Gdzie najtańsze mieszkania w Krakowie / ile kosztują najtańsze mieszkania w Krakowie
Re: Gdzie najtańsze mieszkania w Krakowie / ile kosztują najtańsze mieszkania w Krakowie
Jeśli chodzi o mieszkania na Wzgórzach Krzesławickich w Krakowie, to tam się pewnie sporo zmieni, jak zakończą się te wielkie inwestycje drogowe w tej okolicy, udrożni się przejazd tramwajem i drogi okoliczne zostaną otwarte. Jeszcze jeśli np. zostanie rozbudowana ul. Okulickiego, co musi się kiedyś stać, to tam połączenie z miastem może stać się znacznie lepsze. Choć blisko do centrum Krakowa to nigdy nie będzie.
Re: Gdzie najtańsze mieszkania w Krakowie / ile kosztują najtańsze mieszkania w Krakowie
MiG pisze:to tam połączenie z miastem może stać się znacznie lepsze.
No widzisz, niby Huta to Krakow a jednak mówisz o "połaczeniu z miastem" czyli domyślnie przyznajesz, że mieszkasz poza miastem albo w innym mieście
Tu przydałby się taki Budimex Nieruchomości, który kiedyś zakasował konkurencję oferując mieszkania w cenach pomiędzy 4 000 i 5 000 w Krakowie / Czyżynach. To wtedy było tak 1 000 - 2 000 zł taniej za metr, niż stosunkowo tanie mieszkania w lokalizacjach z czapy. A tam zaproponowano kawałek miasta, z lokalami usługowymi, niedaleko tramwaju itp. Skala tamtego projektu też robiła swoje.
tonyxxl pisze: Ja tam uważam, że jeśli koszty podobne to lepsze swoje 28m2 niż wynajmowane 38.
Wszytstko do 50m2 to małe mieszkania, poniżej 30m extremalne. Nie wyobrażam sobie całego życia spędzić w celi. Jedyne co mnie skłania do zakupu to kompletny brak regulacji rynku najmu w tym kraju i wieczne podwyższanie czynszu.
ipanema pisze:Wszytstko do 50m2 to małe mieszkania, poniżej 30m extremalne. Nie wyobrażam sobie całego życia spędzić w celi.
Przecież się nie żenisz z mieszkaniem. JAk ci się znudzi albo sytuacja tego będzie wymagac to zamieniasz na większe. Takie mieszkanie nie jest dla kazdego to jasne. Z rodziną tam nie pomieszkasz. Plusy małego mieszkania to: mało sprzątania, niskie koszty utrzymania i wyposażenia, niski czynsz. I zawsze sprzedać łatwo i szybko takie małe niż takie 50+ i większe.
To akurat naiwna opinia. Biorę takie na jakie mnie stać, czyli malutkie z kredytem na parę dekad. To nie jest kwestia podobania się, tylko braku lepszych opcji w życiu.tonyxxl pisze:JAk ci się znudzi albo sytuacja tego będzie wymagac to zamieniasz na większe.
ipanema pisze: To nie jest kwestia podobania się, tylko braku lepszych opcji w życiu.
to faktycznie szkoda gadać.
tonyxxl pisze:ipanema pisze: To nie jest kwestia podobania się, tylko braku lepszych opcji w życiu.
to faktycznie szkoda gadać.
No, ale dobrze Ci napisał/a. Ludzie biorą takie g... bo nie mają lepszych opcji. Zawsze mnie bawi narracja "no to przecież zmienisz za parę lat" - nie, nie zmienisz, tzn. do tej pory można tak było robić, bo ceny tylko rosły, ale teraz już będą tylko nominalnie spadać, więc sprzedając swoje, musisz znaleźć coś tańszego - i o ile przy rosnących cenach ludzie wpadają w panikę i kupują byle co, to już przy malejących cenach i małym zainteresowaniu, robią się wybredni, więc ciężej ubić interes. Nikt twojego schowka na miotły nie odkupi, bo demografia nas zaorała i zwyczajnie chętnych nie będzie. Jak już masz kredyt na 20 lat, to kupowanie za 10 lat czegoś większego i branie kredytu na kolejne 20 lat... jest lekko nierozsądne. Z wiekiem u większości osób pojawiają się różnorakie choroby zawodowe i człowiek się budzi ze świadomością, że może za 5 czy 10 lat będzie miał problem z pracą. Na ten moment zredukowano w Krakowie 10 tys. miejsc pracy, głównie w korporacjach. Mamy najwyższe od lat bezrobocie 6%. Mam kilku znajomych, których dotknęły zwolnienia grupowe - dostali odprawy, ale dzisiaj pracy się szuka miesiącami, więc odprawy się szybko rozpłynęły, a po pół roku dalej pracy brak, albo musisz iść do pracy za stawkę 1-4 tysiące niższą niż dotychczas, dla moich znajomych to jest szok, wielu jest zakredytowanych i nie wie co robić. Jeśli ktoś jest singlem to może polegać tylko na sobie, a podobno 44% Polaków w wieku 18-29 lat nie jest w żadnych związkach. Jak w tym kluczowym przedziale nie znajdą sobie pary to jest już często pozamiatane, bo człowiek z wiekiem traci motywacje i chęci do wchodzenia w związki.
Ja osobiście szukałam mieszkania kilka lat w Krakowie i się cieszę, że nie wjebałam się w kredyt, gdyż postanowiłam jednak się wyprowadzić całkiem z Krakowa. W rodzinnej miejscowości kupię 50m2 bez kredytu, dwa razy taniej niż w Krakowie, w Krakowie bym kupiła 30m2 z kredytem na 20 lat. Ja mam pracę zdalną (oby się zawsze udało, ewentualnie planuję dojeżdżać 1-2 w tygodniu), ale współczuję ludziom, którzy nie mają takiej możliwości.
Powracając do tematu, od czasu do czasu patrzę jakie są ceny, oczywiście zalezy od metrażu. Im wyższy metraż, tym mniejsza cena za metr, więc trochę twoje pytanie jest niemiarodajne.
Na ten moment np. Archicom 29L ma mieszkania od 12 422 zł/m2 przy większych metrażach. Oczywiście lokalizacja koszmarna, zupełnie nie do mieszkania na stałe, no ale blisko centrum. Inwestycyjnie - mega tanio. Kawalerki z tego akademika sprzedawali tam za 300k - więc znowu super tanio. Nie wiem ile one mają, 20m2? Ale raczej ciężko to wynająć bo wołają ceny z czapy 2500 za miesiąc - ciekawe kto to płaci jak unit nie jest wynajęty. Może w ten sposób sobie odbijaja cenę?
Devalia City Vibe ma 28m2 za 497k, pewnie jeszcze do negocjacji, bo tam mieli tanie te mieszkania.
Osiedle Meiera TDJ estate 27 m2 za 459 417 zł
City Łobzów 25 m2 za 491 864 zł
Wiślane Klimaty 27m2 485 975 zł
Ogólnie ceny od czapy za mikroklitki dla singli. Nie opłaca się żyć w mikronorze, czekając "kiedy zacznie się prawdziwe życie"... W sensie można kupić taka klite na kredyt - to powiedzmy 2k kredytu, plus 600k opłat - płacisz stałych kosztów 2600 przez 20 lat, chyba, że nadpłacasz. Nie stać cię na wakacje, nie stać cię na edukacje, nie stać cię na samochód. Oczywiście w czasie tych 20 lat nigdy nie możesz się poważnie pochorować, żaden rak ani nic z tych rzeczy. Bo jak stracisz pracę, to kwestia miesięcy i stracisz mieszkanie i wszystko na co tak ciężko zapierdalałeś i startujesz z minusem na pół miliona w wieku 40 czy 50 lat.
Widzę po swoich 50-letnich koleżankach, że są na rynku pracy niewidoczne i traktuje się je wszędzie jak zło konieczne. Ale przy obecnych 10k zwolnionych to można takie kandydatki olać.
Ogólnie Kraków idzie w bardzo złym kierunku finansowym i każdy to widzi. Bez pracowników korpo każdy inny biznes powoli padnie, bo to oni kupowali kawusie za 20 zeta ze Starbucksa, a nie turyści. Zbierane są podpisy w celu odwołania prezydenta, ale kto by tam teraz nie wskoczył na jego miejsce to będzie mieć mega ciężki orzech do zgryzienia w wielu tematach.
Zmienili ceny biletów i czasy dojazdów, wprowadzili jakiś bilet 15 minutowy
Sellie pisze: Ludzie biorą takie g... bo nie mają lepszych opcji..
strasznie długi elaborat, ale krótko:
-zawsze jest kilka "opcji"
-zmieniasz mieszkanie na większe, dopiero jak zakładasz rodzinę lub masz kogos na stałe i zaczynacie zarabiać we dwóch na to mieszkanie, lub druga strona wnosi jeszcze jakiś wkład, więc powinno być łatwiej a nie trudniej spłacać.
-Koszt mieszkania samemu w kawalerce to jakies 3000 z kredytem i opłatami na dziś i to wszystko musi opłacić jedna osoba. Koszt mieszkania we dwóch to jakies 3500-4000 i to się rozkłada na dwie osoby, plus sa programy finasowe dla młodych rodzin, 800 plus itp.
Każdy ma inną sytuację i inne cele.
-
realestate
tonyxxl pisze:i Nordic z budynkami na Górce się załapał ze swoją kawalerką:
A może pamiętasz jaką wtedy mieli cenę za 2 pokoje 42-43 m2?
Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”