mam nadzieję, że ktoś tu jeszcze zagląda

Słuchajcie-siostra kupiła mieszkanie na terenie tej inwestycji i właściwie od czasu podpisania umowy deweloperskiej zaczęły się problemy z deweloperem odpowiedzialnym za budowę.
Na stronie dewelopera jak i we wszystkich dokumentach podane terminy zakończenia inwestycji już dawno minęły, a kluczy do mieszkania jak nie było tak nie ma. Wg informacji na oficjalnej stronie termin zakończenia 1 etapu (budynki 1 i 2) to IV kwartał 2020! jakby nie patrzeć jest już 3Q 2021 a budowa nadal nie jest zakończona i teren wokół wygląda jak jeden wielki plac budowy. Przejeżdżam tam czasami w drodze do pracy i niewiele się dzieje, ostatni budynek to raczej stoi w miejscu, a koniec jego budowy miał być w 2Q 2021. Spore te opóźnienia...i ciekawe czym spowodowane? może deweloper się przeliczył? Mówiłam siostrze, żeby przemyślała tą decyzję bo z tego, co wiem, to pierwsza inwestycja dewelopera i w dodatku już "spalona".
Czy ktoś z Was jest w takiej samej sytuacji, czy tylko siostra tak nieszczęśliwie trafiła? Próbuję Jej jakoś pomóc, bo wbrew pozorom wszelkie inwestycje raczej są teraz kończone nawet przed czasem, a nie z 7 miesięcznym opóźnieniem. Czy macie może jakieś informacje dotyczące odbioru kluczy/przekazania prawa własności? Ciężko nawet w tym przypadku ogarniać sobie ekipę remontową jak są takie opóźnienia.
Będę wdzięczna za jakieś info, jeśli ktoś nie chce pisać na forum- odezwijcie się na priv!