Czy są jakieś zalety… No nie generalnie nie ma żadnych, ludzie tutaj chodzą z umęczonymi minami i lamentują jak im źle, biczując się po plecach.

Postaram się co nieco wypunktować.
Przede wszystkim, piszę konkretnie o inwestycji SM, obecnie na złocieniu jest obecnych kilku deweloperów w kilku miejscach, ceny pewnie się też różnią.
Co do zapachów, na pewno się nie przyzwyczaiłem. Pisałem że problem pojawia się ale na wysokości SM bardzo rzadko i bardzo słabo. Tak jak mówiłem jest to kwestia odległości. Im bliżej źródła tym gorzej. Źródło znajduje się w okolicach ul. Domagały, rozumiem że jadąc obwodnicą od strony ulicy Botewa możesz "złapać "ten smród przez to wydaje się że jest są wszędzie ale to nieprawda. jeśli wsiądzie się na rower i jedzie ulicą domagały to na ogół (nie zawsze) ten smród w pewnym momencie się po prostu pojawi i wiem o tym, ale jest to kwestia właśnie odległości. Co więcej, jadąc samochodem w tamtą stronę wiem, że w okolicach giełdy (mniej więcej na wysokości ul. nad Drwiną) na ogół zaczynają się jakieś smrody. No i co z tego? Tam nie mieszkam.
Dodatkowo chciałbym się odnieść do słów innej osoby tutaj że jest teren przemysłowy pustynny i "kto chciałby tam mieszkać ". Rzeczywiście teren rybitw to są tereny przemysłowe ale taka wypowiedź sugeruje że wychodzisz z bloku i widzisz jakieś hale lub przerdzewiałe magazyny co jest bzdurą. Wjeżdżając w ulicę agatową lub domagały zaczynają się tereny “cywilizacji”. Byłbym w stanie zrozumieć takie gadanie gdyby na tam był jakieś kopcące fabryki które oddziałują negatywnie na tym terenie. Nie ma tam niczego takiego.
Co do plusów słonecznego miasteczka wymieniłbym na przykład takie:
Osiedle jest spokojne na uboczu nie ma dużego ruchu samochodowego.
Dużą wadą SM (ale nie całego Złocienia!!) był brak sklepów. To się zmieni na koniec tego roku kiedy zostaną oddane dwa bloki w których w końcu będą lokale usługowe. Wiem z dobrego źródła że raczej nie będą stały puste (na pewno nie wszystkie).
Teren osiedla jest w mojej ocenie bardzo przyjemny. Nie jest to typowe blokowisko jak chociażby Bieżanów z 10 piętrowymi blokami, zabudowa jest niska, jest sporo zieleni.
W mojej ocenie bloki które stawia develia są schludne, wykończenie klatek jest przyjemne i w tej cenie uważam że jest to naprawdę ok, nie ma tutaj taniości której można by się było spodziewać przy jednej z niższych cen w Krakowie
Wbrew temu co ktoś tutaj pisał uważam że w okolicy są całkiem fajne tereny do na przykład biegania: mały ruch, rzeczka, z racji budowy przystanku SKA teren na południe od osiedla zyskał nowy mostek którym można przejść / przejechać na mało uczęszczany teren, spora otwarta przestrzeń w okolicach wiaduktu obwodnicy.
Ulica domagały powstała niedawno i posiada na całej długości ścieżkę rowerową.
Niedaleko od osiedla jest obecnie bardzo fajny zalew (przystań brzegi) który jak dla mnie bije na łeb Bagry pod każdym względem.
Do końca 2022 roku ma powstać przy osiedlu przystanek szybkiej kolei aglomeracyjnej. Jak to w Polsce na pewno będą opóźnienia ale przystanek kiedyś będzie już jest w trakcie budowy. To oznacza że będzie się dało bardzo szybki i w komfortowy sposób dostać do ścisłego centrum a po drodze będą jeszcze jakieś dodatkowe przystanki na przykład przy hali targowej.
Tuż obok kościoła przy ulicy agatowej będzie nowa szkoła. Z tego co się orientuję wraz ze szkołą wspomniana ulica ma zostać przebudowana ponieważ obecnie nie ma przy niej chodnika. Jeśli dobrze pamiętam to planowane ukończenia budowy szkoły jest na rok 2023.
Obecny w planach miasto planuję kompletną przebudowę rybitw i zamianę tych terenów z przemysłowych na biurowo mieszkalny. Zobaczymy, co z tego wyjdzie.
bip.krakow.pl/?dok_id=109770Moim zdaniem największym problemem jest odległość od centrum. Należy sobie odpowiedzieć na ile jest to ważne. Wyjazd z osiedla też potrafi sprawić problem jak są pozamykane przejazdy kolejowe, tutaj jednak (być może) pomoże nowy przejazd pod torami wykonany w ramach budowy przystanku SKA. Być może - bo tuż za nim znajduje się bardzo wąska ulica Złocieniowa i nie wiadomo czy ktoś się odważy puścić tam jakiś ruch.
Mnie ta odległość od centrum do szczęścia potrzebna nie jest. Ale to zależy jaką kto ma pracę, tryb życia itd.
Jeśli chcesz szukać wad, to je znajdziesz, widać zresztą po wypowiedziach choćby w tym wątku (moim zdaniem często pisanych z jakimiś dziwnymi uprzedzeniami i nastawieniem z góry wg metody “kto chciałby tam mieszkać”). Moim zdaniem SM za cenę którą się tu płaci oferuje przyzwoity standard i całkiem przyjemnie miejsce do życia, ale nie zamierzam nikogo przekonywać.
No i ostatni kwestia, pytasz czy są jakieś gotowe mieszkania do odbioru które można wyrwać. Przypominam że wątek dotyczy słonecznego miasteczka - Develia nie jest jedynym deweloperem na Złocieniu (przy czym najdalej wysuniętym na południowy wschód) i nie wiem jak jest u innych. Ale jeśli chodzi o gotowe mieszkania na SM - nie ma żadnych. Dlaczego? Oto odpowiedź:
develia.pl/pl/sloneczne-miasteczko#3dObecnie na stronie do “sprzedaży” są 4 budynki. Dwa z nich mają być oddane do końca tego roku (te w których mają być lokale), ilość mieszkań w obu: okrągłe zero. Trzeci budynek, zakończenie budowy marzec 2022, ilość dostępnych mieszkań: 7. Czwarty budynek, niedawno zaczęli budowę, nie wiem kiedy oddanie, ilość mieszkań: 28.
Także to są Ci wszyscy “kto by chciał tam mieszkać” ludzie.

Mam nadzieję, że zmusiłem do refleksji.

Pozdrawiam