Krowodrza Park Kraków (Lea / Kijowska) opinie i forum (Tętnowski Development)

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Mar G

Re: Inwestycja Lea / Kijowska Kraków opinie i forum (od Tętnowski Development)

Postautor: Mar G » 09 lut 2020, 19:41

bulkas pisze:
Mar G pisze:Nie bardzo może wystawić ofertę, skoro dopiero procedują zmianę pozwolenia na budowę. Dostał zgodę na spłycenie garażu z 3 pięter na 2 kondygnacje z platformami - i ten etap robią. To im zajmie jeszcze wiele miesięcy przy tej skali budynku.
A w międzyczasie dowie się, czy ma się trzymać 5 pięter od parku i 8 od Kijowskiej - czy podniesie na 8-12p jak w nowym wniosku. Wtedy poznamy ceny.
Poniżej 10 k na pewno nie będzie...

Dzięki za info. Masz może link do tych wniosków jakiś? Pierwsze słyszę :o
w sumie to zaczynam się obawiać już po prostu czasu i ukończenia budowy generalnie. Bo było dużo zmian, problemów itd... nie chciałbym potem mieć problemów z odzyskaniem kasy i kredytem zaciągniętym. Wcześniej nienmialem oporow brać dziurę w ziemi, a teraz jak patrzę na to to już mam mieszane uczucia. Jakoś jak patrzę po innych to zaczynali te budowy w sensownym czasie oraz tempie...
mogę niby czekać i brać to ale coraz bardziej zaczynam myśleć czy jest sens i nie odpuścić tego, pomijając już aspekt ze cena większa w porównaniu do innych w okolicy.
Jakie opinie?

Przecież wielokrotnie to omawialiśmy na forum.
Tu masz wszystkie procedowane Wztki, pozwolenia, wycinki drzew, plany Z.
bip.krakow.pl/?_ga=2.99533790.112228019.1581273594-487615993.1580714612

traker

Postautor: traker » 09 lut 2020, 19:54

A woda cały czas leje się na tej budowie do kolektora , następnie jak już coś wybudują to pompy bedą chodziły 24 h/24 h a prąd do zasilania tych pomp z księżyca , a remonty pomp i serwis ? :)

bulkas

Postautor: bulkas » 09 lut 2020, 21:41

Mar G pisze:Przecież wielokrotnie to omawialiśmy na forum.
Tu masz wszystkie procedowane Wztki, pozwolenia, wycinki drzew, plany Z.
bip.krakow.pl/?_ga=2.99533790.112228019.1581273594-487615993.1580714612

Dziekuje za link.

traker pisze:A woda cały czas leje się na tej budowie do kolektora , następnie jak już coś wybudują to pompy bedą chodziły 24 h/24 h a prąd do zasilania tych pomp z księżyca , a remonty pomp i serwis ?

nawet nie mow xd.. ale to nie jest tak ze woda na jakis terenach to "nic nadzwyczajnego"? wydaje mi sie ze duzo takich terenow jest/bylo w Krakowie?

pozdro pisze:W okolicy to obecnie jest kilka ciekawych Inwestycji ja bym bral np. Mazowiecka 72 choc tam duze mieszkania. Browar Kleparz byl tez mega ciekawy rowerkiem przez park kleparski do Hi 5ive do roboty marzenie kazdego korposzczura!

Powiem Ci ze browar kleparz nie chcialem, za duze ryzyko air bnb.. no i tramwaj troche daleko mi sie juz wydawal.
Mazowiecka super, ale niestety uklady sa takie, ze mieszkanie 3 pokoje to dopiero 80m, wiec to niestety odpada budżetowo :(
Na ten moment wygrywa glowackiego (dombud) i ewentualnie bandtkiego.
Mega chcialem lea, ale zaczynam myslec i tracic cierpliwosc, czy ma to sens doplacanie do tego + nie wiadomo co kiedy i jak.

pozdro

Postautor: pozdro » 09 lut 2020, 21:53

A tam Airbnb co to za ryzyko niby? To sa sciemy w brukowcach. Turysta to dobry sasiad. Po mysla o tym tak. 90% turystow to pary. 90% czasu spedzaja na intensywnym zwiedzaniu Krakowa. Czyli za scianom przez wiekszosc czasu nie masz nikogo, tylko z rana I w nocy jak spia. Czesto mieszkanie nie wynajete. Ja tam bye Wollaston miec Airbnb. Wlacze muzyke na full I mam gdzies sasiadow bo codziennie inni ;)
Obecnie tez slabo sie to Airbnb najmuje, predzej kazimierz podgorze wynajmuja.

Na al kijowskiej mega smierdzi tlenkami azotu i spalinami nawet w niedziele, w tygodniu sa tam mega korki na czarnowiejskiej i halas samochodow. Wiec zostaje tylko mieszkania zachodnie od strony skweru/kosciola. Kijowska sie ostatnimi laty w sciek komunikacyjny przeksztalcila. Juz Wroclawska jest bardziej lajtowa. Na wroclawskiej to smrod I korki Dominica glownie przy Krakow Lobzow I od swietokrzyskiej do ATW.

Z Browaru Kleparz jest przeciez blisko na Dworzec Towarowy z 200m?

bulkas

Postautor: bulkas » 09 lut 2020, 22:34

pozdro pisze:A tam Airbnb co to za ryzyko niby? To sa sciemy w brukowcach. Turysta to dobry sasiad. Po mysla o tym tak. 90% turystow to pary. 90% czasu spedzaja na intensywnym zwiedzaniu Krakowa. Czyli za scianom przez wiekszosc czasu nie masz nikogo, tylko z rana I w nocy jak spia. Czesto mieszkanie nie wynajete. Ja tam bye Wollaston miec Airbnb. Wlacze muzyke na full I mam gdzies sasiadow bo codziennie inni ;)
Obecnie tez slabo sie to Airbnb najmuje, predzej kazimierz podgorze wynajmuja.

Na al kijowskiej mega smierdzi tlenkami azotu i spalinami nawet w niedziele, w tygodniu sa tam mega korki na czarnowiejskiej i halas samochodow. Wiec zostaje tylko mieszkania zachodnie od strony skweru/kosciola. Kijowska sie ostatnimi laty w sciek komunikacyjny przeksztalcila. Juz Wroclawska jest bardziej lajtowa. Na wroclawskiej to smrod I korki Dominica glownie przy Krakow Lobzow I od swietokrzyskiej do ATW.

Z Browaru Kleparz jest przeciez blisko na Dworzec Towarowy z 200m?

Troche wiecej, 450m, ale nie jest daleko, faktycznie :) Nie wiem jakos... nie czuje tego miejsca :D Zaraz obok tory.
Airbnb kojarzy mi sie z pijanymi angolami i dracymi sie po nocy ;p Z tymi parami racja.. kazdy kij ma dwa konce. Aczkolwiek chyba wole stalych sasiadow.
No niestety z Kijowska tak teraz ejst, to prawda... Duzo aut, duzy ruch, ale i tak lubie to miejsce :D
A glowackiego albo bandtkiego co myslisz?

pozdro

Postautor: pozdro » 09 lut 2020, 23:30

Myślisz, że na Kijowskiej będziesz miał lepiej. Włąśnie wydaje mi się że w tym Browarze Kleparz paradokslanie jest dużo większy mieszkań z tarasami od zachodniej strony z widokiem na drzewa w Szpitalu Wojskowym. 450 m do chyba na około przez pętlę Nowy Kleparz jak przejdziesz przez drogę to napewno będzie sporo bliżej. Na Lea będzie napewno więcej mikroapartamentów i studentów, a może nawet i airbnb.
Też budynek napewno nie będzie miał bardziej prestiżowego/trochę loftowego charakteru. Ceny nie będa zapewnie niższe. Ten Browar Kleparz w zasadzie to wydawał sie dość tani koło 10-11 tys zł za defaktow ciekawe loftowe mieszkania z super tarasami.
Małych mieszkań jest nie wiele więc napewno nie będzie to jakaś inwestycja typowo Akademik/Hostel.
Z tym airbnb to jest serio przesadzone ja to się na Wrocławskiej zastanawialem kiedyś czy sie opłaca na airbnb moje mieszkanie wynajać i się wyprowadzić, ale wszyło mi to kompletnie bez sensu. Bo jak patrzyłem na mieszkania w okolicy to moze tak po kilka dni na miesiąc było porezerwowane za 100-150zł. To więcej opłat i rachunków. Totalnie bez sensu, a zabawy z wymianą pościeli i sprzątaniem. Kraków nie nadaje sie na airbnb bo tu nie ma co robic to nie Gdynia Redłowo czy Zakopane tu turysta wpada na 1 noc. Trzebaby latać z pościelą jak głupi. Sprzątaczke na pełny etat zatrudnić za 3000zł brutto- 4000 brutto brutto, a zarabia się 100zł * w porywach 10 dni w miesiącu.

Ja wiem, że Nowy Kleparz się ze slumsem kojarzy i tak faktycznie trochę jest, ale tak szczerze to już te kilkaset metrów dalej jest całkiem ok. To taki teren trochę eksterytorialny. Przy czym przez park kleparski i pawią całkiem spoko dojście do Rynku, z Nowego Kleparza też niezła komunikacja na ATW.
Choć niby faktycznie Kijowska ma też zalety że blisko na Błonia i na AGH.

slawek

Postautor: slawek » 10 lut 2020, 0:49

Kilka zdjęć, na których widać, jak postępują prace na budowie nowej inwestycji.

Obrazek

Obrazek

Widać, że beton już się leje i to w sporych ilościach, a robota idzie chyba nieźle.

Obrazek

Ja tam lubię te okolice, mam do nich sporo sentymentu, ale zdecydowanie w innych częściach Krakowa też da się żyć, i to może nawet nie gorzej.

slawek

Postautor: slawek » 10 lut 2020, 0:51

I widziałem, że przy szkole po drugiej stronie Kijowskiej, postawili ostatnio chyba nową halę sportową. To chyba całkiem pozytywnie, jeżeli komuś zależy na usługach edukacyjnych w okolicy.

bulkas

Postautor: bulkas » 10 lut 2020, 8:06

pozdro pisze:Myślisz, że na Kijowskiej będziesz miał lepiej. Włąśnie wydaje mi się że w tym Browarze Kleparz paradokslanie jest dużo większy mieszkań z tarasami od zachodniej strony z widokiem na drzewa w Szpitalu Wojskowym. 450 m do chyba na około przez pętlę Nowy Kleparz jak przejdziesz przez drogę to napewno będzie sporo bliżej. Na Lea będzie napewno więcej mikroapartamentów i studentów, a może nawet i airbnb.
Też budynek napewno nie będzie miał bardziej prestiżowego/trochę loftowego charakteru. Ceny nie będa zapewnie niższe. Ten Browar Kleparz w zasadzie to wydawał sie dość tani koło 10-11 tys zł za defaktow ciekawe loftowe mieszkania z super tarasami.
Małych mieszkań jest nie wiele więc napewno nie będzie to jakaś inwestycja typowo Akademik/Hostel.
Z tym airbnb to jest serio przesadzone ja to się na Wrocławskiej zastanawialem kiedyś czy sie opłaca na airbnb moje mieszkanie wynajać i się wyprowadzić, ale wszyło mi to kompletnie bez sensu. Bo jak patrzyłem na mieszkania w okolicy to moze tak po kilka dni na miesiąc było porezerwowane za 100-150zł. To więcej opłat i rachunków. Totalnie bez sensu, a zabawy z wymianą pościeli i sprzątaniem. Kraków nie nadaje sie na airbnb bo tu nie ma co robic to nie Gdynia Redłowo czy Zakopane tu turysta wpada na 1 noc. Trzebaby latać z pościelą jak głupi. Sprzątaczke na pełny etat zatrudnić za 3000zł brutto- 4000 brutto brutto, a zarabia się 100zł * w porywach 10 dni w miesiącu.

Ja wiem, że Nowy Kleparz się ze slumsem kojarzy i tak faktycznie trochę jest, ale tak szczerze to już te kilkaset metrów dalej jest całkiem ok. To taki teren trochę eksterytorialny. Przy czym przez park kleparski i pawią całkiem spoko dojście do Rynku, z Nowego Kleparza też niezła komunikacja na ATW.
Choć niby faktycznie Kijowska ma też zalety że blisko na Błonia i na AGH.

Moze faktycznie z tym airbnb nie ma dramatu..
Obczailem browar kleparz juz jakis czas temu i fajniejsze mieszkania z tarasami zajete. No do Kijowskiej, Lea, mam ogromny sentyment.
A co myslisz glowackiego i bandtkiego?

slawek pisze:I widziałem, że przy szkole po drugiej stronie Kijowskiej, postawili ostatnio chyba nową halę sportową. To chyba całkiem pozytywnie, jeżeli komuś zależy na usługach edukacyjnych w okolicy.

ona jest ogolnodostepna jak basen na agh?

Mar G

Postautor: Mar G » 10 lut 2020, 8:27

Bandtkiego to takie klocuszki co 2 metry
apartamentybandtkiego.pl/index.php/dziennik-budowy/#&gid=10&pid=5
W 2018 to oglądaliśmy na miejscu bez zachwytu.

Sale sportowe przy szkołach nie są ogólnodostępne - chyba że wynajmują komercyjnie dla drużyn wieczorami - bardzo rzadko.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”