Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
platinium

Re: Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Postautor: platinium » 28 lis 2021, 11:26

Ja to widzę po sobie i moich znajomych, że nie dość, że nie interesują już ich standardy babcine i lokalizacje na Hucie to jeszcze wymagają standardu jak z katalogu Ikei w dotychczasowej cenie wielkiej płyty.

Anubis, śmieszku, nie jestem pewien jak to teraz wygląda na wtórnym, ale jestem pewien że jak już tutaj spamowałeś to spokojnie mogłeś sobie ogarnąć mieszkanie jak z katalogu z ikei (a nawet dużo lepsze) w cenie niższej niż PRL.
Ja kupowałem mieszkanko na pierwotnym w IV kwartale 2019, 4km od centrum z dojazdem komunikacją kursującą co 3min w 16min za 8k. Wykończenie w dobrym standardzie wyszło niecałe 2k/m2 (z całym sprzętem rtv,agd, oledowym telewizorem, smart home). W tym samym czasie ceny PRL w okolicy dochodziły do 9k (transakcyjna), natomiast w blokach nowszzych 10-11k.

Podsumowując, za cenę mieszkania z wtórnego w którego trzeba było włożyć sporo kasy w remont można było ogarnąć nowe wdg siebie. Ale zostawałem przez Ciebie wtedy wyśmiewany każdego dnia :>

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 28 lis 2021, 12:28

Bardziej żałuję, że w kwietniu-maju 2020 nie kupiłem kryptowalut, akcji itd. bo bym majątek podwoił.

Nie wiem jak w końcówce 2019, jak Ci się udało to spoko, ja pamiętam, że wtedy był problem z ofertą, chociaż to już było prawie 2 lata temu. Czas leci. :D Chociaż kojarzę bardziej, że brałeś od Bryksy po 14k, ale może pamięć myli.

Za to nie warto było brać w 2021, bo jak się okazało w listopadzie mamy już początek cyklu podwyżek stop procentowej.

Będę mocno szukał gdzieś tak w luty, marcu 2022. Dalej przewiduje się podwyżki stopy do ponad 3%, ale z tego co widzę to statystyki makro się poprawiają, a tarcza antyinflacyjna jest generalnie dobrze zaprojektowana. Może nie będzie takiej katastrofy.

Chociaż z jeszcze innej strony, ten wariant omikron może bardzo namieszkać. W powalonych czasach teraz żyjemy.

Prasa zaczyna pisać: money.pl/gospodarka/czy-to-juz-koniec-wzrostow-na-rynku-nieruchomosci-ceny-wyraznie-hamuja-6709029162101376a.html

Ceny mieszkań nie rosną już w takim tempie jak dotąd. Zdaniem ekspertów to oznacza, że psychologiczna bariera wzrostu cen została przekroczona. Dodatkowo ostatnie podwyżki stóp procentowych spowodowały, że coraz więcej osób wstrzymuje się z zakupem nowego mieszkania. Jeżeli dojdzie do kolejnych podwyżek stóp, ceny mogą zacząć spadać.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

platinium

Postautor: platinium » 28 lis 2021, 12:50

anubis pisze:Bardziej żałuję, że w kwietniu-maju 2020 nie kupiłem kryptowalut, akcji itd. bo bym majątek podwoił.

Nie wiem jak w końcówce 2019, jak Ci się udało to spoko, ja pamiętam, że wtedy był problem z ofertą, chociaż to już było prawie 2 lata temu. Czas leci. :D Chociaż kojarzę bardziej, że brałeś od Bryksy po 14k, ale może pamięć myli.

Za to nie warto było brać w 2021, bo jak się okazało w listopadzie mamy już początek cyklu podwyżek stop procentowej.

Będę mocno szukał gdzieś tak w luty, marcu 2022. Dalej przewiduje się podwyżki stopy do ponad 3%, ale z tego co widzę to statystyki makro się poprawiają, a tarcza antyinflacyjna jest generalnie dobrze zaprojektowana. Może nie będzie takiej katastrofy.

Chociaż z jeszcze innej strony, ten wariant omikron może bardzo namieszkać. W powalonych czasach teraz żyjemy.

Prasa zaczyna pisać: money.pl/gospodarka/czy-to-juz-koniec-wzrostow-na-rynku-nieruchomosci-ceny-wyraznie-hamuja-6709029162101376a.html

Ceny mieszkań nie rosną już w takim tempie jak dotąd. Zdaniem ekspertów to oznacza, że psychologiczna bariera wzrostu cen została przekroczona. Dodatkowo ostatnie podwyżki stóp procentowych spowodowały, że coraz więcej osób wstrzymuje się z zakupem nowego mieszkania. Jeżeli dojdzie do kolejnych podwyżek stóp, ceny mogą zacząć spadać.

Nie no, po 14k? :lol: W tym czasie po 14k to mieszkania przy Kleparzu/Wawelu stały.
No widzisz, ja kupiłem i mieszkanie i kryptowaluty i akcje :> Zresztą z tego co pamiętam to Ty też trzymałeś wtedy kasę w akcjach/funduszach.

Pytanie jak omikron może namieszać. Z doświadczenia wiemy juz że te całe koronamieszanie polegałoby na kolejnej blokadzie granic, kolejnym lockdownie, kolejnych tarczach, kolejnych setkach mld wpompowanych w gospodarkę i jeszcze wyższej inflacji. Mam jednak nadzieję że tak się nie stanie, choć jestem przygotowany na taki scenariusz.

Jasne, szukaj mocno w 2022. Powodzonka

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 03 gru 2021, 15:22

Oprocentowanie efektywne na koncie oszczędnościowym bez limitu w NestBanku mam już 1,6%. Jeszcze ze dwie podwyżki stóp i taki prosty rachunek będzie dawał wyższy zwrot niż (efektywny) zwrot z wynajmu mieszkań.

Nieźle.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:

Mar G

Postautor: Mar G » 03 gru 2021, 15:30

nie rozczarowuj nas proszę , że zwrot netto z kapitału 1,2 - 1,5 % rocznie wprawia Cię w ekstazę.
mierz wyżej , śmielej

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 03 gru 2021, 15:37

Mar G pisze:nie rozczarowuj nas proszę , że zwrot netto z kapitału 1,2 - 1,5 % rocznie wprawia Cię w ekstazę.
mierz wyżej , śmielej

Efektywne ROI z najmu wynosi przy obecnych cenach maks. 4%. Skoro przy stopach 1,25% mam już na prostym rachunku oprocentowanie efektywne 1,6% to jak stopy pójdą dalej do góry to najzwyklejszy rachunek przekreśli sens inwestowania w mieszkania, co powinno konkretnie ochłodzić nastroje inwestorów. Dalej będzie się szukało sposobów lokaty kapitału, ale nie w nieruchomościach.

Stopy mamy mieć na tendencji wzrostowej minimum 2 lata. Gdzie się zatrzymają to tego nikt nie wie, ale może na koniec 2022 to będzie nawet 6-8%.

Mar G

Postautor: Mar G » 03 gru 2021, 15:50

anubis pisze:
Mar G pisze:nie rozczarowuj nas proszę , że zwrot netto z kapitału 1,2 - 1,5 % rocznie wprawia Cię w ekstazę.
mierz wyżej , śmielej

Skoro przy stopach 1,25% mam już na prostym rachunku oprocentowanie efektywne 1,6%

masz nie 1,6 , tylko 1,28 % netto.
aby mieć 1,6 musiałbyś mieć stawkę banku 2 %.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 03 gru 2021, 16:00

Nie chce mi się tego sprawdzać, ale mam oprocentowanie WIBOR 3M, który obecnie wynosi 2,18%. Przy opisie rachunku jest "oprocentowanie efektywne: 1,6%". Ktoś tu też ma konto w NestBanku oprocentowane WIBOR 3M to może potwierdzić.

Nawet można mieć lepsze konto, bo np. dla rachunków oszczędnościowych NestBanku otworzonych w pewnych okresach promocyjnych oprocentowanie jest dla środków bez limitu WIBOR 3M + 0,5%. Czyli te osoby mają oprocentowany rachunek 2,68% na ten moment, przed jeszcze kolejnymi podwyżkami stóp.

Czytałem, że już pojawiły się jakieś lokaty w bankach oprocentowane sensowniej niż 0. Po grudniowej podwyżce stóp trzeba będzie dać bankom trochę czasu, ale pewnie już w okolicach stycznia będzie wszędzie nowa oferta.

Dużo się właśnie mówi o tym, że kredytobiorcy będą mieli mniejszą zdolność, ale właśnie ten aspekt jest też ciekawy - bardzo mało trzeba, aby zakup inwestycyjny pod najem był mniej opłacalny niż proste instrumenty bankowe.

SmokWawelski

Postautor: SmokWawelski » 03 gru 2021, 16:19

To juz nie trzymasz w gotowce? :lol:

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 03 gru 2021, 16:27

SmokWawelski pisze:To juz nie trzymasz w gotowce? :lol:

Na ten moment mam głównie gotówkę, ale nie wiem gdzie i czy zaraz popłynie, bo nie mam ostatnio czasu śledzić rynków.

BTW, WIBOR w załączniku - już większy niż przed pandemią, a będzie jeszcze większy.
Załączniki
wibor.jpg
wibor.jpg (166.81 KiB) Przejrzano 3469 razy

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”