Osiedle KRK - Echo Investment (Kraków / Bronowice) - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
emate

Re: Osiedle KRK - Echo Investment (Kraków / Bronowice) - opinie na forum

Postautor: emate » 11 mar 2022, 11:47

fakir151 pisze:Zadaniem wywietrznika jest właśnie wpuszczanie powietrza z zewnątrz. Można go przymknąć zawsze jak za bardzo wieje.

Zgadzam się, ale tu coś ewidentnie nie działa w wentylacji, bo nawet jak jest zamknięty to strasznie szumi, w nocy 45 decybeli, mierzyłem telefonem. A jak okno się otworzy to ciężko zamknąć bo strasznie wieje do mieszkania. To samo jest na klatkach, drzwiach wejściowych: jak zostawisz małą szparę to słychać jak wiatr gwiżdże. Oczywiście deweloper umywa ręce

Krzysztof_M

Postautor: Krzysztof_M » 18 mar 2022, 22:53

W korytarzu, z którego wchodzi się do komórek lokatorskich nr 1-5 panuje smród taki, jakby tam było wpuszczone odpowietrzenie szamba lub kanalizacji sanitarnej budynku.
Czy w komórkach lokatorskich położonych w innych częściach budynku też macie może ten problem?

Prowadziłem wymianę korespondencji w tej sprawie z działem reklamacji dewelopera, ale on umywa ręce i twierdzi, że budynek został poprawnie zaprojektowany i wykonany, a ponieważ 15 listopada przekazali go do do eksploatacji firmie Nawigator Nieruchomości, więc teraz to już jest problem Administracji budynku.
Forwardowałem swoją dotychczasowa korespondencję z ECHO do Administracji z prośbą żeby pomiędzy sobą ustalili, kto jest odpowiedzialny za usuniecie tego fetoru. Będę raportował co odpowiedzą.

noicomyzrobimy

Postautor: noicomyzrobimy » 19 mar 2022, 18:36

emate pisze:
fakir151 pisze:Zadaniem wywietrznika jest właśnie wpuszczanie powietrza z zewnątrz. Można go przymknąć zawsze jak za bardzo wieje.

Zgadzam się, ale tu coś ewidentnie nie działa w wentylacji, bo nawet jak jest zamknięty to strasznie szumi, w nocy 45 decybeli, mierzyłem telefonem. A jak okno się otworzy to ciężko zamknąć bo strasznie wieje do mieszkania. To samo jest na klatkach, drzwiach wejściowych: jak zostawisz małą szparę to słychać jak wiatr gwiżdże. Oczywiście deweloper umywa ręce

U mnie też wieje, zdecydowanie mocniej niż w innych mieszkaniach, które wynajmuję.

Zastanawiam się czy faktycznie nie zainstalować tych antysmogów, być może to lekko stłumi nawiew a mimo to zapewni poprawną wentylację.

emate

Postautor: emate » 23 mar 2022, 14:53

Krzysztof_M pisze:W korytarzu, z którego wchodzi się do komórek lokatorskich nr 1-5 panuje smród taki, jakby tam było wpuszczone odpowietrzenie szamba lub kanalizacji sanitarnej budynku.
Czy w komórkach lokatorskich położonych w innych częściach budynku też macie może ten problem?

Prowadziłem wymianę korespondencji w tej sprawie z działem reklamacji dewelopera, ale on umywa ręce i twierdzi, że budynek został poprawnie zaprojektowany i wykonany, a ponieważ 15 listopada przekazali go do do eksploatacji firmie Nawigator Nieruchomości, więc teraz to już jest problem Administracji budynku.
Forwardowałem swoją dotychczasowa korespondencję z ECHO do Administracji z prośbą żeby pomiędzy sobą ustalili, kto jest odpowiedzialny za usuniecie tego fetoru. Będę raportował co odpowiedzą.

Dokładnie miałem to samo z tym Deweloperem - oczywiście wszystko działa i jest poprawnie zrobione, winę ponoszą mieszkańcy za niewłaściwe użytkowanie, a ponieważ budynek przekazano do Nawigator to proszę z nimi wyjaśniać. Też przesłałem tą odpowiedź do Nawigator i jak na razie cisza od 2 tygodni i też czekam na rozwiązanie sprawy. Nie wiem co jest nie tak z tą wentylacją, ale pierwszy raz się spotykam z czymś takim w mieszkaniu.

Krzysztof_M

Postautor: Krzysztof_M » 23 mar 2022, 15:00

emate pisze:Dokładnie miałem to samo z tym Deweloperem

Też na Stańczyka 8, czy gdzieś indziej?
Gdzie Ci się pojawił ten fetor? W komórce lokatorskiej, czy w mieszkaniu?

iti

Postautor: iti » 23 mar 2022, 15:49

Krzysztof_M pisze:W korytarzu, z którego wchodzi się do komórek lokatorskich nr 1-5 panuje smród taki, jakby tam było wpuszczone odpowietrzenie szamba lub kanalizacji sanitarnej budynku.

A to nie jest przypadkiem kwestia tych nawiewników, które działają za mocno. Ludzie je zatykają, więc robi się podciśnienie i wyciąga powietrze z odpływów kanalizacyjnych, nawet takich, w których są syfony. Może to być też np. jakiś odpływ w podłodze do mycia itp. Warto sprawdzić taką opcję, chyba, że sprawę smrodu kanalizacji w mieszkaniu / komórce udało się już rozwiązać?

Krzysztof_M

Postautor: Krzysztof_M » 23 mar 2022, 16:15

Przyczyny mogą być różne, ale ich identyfikacja jest zadaniem dewelopera i / lub Administracji, którzy posiadają dokumentację budynku.
Na razie czekam na reakcję Administracji, która wciąż milczy. Zresztą administrator jest chyba wyjątkowym nieudacznikiem: nie odbiera telefonów, nie odpowiada na e-maile, mija miesiąc jak zamówiłem u niego dodatkowe klucze generalne na które wciąż czekam, więc obawiam się, że na rozwiązanie przez niego problemu z fetorem możemy dość długo poczekać.
Poprzednio administratorem była p. Karolina Longa, która bez zwłoki reagowała na każdą prośbę, ale nie wiem co się z nią stało, gdyż od miesiąca administratorem jest jakiś młody mężczyzna, który w ogóle nie daje sobie rady ze swoimi obowiązkami.

fakir151

Postautor: fakir151 » 25 mar 2022, 9:36

Czyli pozwolenie na budowę jest nadal zaskarżone? Ktoś się orientuje czy został wydane wyrok przez NSA?

Krzysztof_M

Postautor: Krzysztof_M » 25 mar 2022, 10:03

Ale z czego wnioskujesz, że pozwolenie na budowę wciąż jeszcze pozostaje zaskarżone?
W moim odczuciu, jeśli już wydano pozwolenie na użytkowanie I etapu inwestycji, to sprawa pozwolenia na budowę musiała już wcześniej być zamknięta?

fakir151

Postautor: fakir151 » 25 mar 2022, 10:18

Krzysztof_M pisze:Ale z czego wnioskujesz, że pozwolenie na budowę wciąż jeszcze pozostaje zaskarżone?
W moim odczuciu, jeśli już wydano pozwolenie na użytkowanie I etapu inwestycji, to sprawa pozwolenia na budowę musiała już wcześniej być zamknięta?

Można wydać pozwolenie na użytkowanie jeśli pozwolenie jest prawomocne ale nie ostateczne (zaskarżone). Pytam odnośnie drugiego etapu bo wydawało mi się, że już po sprawie a zaskarżenie znacząco ogranicza pulę banków, które zgodzą się to finansować.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”