Myśliwska Solar Garden Kraków (opinie na forum) / ASA Development

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
budfen

Re: Myśliwska Solar Garden Kraków (opinie na forum) / ASA Development

Postautor: budfen » 14 lip 2020, 7:33

mocno zastanawiamy się nad tą inwestycją. Mieszkania są nawet ustawne (te w okolicach 70m powiedzmy), do tego niska zabudowa (dzięki planu zagospodarowania). Do tego niedaleko są tramwaje: na lipskiej gdzie będzie swoisty węzeł komunikacyjny (przy stacji BP).
na dzisiaj - 14 lipca - 35 już zarezerwowanych (na około ~140 wszystkich)

na razie czekają na pozwolenie na budowę, które będzie w okolicach 4 kwartału. Termin oddania to 2 lata od tego czasu, czyli koniec 2022.

Jakieś wady tej inwestycji można wytknąć?

pawelk pisze:Wykończone mieszkania w tej okolicy za cenę ponad 9tys nie chcą się sprzedawać, więc moim zdaniem trochę przestrzelili. Zobaczymy jak im sprzedaż pójdzie, ale liczę że trochę zejdą z cen bo w okolicy można kupić nowe znacznie taniej (wspomniany "Przewóz 18" ale też "Nowa Myśliwska" gdzie w szczycie bańki przed koroną dostałem ofertę na mieszkania ~70m2 po ok 8tys).

Jak udało Ci się negocjować cenę na Nowej Myśliwskiej?
Z tego co teraz się pytałem to mieszkanie np 66m kosztuje jakieś 8k za metr. Więc obniżyli cenę w związku z pandemią?

timmons

Postautor: timmons » 14 lip 2020, 8:48

too expensive.

aro_kr

Postautor: aro_kr » 14 lip 2020, 9:01

Tez jestem na kupnie mieszkania w tej okolicy. Nowa Myśliwska jest tańsza ale tam będzie wielkie blokowisko połączone z Nowym Przewozem, moim zdaniem kiepskie do zamieszkania. Jeśli cena nie jest dla ciebie kluczowa to Myśliwska Solar Garden Kraków czy Przewóz 18 jest zdecydowanie lepszym wyborem. Przy stacji BP buduje się jeszcze osiedle Coco Springs, ale mieszkania w tej lokalizacji to raczej pod wynajem – większość małe nieustawne klitki.

budfen

Postautor: budfen » 14 lip 2020, 9:07

aro_kr pisze:Tez jestem na kupnie mieszkania w tej okolicy. Nowa Myśliwska jest tańsza ale tam będzie wielkie blokowisko połączone z Nowym Przewozem, moim zdaniem kiepskie do zamieszkania. Jeśli cena nie jest dla ciebie kluczowa to Myśliwska Solar Garden Kraków czy Przewóz 18 jest zdecydowanie lepszym wyborem. Przy stacji BP buduje się jeszcze osiedle Coco Springs, ale mieszkania w tej lokalizacji to raczej pod wynajem – większość małe nieustawne klitki.

dzięki! no właśnie wiele już inwestycji w tej okolicy rozważaliśmy i tylko to nam teraz przypadło do gustu. Z tych powodów o których wspominasz. Tutaj jest szansa na w miarę kameralną inwestycję. A na Nowej myśliwskiej i okolicach będzie ciężko i gęsto niedługo.
(oczywiście cała ulica Myśliwska też będzie zakorkowana, dotknie to też Solar Garden...)
Przewóz 18 - to też małe klitki w sumie, i jest mniej przestrzeni niż w Solar moim zdaniem.

jest też Ekopark który się buduje od strony ulicy Lipskiej: między inwestycją od Instalu (bloki przewóz 40), do pętli tramwajowej. Ale tam znowu też blisko ulicy głównej i tam też będzie się jeszcze sporo budować. (ceny od 8.100 do 10k w zależności od metrażu)

Czyli... ciężko się tutaj (Solar Garden)j o coś przyczepić i schodzić z ceny?

aro_kr

Postautor: aro_kr » 14 lip 2020, 11:10

Na skrzyżowaniu Saska – Myśliwska – Przewóz ma powstać rondo więc może trochę usprawni ruch w kierunku Myśliwskiej.
Z tą większa przestrzenią w Solar Garden to nie wiadomo, trudno ocenić z samej wizualizacji na stronie.

pawelk

Postautor: pawelk » 14 lip 2020, 11:11

budfen pisze:
pawelk pisze:Wykończone mieszkania w tej okolicy za cenę ponad 9tys nie chcą się sprzedawać, więc moim zdaniem trochę przestrzelili. Zobaczymy jak im sprzedaż pójdzie, ale liczę że trochę zejdą z cen bo w okolicy można kupić nowe znacznie taniej (wspomniany "Przewóz 18" ale też "Nowa Myśliwska" gdzie w szczycie bańki przed koroną dostałem ofertę na mieszkania ~70m2 po ok 8tys).

Jak udało Ci się negocjować cenę na Nowej Myśliwskiej?
Z tego co teraz się pytałem to mieszkanie np 66m kosztuje jakieś 8k za metr. Więc obniżyli cenę w związku z pandemią?

Szczerze nawet nie negocjowałem, po prostu wysłałem pytanie i dostałem oferty 8-8.3tys/m2 za mieszkania 65-75m2. Z tym że "Nowa Myśliwska" u mnie odpada ze względu na smród.
Generalnie dziwny to obszar, okolice Myśliwskiej/Lipskiej/Przewóz smród taki że momentami ciężko wytrzymać, za to pół kilometra dalej nic. Sam mieszkam od parunastu lat w tych okolicach (Turka i Płaszowska) i nigdy smrodu nie było, za to tamte okolice już niestety mają z tym problem mimo że to tylko paręset metrów różnicy. Ale "Myśliwska Solar Garden" już nie będzie mieć tego problemu.

Trabb

Postautor: Trabb » 14 lip 2020, 11:12

Co z tego, że inwestycja jest kameralna (domyślam się, że chodzi o stosunkowo niską zabudowę) skoro z każdej strony w bardzo bliskiej odległości macie okna sąsiadów (zarówno z sąsiednich inwestycji jak i z samego solar garden) i cała "kameralność" kończy się w momencie odsunięcia rolet... Zarówno przewóz 18 jak i ta inwestycja to według mnie typowe plomby i 90% mieszkań ma widok na okna sąsiadów. Nowa myśliwska jest o tyle lepsza, że tam te odległości od północy i południa są większe, dodatkowo zabudowa w najbliższej okolicy - kolejne etapy nowej myśliwskiej też, mają max 5 pięter, więc dwie ostatnie kondygnacje NM mają szansę na jakiś widok z okna.

W solar garden na pewno panele na dachu to ciekawe rozwiązanie, ale cała reszta wg mnie na minus.

pawelk

Postautor: pawelk » 14 lip 2020, 11:14

aro_kr pisze:Na skrzyżowaniu Saska – Myśliwska – Przewóz ma powstać rondo więc może trochę usprawni ruch w kierunku Myśliwskiej.

Masz może źródło tej informacji? Bo byłoby mega fajnie jakby tam rondo powstało :)

ps. w tej okolicy powstaje również nowy bloczek -> http://koszykarska.pl/ mały upchany na małej działce, ceny okolice 8-8.5tys, z tym że poza mieszkaniem i garażem to nie ma tam nic, z dzieckiem na plac zabaw trzeba by było iść do sąsiadów...

budfen

Postautor: budfen » 14 lip 2020, 11:31

dzięki za opinie!

na parterze na tej inwestycji (Solar) są jeszcze spore ogródki, np nawet 200m - ale to "zabiera" przesztrzeń współną dla mieszkańców.
Do tego nie wiem czy jest to aż takie popularne aby mieć takie ogródki w blokach?
Zwykle widziałem takie małe tarasy, niż całe połacie trawy.

co do kameralności: ciężko zdefiniować :)
na pewno jak się kupi na pierwszym, drugim - to do sąsiednich bloków jest jakoś 20...max 30 metrów, więc niewiele. Inwestycja nie jest wysoka, więc też nie można kupić mieszkania które by górowało nad innymi.
Ale np wjazd do garażu od jednej strony (od bloku A) sprawia, że w okolicy budynku C powinno być spokojniej.

sky83

Postautor: sky83 » 14 lip 2020, 13:32

Ja mieszkam po sąsiedzku z tą inwestycją (Myśliwska 5) i wg mnie jest to "lepsza" część ulicy Myśliwskiej. Szybszy dojazd do ul. Saskiej/Przewóz/Lipskiej. Nie będę czarował, aby rano dojechać do Nowohuckiej to po 7.30 trwa to jakieś 15 minut. Przed tą godziną jest jeszcze w miarę luźno.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”