Przybyszewskiego 64 Kraków Atal - opinie i forum (apartamenty na Krowodrzy)

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Mar G

Re: Przybyszewskiego 64 Kraków Atal - opinie i forum (apartamenty na Krowodrzy)

Postautor: Mar G » 28 paź 2021, 9:54

Ibum1 pisze:
Klitsch.K.O pisze:
Ibum1 pisze:Robisz coś z tym? Słabo, że rekompensata jest jedynie odjęcie ceny wykończenia. To jest duża rozbieżnośc w stosunku do projektu, a za metry dodatkowe w mieszkaniu trzeba dopłacić. Niezbyt to fair

Większe balkony i mieszkanie wyszło teraz - po geodezyjnym pomiarze. Na projekcie było mniej, więc dopłata. Akurat dodatkowe 2 metry balkonu to grosze, a metrażowo jednak znacząco więcej, więc jak komuś zmniejszyli, to słabo. Z kolei dopłata do mieszkania boli bardziej, ale też wolałbym w te stronę, niż żeby okazało się mniejsze.

To ja już nie wiem jak oni to budowali, ze piętra parzyste mają mniej, a nieparzyste więcej, jak miało być odwrotnie...

podejdź pod którykolwiek budynek i zobacz - przecież nieparzyste są mniejsze, parzyste większe. bez pomiaru gołym okiem widać.tak miało być i jest.
różnice vs umowa są tylko tematem sporu. a to wyjaśni pomiar. może rozbieżności wynikają ze sposobu pomiaru - do barierki czy do blachy. jesli do blachy to korzystniej dla nas- mniej płacimy - i stąd te różnice.

kup laserowy miernik na allegro za 100 pln i zmierz najlepiej sama na odbiorze, jeśli nie korzystasz z usług firmy odbiorczej.

tom_kr

Postautor: tom_kr » 28 paź 2021, 10:26

W moim przypadku - blok 4.X, mieszkanie narożne, piętro nieparzyste - różnica w powierzchni balkonu pomiędzy deklarowaną a zinwentaryzowaną wynosi niecałe 1,5m2 - miało być sporo ponad 22m2 jest nieco ponad 21m2. Właściwie to wydaje mi się, że różnica w powierzchni jest czysto teoretyczna tzn. wynika ze zmiany sposobu pomiaru, prawdopodobnie wg. planu pomiar był do bariery a przy inwentaryzacji do obróbki blacharskiej.

Ibum1

Postautor: Ibum1 » 28 paź 2021, 11:29

Korzystam z usług firmy, także zobaczymy ile im wyjdzie. Też mi się wydaje, że raczej to kwestia innego sposobu pomiaru. Pod balkonami byłam i faktycznie widać, że parzyste są większe. Już nie mówiąc, że cała koncepcja architekta by się rozjechała jakby balkony budowali byle jak i to o 15% .

Dionizos

Postautor: Dionizos » 29 paź 2021, 9:01

Mnie bardziej ciekawi jak to możliwe że nikt nie ma mniejszego metrażu mieszkania, każdy ma dopłatę, czy możliwe żeby budynek nagle spuchł? Czyżby przy niższej temperaturze zewnętrznej nastąpiła inwersja rozszerzalności cieplnej? :D
Osobiście stawiam na poskąpienie tynków na ścianach (norma 1,5cm) i/lub cieńsze ściany nośne (omg), a moim życzeniem jest by różnica wynikała z "zaokrąglania" pomiarów na korzyść dewelopera, dzięki której jedno mieszkanie to dodatkowy zysk na bardzo dobrą kolację lub whisky ;] a w skali bloku/osiedla to takie czerwone autko z konikiem czy tam bykiem na masce ;]
Czy ktoś to sprawdzał?

p.s.
Na jakiś czas 2 standardowe miejsca postojowe do wynajęcia, obok siebie, przy ścianie, pod B.5.3.
Ostatnio zmieniony 29 paź 2021, 12:56 przez Dionizos, łącznie zmieniany 1 raz.

Mar G

Postautor: Mar G » 29 paź 2021, 9:37

Dionizos pisze:Mnie bardziej ciekawi jak to możliwe że nikt nie ma mniejszego metrażu mieszkania, każdy ma dopłatę, czy możliwe żeby budynek nagle spuchł? Czyżby przy niższej temperaturze zewnętrznej nastąpiła inwersja rozszerzalności cieplnej? :D
Osobiście stawiam na poskąpienie tynków na ścianach (norma 1,5cm) i/lub cieńsze ściany nośne (omg), a moim życzeniem jest by różnica wynikała z "zaokrąglania" pomiarów na korzyść dewelopera, dzięki której jedno mieszkanie to dodatkowy zysk na bardzo dobrą kolację lub whisky ;] a w skali bloku/osiedla to takie czerwone autko z konikiem czy tam bykiem na masce ;]
Czy ktoś to sprawdzał?

a może , skoro niemal wszyscy mają mniejsze balkony a większe mieszkania- nieco inaczej postawili akcenty na usytuowanie ścian zewnętrznych.
sprzedaż ruszyła w grudniu 2018 , a ściany zaczęli stawiać wiosną 2019. projekt mógł ulec modyfikacjom wykonawczym.

pamiętam, że jeszcze latem 2019 nie znali choćby wykonawcy stolarki (wybierać okucia, klamki można było dopiero końcem 2019). więcej jest takich modyfikacji możliwych vs projekt przedwykonawczy.

avagen

Postautor: avagen » 03 lis 2021, 9:54

Dostałem rozliczenie powierzchni. Wyszło podobnie jak u Was - powierzchnia mieszkania niewiele większa (dodatkowa dopłata kilka tysięcy), natomiast balkon prawie o 20% mniejszy. Wolałbym mieć balkon o wymiarach z projektu, ale cóż.

mefiu84

Postautor: mefiu84 » 03 lis 2021, 10:12

Widoczek powinien być i tak przedni :)

Bob123

Postautor: Bob123 » 03 lis 2021, 21:06

Czy ktoś (z osób które już są po odbiorze) wie kiedy nastąpi przeniesienie własności? Zgodnie z umową mam do września 2022, jednak zastawiam się czy nie będzie to wcześniej jak w przypadku z odbiorem

Mar G

Postautor: Mar G » 03 lis 2021, 22:11

Bob123 pisze:Czy ktoś (z osób które już są po odbiorze) wie kiedy nastąpi przeniesienie własności? Zgodnie z umową mam do września 2022, jednak zastawiam się czy nie będzie to wcześniej jak w przypadku z odbiorem

to niezależne od Atala. też mi zależy na czasie - ale to rola UMK -wydzielenie samodzielności lokali. UMK nie potrafi podać żadnego konkretnego terminu.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”