Dąbska Pools Kraków / deweloper Dasta Invest - opinie i informacje na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
czang

Re: Dąbska Pools Kraków / deweloper Dasta Invest - opinie i informacje na forum

Postautor: czang » 15 lut 2026, 19:41

Wspomniany tył budynku przy Dąbskiej i odległość od bloku, który stał tam wcześniej.

Obrazek

Niby od tej strony są np. klatki schodowe - fajnie, że całe przeszklone, więc to na plus. Ale od tej strony są też balkony, więc pewnie są tam i mieszkania jednostronne z widokiem na ten blok.

czang

Postautor: czang » 15 lut 2026, 19:44

Jeśli chodzi o elewację, to o wiele mniej podobają mi się te części bloku, z białymi elementami.

Obrazek

Do tego te cienkie przedziałki pomiędzy balkonami / loggiami - no nie jest to coś, to kojarzy mi się z wysokim standardem.

Obrazek

Fajne by to było, jakby się pięło jakieś wino po tych panelach i była ta część elewacji zazieleniona. Widać też spore ogródki przynależące do mieszkań.

czang

Postautor: czang » 15 lut 2026, 19:45

A tu jeszcze lokal usługowy - będzie tam przynajmniej jeden.

Obrazek

Żabka już jest obok, więc ciekawe, co tu powstanie. Ktoś coś słyszał o tym, jakie mają być usługi w budynku Dąbska Pools?

Paweł

Postautor: Paweł » 18 lut 2026, 11:41

coś słabo im idzie sprzedaż...

bloki stoją od 2 miesięcy, lokali wolnych 30, w rezerwacji 14... (w sumie 130 mieszkań w budynku)

2 tyg temu wolnych na stronie www było 27, w rezerwacji 18 ... więc to pozwala wątpić, czy te "rezerwacje" i "sprzedaje" to w ogóle legitne są :)

hellhax

Postautor: hellhax » 19 lut 2026, 10:27

czang pisze: Do tego te cienkie przedziałki pomiędzy balkonami / loggiami - no nie jest to coś, to kojarzy mi się z wysokim standardem.

Czy mi się wydaje czy te przegrody są zupełnie przezroczyste? Czy też nie są jeszcze po prostu zamontowane?

Ale racja, jak na cenę 20k/m2 to oczekiwałbym nieco więcej.

Paweł

Postautor: Paweł » 07 mar 2026, 20:57

Z jednej strony blok, z drugiej ulica i hałda gruzu po galerii Plaza. Trzeba bardzo nie lubić swojego miliona (milionów?), żeby kupić tu mieszkanie, serio...

mareczek3333

Postautor: mareczek3333 » 07 mar 2026, 21:52

TOP 5 złotoustych z tego długiego tematu

LQS pisze:spokojnie w okolicach 20k będą sprzedawać.... jest ssanie na rynku na takie inwestycje.
dużo droższe sprzedawane są na mogilskiej i sprzedaż idzie.

tera_krk pisze:Prawdą jest również to, że mieszkań w Krakowie w tak dobrej lokalizacji jak ta, nie ma. Chyba większość mieszkań w tej inwestycji zniknęła w pierwszy dzień (tak!). Podnieśli więc znacząco ceny na następny dzień dla osób które nie zdążyły. Nie sądzę by jakieś mieszkania trafiły do sprzedaży oficjalnej.

czang pisze:Nie byłbym jednak taki krytyczny. Ten deweloper pokazał już przecież, że potrafi sprzedać cały blok nie wprowadzając go nawet do publicznej oferty. Dlaczego i tu część mieszkań nie miałaby rozejść się w podobny sposób?

nick707 pisze:Jak dla mnie okolica jest świetna ze względu na park lotników, rzut beretem w stronę Wisły (bieganie/rower), blisko tramwaj i mam brata na lema, więc zawsze to lepiej jak się ma dobre kontakty z rodziną.

W miejsce plazy mają być także usługi, jakieś restauracje.

A słyszałem, że zamiast decathlonu ma być biedronka, a decathlon ma zostać przeniesiony na działkę obok.

nr1 :lol:
tomekl007 pisze:Co do lokalizacji, ja nie widzę lepszej do mieszkania w Krakowie, plusy:
- blisko park lotników
- blisko dwie linie tramwajowe (aleja i mogliska), w niedługim czasie będzie trzecia linia która się będzie kończyć przy skrzyżowaniu lema/mogliska - czyli będą trzy niezależne linie max 10 min na nogach.
- na dąbskiej jest masa usług, piekarnie, restauracje, lekarze wielu specjalizacji, stomatolodzy, przedszkola (w tym montesorri) - każda z tych rzeczy więcej niż jedna
- jest bardzo nowoczesna infrastuktura dla samochodów - ul lema ma 4 pasy i prawie nigdy się nie korkuje, nawet w godzinach szczytu.
- bardzo blisko do głównych dróg w krk - aleja pokoju i mogliska a mimo to jest bardzo cicho bo jest wystarczająca odległość od nich
- bardzo blisko do starego miasta - trawmajem ~15min, uber podobnie (w cenie ~10zł za dojazd).

dodatkowo na przyszłość, będzie całe centrum zbudowane przez rodbyrg na miejscu plazy, wg mojej obecnej wiedzy będzie tam:
- dodatkowe usługi
- zadbane ścieżki i zieleń
- biurowce które zwiększają wartość mieszkań obok
To ma wyglądać podobnie jak Fabryczna City

Jeszcze pozostałe kwestie:
- Tauron arena obok, potencjał na wynajem krótkoterminowy, jeśli ktoś w to celuje.

A sam budynek Pools ma jeden unikatowy aspekt, mianowicie widok na staw dąbski który nigdy nie będzie zasłonięty żadnym budynkiem.

Chętnie dowiem się o innych inwestycjach z przedziału 18-20k które może rywalizować jeśli chodzi o listę plusów. Młyny mogliska która jest bardziej premium (ale wg mnie gorsza lokalizacja bo blisko bardzo ruchliwej i głośnej ulicy sprzedaje się obecnie w cenach >22k m2)

Słabiutko się te kocopoły zestarzały, mijają, lata, a te osoby nadal trzymają "wysoki poziom" co widać po innych wątkach.

Kolorowekostki

Postautor: Kolorowekostki » 07 mar 2026, 23:51

Czy ja wiem czy kocopoly. Pełno mieszkań wystawionych przez Dante po grubo ponad 20k za metr.

mareczek3333

Postautor: mareczek3333 » 08 mar 2026, 8:19

Kolorowekostki pisze:Czy ja wiem czy kocopoly. Pełno mieszkań wystawionych przez Dante po grubo ponad 20k za metr.

Dokładnie, nadal wystawione, lata mijają i nadal nie sprzedane, a w międzyczasie był BK2%, to świadczy doskonale o odrealnieniu dewelopera i jakości bloku.

iti

Postautor: iti » 08 mar 2026, 18:30

Wygląda na to, że znów nie wiadomo, jaka przyszłość czeka sąsiednie działki po Plazie, bo okazuje się, że ich właściciel, Strabag negocjuje ich sprzedaż, więc projekt Nova Plaza w Krakowie może nie powstać. Na pewno, jak ktoś kupi za ciężkie miliony, to nie po to, żeby zrobić tam park, ale żeby zabudować. Pytanie czy postawi mieszkania na wynajem, jakie biurowce albo obiekty handlowe (choć w to nie wierzę). A może nowy inwestor będzie chciał zmienić przeznaczenie tego terenu i zbudować na nim mieszkania?

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”