Mieszkanie Kraków nowe centrum / szukam dobrej lokalizacji

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Kumak

Re: Mieszkanie Kraków nowe centrum / szukam dobrej lokalizacji

Postautor: Kumak » 11 lis 2019, 15:54

Dmowski powiedział „nie przyłączajcie Gdańska do Polski”. Nie mam tu rodziny korzeni kochanki itp. Kraków jest polski. Jedyna przyczyna.
W Gdańsku źle się dzieje , chyba ze ktoś jest totalnym kosmopolitą.
Ruczaj ? Piszcie proszę dokładniej bo mi to nic nie mówi ? Zła okolica ? Ja znam tylko Kazimierz.
Czyzyny ? Wierzę tylko czy to nie takie Ujescisko w Gdańsku (dzielnice tzw. Południowe nieco na skraju miasta ? Domyślam się ze w Krakowie nie znajdę osiedli zielonych w centrum - ze jest ciaśniej .

Kumak

Postautor: Kumak » 11 lis 2019, 17:59

painkar pisze:Mnie tez dziwi,( chociaz na swoj sposob kocham Krakow) że chcesz zamienic Gdansk na Krk . Gdyby nie to , ze mam cala rodzine tutaj to bym dawno sie do Gdanska przeprowadzila. Nawet ostatnio z męzem o tym rozmawialam.. widocznie masz dobry powod do tego . Ale za 8k ciezko bedzie cos wyszukac co by Cie nie rozczarowalo . Ja bym tez szukała na Czyżynach ewentualnie Mistrzejowice . Develia ma jeszcze wolnych mieszkan w inwestycji Przy Mogilskiej bardzo sensowna lokalizacja na granicy Grzegorzki

W rewanżu -Develia Letnica Gdańsk - dzielnica kiedyś przemysłowa teraz dobrze skomunikowana pijaczki wymarły - dobre ceny.

painkar

Postautor: painkar » 12 lis 2019, 10:39

Raz pod wpływem impulsu prawie kupiłam Bastion Wałowa od Develi :lol:
Z tym, że ostatecznie będzie dom i szukając działki- robiąc research okolic- finalnie wybraliśmy Kraków. A dokładnie miejscowość pod Krk .

A jak Twoje poszukiwania ? Znalazłeś coś co by Cię zainteresowało.

Kumak

Postautor: Kumak » 14 lis 2019, 17:32

painkar pisze:Raz pod wpływem impulsu prawie kupiłam Bastion Wałowa od Develi :lol:
Z tym, że ostatecznie będzie dom i szukając działki- robiąc research okolic- finalnie wybraliśmy Kraków. A dokładnie miejscowość pod Krk .

A jak Twoje poszukiwania ? Znalazłeś coś co by Cię zainteresowało.

Czekam na spadek cen. Bastion Walowa był na początku po 6k i miałem kupić na handel i nie kupiłem. Ogólnie dla mnie nie jest to ciekawa lokalizacja ale obiektywnie korzystna. Powoli likwidują tam przemysł chociaż Walowa tobprzychodnia zakład gazowniczy i ruiny - kiedyś patola

Kumak

Postautor: Kumak » 21 lis 2019, 14:46

Nowy pisze:
yyeeoo pisze:
Kumak pisze:Dzięki za porady. Szukam dla siebie. No właśnie ok 50 m2 z Na Zaspie sprzedam za 10k wiec za tyle mogę kupić - nie ukrywam ze tak jak przyjezdni marzą o pasie nadmorskim gdzie mieszkam tak ja o smoku wawelskim

Jak o smoku to Fredry, czy inne dziadostwa pokroju Ruczaju odpadają.
Za 10 koła ciężko będzie Ci kupić coś na poziomie i w centrum, niestety...

To można jeszcze zmienić trochę podejście i nie szukać w samym centrum, ale za to coś widokowego, co by było widać Wawel i wieże Kościoła Mariackiego ;) Może jeżeli chodzi o widokowe mieszkania w Krakowie, to nie ma ich wiele, ale jednak coś da się znaleźć. No i jeszcze zostaje opcja kombinowania z rynkiem wtórnym, ale nie wiem czy na pewno dużo osób chce mieszkać w wielkiej płycie. Zwłaszcza, że tam jednak jeszcze sporo lokatorów z mentalnością "dostałem za półdarmo, więc nie szanuję, bo tak łatwo przyszło".

Kumak

Postautor: Kumak » 21 lis 2019, 14:46

Nowy pisze:
yyeeoo pisze:
Kumak pisze:Dzięki za porady. Szukam dla siebie. No właśnie ok 50 m2 z Na Zaspie sprzedam za 10k wiec za tyle mogę kupić - nie ukrywam ze tak jak przyjezdni marzą o pasie nadmorskim gdzie mieszkam tak ja o smoku wawelskim

Jak o smoku to Fredry, czy inne dziadostwa pokroju Ruczaju odpadają.
Za 10 koła ciężko będzie Ci kupić coś na poziomie i w centrum, niestety...

To można jeszcze zmienić trochę podejście i nie szukać w samym centrum, ale za to coś widokowego, co by było widać Wawel i wieże Kościoła Mariackiego ;) Może jeżeli chodzi o widokowe mieszkania w Krakowie, to nie ma ich wiele, ale jednak coś da się znaleźć. No i jeszcze zostaje opcja kombinowania z rynkiem wtórnym, ale nie wiem czy na pewno dużo osób chce mieszkać w wielkiej płycie. Zwłaszcza, że tam jednak jeszcze sporo lokatorów z mentalnością "dostałem za półdarmo, więc nie szanuję, bo tak łatwo przyszło".

Kumak

Postautor: Kumak » 21 lis 2019, 14:47

Specjalnie dla Krakowa
Załączniki
AC0F359E-4475-4832-AF6E-11A3F07BFC2F.jpeg
Bastion z tramwaju
AC0F359E-4475-4832-AF6E-11A3F07BFC2F.jpeg (105.64 KiB) Przejrzano 8559 razy

pozdro

Postautor: pozdro » 14 gru 2019, 8:10

Gdanskiem nie ma sie co podniecac ja tam w sumie ostatnio bylem i szczerze to uwazam ze Krakow fajniejszy. Jest to morze i na tym zalety sie koncza. Na morze mozna raz do roku wyskoczyc. Tak pozatym to moim zdaniem miasto srednio przyjemne do zycia, juz Wroclaw lepszy. Natomiast Krakow ma tez zalete ze blisko w gory czy Alpy autem. Jak ktos lubi pochodzic po szlakach to bedzie zadowolony. No i w Krakowie urzeka niesamowita kompaktowosc mista. Niby mamy te woloni jezdzace tramwaje, ale wszedzie jest blisko. Tam w Trojmiescie nawet SKM wszedzie jest dalejo bo misto jest mega rozwleczone. Trojmisto mi w sumie przypomina Katowice i caly GOP.

pozdro

Postautor: pozdro » 14 gru 2019, 8:12

No Bastion Walowa to faktycznie jak bylem patologiczna okolica. Ogolnie ta czesc gdanska jest bardzo przydka. Zjechalem pol gdanska na Mewo. I powiem wam ze tylko Gdansk Strzyza nadaje sie do zamierzkania. Ewentualnie moze cos w stronw Oliwy czy juz Sopotu.

A Rynek w Gdansku byl taki zawalony ludzmi ze sie ruszyc nie dalo i to przy braku turystow z zagranicy. Wiec slabo jak masz misto wypchane grazynkami i januszami. Juz wole krakowakie multi kulti na rynku.

koz

Postautor: koz » 20 gru 2019, 7:32

Kumak pisze:Witam szukam dobrej lokalizacji w Krakowie - od dewelopera - w dobrej lokalizacji. Centrum/blisko centrum. Polecane dzielnice to Dębniki Salwator no ale rozumiem , ze cena tez wysoka. Czytałem trochę na forum - teraz rozumiem dlaczego w Gdańsku ludzie kupują od znanych deweloperów.
Chętnie w rewanżu doradzę w spr. dobrych lokalizacji w 3 mieście. Zależy mi na lokalizacji, gdzie , przynajmniej teoretycznie ceny nie są podbijane przez bliskość uczelni czy biurowców czyli na wynajem

Mam podobny problem, ciężko coś do 10 k trafić w fajnej lokalizacji, z dobrym dojazdem i nie blokowisko. Osobiście jestem rodowitą krakuską i chęć mieszkania w okolicy centrum przeważa nad zdrowym rozsądkiem terenów zielonych z dala od miasta. Wiem, że większość uzna to za paranoje.
Od dłuższego czasu śledzę nowe inwestycje. Moje faworyty to osiedle ZAM od echo Invest. dobry i sprawdzony developer ale sąsiedztwo biurowców i korek przy ul. Rydlówka mnie przeraża, chociaż w planach jest droga do ul. Konopnickiej. Ja nastawiam się na tramwaj, autobus i rower bo pracuję w ścisłym centrum. Blisko stad na bulwary, forum, Podgorze, Kazimierz i dobry wypad w gory. Niestety trochę szara ta okolica, brak sklepów, usług budzi obawy. Ceny były 9,5-10,5 k, ponoć się podnieśli. Nie ma co się dziwić jak lokum wystartowało z 14 k.
Obok jest sporo innych inwestycji przy ul. Rydlówka.

Druga interesująca inwestycja to Browar kleparz przy ul. Zbożowej. Ścisłe centrum niedaleko Kleparza, obok Park, tramwaj rzut beretem czy przez Park czy na Kleparz, autobusy tuż za rogiem. Minus to zakorkowana Pradnicka obok ale jak ktoś wyjedzie wczesniej lub korzysta z mpk nie ma o cym mówić. Tutaj cena była 10-11k, dobre układy i tarasy przebrane i to co odwiodło mnie od tego developera to brak własności gruntu. Obawy są tez przed wynajmem dla turystów ale w centrum to chyba już norma. Podoba mi się ta inwestycja chociaż developer nie jest mi znany ale po dodaniu wykupu gruntu, jest za dla mnie po prostu za droga.

Może przypdnie ci ul. Przybyszewskiego, tutaj atal (o tym Dev. dużo sie mówi, tanio i nie koniecznie dobrze) i ekopark budują. Uważam, że to fajne tereny ale są plany budowy trasy Zwierzynieckiej, która obok ma przebiegać.

Patrzyłabym na salwator - zwierzyniec, wola Justowską, bronowice ale tylko te z dojazdem tramwajem (niż za conrada, ikea) ale to niestety dzielnice z cenami dość wysokimi.
Chętnie poznam opinie i podpowiedzi pozostałych.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”