Zielone Rybitwy Kraków / deweloper Merari - opinie na forum (bliźniaki)
Re: Zielone Rybitwy Kraków / deweloper Merari - opinie na forum (bliźniaki)
Pracuję na ulicy Albatrosów i czasem jak zawieje to zbiera na wymioty. Generalnie to czuć fetorek z rana przez ok 30% procent dni w roku. Takich dni że strasznym odorem do jest moze kilkanaście w roku. Ale zaznaczam że jestem tam tylko w godzinach pracy 8-16
Miałem rezerwację w tej inwestycji ale po kilku (wieczornych!) przejażdżkach w okolice osiedla - zrezygnowałem.
Rozmawiałem z mieszkańcami czy pracownikami np Orlenu, którzy mają nocną zmianę. Narzekali.
Sory, ale jeśli mam zamykać okno od 21 do rana to raczej ciężko zamieszkać na stałe...
Rozmawiałem z mieszkańcami czy pracownikami np Orlenu, którzy mają nocną zmianę. Narzekali.
Sory, ale jeśli mam zamykać okno od 21 do rana to raczej ciężko zamieszkać na stałe...
Mi z obserwacji wynika, ze w tamtych okolicach smierdzi mniej, niz przy Christo Botewa / gieldzie warzywnej. Aczkolwiek obserwacje prowadzone głownie wieczorem / weekend. Nawet 500m może robić różnice, a w okolicy sporo nowych domków sie buduje / zbudowało niedawno.
To kwestia kierunku wiatru.
Zazwyczaj wieje na wschód więc większość dni w roku śmierdzi w kierunku Botewa.
A ta inwestycja jest 50m od ul. Botewa...
Zazwyczaj wieje na wschód więc większość dni w roku śmierdzi w kierunku Botewa.
A ta inwestycja jest 50m od ul. Botewa...

Patrząc na to gdzie jest oczyszczalnia, to prędzej śmierdzieć będzie na Złocieniu niż na Rybitwach przy wietrze na wschód.
Smród na Rybitwach to nie tylko oczyszczalnia ścieków, ale również kompostowania SUEZ, garbarnia, sortownie śmieci (m.in. MIKI, Remondis).
Tutaj fragment raportu z badań smrodu - na stronie 5 dokumentu mapka z rozkładem smrodu w okolicach:
https://www.bip.krakow.pl/plik.php?zid= ... t&mode=shw
Przy czym należy zdawać sobie sprawę że odory mają taką właściwość, iż nawet ich niewielkie stężenie generuje dużą uciążliwość dla ludzi.
Tutaj fragment raportu z badań smrodu - na stronie 5 dokumentu mapka z rozkładem smrodu w okolicach:
https://www.bip.krakow.pl/plik.php?zid= ... t&mode=shw
Przy czym należy zdawać sobie sprawę że odory mają taką właściwość, iż nawet ich niewielkie stężenie generuje dużą uciążliwość dla ludzi.
-
Ja to bym chciała wiedzieć, kiedy ten smród się pojawia. Mieszkam w okolicy Małego Płaszowa (niedaleko Lidla) i w tym roku chyba ani razu nie śmierdziało. W poprzednich latach częściej - kilka razy w ciągu lata. W zeszłym roku też był względny spokój. W okolicach Strażackiej, gdzie będą budowane te domy, również często bywam, bo to jedna z moich stałych tras na spacery z psem - nawet wczoraj tam byłam - ale ani razu smrodu nie poczułam. Bardziej by mnie martwił hałas od drogi, to już jest rzeczywiście odczuwalne.
Edit: Przeczytałam ten raport i widzę, że moje miejsce zamieszkanie jest jednym z najbardziej uciążliwych. Ojej, chyba mam coś nie tak z węchem, jak i reszta moich sąsiadów, bo jakoś tego smrodu nie dostrzegam
Edit: Przeczytałam ten raport i widzę, że moje miejsce zamieszkanie jest jednym z najbardziej uciążliwych. Ojej, chyba mam coś nie tak z węchem, jak i reszta moich sąsiadów, bo jakoś tego smrodu nie dostrzegam

niesasanka pisze:Ja to bym chciała wiedzieć, kiedy ten smród się pojawia. Mieszkam w okolicy Małego Płaszowa (niedaleko Lidla) i w tym roku chyba ani razu nie śmierdziało. W poprzednich latach częściej - kilka razy w ciągu lata. W zeszłym roku też był względny spokój. W okolicach Strażackiej, gdzie będą budowane te domy, również często bywam, bo to jedna z moich stałych tras na spacery z psem - nawet wczoraj tam byłam - ale ani razu smrodu nie poczułam. Bardziej by mnie martwił hałas od drogi, to już jest rzeczywiście odczuwalne.
Bo śmierdzi sporadycznie, na przestrzeni lat coraz rzadziej, ale najbardziej krzyczą tu ludzie, którzy nie znają tych obszarów.
A na tej działce bywam bardzo często, nawet jak na botewa coś było czuc, to tam nie
Mieszkam przy ul. Rybitwy ponad 20 lat w kwestii zapachu najgorzej było w latach 2010 - 2015 w tym roku może 3 razy coś zalecialo I to słabo przy duchocie I wilgoci - brak ruchu powietrza
na pewno nigdy nie było to w nocy
Z 5 lat temu gdyby to osiedle powstawało pewnie odradzałbym kupno mieszkania tutaj teraz wręcz przeciwnie
większym problemem jest hałas ul. Botewa Ale tutaj może ktoś pomyśli o ekranach akustycznych 
Też śmieszy mnie ten krzyk wśród napływowych którzy są tutaj kilka godzin w ciągu dnia lub przejazdem
owszem często jest czuć do granic placu głównej ulicy Ale jakoś do samej ulicy Rybitwy niewiele dolatuje 

Z 5 lat temu gdyby to osiedle powstawało pewnie odradzałbym kupno mieszkania tutaj teraz wręcz przeciwnie

Też śmieszy mnie ten krzyk wśród napływowych którzy są tutaj kilka godzin w ciągu dnia lub przejazdem

Dla "przejezdnych" smród to niewielki problem, bo w każdej chwili mogą opuścić strefę rażenia. Dużo większy problem jest dla stałych mieszkańców - my nie mamy gdzie uciec, a przy wietrzeniu domu/mieszkania jest ciągła niepewność - czy tym razem zdążę zamknąć okna przed nadejściem fali smrodu? Bo jak już fetor wleci do mieszkania to z nim zostajesz na dłuższy czas. Siedzenie w domu przy zamkniętych oknach w lecie to nic miłego.
Natomiast faktycznie w tym roku problem wydaje się mniejszy, przynajmniej na terenie na zachód od oczyszczalni. Jest to zapewne związane z mniejszą niż zwykle liczbą dni z wiatrem wschodnim. W ubiegłym roku 2019 było podobnie i dopiero od przełomu lipiec/sierpień fetor był konkretny.
Teksty mówiące że problem po 2015 jakoby znacząco się zmniejszył to chyba pobożne życzenia deweloperów z okolicy i można je włożyć między bajki.
Na tej stronie jest instrukcja zgłaszania smrodów oraz m.in. link do Dziennika Smrodu - po dodaniu wpisu można zobaczyć jak wyglądają statystyki zgłoszeń: sites.google.com/view/smrodstopkrakow
Natomiast faktycznie w tym roku problem wydaje się mniejszy, przynajmniej na terenie na zachód od oczyszczalni. Jest to zapewne związane z mniejszą niż zwykle liczbą dni z wiatrem wschodnim. W ubiegłym roku 2019 było podobnie i dopiero od przełomu lipiec/sierpień fetor był konkretny.
Teksty mówiące że problem po 2015 jakoby znacząco się zmniejszył to chyba pobożne życzenia deweloperów z okolicy i można je włożyć między bajki.
Na tej stronie jest instrukcja zgłaszania smrodów oraz m.in. link do Dziennika Smrodu - po dodaniu wpisu można zobaczyć jak wyglądają statystyki zgłoszeń: sites.google.com/view/smrodstopkrakow
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”