Forum M House Kraków od Inter-Bud (ul. Meiera - Prądnik Biały) - opinie
-
Re: Forum M House Kraków od Inter-Bud (ul. Meiera - Prądnik Biały) - opinie
Też jesteśmy zainteresowani kupnem mieszkania w tej inwestycji, jednak zmartwiła mnie wiadomość, że nie można kupić już miejsca postojowego do każdego mieszkania, tylko do mieszkań powyżej 55m2. Jakie kupiliście mieszkania i czy kupowaliście miejsce? Czy ktoś wie w ogóle ile mają tych miejsc postojowych? Mieszkań jest sporo, a w okół bolku chyba nie będzie za bardzo gdzie parkować. I jeszcze pytanie do osób które kupiły - czy są jakieś możliwości negocjacji ceny czy nie ma o tym mowy?
niezwykly nick może coś więcej napiszesz o tej inwestycji ,czemu jesteś na nie bo ja się cały czas zastanawiam nad Mhaus-em.Ja jeszcze mogę podzielić się taką informacją że biuro sprzedaży dalej twierdzi że ogrzewanie jest z mpcu chociaż kierownik budowy informuje że na pewno jest kotłownia gazowa.Jeszcze takie info dla osób które kupiły mieszkania na niższych piętrach od strony płd-zach ,inter-bud chyba nie dogadał się z właścicielem domu jednorodzinnego i niestety za oknami będą mieli czyjeś podwórko .Oczywiście w pierwotnym planie zagospodarowania działki miał tam być teren zielony.Z dobrych wiadomości to taka że przestrzeń między Mhause i E7 nie ma planów zagospodarowania przestrzennego więc na razie nie będzie tam żadnej inwestycji, natomiast od strony północnej według planów ma być szkoła i przedszkole. Pozdrawiam
-
noran pisze:niezwykly nick może coś więcej napiszesz o tej inwestycji ,czemu jesteś na nie bo ja się cały czas zastanawiam nad Mhaus-em.Ja jeszcze mogę podzielić się taką informacją że biuro sprzedaży dalej twierdzi że ogrzewanie jest z mpcu chociaż kierownik budowy informuje że na pewno jest kotłownia gazowa.Jeszcze takie info dla osób które kupiły mieszkania na niższych piętrach od strony płd-zach ,inter-bud chyba nie dogadał się z właścicielem domu jednorodzinnego i niestety za oknami będą mieli czyjeś podwórko .Oczywiście w pierwotnym planie zagospodarowania działki miał tam być teren zielony.Z dobrych wiadomości to taka że przestrzeń między Mhause i E7 nie ma planów zagospodarowania przestrzennego więc na razie nie będzie tam żadnej inwestycji, natomiast od strony północnej według planów ma być szkoła i przedszkole. Pozdrawiam
oglądaliśmy też inne mieszkania i to MHouse jak dla nas ma najwięcej minusów, dla nas musem jest zakup miejsca postojowego a inter-bud bezprawnie to ogranicza, trzeba kupić większe mieszkanie, a nie takie jak planowaliśmy. Minusem jest na pewno dojazd, zarówno komunikacją jak i samochodem - jest niby blisko centrum,ale aktualnie mieszkamy na tym osiedlu i obecnie mój dojazd do pracy to koszmar - było dobrze tylko w wakacje - wtedy 10 minut, a teraz 30-40 minut ta sama trasa. Ma się poprawić po przebudowie, ale to i tak 2-3 lata umęczenia w korkach. Moim zdaniem minusem jest też to, że jest 1 winda na klatkę, a mieszkań jest naprawdę sporo, obecnie mieszkam w bloku z podobną liczbą mieszkań w klatce i rano jest problem z windami, a mamy 2 windy. Jak ktoś mieszka na niższym piętrze to spoko, ale my planowaliśmy zakup mieszkania na jednym z najwyższych pięter. Jeżeli cenowo byłoby ciut lepiej i nie ograniczaliby zakupu miejsca postojowego - to myślę, że byśmy rozważali, ale w obecnej sytuacji nie wyobrażam sobie co będzie działo się pod blokiem skoro garaż to tylko 55 miejsc postojowych, widziałam, że nawet gościowi który nas oprowadzał było głupio jak nam o tym mówił. Z tym MPECem to jest w ogóle dziwne, mieli się podłączać pod MPEC ale nie wyszło i jest kotłownia tzn, że w trakcie budowy zmieniali projekt i na górze zrobili kotłownię

Hej był ktoś ostatnio na budowie? Ukończyli elewację z tyłu? Jak wygląda zagospodarowanie? MK.
Witam
Jestem mieszkańcem ze wspólnoty dwóch bloków stojących dokładnie naprzeciwko budowanego m-house i chciałbym szczególną uwagę zwrócić Państwu na ilość miejsc parkingowych jaką przewidział deweloper dla tego bloku - jak już wielokrotnie przytoczono trochę ponad 50 na ok 150 mieszkań
, przy czym prawie wszystkie w podziemiu (przy budynku kilka bo prawie całą powierzchnię działki zajmuje sam blok). Czy zastanawialiście się Państwo przyszli mieszkańcy lub osoby rozważające kupno gdzie będziecie parkować? (pomijam tych szczęśliwców co mogli wykupić i wykupili miejsce w podziemiu). Na wąskiej ulicy która biegnie przez osiedle nie ma szans na zostawienie auta bo autobusy tędy jeżdżące mają problem w zygzaku jaki jest naprzeciwko bloku, jeśli ktoś tu był fizycznie i widział parkingi w pobliżu to niech sobie uświadomi, że to są parkingi prywatne będące własnością poszczególnych bloków/wspólnot a nie publiczne, nawet jeśli nie są ogrodzone to są oznakowane. Moja wspólnota dysponuje całkiem sporym, jak na krakowskie dzikie deweloperki, terenem z 90 miejscami parkingowymi na ok 140 mieszkań i jest czasami problem z zaparkowaniem gdy przyjedzie się w nieodpowiednim czasie.Częściowo teren mamy odgrodzony a częściowo niestety nie, bo przebiega przez działkę droga służebna do dalszych bloków, i o ile teraz jeszcze jest względnie to z całą stanowczością nie zamierzam stać z założonymi rękami, gdy w za kilka miesięcy ze 100 dodatkowych aut będzie parkować na nie swojej własności i zastawiać nasze miejsca! Myślę że z innych wspólnot ludzie zareagują podobnie. Nie wiem na co liczą ludzie kupujący mieszkanie w m-house bez parkingu mający auto, może że jakoś to będzie? Kolega właśnie kupił tak mieszkanie, 3 razy już zapłacił mandat i parkuje teraz prawie pół kilometra od bloku.
Ponadto jak już może czytaliście zaraz obok naprzeciwko Lewiatana ma powstać szkoła (z tego co wiem pieniądze nawet są ale na razie nie ma chętnych na wykonawstwo, kiedyś w końcu zrealizują) dodatkowo na sąsiedniej ulicy Grabczaka planują walnąć kolejny blok a także w ciągu naszej drogi służebnej kolejny, mimo dawnego planu ograniczającego już w tej okolicy dalszą zabudowę wielopiętrową (niestety dawną bo prawdopodobnie zniesioną - deweloper z odpowiednim portfelem i znajomościami w urzędzie może wszystko). Niektórzy może wiedzą jakie są korki na 29 listopada i przy wyjeździe z całego osiedla, co będzie jak dojdzie jeszcze kilkaset aut? Jeśli ktoś się łudzi że przebudowa 29 listopada coś zmieni to może się rozczarować bo jeśli polityka zikitu i stawiania skrzyżowań ze światłami co 50 metrów się utrzyma to prognozuję co najmniej dostawienie jednych na wyjeździe w stronę Warszawy na skrzyżowaniu Banacha z 29l. Co z tego że wyjedziemy szybciej z osiedla jak utkniemy w korku na głównej.
Dużo napisałem ale jeszcze wspomnę o gazie - całe osiedle ma tylko gaz, w tym rejonie nie ma mpecu, plany na rozbudowę sieci ciepłowniczej powiązane z przebudową 29 listopada raczej są oczywiste że nie nastąpią szybko, według mnie o takich rzeczach deweloper sobie doskonale zdawał sprawę ale reklamując mieszkania mówił co innego (zastanawia mnie ilu z państwa kupiło by mieszkanie wiedząc o gazie, a przynajmniej czy za taką cenę?) Kto potem zapłaci dodatkowo za przerobienie instalacji pod miejskie ogrzewanie po kilku latach?
Podsumowując deweloper zrobi wszystko aby wydać jak najmniej a zarobić jak najwięcej, oszczędzając na wszystkim i nie będzie miał żadnych skrupułów w naginaniu prawa, nieetycznych praktykach czy wykorzystywaniu naiwności ludzi, aby szczęśliwych posiadaczy kredytu pozostawić potem żeby się bujali z późniejszymi problemami, niedoróbkami i bublami budowlanymi.
Pozdrawiam
Jestem mieszkańcem ze wspólnoty dwóch bloków stojących dokładnie naprzeciwko budowanego m-house i chciałbym szczególną uwagę zwrócić Państwu na ilość miejsc parkingowych jaką przewidział deweloper dla tego bloku - jak już wielokrotnie przytoczono trochę ponad 50 na ok 150 mieszkań

Ponadto jak już może czytaliście zaraz obok naprzeciwko Lewiatana ma powstać szkoła (z tego co wiem pieniądze nawet są ale na razie nie ma chętnych na wykonawstwo, kiedyś w końcu zrealizują) dodatkowo na sąsiedniej ulicy Grabczaka planują walnąć kolejny blok a także w ciągu naszej drogi służebnej kolejny, mimo dawnego planu ograniczającego już w tej okolicy dalszą zabudowę wielopiętrową (niestety dawną bo prawdopodobnie zniesioną - deweloper z odpowiednim portfelem i znajomościami w urzędzie może wszystko). Niektórzy może wiedzą jakie są korki na 29 listopada i przy wyjeździe z całego osiedla, co będzie jak dojdzie jeszcze kilkaset aut? Jeśli ktoś się łudzi że przebudowa 29 listopada coś zmieni to może się rozczarować bo jeśli polityka zikitu i stawiania skrzyżowań ze światłami co 50 metrów się utrzyma to prognozuję co najmniej dostawienie jednych na wyjeździe w stronę Warszawy na skrzyżowaniu Banacha z 29l. Co z tego że wyjedziemy szybciej z osiedla jak utkniemy w korku na głównej.
Dużo napisałem ale jeszcze wspomnę o gazie - całe osiedle ma tylko gaz, w tym rejonie nie ma mpecu, plany na rozbudowę sieci ciepłowniczej powiązane z przebudową 29 listopada raczej są oczywiste że nie nastąpią szybko, według mnie o takich rzeczach deweloper sobie doskonale zdawał sprawę ale reklamując mieszkania mówił co innego (zastanawia mnie ilu z państwa kupiło by mieszkanie wiedząc o gazie, a przynajmniej czy za taką cenę?) Kto potem zapłaci dodatkowo za przerobienie instalacji pod miejskie ogrzewanie po kilku latach?
Podsumowując deweloper zrobi wszystko aby wydać jak najmniej a zarobić jak najwięcej, oszczędzając na wszystkim i nie będzie miał żadnych skrupułów w naginaniu prawa, nieetycznych praktykach czy wykorzystywaniu naiwności ludzi, aby szczęśliwych posiadaczy kredytu pozostawić potem żeby się bujali z późniejszymi problemami, niedoróbkami i bublami budowlanymi.
Pozdrawiam
Hej może założymy sobie oddzielne forum naszego osiedla?
Jest dużo oddzielnych tematów do dyskusji, mpec, odbiór mieszkań, miejsca parkinogowe itd.
Jest dużo oddzielnych tematów do dyskusji, mpec, odbiór mieszkań, miejsca parkinogowe itd.
Marteusz pisze:Hej może założymy sobie oddzielne forum naszego osiedla?
Słusznie, tematów zrobiło się bardzo dużo i nie da się wszystkiego ogarnąć w jednym wątku

-
Też uważam, że tak będzie najlepiej.
A i na przyszłość jedno źródło informacji przynajmniej.
A i na przyszłość jedno źródło informacji przynajmniej.

Proszę bardzo, oto forum mieszkańców M House Kraków, jeśli jest nowa sprawa, to warto zakładać na nim nowe, osobne tematy i nie mieszać informacji pomiędzy nimi, wtedy wszystko będzie można prosto znaleźć. Mam nadzieję, że się przyda i pomoże w sprawach związanych z urządzaniem się w nowych mieszkaniach 

Zainteresowala mnie ta inwestycja. Nawet wybrałam kilka mieszkan które chciałam zarezerwować. Niestety po kontakcie z biurem sprzedaży okazało się ze miejsca parkingowe w garażu można kupic tylko do metraży powyżej 50m. To chyba jakas kpina. Na dodatek tych miejsc jest tylko 60 na caly blok, który liczy ok 160 mieszkan. Bylam tez zobaczyć inwestycje i musze potwierdzić, ze okolica jest paskudna. Może za 10 lat kiedy będzie gotowa polnocna obwodnica i komunikacja szybka koleja i tramwajem to miejsce będzie atrakcyjne.
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”