Inwestycja Atal Aleja Pokoju 83 Kraków - opinie na forum osiedla
Re: Inwestycja Atal Aleja Pokoju 83 Kraków - opinie na forum osiedla
Czy w przypadku etapu IIIb zakup miejsca postojowego też jest obligatoryjny? I czy dla 4-pokojowych mieszkań ma to być miejsce rodzinne?
katgab pisze:Czy w przypadku etapu IIIb zakup miejsca postojowego też jest obligatoryjny? I czy dla 4-pokojowych mieszkań ma to być miejsce rodzinne?
Jest obligatoryjny, ale nie wiem czy rodzinnego.
Czy ktoś spotkał się już gdziekolwiek indziej z podobnym rozwiązaniem, jak świetlik (spełniający funkcję wentylacji) w garażu przynależnym do bloku B2 w etapie IIIB (chodzi o to betonowe jajo na wizualizacji)? Dziwne, że przy innych budynkach dało się to rozwiązać jakoś mniej inwazyjnie.

Dowiedzieliśmy się dziś z żoną w biurze sprzedaży, że ten betonowy murek ma mieć ok. 1,20m wysokości, zaś otwór ma być niczym nie zasłonięty (jedynie obsadzony dookoła roślinnością). To budzi w nas kilka wątpliwości:
- niski murek i wielki otwór brzmią, jak gotowa katastrofa (nietrudno wyobrazić sobie gromadkę dzieciaków wspinających się i biegających po murku)
- opady atmosferyczne - czy nie będzie to powodować wielkich kałuż przy ulewach i pokładów śniegu/ślizgawki zimą?
- nie jestem ekspertem w dziedzinie spalin, otworem pewnie uciekną gazy, ale co z cząstkami stałymi?
- najmniej niepokojące, lecz wciąż istotne - bardzo wątpliwa estetyka takiego rozwiązania
Może komuś udało się bardziej zgłębić ten temat?

Dowiedzieliśmy się dziś z żoną w biurze sprzedaży, że ten betonowy murek ma mieć ok. 1,20m wysokości, zaś otwór ma być niczym nie zasłonięty (jedynie obsadzony dookoła roślinnością). To budzi w nas kilka wątpliwości:
- niski murek i wielki otwór brzmią, jak gotowa katastrofa (nietrudno wyobrazić sobie gromadkę dzieciaków wspinających się i biegających po murku)
- opady atmosferyczne - czy nie będzie to powodować wielkich kałuż przy ulewach i pokładów śniegu/ślizgawki zimą?
- nie jestem ekspertem w dziedzinie spalin, otworem pewnie uciekną gazy, ale co z cząstkami stałymi?
- najmniej niepokojące, lecz wciąż istotne - bardzo wątpliwa estetyka takiego rozwiązania
Może komuś udało się bardziej zgłębić ten temat?
zaiste dziwaczne rozwiązanie.
przynajmniej nie ukrywali tego na wizualizacjach
przynajmniej nie ukrywali tego na wizualizacjach
- Załączniki
-
- ppk.jpg (61.45 KiB) Przejrzano 5274 razy
Tego absolutnie nie zarzucam. Jest wyraźnie zaznaczony na wizualizacjach i na mapce zagospodarowania terenu, a w biurze otwarcie o tym mówią.
Natomiast nie rozwiewa to wymienionych przeze mnie wątpliwości.
Natomiast nie rozwiewa to wymienionych przeze mnie wątpliwości.
Nie do końca rozumiem, to jest otwór wchodzący bezpośednio do garażu? W jakieś robocze miejsce czy na środku garażu dosłownie, że tam będzie leżał śnieg, deszcz?
Mieszkańcy z parteru będą musieli uważać, żeby nie zrobić o jeden krok za daleko:)
bono19 pisze:Nie do końca rozumiem, to jest otwór wchodzący bezpośednio do garażu? W jakieś robocze miejsce czy na środku garażu dosłownie, że tam będzie leżał śnieg, deszcz?
Tak, bezpośrednio nad halą garażową. Gdzie dokładnie to wypada na "mapie" garażu nie wiem (choć wydaje mi się, że ktoś wrzucał tu na forum dokładną lokalizację), na oko wygląda jakby miało być na środku jednej z odnóg garażu.
Cóż, zawsze myślałem, że miejsce w garażu kupuje się m. in. po to, by nie musieć rano odśnieżać auta w zimie/nie przejmować się deszczem, jak się okazuje, może być różnie

Sam w to nie dowierzałem, ale pytałem o te opady w biurze sprzedaży i pani nie zaprzeczyła.
Do tego wspomniana kwestia bezpieczeństwa + nie zdziwiłbym się, jeśli z czasem zaczęły lądować tam śmieci (osiedle będzie otwarte, różni "goście" mogą zawitać).
mbabull pisze:bono19 pisze:Nie do końca rozumiem, to jest otwór wchodzący bezpośednio do garażu? W jakieś robocze miejsce czy na środku garażu dosłownie, że tam będzie leżał śnieg, deszcz?
Tak, bezpośrednio nad halą garażową. Gdzie dokładnie to wypada na "mapie" garażu nie wiem (choć wydaje mi się, że ktoś wrzucał tu na forum dokładną lokalizację), na oko wygląda jakby miało być na środku jednej z odnóg garażu.
Cóż, zawsze myślałem, że miejsce w garażu kupuje się m. in. po to, by nie musieć rano odśnieżać auta w zimie/nie przejmować się deszczem, jak się okazuje, może być różnie![]()
Sam w to nie dowierzałem, ale pytałem o te opady w biurze sprzedaży i pani nie zaprzeczyła.
Do tego wspomniana kwestia bezpieczeństwa + nie zdziwiłbym się, jeśli z czasem zaczęły lądować tam śmieci (osiedle będzie otwarte, różni "goście" mogą zawitać).
Nie chce mi się wierzyć ze tak to będzie wyglądać i takie rozwiązanie jest w ogóle dopuszczalne przez prawo budowlane.
Przecież pomijając wszystkie powyższe aspekty nie byłoby fizycznej możliwości ogrzania takiej hali garażowej w okresie zimowym przy ujemnych temperaturach.
Zrobili gigantyczną popielniczkę dla tych co mają balkony niedaleko a tak faktycznie to bardzo dziko
Czy pytał ktoś o powód zastosowania takiego rozwiązania ? Ciężko mi uwierzyć że chodzi tutaj o koszty
Czy pytał ktoś o powód zastosowania takiego rozwiązania ? Ciężko mi uwierzyć że chodzi tutaj o koszty
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”