A to nie czasem komora napływu powietrza do oddymiania garażu?
Stosuje się takie rozwiązania jednak takie pustki są przykryte czymś w rodzaju kratownicy plus na posadzce niższej kondygnacji zatapia się w płycie/wylewce kable grzewcze tak aby ewentualny śnieg wytopić a następnie odprowadzić wodę do kanalizacji. Może to wizualizacja okrojona z takich detali jak siatka?
A może wystarczy wczytać się w warunki techniczne i barierka z murku na 1.2m? jak tutaj ktoś wspomniał jest wystarczająca z punktu widzenia prawa budowlanego aby zabezpieczyć taka dziurę
Inwestycja Atal Aleja Pokoju 83 Kraków - opinie na forum osiedla
Re: Inwestycja Atal Aleja Pokoju 83 Kraków - opinie na forum osiedla
Bodzioo pisze:Nie chce mi się wierzyć ze tak to będzie wyglądać i takie rozwiązanie jest w ogóle dopuszczalne przez prawo budowlane.
Wg biura sprzedaży zostało to rozwiązanie zaakceptowane przez nadzór budowlany. Nic więcej się niestety nie dowiedziałem, co do szczegółów. Wysłałem właśnie maila do Biura Budowy z tymi pytaniami. Jak się dowiem czegoś sensownego, dam znać.
Przecież pomijając wszystkie powyższe aspekty nie byłoby fizycznej możliwości ogrzania takiej hali garażowej w okresie zimowym przy ujemnych temperaturach.
I to jest kolejny słuszny punkt. Pozwoliłem sobie i to pytanie zawrzeć w mailu.
klientkrk pisze:Czy pytał ktoś o powód zastosowania takiego rozwiązania ? Ciężko mi uwierzyć że chodzi tutaj o koszty
Pytaliśmy w biurze sprzedaży. Ma to być wentylacja hali garażowej (dla niepoznaki nazwana świetlikiem, aczkolwiek nie wiem po co komuś miałoby być światło słoneczne w garażu

MrPerfect pisze:A to nie czasem komora napływu powietrza do oddymiania garażu?
Dokładnie tak.
Stosuje się takie rozwiązania jednak takie pustki są przykryte czymś w rodzaju kratownicy plus na posadzce niższej kondygnacji zatapia się w płycie/wylewce kable grzewcze tak aby ewentualny śnieg wytopić a następnie odprowadzić wodę do kanalizacji. Może to wizualizacja okrojona z takich detali jak siatka?
Niestety o żadnym z takich rozwiązań w biurze sprzedaży nie słyszeliśmy. Być może panie w biurze po prostu nie znają takich detali technicznych (może nikt o to wcześniej nie pytał, ale nie chce mi się w to wierzyć)?
A może wystarczy wczytać się w warunki techniczne i barierka z murku na 1.2m? jak tutaj ktoś wspomniał jest wystarczająca z punktu widzenia prawa budowlanego aby zabezpieczyć taka dziurę
Nie wiem, czy jest coś takiego do pobrania ze strony, a nie mam jeszcze prospektu inwestycyjnego. Ale może mail do biura budowy coś wyjaśni

Generalnie wydaje mi się absurdem, żeby miała to być faktycznie dziura bez żadnych zabezpieczeń i systemu odprowadzania opadów na dole (najlepiej jakby tego potworka w ogóle nie było). Obstawiam, że coś tam jest przewidziane, natomiast jeśli nie, to byłby to czynnik mocno odrzucający nie tylko od samego bloku, ale całego osiedla.
Odpowiedź z Biura Budowy:
//Update: Zadzwoniłem dopytać o szczegóły. Oto, co udało mi się ustalić:
Wciąż nie jestem zachwycony tym rozwiązaniem, aczkolwiek nie brzmi to już tak tragicznie, jak na początku.
- świetlik nad halą garażową B2.1, B2.2 będzie powierzchnią otwartą. Wg projektu detali nie będzie attyki żelbetowej, a barierka stalowa o wysokości 1,1 m.
- powierzchnia płyty jezdnej poniżej jest zaprojektowana w spadku. Odwodnienie liniowe występuje przy każdej z dwóch bram wjazdowych do hal garażowych oraz przy rampie wjazdowej do hali (wygląda na to, że położenie otworu na wizualizacji jest więc nieco mylące)
- otwór znajduje się pomiędzy bramami wjazdowymi do hali garażowej B2.1 i B2.2.
//Update: Zadzwoniłem dopytać o szczegóły. Oto, co udało mi się ustalić:
- otwór nie znajduje się bezpośrednio nad żadną z hal garażowych, a nad miejscem, gdzie rampa zjazdowa rozdziela się na zjazd do bramy nr 1 i bramy nr 2 (odpada więc problem opadów i niskiej temperatury w samym garażu
- otwór rzeczywiście nie będzie niczym osłonięty
- z uwagi na wątpliwą estetykę, zdecydowali się zastąpić żelbetową attykę (wizualizacja jest więc nieco nieaktualna) stalową barierką. Dopytałem o to, jak barierka będzie wyglądać. Dokładnie jeszcze nie wiadomo, prawdopodobnie coś podobnego, jak barierki na balkonach (w każdym razie ma być bezpieczna i zabezpieczać przed przeciśnięciem się.
Wciąż nie jestem zachwycony tym rozwiązaniem, aczkolwiek nie brzmi to już tak tragicznie, jak na początku.
Zaczęły się podobno wizyty na budowie w etapie IIIA. Dla tych którzy się wybierają: dajcie znać jak Wam się podobało
Może ma ktoś nowe nagrania z drona z etapu IIIb?
Bodzioo pisze:Przecież pomijając wszystkie powyższe aspekty nie byłoby fizycznej możliwości ogrzania takiej hali garażowej w okresie zimowym przy ujemnych temperaturach.
Ogrzewanie hali garażowej? Jesteś pewien, że takie coś będzie?
No i w sumie bardziej ogólnie - po co ogrzewać taki garaż podziemny?
Czy ktoś wie może, jak wygląda kwestia rozmieszczenia grzejników w mieszkaniach? Na rzutach mieszkań tego nie widać.
mbabull pisze:Czy ktoś wie może, jak wygląda kwestia rozmieszczenia grzejników w mieszkaniach? Na rzutach mieszkań tego nie widać.
Musisz poprosić o rzut CO.
Tak samo z prądem, woda, wentylacja
czy ktos jest w stanie potwierdzic w 100% ze linia wysokiego napiecia ktora idzie obok IIIB to linia 100kV ?
robrexx pisze:czy ktos jest w stanie potwierdzic w 100% ze linia wysokiego napiecia ktora idzie obok IIIB to linia 100kV ?
Chyba najlepszym źródłem informacji będzie deweloper

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”