Tu też na stronie jest trochę rezerwacji, ale to zdecydowanie nie jest to już to, co kiedyś, jak na etapie dziury w ziemi wszystkie mieszkania były już sprzedane.
Inna sprawa, że ciągle mam wrażenie, że to jednak jest jakiś koniec świata, jeśli chodzi o lokalizację. Jak myślicie, co lepsze, Wzgórza Krzesławickie czy Kliny. Tu niby jest sporo infrastruktury od hucianych osiedli, jest tramwaj, ale jest też trochę towarzystwa kultywującego niezbyt chlubne tradycje tej dzielnicy.
A kliny, gęsta zabudowa, dojazd taki sobie, ale jednak nowa zabudowa. Choć z drugiej strony, jest też trochę bloków komunalnych w tym rejonie.
Co lepsze Waszym zdaniem?
Nowy Horyzont Kraków (Os. Na Wzgórzach 15D-E) od Start deweloper - opinie na forum
Re: Nowy Horyzont Kraków (Os. Na Wzgórzach 15D-E) od Start deweloper - opinie na forum
Sprzedaż idzie w szalonym tempie, już 9 mieszkań zarezerwowanych i 19 sprzedanych w inwestycji Nowy Horyzont. W sumie ceny dosyć wysokie, a do centrum podróż, jak spod Krakowa, choć faktycznie trochę się tego już posprzedawało. Ciekawe, jak to z czasem pójdzie.
Na 29 marca:
19 sprzedanych
9 zarezerwowanych
69 wolnych
Buda już mocno zaawansowana, tak przynajmniej wynika z dziennika budowy na stronie. To już chyba nie są te czasy, gdzie wszystko znikało na etapie dziury w ziemi.
Na 29 marca:
19 sprzedanych
9 zarezerwowanych
69 wolnych
Buda już mocno zaawansowana, tak przynajmniej wynika z dziennika budowy na stronie. To już chyba nie są te czasy, gdzie wszystko znikało na etapie dziury w ziemi.
Re: Nowy Horyzont Kraków (Os. Na Wzgórzach 15D-E) od Start deweloper - opinie na forum
Ktoś może podzieli się jakimś zdjęciem, jak wygląda teraz ta budowa, wyszło to już spod ziemi i powstają piętra?
Coś tam się chyba sprzedaje, skoro na dzień 26 stycznia 2023:
sprzedane przestali pokazywać w tabeli, ale ostatnio było znacznie więcej wolnych, więc pewnie zeszło sporo.
4 zarezerwowane
46 wolnych
Jakie macie zdanie o tej okolicy?
sprzedane przestali pokazywać w tabeli, ale ostatnio było znacznie więcej wolnych, więc pewnie zeszło sporo.
4 zarezerwowane
46 wolnych
Jakie macie zdanie o tej okolicy?
-
Cześć,
Rozważam zakup mieszkania na tym osiedlu.
Są tutaj osoby, które zdecydowały się zakupić lokum w tej inwestycji? CO was przekonało?
Może są osoby znające okolicę i wypowiedzą się jak się tam mieszka?
Rozważam zakup mieszkania na tym osiedlu.
Są tutaj osoby, które zdecydowały się zakupić lokum w tej inwestycji? CO was przekonało?
Może są osoby znające okolicę i wypowiedzą się jak się tam mieszka?
-
Rozważałem zakup mieszkania w tej inwestycji. Wciąż obserwuję ich ofertę. Kilka dni temu ceny wzrosły o ok. 400-500 zł/m2. Ostatnio dużo mieszkań zostało zarezerwowanych. W tej inwestycji widać dbałość o szczegóły, zastosowano dobrej jakości materiały. Standard wykończenia mieszkań będzie więc pewnie wyższy od średniej. W okolicy dużo zieleni. Dzielnica położona wysoko = czyste powietrze (brak lub mniej smogu
). Budynki znajdują się na tyle daleko od budowanej S7, że nie będzie ona uciążliwa dla mieszkańców i na tyle blisko, by szybko dotrzeć do budowanej północnej obwodnicy Krakowa. Od strony zachodniej pewnie zbudują kolejne bloki (sądząc po zastosowanej numeracji budynków - braku "B" i "C"), ale czy tak się stanie, a jeśli tak - to kiedy, tego nie wiem. Teraz póki co działka zarośnięta jest chaszczami i cieszy się powodzeniem u miłośników spożywania wyskokowych trunków na łonie natury. Zresztą miłośników takich trunków na Wzgórzach można spotkać w wielu miejscach (np. w okolicy pętli tramwajowej). Natomiast w pozostałych kierunkach geograficznych z pewnością nie powstaną już żadne bloki (najlepiej wybrać mieszkanie w bloku E od wschodniej strony). Znacznie gorzej sytuacja wygląda jeśli chodzi o komunikację publiczną. W praktyce z dojściem do i od tramwaju trzeba liczyć godzinę na dojazd do centrum. Czyli dziennie 2 godziny w plecy. Na "plus" należy wskazać brak przesiadki podczas podróży do centrum. Ceny mieszkań są niższe niż np. na Górce Narodowej, ale w perspektywie mieszkania tam przez wiele lat, oszczędność kilkuset czy 1000 zł/m2 moim zdaniem nie pokryje niewygody i czasu traconego na dojazdy do centrum. Odległość do rynku to ok. 10 km. Oczywiście to tylko moja opinia, bazująca na obserwacji okolic tej inwestycji prowadzonych w różne dni tygodnia i w różnych porach dnia. Opinia bazująca wyłącznie na subiektywnej ocenie spełnienia lub braku spełnienia oczekiwań i planów. Dla osób akceptujących te niedogodności mieszkanie w Nowym Horyzoncie może być wymarzonym miejscem w Krakowie, kupionym w atrakcyjnej cenie.

Krzysiek1111 pisze:Rozważałem zakup mieszkania w tej inwestycji. Wciąż obserwuję ich ofertę. Kilka dni temu ceny wzrosły o ok. 400-500 zł/m2.
Przyznam, że też się przyglądałem tej inwestycji. Nie wiem, jak z jakością mieszkań tam, czy to jakiś wyższy standard, ale chyba Start nie buduje źle, więc tu nie miałbym większych obaw. Mieszkanie z tarasem mi się podobało, tylko mogłoby być nieco większe. Niemniej takie pieniądze w tej lokalizacji, to jak dla mnie jednak za dużo. Z amatorami napojów wyskokowych, to masz rację, jest ich sporo w okolicy. Plus za park Zielony Jar - to jest w porządku. Ale jest jedna zasadnicza wada, która mnie od tego odstraszyła - wystarczy wsiąść w tramwaj i podjechać tam, i sprawdzić, ile to trwa... Dla mnie to skreśla tą okolicę. I nie chodzi o to, że każdego dnia bywam w centrum, ale pracę ma się zwykle gdzieś w okolicach szeroko pojętego centrum (powiedzmy, że w obrębie 3 obwodnicy). Grunt, żeby sprawnie dojechać do takiego punktu, jak np. Rondo Mogilskie - ze Wzgórz Krzesławickich dojazd gdziekolwiek jest wyzwaniem. Też stwierdziłem, że nie jest to tego warte, bo tak jak piszesz, 2 godziny dziennie przez lata, to jest mnóstwo czasu.
Swoją drogą, masz może jakieś zdjęcia i podrzucisz na forum?
-
Aktualne zdjęcia są na stronie inwestycji.
Przy okazji złą wiadomość dla mieszkańców Wzgórz dot. komunikacji miejskiej:
lovekrakow.pl/aktualnosci/od-lipca-tramwaje-nie-dojada-do-wzgorz-krzeslawickich-i-dlugo-tam-nie-wroca_51335.html
Oprócz niekorzystnej lokalizacji i nadchodzących dodatkowych problemów z komunikacją, zniechęca mnie to, że deweloper zakłada spółkę celową na budowę tej inwestycji oraz, że blokuje bardziej atrakcyjne mieszkania do czasu sprzedaży tych mniej atrakcyjnych (takie odnoszę wrażenie na podstawie dwóch dużych mieszkań z tarasami w tej inwestycji, zresztą fakt blokowania mieszkań przez dewelopera potwierdziła osoba sprzedająca tam mieszkania).
Natomiast znalezienie podobnych nowych bloków w podobnym otoczeniu w Krakowie jest już chyba niemożliwe (za zbliżone pieniądze). Tak więc jeśli komuś nie przeszkadza lokalizacja (odległość od centrum i czas dojazdu), np. jest singlem pracującym zdalnie, to Nowy Horyzont będzie strzałem w 10-tkę. Natomiast gdy zależy na sprawnej komunikacji publicznej z centrum Krakowa, to już kolorowo nie jest i szykuje się, że w najbliższym czasie będzie tylko gorzej.
Przy okazji złą wiadomość dla mieszkańców Wzgórz dot. komunikacji miejskiej:
lovekrakow.pl/aktualnosci/od-lipca-tramwaje-nie-dojada-do-wzgorz-krzeslawickich-i-dlugo-tam-nie-wroca_51335.html
Oprócz niekorzystnej lokalizacji i nadchodzących dodatkowych problemów z komunikacją, zniechęca mnie to, że deweloper zakłada spółkę celową na budowę tej inwestycji oraz, że blokuje bardziej atrakcyjne mieszkania do czasu sprzedaży tych mniej atrakcyjnych (takie odnoszę wrażenie na podstawie dwóch dużych mieszkań z tarasami w tej inwestycji, zresztą fakt blokowania mieszkań przez dewelopera potwierdziła osoba sprzedająca tam mieszkania).
Natomiast znalezienie podobnych nowych bloków w podobnym otoczeniu w Krakowie jest już chyba niemożliwe (za zbliżone pieniądze). Tak więc jeśli komuś nie przeszkadza lokalizacja (odległość od centrum i czas dojazdu), np. jest singlem pracującym zdalnie, to Nowy Horyzont będzie strzałem w 10-tkę. Natomiast gdy zależy na sprawnej komunikacji publicznej z centrum Krakowa, to już kolorowo nie jest i szykuje się, że w najbliższym czasie będzie tylko gorzej.
-
Dziś, jak widzę, kolejna podwyżka (+700 zł/m2).
Wszystkie mieszkania, nawet te najmniej atrakcyjne, kosztują powyżej 10000 zł/m2 (najtańsze mieszkanie 15D/28, parter, z małym ogródkiem, ekspozycja pn-zach: 10200 zł/m2). Czyli w ostatnim miesiącu ceny wzrosły ok. 1200 zł/m2 - ponad 10%. Ciekawe, czy to już koniec podwyżek w tym roku?
"Bezpieczny kredyt 2%" oznacza nie tylko zysk dla kupującego, bo ceny mieszkań wystrzeliły (zysk dewelopera), a banki podniosły marżę (np. ING z 1,64% do 2,39%). Tak czy inaczej, ten kredyt będzie tańszy dla kupującego, ale dla tych, którzy z niego nie skorzystają, oznacza to tylko i wyłącznie większe koszty. Czy sprzedaż mieszkań przez to "przysiądzie"?
Wszystkie mieszkania, nawet te najmniej atrakcyjne, kosztują powyżej 10000 zł/m2 (najtańsze mieszkanie 15D/28, parter, z małym ogródkiem, ekspozycja pn-zach: 10200 zł/m2). Czyli w ostatnim miesiącu ceny wzrosły ok. 1200 zł/m2 - ponad 10%. Ciekawe, czy to już koniec podwyżek w tym roku?
"Bezpieczny kredyt 2%" oznacza nie tylko zysk dla kupującego, bo ceny mieszkań wystrzeliły (zysk dewelopera), a banki podniosły marżę (np. ING z 1,64% do 2,39%). Tak czy inaczej, ten kredyt będzie tańszy dla kupującego, ale dla tych, którzy z niego nie skorzystają, oznacza to tylko i wyłącznie większe koszty. Czy sprzedaż mieszkań przez to "przysiądzie"?
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”