Domosfera Kraków - Bryksy ul. Bohomolca / Kniaźnina - opinie i forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
platinium

Re: Domosfera Kraków - Bryksy ul. Bohomolca / Kniaźnina - opinie i forum

Postautor: platinium » 28 sty 2023, 20:18

terens pisze:Napisze ktoś, jak się mieszka w tym budynku wybudowanym przez Bryksy i w tej okolicy? Bo po drogiej stronie ulicy Bohomolca ma powstać Domosfera Kraków etap II, a jak oceniacie pierwszy?

Mieszkam w I etapie i mam mieszane uczucia.
Plusy:
- dobra lokalizacja, można załatwić wszystko bez auta (sklepy/restauracje, Serenada, urząd w Serenadzie, park wodny, siłownie). 3min do przystanku skąd co kilka minut odjeżdża autobus do centrum.
- dużo miejsc parkingowych, dzięki czemu jest sporo przestrzeni (2 piętra pod ziemią). Wynajmowałem wcześniej miejsca w wielu blokach i zawsze był problem z otwarciem drzwi - tutaj jest pod tym względem luksus.

Minusy:
- lokale usługowe. Kupując mieszkanie brałem pod uwagę to że lokale usługowe mogą przeszkadzać, ale nie spodziewałem się że aż tak. Codziennie napierdzielają wózkami w biedronce, hałas niesie się po całym pionie. Na 2 piętrze często słychać dźwięk jakby ktoś stukał młotkiem (nawet po północy).
Dodatkowo średnio kilka razy w miesiącu któryś z lokali uruchamia przez przypadek alarm przeciwpożarowy, który przez kilkanaście minut (do przyjazdu straży) strasznie halasuje.
- jakość klatek schodowych i części wspólnych - wynajmowałem mieszkania przez kilka lat w różnych nieruchomościach.. nowe, stare, bardzo stare. Nigdzie nie widziałem takich zniszczeń jak w domosferze po kilku miesiącach od oddania. Dziury w ścianach, zniszczona winda, rysy na wykładzinach. Można zwalać winę na użytkowników, ale wątpię by mieszkali tu gorsi ludzie niż w innych blokach. Zakładam że cięli koszty i oszczędzili na jakości częsci wspólnych.
- masakrycznie twarda woda. Badałem wodę zwykłymi paskami pomiarowymi, ale też wysłałem do laboratorium. Wyniki - bardzo twarda. Droga deszczownica po 1,5 roku używania ledwo działa, mieszkańcom się niszczy sprzęt AGD. Temat zgłaszany do administracji, jedyną możliwością jest założenie filtrów na własnej części instalacji.
- brak ciepłej wody w kranie. Cały pion nie ma gorącej wody. Czasami trzeba czekać kilka minut zanim zacznie płynąć ciepła woda. Temat zgłaszany do administracji, przysłali hydraulika który wyczyścił filtr główny - pomogło to na jeden dzień.
- wilgoć w komórce lokatorskiej. Kilka miesięcy temu pojawiła mi się na ścianie mokra plama. Zgłosiłem temat to administracji, oni przekazali maila do dewelopera, deweloper do wykonawcy i tak czekam od ponad miesiąca przypominając co chwilę.

Podsumowując, mieszka mi się dobrze ze względu na lokalizację. Minusy opisane wyżej trochę mi przeszkadzają, ale nie na tyle by się wyprowadzać. Jeśli administracja i deweloper na reagowaliby na zgłoszenia mieszkańców z odpowiednim priorytetem i starali się naprawiać problemy to polecałbym w 100%. Natomiast odnoszę wrażenie że mimo że kontakt jest dobry (szybko odpisują na maile, mamy fajny portal internetowy z głosowaniami, opłatami) - to brakuje sprawnego działania i procesów.

terens

Postautor: terens » 28 sty 2023, 22:54

Dzięki za opinię, czyli miejsce jest w porządku. Co do lokali usługowych, to domyślam się, że mogą być uciążliwe, ale jest to też jednak plus, że są na miejscu. A jak ta pizza na dole? Ulica Bohomolca jest uciążliwa z punktu widzenia mieszkańca?

Jeśli chodzi o zniszczenia, to niestety na samym początku ekipy wykończeniowe zwykle nie przywiązują większej dbałości o części wspólne, więc na etapie wykończeń one mocno cierpią.

platinium pisze:Wynajmowałem wcześniej miejsca w wielu blokach i zawsze był problem z otwarciem drzwi - tutaj jest pod tym względem luksus.

A w tym względzie chyba zmieniło się prawo budowlane nie tak dawno i dodali kilkadziesiąt centymetrów do minimalnej szerokości miejsc postojowych.

platinium

Postautor: platinium » 29 sty 2023, 11:43

terens pisze:Dzięki za opinię, czyli miejsce jest w porządku. Co do lokali usługowych, to domyślam się, że mogą być uciążliwe, ale jest to też jednak plus, że są na miejscu. A jak ta pizza na dole? Ulica Bohomolca jest uciążliwa z punktu widzenia mieszkańca?

Mieszkam od drugiej strony, ale z tego co wiem to pizzeria była uciążliwa jedynie na początku (uruchamiali alarm każdego dnia). Później się to poprawiło. Możliwe że dla ludzi mieszkających nad pizzerią zapachy są problemem.

Jeśli chodzi o zniszczenia, to niestety na samym początku ekipy wykończeniowe zwykle nie przywiązują większej dbałości o części wspólne, więc na etapie wykończeń one mocno cierpią.

Tak, masz racje. Ale mimo to stan klatek schodowych, wind, ścian w częściach wspólnych jest gorszy niż na kilka lat starszej Avii (gdzie jest kilka x więcej mieszkań i ekip wykończeniowych) czy City Towers. Możesz wpaść przejść się po częściach wspólnych to zobaczysz aktualny stan

anodeon

Postautor: anodeon » 29 sty 2023, 15:02

Dzień dobry.

platinium pisze:Nigdzie nie widziałem takich zniszczeń jak w domosferze po kilku miesiącach od oddania. Dziury w ścianach, zniszczona winda, rysy na wykładzinach. Można zwalać winę na użytkowników, ale wątpię by mieszkali tu gorsi ludzie niż w innych blokach.

Mieszkańcy, którzy kupili mieszkania za kupę kasy "dla siebie" z reguły szanują części wspólne i pilnują ekip remontowych (oprócz pozostawienia po sobie czystości - również np. godzin pracy). Problemem są najemcy - i to nie przysłowiowi studenci, a ludzie będący mentalnie na etapie trzymania wieprzka w wannie i maszyn rolniczych na korytarzu... Zniszczą wszystko, niezależnie od jakości materiałów. Furami rozjechali u nas grube, metalowe słupki zabezpieczające drogę pożarową. Pomógłby może drut kolczasty i pastuch elektryczny.

platinium pisze:- masakrycznie twarda woda. Badałem wodę zwykłymi paskami pomiarowymi, ale też wysłałem do laboratorium. Wyniki - bardzo twarda. Droga deszczownica po 1,5 roku używania ledwo działa, mieszkańcom się niszczy sprzęt AGD. Temat zgłaszany do administracji (...)

Zgadza się, sprawa jest znana od lat (kilkunastu?), dotyczy chyba wszystkich okolicznych bloków zasilanych z tej nitki wodociągu. Jak widać nic się nie zmieniło.

A.

terens

Postautor: terens » 29 sty 2023, 15:35

anodeon pisze:
platinium pisze:Nigdzie nie widziałem takich zniszczeń jak w domosferze po kilku miesiącach od oddania. Dziury w ścianach, zniszczona winda, rysy na wykładzinach. Można zwalać winę na użytkowników, ale wątpię by mieszkali tu gorsi ludzie niż w innych blokach.

Mieszkańcy, którzy kupili mieszkania za kupę kasy "dla siebie" z reguły szanują części wspólne i pilnują ekip remontowych (oprócz pozostawienia po sobie czystości - również np. godzin pracy). Problemem są najemcy - i to nie przysłowiowi studenci, a ludzie będący mentalnie na etapie trzymania wieprzka w wannie i maszyn rolniczych na korytarzu... Zniszczą wszystko, niezależnie od jakości materiałów. Furami rozjechali u nas grube, metalowe słupki zabezpieczające drogę pożarową. Pomógłby może drut kolczasty i pastuch elektryczny.

Faktycznie, tu muszę się zgodzić z przedmówcą, że im więcej wynajmujących w bloku, i to nawet nie imprezujących studenciaków, ale nieźle sytuowanych młodych ludzi, tym gorzej, bo dbałość o części wspólne jest tu na poziomie niemal zerowym - przecież to nie ich, to po co dbać. To też widać na wspomnianej wcześniej Avii, w jednych blokach, które były nieco droższe, więcej osób kupiło mieszkania dla siebie, obok na Orlińskiego mieszkania były nieco tańsze i w niektórych blokach bardzo dużo ich zostało kupionych pod wynajem, choć nie wszędzie. Tam gdzie jest dużo wynajmujących, to klatki zniszczone, brudne ściany, popisane windy itp. Co więcej, właściciele też mają mniejszy interes, żeby o to dbać i dokładać się do remontów, bo przecież tam nie mieszkają, a nieruchomość ma przynosić przychód, więc bez sensu jest z ich punktu widzenia ponosić koszty niepotrzebnych remontów.

Być może teraz sytuacja nieco się polepszy, bo chyba mniej jest już "inwestorów" mieszkaniowych, bo biznes się mniej spina i kredyty drogie, więc może jak ktoś już będzie kupował, to raczej dla siebie. Ale generalnie, im więcej jest wynajmujących, tym gorzej. Inna sprawa, że z czasem stali mieszkańcy też się wyprowadzają, to większych mieszkań, segmentów, domów pod miastem, a mieszkanie często idzie w wynajem.

platinium

Postautor: platinium » 30 sty 2023, 9:18

Niestety Panowie, nie jestem w stanie się z Wami w pełni zgodzić. Oczywiste jest, że najemcy niszczą części wspólne bardziej niż właściciele mieszkań. Też nie jeden raz widziałem w poprzednich blokach pozostałości psim wypróżnianiu czy śmieci. Natomiast nie widziałem mieszkając na Avii, City Towers czy kilku blokach na Ruczaju dziur w ścianie w garażach i klatkach schodowych, porysowanych podłóg.
Faktem jest, że podjęto kilka złych decyzji, np położenie wykładziny z gumy na klatkach. Jeszcze przed oddaniem inwestycji pisałem na grupie . że to będzie dramat już po miesiącu od oddania i tak właśnie było. Podłoga jest porysowana w wielu miejscach, szczególnie przy windzie. Mieszkałem w kilku blokach w Krakowie i odwiedziłem kilkadziesiąt podczas szukania mieszkania - nigdy takiego rozwiązania nie widziałem.

Mi to szczerze mówiąc nie przeszkadza, bo nie zwracam na to uwagi - ale z czystej uczciwości musiałem o tym napisać. Zdecydowanie bardziej przeszkadza biedronka czy brak ciepłej wody i telefony do konserwatora co kilka tygodni.

Podsumowując, mieszka się dobrze - ale nie idealnie (trzeba się z tym liczyć kupując mieszkanie - bez względu czy to domosfera czy reduta czy jeszcze co innego). Życzę udanego wyboru!

terens

Postautor: terens » 30 sty 2023, 10:59

platinium pisze:- brak ciepłej wody w kranie. Cały pion nie ma gorącej wody. Czasami trzeba czekać kilka minut zanim zacznie płynąć ciepła woda. Temat zgłaszany do administracji, przysłali hydraulika który wyczyścił filtr główny - pomogło to na jeden dzień.

To nie jest wina wadliwej instalacji? Powinno być tak, że ciepła woda cały czas krąży w rurach w pionie, żeby była ciągle gorąca i żeby nie trzeba było wypuszczać nie wiadomo ilu litrów, zanim się pojawi. Obstawiałbym, że z tym jest problem. Blok jeszcze na gwarancji, więc warto ścigać dewelopera.

platinium

Postautor: platinium » 30 sty 2023, 11:45

terens pisze:
platinium pisze:- brak ciepłej wody w kranie. Cały pion nie ma gorącej wody. Czasami trzeba czekać kilka minut zanim zacznie płynąć ciepła woda. Temat zgłaszany do administracji, przysłali hydraulika który wyczyścił filtr główny - pomogło to na jeden dzień.

To nie jest wina wadliwej instalacji? Powinno być tak, że ciepła woda cały czas krąży w rurach w pionie, żeby była ciągle gorąca i żeby nie trzeba było wypuszczać nie wiadomo ilu litrów, zanim się pojawi. Obstawiałbym, że z tym jest problem. Blok jeszcze na gwarancji, więc warto ścigać dewelopera.

Niestety nie, tak jak pisałem wcześniej - caly pion ma ten problem (kilka mieszkań). Masz racje, tylko niestety takie zgłoszenia trwają w nieskończoność. Deweloper przekazuje info wykonawcy, wykonawca nie odpowiada lub nie ma terminów. Możliwe że taki jest standard na tym rynku, nie mam doświadczenia jak to wygląda u innych deweloperów

terens

Postautor: terens » 30 sty 2023, 12:31

platinium pisze:Niestety nie, tak jak pisałem wcześniej - caly pion ma ten problem (kilka mieszkań). Masz racje, tylko niestety takie zgłoszenia trwają w nieskończoność. Deweloper przekazuje info wykonawcy, wykonawca nie odpowiada lub nie ma terminów. Możliwe że taki jest standard na tym rynku, nie mam doświadczenia jak to wygląda u innych deweloperów

Może warto zacząć od tego, żeby policzyć ile więcej płacicie za ciepłą (a tak naprawdę zimną wodę) co miesiąc przez ten problem - ile litrów schodzi zanim z kranu poleci ciepła i jeszcze dla całego pionu. Może warto zwrócić się z roszczeniem do dewelopera - to w końcu on odpowiada za gwarancję i jej dotrzymanie.

anodeon

Postautor: anodeon » 30 sty 2023, 17:59

Oprócz odciągniętego od pługa bydła z awansu społecznego w pierwszym pokoleniu zwanego "lokatorami", to pozbawieni nadzoru, brani z łapanki "montażyści" (mebli, regipsów etc.) są w stanie zniszczyć wszystko. Wiedza i kultura techniczna zerowa, z resztą, nie są u siebie - jutro będą (niszczyć) gdzie indziej.

Przykład - wgniecenia w wełnie lamelowej w garażu na wysokości ok. 2 metrów. Od czego? Monitoring wykazał, że od rzucania drabiny o ścianę przez "podpinaczy" kablówki i netu... Byle jak, byle szybko, i jazda do kolejnego zlecenia.

Naprawdę nie wiem jaką Pan ma wykładzinę gumową w tym bloku - ale przemysłowe wykładziny PCV są kładzione w budynkach użyteczności publicznej (np. korytarze, windy, sale i laboratoria uczelni technicznych i szpitali) i wytrzymują latami. Ale tam ciężki sprzęt laboratoryjny, jak (i podczas remontów) cement, płyty profile do regipsów, wozi się na wózkach, nie kalecząc podłogi i ścian. Nawet jeśli coś się uszkodzi - zostaje naprawione. Szpilki z metalowymi flekami również tych wykładzin nie niszczą... Wbrew pozorom płytki gresowe i lastriko nie są jedynymi słusznymi rozwiązaniami.

terens pisze:Powinno być tak, że ciepła woda cały czas krąży w rurach w pionie, żeby była ciągle gorąca i żeby nie trzeba było wypuszczać nie wiadomo ilu litrów, zanim się pojawi.

Tak, właśnie tak powinno to działać. Mieszkam "po sąsiedzku" (względem Domosfery), mam taką samą twardą wodę. Czajniki i perlatory zarastają kamieniem, ale nigdy nie było problemów z hydrofornią i pompą cyrkulacyjną (oczywiście jest regularnie konserwowana).

Nie wiem czy podwykonawca firmy Expres-Konkurent (główny wykonawca Domosfery) spartolił instalację cyrkulacyjną, czy w ramach oszczędności z niej zrezygnowano. Opis przenikania hałasu z Biedry i jakości użytych materiałów nie napawa optymizmem. Ten blok już trochę stoi, więc wariant, że CWU początkowo odkręcili na pół gwizdka, a po całkowitym zasiedleniu zapomnieli ponownie wyregulować - odpuszczam.

Wskazówka dla Pana Platinium:

- wszystkie zgłoszenia usterek należy mieć na piśmie (koniecznie z datą i najlepiej potwierdzeniem otrzymania przez adresata). Żadne telefony,
- należy dopilnować, aby zgłaszane usterki na zebraniach wspólnoty mieszkaniowej zostały (zgodnie z prawdą) zapisane w protokole.

To oczywiście nie gwarantuje usunięcia mankamentów, ale będzie argumentem w przypadku ew. postępowania sądowego. W przeciwnym razie deweloper będzie "czyścił filtry" i wykonywał "naprawy pozorowane" aż do zakończenia rękojmi. Potem wspólnota* zostanie sama, z dużymi kosztami modernizacji instalacji.

* Mam na myśli zwykłych mieszkańców, właściciele mieszkań kupionych na wynajem mają z reguły w du.ie obecność i podejmowanie jakichkolwiek uchwał. Albo będą torpedować inicjatywy wiążące się z większymi wydatkami.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”