apl pisze:Co sądzicie na temat kupna mieszkania na osiedlu Złocień (ul. Domagały)?
Ostatnio znajomy kupił tam mieszkanie i przekonywał mnie, że jest tam potencjał i możliwość sprzedania mieszkania z zyskiem lub ewentualnie wynajmu. jednak nie jestem do końca przekonany. Ktoś z bliskiej rodziny chciałby kupić mieszkanie na wynajem i zastanawiam się, czy jest sens inwestowania w mieszkanie w takim miejscu.
Moim zdaniem okolica mało ciekawa przynajmniej na razie, daleko do centrum, słaba komunikacja, od czasu do czasu 'zapach' z oczyszczalni, itp, a przede wszystkim tereny zalewowe (wybudowano pierwszy zbiornik, jednak w 2019 okazało się, że nie wystarcza... czy ktoś wie, czy woda była blisko ul. Domagały i czy jest ten teren zagrożony? Nie byłem w stanie znaleźć informacji).
Z drugiej strony niedługo będzie SKA, w tym roku rozpocznie się budowa szkoły, która powinna być zakończona do 3lat, jest centrum handlowe, kiedyś szansa na tramwaj, a mieszkania przynajmniej na tym osiedlu szybko się wyprzedają. Cena to ok 6300 za m2 + miejsce postojowe 'gratis'. Czy jest sens inwestowania w tym miejscu przy takiej cenie? Miejsca na bloki jeszcze sporo, a ceny w kolejnych etapach już wyższe.
Rozważałem Podgaje od Instalu i Nowy Złocień od Murapolu dla siebie do mieszkania. Odpowiadając na Twoje pytania.
Wg mnie nie ma dużego potencjału wzrostu ceny, wynajmu, (z innych przyczyn niż strukturalne - brak rąk do pracy w budowlance, zaostrzenie kryteriów budowlanych) do czasu rozwiązania problemów komunikacyjnych tj.
1)tramwaj - perspektywa raczej 10 lat/ zdecydowane zwiększenie liczby połączeń autobusowych
2)wyjazd z Domagały na Śliwiaka (to prędzej)
Fatalna komunikacja jest wg mnie głównym czynnikiem, który będzie hamował ceny na Złocieniu. Autem teraz prościej wyjechać z Domagały na Półłanki, ale dobra komunikacja miejska to podstawa.
Jeśli chodzi o zapachy to na osiedlu Nowy Przewóz Instalu też je czuć, a ceny dużo wyższe, bo dużo bliżej Nowohuckiej i zwyczajnie komunikacja lepsza. Byłem na Złocieniu kilka razy obejrzeć okolice i zawsze czułem woń w pobliżu tych bloków. Natomiast wg mnie większość kupujących uważa, że do zapachów da się przywyknąć i nie zwracają na to tak bacznej uwagi przy zakupie, jak właśnie na problemy z komunikacją.
Zalewanie od strony Serafy istotnie jest problemem, który raczej będzie narastał ze względu na zabudowę okolicy, a co za tym idzie więcej wody będzie do niej trafiało. Nie wiem na ile pomoże pojawienie się kolejnego suchego zbiornika i kiedy to będzie. Z tego co pamiętam woda była na ulicy Domagały, ale nie dosięgnęła chodnika. Dramat był na Słonecznym Miasteczku. Tam woda wpłynęła do garaży. Jak będzie w przyszłości nie wiadomo, bo woda bywa nieprzewidywalna szczególnie gdy wszystko wokół się betonuje.
SKA ma raptem parę przystanków, więc jak ktoś jedzie do Rynku to będzie mieć super dojazd, ale poza tym nie rozwiązuje to żadnych problemów komunikacyjnych osiedla.
W kwestii Podgaja to zwróć uwagę, że jest jeszcze dużo mieszkań 2-3 pokojowych w sprzedaży, więc sprzeczałbym się czy tak dobrze się sprzedaje. Rozkłady mieszkań też jakoś mi osobiście nie przypasowały, chociaż może te z osobną kuchnią nie są takie głupie. Wg mnie okolica raczej pod kupno dla siebie niż wynajem. Przy Saskiej czyli dość niedaleko ma co prawda powstać 8 biurowców, ale dlaczego ktoś miałby wynajmować na Złoceniu skoro może wynająć bliżej na Przewozie, albo bezpośrednio na Saskiej gdzie buduje się już pod te biurowce 19 metrowe "apartamenty". Nie twierdze, że nie da się podnająć, ale to jednak obecnie obrzeża ze słabą komunikacją.
Ja mam do Ciebie pytanie. 6300 to cena jaką obecnie zaproponowano Ci przy jakim metrażu? Jakie ceny podano Ci dla kolejnych etapów?
pozdro pisze:Za 6300 zl/m2 to sie nie oplaca. Lepsze Piasta Towers na mistrzejowicach. Nawet a tak kliny sa lepsze. Zlocien moze byly ok jakby to bylo jakies zadbane Osiedle typu Osiedle Wilno na Elsnerowie w Warszawie. Teraz to takie blokuje jak w miescie powiatowym bez wind I garazy podzidmnych. Lepiej kup Wlasne Miejsce na Kurdwanowie z 6-7min do tramwaju, tramwaj co 5min w szcze is I 7.5min poza, pare minut na Krakow Plaszow na SKM czy na Lagiewniki na SKM. Przynajmniej cywilizacja w okolicy spaceru
A za ile by się opłacało skoro Śnieżka budowała osiedle obok, gdzie sam koszt (tak koszt bez marży) był 5700-5900 zł brutto bez garażu podziemnego w cenie. Oświeć mnie za ile by się opłacało, bo wygląda, że nie masz pojęcia jak kształtują się obecnie minimalne ceny budowy.
Może zanim się komuś doradzi, gdzie ma kupić, to warto zapytać jaki metraż ma w planach...