Mieszkania Okulickiego-Fatimska Kraków od HSD Inwestycje opinie i forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
random123

Re: Mieszkania Okulickiego-Fatimska Kraków od HSD Inwestycje opinie i forum

Postautor: random123 » 27 mar 2018, 21:50

Vigry3 pisze:Random123, a kiedy dostałaś/dostałeś maila z potwierdzeniem pozwolenia, bo ja takiego maila nie otrzymałem, dzwoniono tylko do mnie,
że pozwolenie się uprawomocniło i teraz cisza...

13 marca dostałem mail że Urząd Miasta Krakowa udzielił pozwolenia na budowę i ma ono klauzulę ostateczności (z dn. 28-02-2018r).

Kasiap

Postautor: Kasiap » 28 mar 2018, 0:22

Pisałam, że jestem zainteresowana inną iwestycją i w niej jest problem z pozwoleniem

megi

Postautor: megi » 28 mar 2018, 12:09

Kasiap pisze:Pisałam, że jestem zainteresowana inną iwestycją i w niej jest problem z pozwoleniem

To może lepiej byłoby pisać w wątku tamtej inwestycji, żeby nie wprowadzać zamieszania ;)

Kasiap

Postautor: Kasiap » 28 mar 2018, 16:13

kamax96 pisze:
Z tego co wiem, aktualnie ze względu na zmiany projektów i potrzebę potwierdzenia przez osoby posiadające już rezerwację, procedura ta została wstrzymana... czytałam też, że to nie pierwszy taki raz, ktoś wie coś więcej na ten temat?

Będę wdzięczna za każdą informację :)

Odniosłam się do powższego. Informacja w innym wątku nic by nie wniosła. Problemy z pozwoleniem oraz zmiany projektów inwestycji to nie pierwsza taka sytuacja w HSD Zarówno jeśli chodzi o przeszłe inwestycje jak i te prowadzone równolegle.

fatim123

Postautor: fatim123 » 29 mar 2018, 16:42

Witam,

Też mam rezerwację w inwestycji na okulickiego-fatimska, interesuję mnie czy ktoś podpisał przedłużenie rezerwacji? Dzisiaj mamy 29.03.2018 a więc do jej wygaśnięcia zostało 2 dni, jasno z niej wynika, że dniem 31.03.2018 ta umowa przestaje obowiązywać i teoretycznie mogą oddać wpłatę rezerwacyjną a mieszkanie, oferować innym klientom (już w innej cenie).

Kamil_KrK

Postautor: Kamil_KrK » 03 kwie 2018, 10:50

kamax96 pisze:Dzień dobry wszystkim w temacie :)
Na początek chciałabym powiedzieć, że jestem zainteresowana tą inwestycją. Ceny są bardzo atrakcyjne a i lokalizacja całkiem dogodna. Jedynie zastanawia mnie budowa obwodnicy, sądzicie że nie będzie to zbyt uciążliwe?

Co do obwodnicy to patrząc na plany to będzie to w odległości około 200m, bo tuż z wyjazdy z fatimskiej będzie można jechać na autostradę.
Tam gdzie jest to GP 2x2 to będzie tam inwestycja i wyjazd z osiedla

Obrazek

kamax96 pisze:No i tu pojawiają się kolejne pytania... Po pierwsze sprawdzałam wpis do KRSu. Po wyszukaniu dewelopera okazuje się, że posiada on wpis od 12.11.2015 roku jednak już 31.12.2015 zawiesił on działalność gospodarczą. W kolejnych latach jest podobnie, data wznowienia wykonywania
działalności to rok 2017-12-30, a już 2018-01-01 nastąpiło kolejne zawieszenie. Czyli wychodzi na to, że aktualnie działalność jest zawieszona. Z tego co można znaleźć na internecie deweloper zrealizował już inne inwestycje w Krakowie więc moje pytanie jest, czy to normalny stan rzeczy czy coś tu nie gra? Chodzi mi o to, czy jest to normalne w okresie kiedy nie ma podpisanych umów, czy raczej jest to dość dziwne?

Tutaj sprawa dziwna. Oczywiście standardem jest że na każdą inwestycję powstaje spółka córka. Ale czemu tak się dzieje to pewnie trzeba było by napisać @ do nich.
A patrzyłeś na spółkę matkę jak u nich z tą działalnością wygląda ?

kamax96 pisze:Kolejne pytanie: Sprawdzał ktoś może odpis z Krajowego Rejestru Długów czy wypis z ewidencji działalności gospodarczej? Czy firma posiada akt notarialny dotyczący własności działki, a także uzyskała już pozwolenie na budowę? Jednocześnie zastanawiam się, czy ktoś posiada jakieś informacje od mieszkańców wcześniejszych inwestycji? Sądzę, że ich opinia mogłaby być pomocna w tym przypadku... w końcu mają oni jakieś doświadczenie. Sama mam zamiar skontaktować się z mieszkańcami Trubun Ludów czy Kordiana, więc jeżeli dostanę jakieś informację chętnie się nimi podzielę.

Z tego co wiem, aktualnie ze względu na zmiany projektów i potrzebę potwierdzenia przez osoby posiadające już rezerwację, procedura ta została wstrzymana... czytałam też, że to nie pierwszy taki raz, ktoś wie coś więcej na ten temat?

Akty notarialne do działki musi posiadać bo by nie mógł robić zabudowy terenu. Nie możesz planować budowy czegoś na terenie który nie należy do ciebie.
Co do innych inwestycji to wystarczy na forum poczytać. Nie da się ukryć że nie zawsze jest tak kolorowo. Np przy inwestycji przy bonarce obudzili się że nie może być przyłącza MPEC i musieli robić kocioł gazowy do całego bloku.
Przykładowe tematu na forum :
viewtopic.php?f=5&t=1469&p=14412&hilit=HSD#p14412
viewtopic.php?f=5&t=1469&p=14407&hilit=HSD#p14407
viewtopic.php?f=5&t=1161&p=13842&hilit=HSD#p13842
viewtopic.php?f=5&t=2130&p=12594&hilit=HSD#p12594

Kasiap pisze:Jeśli można wiedzieć z jakiego powodu zostają zmienione projekty ?
Jestem zainteresowana inną lokalizacją HSD. Aktualnie dowiedzieliśmy się, że w dalszym ciągu nie ma pozwolenia na budowę.
Miało być do grudnia 2017 a teraz zmiana na 3 kwartał 2018 a oddanie budynku opóźnione o 1,5 roku.
Niestety jeszcze inna lokalizacja HSD miała historię z nieszczęśliwym finałem. 1.5 roku staranie o pozwolenie. Po otrzymaniu pozwolenia zmiany w projekcie a w konsekwencji rezygnacja z inwestycji.

Co do inwestycji na Okulickiego to tutaj obstawiam że biuro projektowe jest po prostu niekompetentne. Jedną z zmian projektowych jakie musiałby być wprowadzone dodatkowego pomieszczenia dla MPEC oraz osobnego wejścia do pomieszczenia (wymogi) przez co zmniejszyła się powierzchnia placu zabaw. Ale oczywiście i nadal to trwa sprzedają mieszkania które nie są do końca zgodne z projektem.
Drugie co to dodanie miejsc parkingowych na parterze. Na początku było 3 albo 4 a teraz jest chyba 8. Oczywiście idą za tym pieniądze bo będzie można sprzedać dodatkowe miejsca parkingowe. I przez to musiała być wprowadzona reorganizacja ogródków na parterze.
Co do opóźnienia 1,5 roku to nie wiem jak z innymi inwestycjami ale tutaj jest mowa o 2-3 kwartałach czyli max 9 miesięcy a nie jest to jeszcze pewne info.
Ale ogólnie trochę kabaret jak tak mają z innymi inwestycjami.

Vigry3 pisze:
random123 pisze:
Kasiap pisze:Aktualnie dowiedzieliśmy się, że w dalszym ciągu nie ma pozwolenia na budowę.

Dwa tygodnie temu rozsyłany był email że jest wydane pozwolenie na budowę. Czyżby coś się zmieniło od tamtego czasu?

Random 123:
Kasiap pisze:Jestem zainteresowana inną lokalizacją HSD

Random123, a kiedy dostałaś/dostałeś maila z potwierdzeniem pozwolenia, bo ja takiego maila nie otrzymałem, dzwoniono tylko do mnie,
że pozwolenie się uprawomocniło i teraz cisza...

Pozwolenie na budowę już jest. Teraz wyznaczają wykonawcę i harmonogram budowy.
I wtedy mają ruszyć z dostarczaniem do klientów wszystkich dokumentów oraz podpisywania umów deweloperskich.

Kasiap pisze:
kamax96 pisze:

Odniosłam się do powyższego. Informacja w innym wątku nic by nie wniosła. Problemy z pozwoleniem oraz zmiany projektów inwestycji to nie pierwsza taka sytuacja w HSD Zarówno jeśli chodzi o przeszłe inwestycje jak i te prowadzone równolegle.

Nie jest to dobra informacja dla dewelopera że każda ich inwestycja jest opóźniona i są wprowadzane zmiany w projektach.
Ktoś powinien za to beknąć.

fatim123 pisze:Witam,

Też mam rezerwację w inwestycji na okulickiego-fatimska, interesuję mnie czy ktoś podpisał przedłużenie rezerwacji? Dzisiaj mamy 29.03.2018 a więc do jej wygaśnięcia zostało 2 dni, jasno z niej wynika, że dniem 31.03.2018 ta umowa przestaje obowiązywać i teoretycznie mogą oddać wpłatę rezerwacyjną a mieszkanie, oferować innym klientom (już w innej cenie).

Z formalnego punktu widzenia twoją rezerwacja na dzień dziejszy jest już nieważna. I tak jak napisałeś deweloper zwraca ci pieniądze i może wystawić mieszkanie ponownie na sprzedaż już z nową ceną.
Z tego co wiem to do 2 tygodni mają być podpisywane umowy deweloperskie ale czy tak będzie to trudno powiedzieć.
Trzeba tam dzwonić i ich męczyć.

Occultis

Postautor: Occultis » 11 kwie 2018, 16:42

Mam rezerwację w tej inwestycji.

Dzisiaj deweloper rozesłał projekty umów, prospekt, itd.

Dwa mega zaskoczenia:

1) termin ukończenia przesunięty o dwa kwartały, tj. na IV kwartał 2020.

2) nie będzie ogrzewania MPEC, a gazowy kocioł. Wtf :!: Czy ktoś się orientuje może jak to wygląda pod względem kosztów w porównaniu do MPEC? Wiem tyle, że takie kotły mają żywotność 10-15 lat, a później do wymiany - jak rozumiem - na koszt właścicieli mieszkań...

Docierały do mnie pochlebne opinie o HSD, ale teraz drapie się po głowie i zastanawiam czy powyższe leży w granicach tolerancji.

orka123

Postautor: orka123 » 18 kwie 2018, 11:07

Jakiś czas temu byłam mocno zainteresowana zakupem mieszkania w tej inwestycji ale jak przeczytałam wszystkie opinie o tej okolicy i po rozmowie w biurze HSD nabrałam wielu wątpliwości. Pojechałam sprawdzić wszystko na miejscu no i ta stacja benzynowa niestety się buduje. W końcu kupiłam mieszkanie nowe w sąsiedztwie , termin oddania kluczy na lipiec. Nie wiem czy warto się stresować tak bardzo mając wiele ofert w pobliżu.

fatim123

Postautor: fatim123 » 20 kwie 2018, 21:20

orka123 pisze:Jakiś czas temu byłam mocno zainteresowana zakupem mieszkania w tej inwestycji ale jak przeczytałam wszystkie opinie o tej okolicy i po rozmowie w biurze HSD nabrałam wielu wątpliwości. Pojechałam sprawdzić wszystko na miejscu no i ta stacja benzynowa niestety się buduje. W końcu kupiłam mieszkanie nowe w sąsiedztwie , termin oddania kluczy na lipiec. Nie wiem czy warto się stresować tak bardzo mając wiele ofert w pobliżu.

Ja też prawdopodobnie będę kupował inna inwestycję w okolicy, niesteyty w gorszej cenie niż w HSD. Ale patrzac na ich podejscie to ręce opadają..... To co się zaoszczędzi będzie trzeba dołożyć do karencji i pomostowego przez ich opieszałość.

Zapraszam na priv jakby Pani chciała się wymienić uwagami, może mamy na myśli tą samą inwestycje w okolicy. Warto by było wymienić się spostrzeżeniami.

Pozdrawiam

Poncki

Postautor: Poncki » 24 kwie 2018, 19:21

Cena przy podpisywaniu umowy rezerwacyjnej ok 1.5 roku temu była inna (ok 5100zł) teraz 5900 o_O.
Biorąc pod uwagę bliskość powstałej w przyszłości obwodnicy, oraz ten śmieszny pawilon-stacja czy Bóg jeden raczy wiedzieć co tam będzie, opóźnienie w oddaniu inwestycji i wszelkie kombinacje ze zmianami projektu to cena nie powinna tak wywindować w górę. Dobrze że zdecydowaliśmy się jednak z żoną na jedną inwestycję.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”