[Bud. B] Terminy ukończenia budowy i przekazania mieszkań - Nowy Targówek

Forum przeznaczone dla osób, które już kupiły lub chcą kupić nowe mieszkanie w Warszawie w inwestycji Nowy Targówek, za którą odpowiada deweloper Atal. Zapraszamy do wymiany informacji i opinii
jaromyre

Re: [Bud. B] Terminy ukończenia budowy i przekazania mieszkań - Nowy Targówek

Postautor: jaromyre » 09 sie 2017, 17:00

Witajcie!
Dostałem oczywiście to samo pismo,
pytanie: jaki to będzie miało wpływ na ew. odsetki i kary umowne, czy powód tego opóźnienia może zawierać się w pojęciu "siła wyższa"?
PS. Wkurzyłem się.. :x

ZET

Postautor: ZET » 09 sie 2017, 17:38

Post wyżej napisałem - umowy są pewnie identyczne (b. podobne).
Za okres opóźnienie powyżej 21 dni to 3% w stosunku rocznym, ale od kwoty wpłaconej zaliczki.
PS
A w przypadku niewywiązania się nabywcy ATAL nalicza też 3% tyle, że od kwoty wartości mieszkania :lol:

hq_

Postautor: hq_ » 09 sie 2017, 19:07

Te 3% w skali roku to jest nic.. co jak ludzie mieli umówione ekipy wykończeniowe? Zaciągnięte kredyty? To wszystko są dodatkowe koszty.

Też myślimy że wodociągi to wymówka, nie znam się na budowie ale widząc zaawansowanie budowy na miejscu i to że etap B jest tak naprawdę miesiąc opóźniony od etapu A który nie jest skończony to nie ma szans na ukończenie razem z oddaniem do użytku do 30 września.
Myślę że odbiory po ukończeniu budowy trwają co najmniej miesiąc.

My jesteśmy bardzo wkurzeni, a chyba najbardziej tym że wszystko zwalają na wodociągi żeby tej mikro kary nie płacić.
Przejdziemy się tam na pewno 1 września żeby zobaczyć jak budowa "zakończona" i czeka tylko na podłączenie wody :lol:
Ostatnio zmieniony 09 sie 2017, 20:53 przez hq_, łącznie zmieniany 1 raz.

ZET

Postautor: ZET » 09 sie 2017, 20:48

Mogą sobie pisać nawet, że Antoni z Jarosławem zakazali im kończyć budowę. MPWiK zapłaci ATAL'owi dużą karę za opóźnienie (jeżeli to oczywiście prawda) bo na krzywy RYJ się nie umawiali. Następnie ATAL promil tej kwoty odda Nam wkurzonym Nabywcom i powie "nażryjcie się" :roll:
Taką mam własną teorię w sprawie.

Maria1234

Postautor: Maria1234 » 10 sie 2017, 7:03

kaboom pisze:Ja podpisałem umowę w lipcu tego roku i termin oddania mam do 31 marca 2018

A w którym etapie?

AnnAGA

Postautor: AnnAGA » 10 sie 2017, 8:26

Maria1234 pisze:
kaboom pisze:Ja podpisałem umowę w lipcu tego roku i termin oddania mam do 31 marca 2018

A w którym etapie?

terminy odbiorów sá różne i to w tych samych etapach - wszystko zależy kiedy podpisano umowę. Może dojść do sytuacji że jeden nabywca otrzyma klucze z końcem 2017, podczas gdy sąsiad dopiero na koniec 1Q18 (jaka w tym logika? - mnie nie pytajcie- Atal twierdzi że ma sporo sprzedaży z wykończeniem i to wpływa na eksploatację ekip wykończeniowych i w konsekwencji na terminy oddania).

AnnAGA

Postautor: AnnAGA » 10 sie 2017, 8:31

ja zakupiłam mieszkanie w marcu 2017 i termin oddania ustalono na koniec 2017r.

Rozumiem Waszą frustrację - też bym się wkurzyła, bo jednak zobowiązania względem ekip wykończeniowych mogą być problematyczne.

Jednak miejcie proszę na uwadze że każda inwestycja jest opóźniona (mniej lub bardziej) - z kim bym nie rozmawiała to każdy miał sytuację gdzie deweloper opóźnił przekazanie kluczy.
Zatem (choć podkreślam też bym się wkurzyła) trzeba mieć na uwadze te "standardy" w deweloperce ;)

pawerez

Postautor: pawerez » 10 sie 2017, 12:29

Atal zwala winę opóźnienia na MPWiK ale bardziej tej winy doszukiwał bym się w nowym powstałym w tajemnicy etapie mikro apartamentów. Oczywiście umowy deweloperskie tak są skonstruowane żeby nie odpowiadać za opóźnienia z winy podmiotów trzecich. Wszystko byłoby ok żeby deweloper rozmawiał i próbował w jakiś sposób wynagrodzić takie opóźnienie, ja np planowałem urlop na początek października przewidując odbiór mieszkania na koniec września, teraz mam problem bo mieszkanie w stanie deweloperskim i nie ogarnę wykańczania jednocześnie pracując :evil:

ZET

Postautor: ZET » 10 sie 2017, 12:42

pawerez pisze:Oczywiście umowy deweloperskie tak są skonstruowane żeby nie odpowiadać za opóźnienia z winy podmiotów trzecich.

Ja wyznaję zasadę oko za oko - choćby za 1 zł spotkam się z prawnikiem ATAL'u w sądzie :D
pawerez - mógłbyś wskazać akapit w którym jest wyłączenie, że ATAL nie odpowiada za opóźnienia z winy podmiotów trzecich :o .
Zresztą umowę podpisuję z ATAL'em a nie podmiotami trzecimi. Tak na marginesie to wszystko co dzieje się na budowie to realizują podmioty trzecie czyli .... podwykonawcy. ATAL tylko to spina do kupy, zarabia i oczywiście odpowiada przed nabywcami.

MagdaMak.

Postautor: MagdaMak. » 10 sie 2017, 13:07

Hej,
Ja niestety również dostałam to pismo. W umowie miałam wyznaczoną datę odbioru mieszkań do 30 września 2017 (podpisywałam umowę w styczniu). Mam tylko nadzieję, że nie będzie większych opóźnień... Jestem pewna, że powodem jest budowa mikroapartamentów... Dopiero zrobili dziurę w ziemi więc na tym placu budowy nie ma na razie szans na wybudowanie drogi dojazdowej...

Wróć do „Nowy Targówek od Atal Warszawa - forum mieszkańców osiedla”