Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Oleg_

Re: Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Postautor: Oleg_ » 18 mar 2021, 7:48

pierwsze mieszkanie, które widziałem w zeszłym roku przed zamknięciem, wciąż jest na sprzedaż.
2 Jestem trochę zainteresowany, wciąż są na sprzedaż.
nie wspominając o wszystkich nowych, które przychodzą codziennie.
Nie sprzedają, ponieważ właściciele i inwestorzy są uparci.
Próbują 11 tys., Nikt nie oferuje nawet 10 tys., Ktoś oferuje 8 tys. I zamiast negocjować 9 tys. Ignorują lub mówią: nie, cena to 11 tys.
w tej chwili nie jestem nawet pewien, czy kupowanie to dobry pomysł, szukam innych opcji. Jestem pewien, że wiele osób ma pieniądze, dlatego wszystkie te mieszkania są nadal na sprzedaż.

pozdro

Postautor: pozdro » 18 mar 2021, 8:02

Tylko ten wątek nie jest o inwestowaniu w mieszkania dla inwestorow po 10 k tylko o budowie tanich dzielnic No na Rybitwach typu Stablowice czy Bialoleka. W cenach 6-7 tys zl dla masowego klienta zeby populacja Krakowa rosła. Bez 2 mln mieszkancow Krakow nie bedzie sie liczył i wszystkie CPK beda w Warszawie powstawac i zawsze bedzie zadupiem.

Mar G

Postautor: Mar G » 18 mar 2021, 23:01

nowy raport PKO BP 2021 - krajowy i lokalny.

pkobp.pl/media_files/89b7e242-7c51-4ce4-8241-0294511f62bd.pdf

nie każdego ucieszy

Obrazek

krakus1891

Postautor: krakus1891 » 19 mar 2021, 14:07

Giovanna pisze:Jak mozna bylo sie domyslac na obnizki nie ma co liczyc.
Co co kupili kilkanascie/dziesiat miesiecy temu widac sa i beda do przodu.

A tego to oni nie wiedzą , bo do póki mieszkania nie szprzedadzą , to nie wiedzą czy są do przodu czy nie ... To nie akcje że jedym kliknięciem w telefonie możemy je spieniężyć po aktualnym kursie ,niestety w nieruchomościach każde mieszkanie ma swój własny "kurs" który ustala się w momencie finalziacji transakcji ...
Każdy kto kupi kupon lotto do momentu losowania jest milionerem.

Giovanna pisze:Ci co nie kupili, poczekaja jeszcze...ze 2 albo 122 lat. Zobaczymy.
Jakze jestem naprawde zaskoczona, ze "inwestycja" w mieszkanie, w Krakowie, to rozsadna taktyka... :lol:
"Myslalam", ze lepiej trzymac oszczednosci na skarpetkowycch kontach bankowych, pomimo inflancji, jak robia tu co poniektorzy eggzperci, ale jednak dobrze sie odwazyc na refleksje i zdrowo-rozsadkowe myslenie.
nieruchomosci.wprost.pl/mieszkania/10430866/ceny-mieszkan-narodowy-bank-polski-prognozuje-stabilizacje.html

Jest taki jeden eggzpert , który od 2017 sprzedaje co ma i gromadzi gotówkę , nazywa się Warren Buffet , uważa że wszystko jest tak drogie że mimo inflacji to i tak lepiej gromadzić gotówkę .

Co do nieruchomości to też często było to pytany

Zdaniem Buffetta, ludzie powinni się skupiać w pierwszej kolejności na budowaniu swojego majątku, a nie na kupowaniu domu czy mieszkania, tym bardziej na kredyt. Jego zasada – którą podzielił się podczas spotkania z akcjonariuszami Berkshire Hathaway w 1998 roku – jest bardzo surowa. Według wyroczni z Omaha zakup domu czy mieszkania powinien zostać dokonany dopiero wtedy, gdy wartość nieruchomości stanowi 10% posiadanego bogactwa.

Odnośnie inwestowania jego zdanie jest nastepujące

Ostrożne podejście w zakresie inwestowania w nieruchomości, czy przy zakupie mieszkań na górce cenowej, jest mile widziane. Przed podjęciem takiej decyzji powinno się bowiem wziąć pod uwagę następujące czynniki:

- wysokość oszczędności,
- wysokość zarobków i perspektywy dla kariery,
- moment cyklu koniunkturalnego,
- trendy cenowe na rynku nieruchomości,
- perspektywy dla kosztu pieniądza (stop procentowych),
- stopę zwrotu z wynajmu (jeśli nieruchomość jest inwestycją).

Co ciekawe, z licznych wypowiedzi Buffetta wynika, że jeśli chodzi o zakup nieruchomości na wynajem, to radzi on kupować już istniejącą i wynajmowaną nieruchomość, o znanej stopie zwrotu z najmu. Podkreśla, że próba kupienia nieruchomości na podstawie przeświadczenia o tym, że znajduje się ona w dobrej lokalizacji, a więc będzie przynosiła duży dochód, niekoniecznie może zdać egzamin, bo to czysta spekulacja.

Ale co on tam wie o inwestycjach ...

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 19 mar 2021, 23:13

Mar G pisze:nowy raport PKO BP 2021 - krajowy i lokalny.

nie każdego ucieszy

Wręcz przeciwnie. Pod warunkiem, że zacytujesz również dane NBP - z tego samego raportu, obrazek linijkę niżej. :D

W IV kwartale rynek zaczął odczuwać pandemię i NBP zanotowało spadek cen transakcyjnych, pierwszy raz od 2017 roku.

Nie zgadzam się co do tezy tego raportu, tj. że w 2021 czeka nas roczny trend boczny (stabilizacja cen). Moim zdaniem będą jeszcze kolejne lockdowny, problemy ze szczepionką, koniec pomocy z tarcz itd. Zresztą piszą o tym w tym raporcie - stabilizacja cen to przy założeniu, że wszystko zaraz zacznie wracać na dawne tory, a gołym okiem widać, że jest coraz gorzej.

A jeśli rzeczywiście inflacja będzie tak rosła i RPP podniesie stopy to czeka nas jazda w dół bez trzymanki.

BTW, ciekawy jest też wykres 4. - liczba mieszkań w Krakowie dynamicznie rośnie, a liczba ludności praktycznie się nie zmienia.

Obrazek
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Giovanna

Postautor: Giovanna » 20 mar 2021, 1:06

Powiadają mądrze, że nadzieja umiera ostatnia...
Prognoza Giovanny. Aktualna prognoza eksperta PKO BP:
https://nieruchomosci.wprost.pl/wiadomosci/10485567/sytuacja-na-rynku-mieszkaniowym-czy-ceny-nieruchomosci-zaczna-spadac.html

NeVeS

Postautor: NeVeS » 20 mar 2021, 20:12

Nie wiem czy to zapowiedź większego trendu czy nie, ale z tego co widzę to koszty kredytu hipotecznego przynajmniej w ing poszły w górę, kredyt ze stałym oprocentowaniem był za 3,35% pół roku temu a teraz jest po 4,03% (4,17% było na początku marca 2020 przed obniżką stóp). Ciekawe czy bank wycenia na znacznie wyższe prawdopodobieństwo podniesienia stóp, czy może straty poniesione na frankowiczach ....

Mar G

Postautor: Mar G » 20 mar 2021, 20:39

Giovanna pisze:Powiadają mądrze, że nadzieja umiera ostatnia...

nie pastwmy się już. choć sądziłem, że w obliczu nadchodzącej na dniach rocznicy przepowiedni spadku o 30 % Kolega skorzysta z okazji na milczenie - ale jak mają w zwyczaju mówić Francuzi- nie skorzystał.
za rok rocznica druga.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 20 mar 2021, 21:34

NeVeS pisze:Nie wiem czy to zapowiedź większego trendu czy nie, ale z tego co widzę to koszty kredytu hipotecznego przynajmniej w ing poszły w górę, kredyt ze stałym oprocentowaniem był za 3,35% pół roku temu a teraz jest po 4,03% (4,17% było na początku marca 2020 przed obniżką stóp). Ciekawe czy bank wycenia na znacznie wyższe prawdopodobieństwo podniesienia stóp, czy może straty poniesione na frankowiczach ....

Frankowicze raczej są już uwzględnieni w odpisach. To pewnie w związku z rosnącą presją na podwyższenie stóp. Niektóre fundusze już pod to grają zupełnie jawnie:

businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/wzrost-stop-procentowych-w-polsce-francuski-fundusz-stawia-na-to-pieniadze/40nklkk
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Giovanna

Postautor: Giovanna » 21 mar 2021, 0:25

Oj tak.. Czekają nas masowe obniżki...w KRAKOWIE...
Czy przypadkiem ja o tym już tu nie słyszałam rok temu....?
E...Może to tylko DejaVu...? Miało być teraz 30/50% taniej...?
A ja guupja nie posłuchałam naszych 2 forumowych znawców...? Szybko sprzedam moje nieruchomości po cenie wykupu i poczekam ze 122 lata. Bedę wtedy do przodu...odkupjem je za 4k|m2. Jak dobrze, że zawsze możemy tu liczyc na sprawdzonych profesjonaliztuf.... 8-)
Prognoza Giovanny. Aktualna prognoza eksperta PKO BP:
https://nieruchomosci.wprost.pl/wiadomosci/10485567/sytuacja-na-rynku-mieszkaniowym-czy-ceny-nieruchomosci-zaczna-spadac.html

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”