Martab pisze:teqnix pisze:Martab pisze:Nikt wam za 2.5k nie wynajmie takie mieszkania

realna stopa zwrotu to 15 lat

przy założeniu że czynsze nie wzrosną przez 15 lat i stopy nie spadną. Jeśli te obie rzeczy się zadzieją to bliżej 12lat

Ja wynajmuję w sporo lepszej dzielnicy i taniej bo wolę mieć kogoś pewniejszego niż maksymalizować zysk. 2.5k na Bochenka za 2 pokojowe to raczej na dzisiejsze czasy standardowa cena. Ta inwestycja inwestycyjnie jest dość marna bo są za duże metraże tych dwupokojowych. No i takie Podedworze 9 300 metrów dalej a o wiele lepsza to będzie miejscówka bo nie będzie w koło narypanych bloków ani samochodów. Nawet jak mają jakieś tam kłopoty z łańcuchem to bym wolał już na drugi etap czekać niż kupować tutaj bo też na tej ulicy jest bardzo dużo mieszkań i dość często bywają na rynku wtórnym.
To już Twoja decyzja a ja pisze o warunkach rynkowych

a ja uwielbiam tego wizjonera rynku inwestorskiego
chłop przeczy nie tylko zdrowemu rozsądkowi, ale i wszelkim zasadom biznesu/inwestycji na poziomie przedszkolnym
tym razem złotousty twierdzi co następuje:
1) ma mieszkanie w lepszej lokalizacji X niż mieszkanie w lokalizacji Y (logiczne jest wiec, że X powinno być wynajmowane jeśli nie drożej niż Y to przynajmniej po tyle samo)
2) mimo to wynajmuje lepsze mieszkanie w lokalizacji X taniej niż tego typu mieszkania w gorszej lokalizacji (pozbawiając się przy tym zysku, ale można i tak)
3) jako uzasadnienie tej osobliwej strategii inwestycyjnej podaje argument, że płacący mniej najemca to pewniejszy najemca
4) aż dziw bierze, że nie wynajmuje za 1000 zł jakiemuś lumpowi, przecież 1000 zł obecnie każdy chciałby płacić za mieszkanie i z pewnością nikt by mu najmu nie wypowiedział

a może po prostu jeszcze nie słyszał o czymś takim jak umowa na czas określony bez możliwości wypowiedzenia
prawda jest jednak taka, że zakupił same "perełki", mieszkania na zadupiu (cytując klasyka "gdzie już nic nie powstanie"

) z widokiem na krzaki i nie tyle jego wspaniałomyślną strategię inwestycyjną realizuje, co rynek zweryfikował jego mieszkania i musi wynajmować poniżej cen rynkowych
p.s. a gdzie kryptoreklama bandurskiego

co do bochenka vita, to wg mnie najtańszy (w oszczędnościach na materiałach rzecz jasna) deweloper na jednym z najtańszych rejonów krakowa to i zapewne jakość budynku będzie adekwatna do całości, wolałbym już od dobrą formę, o ile tam coś jeszcze jest do sprzedania bo nie śledzę