Zakup mieszkania w czasach zarazy / czy kupować mieszkanie w czasie epidemii

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Krakus44

Re: Zakup mieszkania w czasach zarazy / czy kupować mieszkanie w czasie epidemii

Postautor: Krakus44 » 01 cze 2020, 14:59

Mysle ze mozemy sie z tego juz nie otrzasnac.

dziennikpolski24.pl/koniec-pustych-ulic-w-krakowie-znow-tworza-sie-duze-korki/ar/c1-15000957

Od dzisiaj pozdrozujemy LOT-em po Polsce. Od 1 lipca wraca Ryanair.
Krakow nam wymrze...Czekaja nas pustki na ulicach i galopujace bezrobocie.... ;)
Ci w korkach na zdjeciach to tak jezdza bez celu...dla przyjemnosci...bo coz im pozostalo...?

Awatar użytkownika
anubis

Re: Zakup mieszkania w czasach zarazy / czy kupować mieszkanie w czasie epidemii

Postautor: anubis » 01 cze 2020, 18:17

Ale turysta turyście nierówny. Turysta z polski chce tanio, bez dodatkowych atrakcji, często z noclegiem w akademiku. Nie wiem jakie są tu statystyki, ale przecież gołym okiem widać, że po rynku, najdroższych knajpach itd. bujają się głównie obcokrajowcy. Albo ta cała baza hotelowa - to Anglicy, Niemcy, Włosi, wycieczki z Izraela... Nie mówicie, że Polacy, jeszcze po koronie, uzupełnią te braki i zostawią w Krakowie tyle samo pieniędzy. Spacerowałem w weekend po rynku głównym i szukałem miejsca na obiad ze znajomymi. Knajpy totalnie przerzedzone, część dalej w ogóle zamknięta. Gołym okiem widać, że ruch nie ten. To, że w okolicach 15, 16 robią się tradycyjne korki z centrum wynika z tego, że ludzie jeżdżą i wracają z pracy, a nie, że nagle Kraków zalała fala turystów.

Zresztą zachęcam do poczytania: dziennikpolski24.pl/czarny-scenariusz-dla-krakowa-tysiace-firm-przetrwa-kryzys-ale-zostanie-bez-klientow-rzad-im-nie-pomoze-lepsze-wiesci-dla/ar/c3-14995887

Część tu wieszczy rychły powrót turystów, a wiceminister zaleca przedsiębiorcom z sektora... przebranżowić się. ;)
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

ralf

Postautor: ralf » 01 cze 2020, 23:30

Krakus44 pisze:Mysle ze mozemy sie z tego juz nie otrzasnac.

dziennikpolski24.pl/koniec-pustych-ulic-w-krakowie-znow-tworza-sie-duze-korki/ar/c1-15000957

Od dzisiaj pozdrozujemy LOT-em po Polsce. Od 1 lipca wraca Ryanair.
Krakow nam wymrze...Czekaja nas pustki na ulicach i galopujace bezrobocie.... ;)
Ci w korkach na zdjeciach to tak jezdza bez celu...dla przyjemnosci...bo coz im pozostalo...?

Wydawało mi się że turyści zwiedzają Wawel, Kazimierz itd. a nie stoją w korkach na trasach przelotowych w godzinach wyjazdów i powrotów do pracy.
Mamy też w kwietniu potężny wzrost ruchu na lotnisku - aż 125%! Czyli 116 pasażerów.

NOWY 2018

Postautor: NOWY 2018 » 08 cze 2020, 13:22

żyjecie z tej turystyki czy co,zaczęło się o opłacalności zakupu mieszkań- temat do zamknięcia,podniecacie się tabelkami ,wykresami i wszystkio o kant..........obić.Statystyki zostawcie dla socjologów bo tyle to warte co średnia płaca w PL czyli około 6800 zeta na głowę czyli 60% około 2500 zeta 20% 15000 zeta- 20% 35000 zeta w górę.

ghd

Postautor: ghd » 13 cze 2020, 2:21

Grejfrut pisze:Nikles, ghd to jest zwykły troll. Taki malutki człowieczek, który sam się niczego nie dorobił, więc jak ktoś ma, to mu się nie podoba. Wielu jest takich zwolenników odkładania, aby mieć za gotówkę, a potem się rozczarowują, że ich gotówka spadła na wartości. Do mnie też ludzie mówią, że po co kredyt na dom, jak można budować samemu, bez kredytu :lol: Taaaa, będzie to trwało 5 lat, w międzyczasie dzieci dorosną, nabawię się bólów całego ciała itd. Nie, dziękuję - wolę sobie płacić na spokojnie 15 lat kredyt i cieszyć się życiem. Też kupiłem jedno mieszkanie w 2015 roku za 260k, a teraz jest warte około 500k. Kredyt prawie spłacony + dokupione miejsce postojowe i piwnica. Łączna wartość nieruchomości +/- 560k. Faktycznie - kredyt mnie zniszczył :lol: Frustraci tak uważają, ale nic na to nie poradzisz. Z nim nie ma co dyskutować, bo to zwykły troll jest.

Grejfrut naprawdę chciałbym zobaczyć twoją minę u mnie w "obejściu". Próbujesz mnie obrazić tylko dlatego, że stwierdziłem fakt, iż nie jesteś właścicielem "swoich" nieruchomości. Liczysz wirtualne pieniądze w excelu, gdy do spłaty pozostała jeszcze całkiem okrągła kwota. przykra sprawa, że wchodząc do łazienki, musisz przeprosić pana z banku, ale może kiedyś...za kilka lat, dorobisz się i apartament będzie twój. Życzę ci tego, bo zasadniczo wszystkim dobrze życzę.
Wybacz, jeżeli obrażam Ci apartament. :D

Gandalf

Postautor: Gandalf » 13 sie 2020, 11:33

ghd pisze:
Grejfrut pisze:Nikles, ghd to jest zwykły troll. Taki malutki człowieczek, który sam się niczego nie dorobił, więc jak ktoś ma, to mu się nie podoba. Wielu jest takich zwolenników odkładania, aby mieć za gotówkę, a potem się rozczarowują, że ich gotówka spadła na wartości. Do mnie też ludzie mówią, że po co kredyt na dom, jak można budować samemu, bez kredytu :lol: Taaaa, będzie to trwało 5 lat, w międzyczasie dzieci dorosną, nabawię się bólów całego ciała itd. Nie, dziękuję - wolę sobie płacić na spokojnie 15 lat kredyt i cieszyć się życiem. Też kupiłem jedno mieszkanie w 2015 roku za 260k, a teraz jest warte około 500k. Kredyt prawie spłacony + dokupione miejsce postojowe i piwnica. Łączna wartość nieruchomości +/- 560k. Faktycznie - kredyt mnie zniszczył :lol: Frustraci tak uważają, ale nic na to nie poradzisz. Z nim nie ma co dyskutować, bo to zwykły troll jest.

Grejfrut naprawdę chciałbym zobaczyć twoją minę u mnie w "obejściu". Próbujesz mnie obrazić tylko dlatego, że stwierdziłem fakt, iż nie jesteś właścicielem "swoich" nieruchomości. Liczysz wirtualne pieniądze w excelu, gdy do spłaty pozostała jeszcze całkiem okrągła kwota. przykra sprawa, że wchodząc do łazienki, musisz przeprosić pana z banku, ale może kiedyś...za kilka lat, dorobisz się i apartament będzie twój. Życzę ci tego, bo zasadniczo wszystkim dobrze życzę.

Taaa, chować do skarery i składać! :lol: Hajs musi się obracać!

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 19 sie 2020, 20:43

mac_kow pisze:Turystyka krajowa w "sezonie" zaleje Kraków- to jest już pewne.

No to zbliża się koniec sezonu, sprawdzamy:

krakow.wyborcza.pl/krakow/7,44425,26215864,w-centrum-krakowa-przybywa-pustych-lokali-to-m-in-efekt-koronawirusa.html

eska.pl/krakow/ruch-turystyczny-w-krakowie-na-polmetku-wakacji-nadal-grubo-ponizej-oczekiwan-aa-jdPW-71g3-4mA5.html

krakow.wyborcza.pl/krakow/7,44425,26154272,przygnebiajace-statystyki-dot-krakowskich-hoteli-i-apartamentow.html
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:

Krakus44

Postautor: Krakus44 » 20 sie 2020, 11:43

anubis pisze:

krakow.wyborcza.pl/krakow/7,44425,26215864,w-centrum-krakowa-przybywa-pustych-lokali-to-m-in-efekt-koronawirusa.html

eska.pl/krakow/ruch-turystyczny-w-krakowie-na-polmetku-wakacji-nadal-grubo-ponizej-oczekiwan-aa-jdPW-71g3-4mA5.html

krakow.wyborcza.pl/krakow/7,44425,26154272,przygnebiajace-statystyki-dot-krakowskich-hoteli-i-apartamentow.html

Zaskakujace dane...Zatem mieszkania z 30% bonifikata po weekendzie. Chyba wiekszosc liczy ze liczba Twoich postow spadnie o 100%.
Na Twoim miejscu nie cytowalbym tu nikogo, bo jak my zaczniemy Ciebie cytowac od poczatku Twojej obecnosci na tym forum to poki co nic sie nie sprawdzilo...mam wrazenie ze wrecz przeciwnie.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 20 sie 2020, 12:06

Krakus44 pisze:Zaskakujace dane...

Mnie tam w ogóle nie zaskoczyły. Teraz czekamy aż się pokończą tarcze i wakacje kredytowe. No i wciąż nie wiadomo ilu studentów wróci po wakacjach, ale z pewnością mniej - w zasadzie wszystkie uczelnie ogłosiły naukę zdalną lub hybrydową. Możliwa druga fala wirusa to już tylko wisienka na torcie.

Innymi słowy: jeśli chodzi o sygnały spadkowe to jest dobrze, nawet bardzo dobrze. Wszystko wskazuje na to, że ceny będą leciały w dół. Zjazd będzie długi i bezlitosny.

Odpowiadając więc wprost na pytanie z tematu "czy kupować mieszkanie w czasie epidemii?". Jeśli jest okazja typu ktoś chce szybko wyjść opuszczając 30% - tak. Jeśli ktoś chce cen z 4 kw. 2019 - czekać do wiosny, rynek do tego czasu powinien być już konkretnie poturbowany, poważne kłopoty branży turystycznej to dopiero pierwsza jaskółka.

Krakus44 pisze:Chyba wiekszosc liczy ze liczba Twoich postow spadnie o 100%.

Nie wiem czy większość, ale na pewno posty / dane / artykuły prasowe nie podobają się osobom z branży, posiadaczom mikrokawalerek pod najem, osobom, które kupiły na początku roku... Dane psują im humor. Z tym że ich humory lub posty na forum mają zerowy wpływ na to co się dzieje na rynku.

łuuki

Postautor: łuuki » 20 sie 2020, 12:49

Krakus44 pisze:
anubis pisze:

Zaskakujace dane...Zatem mieszkania z 30% bonifikata po weekendzie. Chyba wiekszosc liczy ze liczba Twoich postow spadnie o 100%.
Na Twoim miejscu nie cytowalbym tu nikogo, bo jak my zaczniemy Ciebie cytowac od poczatku Twojej obecnosci na tym forum to poki co nic sie nie sprawdzilo...mam wrazenie ze wrecz przeciwnie.

Anubis pisz dalej. Ja akurat należe do obozu który lubi czytać Twoje komentarze.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”