodził. Znam jedną dziewczynę, której właścicielka próbowała podnieść stawkę to się laska spadkowała i przeprowadziła w inne miejsce.
Zresztą jak ktoś chce poczuć tą posuchę to wystarczy, że sobie zadzwoni pod jeden z numerów na licznych banerach "wynajmę", które widać w różnych miejscach w całym mieście. Brak turystów i praca zdalna bardzo namieszała na rynku. Czasami dzwonię pod takie ogłoszenia, np. jak stoję w korku i mi się nudzi - ludzie sami z góry proponują, że się "dogadamy", byle tylko mieć najemcę.
Oczywiście piszę o takim trochę lepszym standardzie - nie wiem jak jest na rynku "studenckim", pewnie chwilowo lepiej, bo przecież mamy już naukę stacjonarną.
Kto z korpo wynajmuje mieszkanie za 10k plus czynsz ? Dyrektor, prezes ? Umówmy się w PL nie zarabia się kokosów żeby ludzi było stać na takie mieszkania. To jest mniej niż promil społeczeństwa. Sam wynajmowałem mieszkania dla korporacji dla osób, z kierowniczych stanowisk, które przyjeżdżały do Krakowa na kilka max kilkanaście dni w ciągu miesiąca. Ale to była max 1/3 tego o czym Ty piszesz im są takie mieszkania po prostu niepotrzebne.
Prawda jest, że najem bardzo oberwał w trakcie pandemii obserwowałem to u siebie, rodziców, teściów którzy tez wynajmują. Ale teraz jest znacznie lepiej i dosyć łatwo wynajmuje się mieszkania i nie mówię o standardzie dla studenta tylko mieszkaniach w tych lepszych inwestycja w dobrym standardzie.