Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
zyneon

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: zyneon » 10 cze 2020, 0:44

Witt pisze:Hossy na mieszkania cd..wbrew forumowym fatalistom.
biznes.wprost.pl/gospodarka/10333029/wiecej-kredytow-na-mieszkania-to-moze-rozbujac-gospodarke.html

Czytałeś ten artykuł? :) Jest taka hossa, że ludzie z branży nieruchomości walczą o pobudzenie popytu?

Witt

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: Witt » 10 cze 2020, 7:33

zyneon pisze:
biznes.wprost.pl/gospodarka/10333029/wiecej-kredytow-na-mieszkania-to-moze-rozbujac-gospodarke.html

Czytałeś ten artykuł? :) Jest taka hossa, że ludzie z branży nieruchomości walczą o pobudzenie popytu?

Pytanie czy Ty czytales...? Blisko 0% kredyty, zmniejszenie wplaty wlasnej i przy okazji oszacownie ilosci brakujacych mieszkan w PL.
Na takich warunkach trudno nie kupowac. Mieszkania beda znikaly jak swieze buleczki...
Ale czytalem tez twoje wpisy i jakos do tej pory prognozy na Krakow nie za bardzo Ci sie sprawdzaja.... :lol: Dobra...czekamy na te twoje gigantyczne obnizki...

zyneon

Postautor: zyneon » 10 cze 2020, 9:33

Witt pisze:
zyneon pisze:

Pytanie czy Ty czytales...? Blisko 0% kredyty, zmniejszenie wplaty wlasnej i przy okazji oszacownie ilosci brakujacych mieszkan w PL.
Na takich warunkach trudno nie kupowac. Mieszkania beda znikaly jak swieze buleczki...
Ale czytalem tez twoje wpisy i jakos do tej pory prognozy na Krakow nie za bardzo Ci sie sprawdzaja.... :lol: Dobra...czekamy na te twoje gigantyczne obnizki...

To chyba czytasz moje wpisy tak samo jak te artykuły :) Mogę się mylić ale nigdy lub prawie nigdy na tym forum nie wyraziłem subiektywnego zdania na temat trendu cen na rynku nieruchomości. Mogłem zaś wyrazić swoje zdanie co do ogólnej sytuacji rynku, a Ty mi tu zarzucasz zwiastowanie jakichś "gigantycznych obniżek". Zazwyczaj jednak wrzucam tu jakieś ciekawe artykuły/informacje z różnych względnie sensownych źródeł, które nie są mojego autorstwa. Ze względu na sytuację traktują one ostatnio siłą rzeczy o pogarszającej się sytuacji na rynku, ale nie zawsze bo pisałem np ostatnio o dużym wzroście cen u Atala w Krakowie. Pisałem również o tym, że Kraków jest jednym z miast gdzie nie było spadku cen najmu r/r czy o wzroście cen ofertowych za 3 ostatnie miesiące w Krakowie wg Morizon.

Co do samego artykułu to jest on potwierdzeniem pogarszającej się sytuacji na rynku.
"Jednym z kroków do wsparcia rynku mieszkaniowego, jest zmiana polityki ostrożnościowej, która dziś nie bierze pod uwagę uwarunkowań związanych z kryzysem"
"...ale mimo to potrzebne są rozwiązania systemowe. Z jednej strony pozwolą na kontynuację trendu zwyżkowego w sektorze."

Masz wyraźnie napisane, że potrzebne są nowe rozwiązania aby zachować trend zwyżkowy. I uwaga. Ja nie pisałem tego artykułu ;) :D
Co do wkładu własnego to uważam (uwaga tutaj moje zdanie :D ), że musiałaby być gwarancja BGK. Bez gwarancji obniżenie minimalnego wkładu do 5% niczego nie zmieni bo mimo iż dziś można udzielać kredytów z wkładem 20%, a z ubezpieczeniem również 10% to większość banków chce te 20%, a nawet 30%.

Wczoraj w RMF również mówili o słabnącym popycie i zatrzymaniu wzrostu cen mieszkań oraz działek.

ralf

Postautor: ralf » 10 cze 2020, 11:21

Słowo klucz "może".
Jeżeli chodzi o fakty to jest zjazd cen transakcyjnych, na razie dopiero za kwiecień:
bankier.pl/nieruchomosci/ceny-mieszkan

Witt

Postautor: Witt » 10 cze 2020, 15:28

ralf pisze:

Słowo klucz "może".
Jeżeli chodzi o fakty to jest zjazd cen transakcyjnych, na razie dopiero za kwiecień:

Tak to gdzie te zjazdy? A te wykresy dotyczą Polski Warszawy i kilku dużych miast równocześnie. My tu rozmawiamy o Krakowie nieprawdaż?

ralf

Postautor: ralf » 10 cze 2020, 17:32

Witt pisze:
ralf pisze:

Słowo klucz "może".

Tak to gdzie te zjazdy? A te wykresy dotyczą Polski Warszawy i kilku dużych miast równocześnie. My tu rozmawiamy o Krakowie nieprawdaż?

Zakładka największe miasta nie zauważył? Ach rozumiem największe miasta ceny wróciły na poziom czerwca 2019, ale w Krakowie na pewno ceny tylko rosną :lol:

Witt

Postautor: Witt » 10 cze 2020, 18:02

ralf pisze:
Witt pisze:
ralf pisze:Słowo klucz "może".

Zakładka największe miasta nie zauważył? Ach rozumiem największe miasta ceny wróciły na poziom czerwca 2019, ale w Krakowie na pewno ceny tylko rosną :lol:

No właśnie zauważył, ale nie wiem czy kolega zauważył że największe miasta oznacza Poznań Wrocław Łódź Gdańsk itd.(drobnym druczkiem- wytez wzrok) Stąd się pytam gdzie te obniżki w krakowie którymi się tutaj tak cieszysz? Podziel się ze wszystkimi tymi ekscytującymi informacjami. Najwyraźniej nie śledzisz tutaj różnych wątków gdzie po kolei okazuje się że ceny zamiast spadać to rosną. LOL

ralf

Postautor: ralf » 10 cze 2020, 20:26

Witt pisze:No właśnie zauważył, ale nie wiem czy kolega zauważył że największe miasta oznacza Poznań Wrocław Łódź Gdańsk itd.(drobnym druczkiem- wytez wzrok) Stąd się pytam gdzie te obniżki w krakowie którymi się tutaj tak cieszysz? Podziel się ze wszystkimi tymi ekscytującymi informacjami. Najwyraźniej nie śledzisz tutaj różnych wątków gdzie po kolei okazuje się że ceny zamiast spadać to rosną. LOL

Nie itd tylko dokładnie w tych "wybranych miastach (Kraków, Wrocław, Poznań, Gdańsk, Gdynia, Łódź)"
Czyli wg twojej logiki w Wawie ceny spadły do poziomu listopad 2018, w innych dużych miastach cofnęły się o rok a Kraków to zielona wyspa i tylko tutaj ceny wzrosły? :) W takim razie pokaż te dane.

Witt

Postautor: Witt » 10 cze 2020, 21:54

ralf pisze:
Witt pisze:No właśnie zauważył, ale nie wiem czy kolega zauważył że największe miasta oznacza Poznań Wrocław Łódź Gdańsk itd.(drobnym druczkiem- wytez wzrok) Stąd się pytam gdzie te obniżki w krakowie którymi się tutaj tak cieszysz? Podziel się ze wszystkimi tymi ekscytującymi informacjami. Najwyraźniej nie śledzisz tutaj różnych wątków gdzie po kolei okazuje się że ceny zamiast spadać to rosną. LOL

Nie itd tylko dokładnie w tych "wybranych miastach (Kraków, Wrocław, Poznań, Gdańsk, Gdynia, Łódź)"
Czyli wg twojej logiki w Wawie ceny spadły do poziomu listopad 2018, w innych dużych miastach cofnęły się o rok a Kraków to zielona wyspa i tylko tutaj ceny wzrosły? :) W takim razie pokaż te dane.

To wlasnie ty pokaz mi te dane ze w Krakowie ceny potanialy. Zebranie kilku duzych miast do kupy wykazujacy spadek, w dodatku marginalny, nie jest dowodem na to ze w Krakowie ceny potanialy, bo rownie dobrze mogly nawet wzrosnac a potaniec znacznie w Lodzi, Trojmiescie czy Poznaniu.
Tutaj rozmawiamy o rynku krakowskim, i jak zauwazales niemal kazda aktualna inwestycja ma dedykowany watek na forum i zawiera komentarze dotyczace cen. Chcesz danych z Krakowa a zamieszczasz wspolna krzywa z wielu miast. Paradoksalnie nowe inwestycje maja jeszcze bardziej wysrubowane ceny,pewnie wlasnie po to zebys tu pial z zachwytu za 2 miesiace ze zrobili ci 10% obnizke...
Jeszcze raz Cie zatem pytam, podaj mi ktore inwestycje w Krakowie potanialy do cen tych z maja 2019 na ktore sie tak kurczowo powolujesz?

Krakus44

Postautor: Krakus44 » 10 cze 2020, 22:24

Ciekawy i wyważony komentarz (enerad.pl):

"Prognoza cen mieszkań w 2020 roku – rok tanich kredytów i okazji cenowych?
Rynek mieszkaniowy to przede wszystkim rynek lokalny. A to oznacza, że zmiany wartości nieruchomości najlepiej obserwować w mniejszej skali (np. miasta, a nawet dzielnicy). W końcu trzeba zauważyć, że same nieruchomości dzielą się np. na te z grupy premium czy klasy budżetowej. Ale między tym, co w mieszkaniówce lokalne i ogólnokrajowe występują obopólne zależności. Dlatego możemy, podzielić się naszym komentarzem na temat tego, jak być może będzie wyglądał rynek mieszkaniowy w 2020 roku.

Z dużym prawdopodobieństwem ceny mieszkań w 2020 roku nadal będą rosły, ale w tempie znacznie niższym niż w ostatnich latach. Maksimum możliwości to +5-6% r/r (nominalnie)

Jeżeli gospodarka w Polsce silniej odczuje spowolnienie koniunktury, to wzrost wartości nieruchomości może zatrzymać się w okolicy od 0,00% do +2,50%, ale to mniejsze tempo wzrostu cen zależy od tego jak głęboka i długa będzie recesja w Polsce oraz strategii deweloperów (mogą np. wstrzymać się ze sprzedażą mieszkań i przeznaczyć je na wynajem, jeśli przewidują, że recesja będzie krótkotrwała,

Deweloperzy mają teraz swój test wytrzymałości. Skutkiem pandemii jest spadek akcji kredytowej w bankach i sprzedaży mieszkań. Popyt maleje zatem trzeba przyjąć scenariusz, że także ceny nieruchomości zaczną spadać. Ale raczej nie w 2020, a w 2021 roku. A jeśli inwestorzy dysponujący kapitałem i dostępem do tanich kredytów zaczną korzystać z okazji, to i ten scenariusz trzeba będzie włożyć między bajki."

Nic dodać, nic ująć.....

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”