II etap Piasta Park - umowa z deweloperem na zakup mieszkania - Wawel Service
Re: II etap Piasta Park - umowa z deweloperem na zakup mieszkania - Wawel Service
Szanowni Państwo, czy Państwo mają umowę końcową notarialną na etap 2 lub 3? Chyba nie.. wiec przy podpisaniu umowy notarialnej końcowej po odbiorze mieszkań ws może państwa zaskoczyć. Pani Kasia może mieć rację. Po prostu powiedzą panstwo, że zgodnie z umową mogą Państwo zrezygnować i oni oddadzą zaliczki, transze itd albo dopłacić. Jak państwo zrezygnują to będzie państwa strata bo ws przez caly czas obracal waszymi pieniędzmi a panstwo nawet procenta z tego nie mieli i jeszcze mieszkania. Ja mialem zapis tylko o wzroście vatu i powoerzchni lokalu jesli chodzi o dopłaty ale kupowalem w 2016.
-
Re: II etap Piasta Park - umowa z deweloperem na zakup mieszkania - Wawel Service
RREvoque pisze:Szanowni Państwo, czy Państwo mają umowę końcową notarialną na etap 2 lub 3? Chyba nie.. wiec przy podpisaniu umowy notarialnej końcowej po odbiorze mieszkań ws może państwa zaskoczyć. Pani Kasia może mieć rację. Po prostu powiedzą panstwo, że zgodnie z umową mogą Państwo zrezygnować i oni oddadzą zaliczki, transze itd albo dopłacić. Jak państwo zrezygnują to będzie państwa strata bo ws przez caly czas obracal waszymi pieniędzmi a panstwo nawet procenta z tego nie mieli i jeszcze mieszkania. Ja mialem zapis tylko o wzroście vatu i powoerzchni lokalu jesli chodzi o dopłaty ale kupowalem w 2016.
Jaka umowa notarialna koncowa przy odbiorze mieszkan?? Mam podpisana umowe notarialna w ktorej mowa jest o zmianie ceny jesli zmieni sie vat lub powierzchnia i to tyle. Nikt juz nie moze mi zmienic ceny m2 przy odbiorze.
RREvoque pisze:Szanowni Państwo, czy Państwo mają umowę końcową notarialną na etap 2 lub 3? Chyba nie.. wiec przy podpisaniu umowy notarialnej końcowej po odbiorze mieszkań ws może państwa zaskoczyć. Pani Kasia może mieć rację. Po prostu powiedzą panstwo, że zgodnie z umową mogą Państwo zrezygnować i oni oddadzą zaliczki, transze itd albo dopłacić. Jak państwo zrezygnują to będzie państwa strata bo ws przez caly czas obracal waszymi pieniędzmi a panstwo nawet procenta z tego nie mieli i jeszcze mieszkania. Ja mialem zapis tylko o wzroście vatu i powoerzchni lokalu jesli chodzi o dopłaty ale kupowalem w 2016.
Proszę Pana, identyczne zapisy jak Pańskie sprzed 2 lat ma również wielu klientów, proszę nie wprowadzać w błąd. Pani Kasia może mieć rację - niestety jej nie ma. Warunki oraz możliwe zmiany w umowie deweloperskiej są ściśle określone i nikt nie może zmieniać sobie czegokolwiek ot tak. Zamiany są wyłącznie możliwe jeśli zaistnieją okoliczności z umowy deweloperskiej.
Podpisana umowa notarialna 20 listopada nie ma zapisu waloryzacji ceny według wskażnika SEKOCENBUD .Umowa bez podejrzanych zapisów o zmianie ceny.
-
Jakiś czas temu dzwoniłem do swojego opiekuna z Wawel. Omawiałem tamat waloryzacji i czy w naszym przypadku aktu bez dodatku waloryzacji jesteśmy w jakiś sposób niepewni swojego. Otrzymałem odpowiedź aby się nie martwić gdyż cenę mamy ustsloną. A co będzie to i tak gadanie tego nie zmieni. Dla osób ktore chcą sptzedać mieszkanie proponuję wynajmować 5lat i sprzedać w momencie kolejnej zwyżki cen jakby poszly w dół. Zaoszczędzi to podatek od wzbogacenia.
A jak cena się może zmienić z powodów innych niż w akcie notarialnym? Nie może. Jeszcze raz odsyłam do Ustawy deweloperskiej.
Pracodawcy niektórych z Państwa również zmieniają stawkę wynagrodzenia z miesiąca na miesiąc jak się komu widzi (mówię oczywiście o umowie o pracę i stałej stawce wynagrodzenia miesięczenego)? Nie sądzę - z prostego powodu - i tu i tu obowiązuje pewna umowa (oczywiście skala finansowa jest większa) ale umowa to umowa i pod rygorem prawa należy jej przestrzegać.
Pozdrawiam
Pracodawcy niektórych z Państwa również zmieniają stawkę wynagrodzenia z miesiąca na miesiąc jak się komu widzi (mówię oczywiście o umowie o pracę i stałej stawce wynagrodzenia miesięczenego)? Nie sądzę - z prostego powodu - i tu i tu obowiązuje pewna umowa (oczywiście skala finansowa jest większa) ale umowa to umowa i pod rygorem prawa należy jej przestrzegać.
Pozdrawiam
Nigdy nie myślałem, że osoba, która kupuje mieszkanie może być tak niedouczona, żeby nie rozumieć zasady działania umowy notarialnej.
Jedna pisze, że cenę zawsze mogą zmienić (nie odróżnia umowy rezerwacyjnej od aktu notarialnego) , a drugi pisze o koncowej umowie notarialnej.
Świadczy to o braku podstawowej wiedzy z zakresu prawa deweloperskiego.
Umowa rezerwacyjna fajtycznie nie gwarantuje ceny, ale umowa notarialna jest prawną umową zakupu praw do wybranego mieszkania i nikt bez naszej zgody nie może w niej nic zmienić
Podsumowując
Osoby, które mają podpisaną umowę notarialną (pani Kasiu, to taka u notariusza) i nie mają wpisanej waloryzacji są bezpieczne i mają gwarantowaną cenę.
Jedna pisze, że cenę zawsze mogą zmienić (nie odróżnia umowy rezerwacyjnej od aktu notarialnego) , a drugi pisze o koncowej umowie notarialnej.
Świadczy to o braku podstawowej wiedzy z zakresu prawa deweloperskiego.
Umowa rezerwacyjna fajtycznie nie gwarantuje ceny, ale umowa notarialna jest prawną umową zakupu praw do wybranego mieszkania i nikt bez naszej zgody nie może w niej nic zmienić
Podsumowując
Osoby, które mają podpisaną umowę notarialną (pani Kasiu, to taka u notariusza) i nie mają wpisanej waloryzacji są bezpieczne i mają gwarantowaną cenę.
Przeciez ja juz nic nie pisze.Poczekamy rok i zobaczymy co bedzie,ja kupiłam mieszkanie od innego dewelopera i mam w akcie notarialnym napisane CENA GWARANTOWANA,macie Państwo tak napisane u siebie?Nawiązujac do opiekuna to oni mówią różne rzeczy mnie np powiedział ze stal maja juz kupiona i cena moze sie zmienić jedynie przez watt,poczym cena zmieniła sie ze wzgledu na droga stal
.Zycze jak najlepiej,może sie uda.Jeśli chodzi o samego dewelopera to znany jest z tego ze podnosi ceny,bo chyba ktoś kto im robi kosztorys żle wylicza.Troche mało szanuja klijenta bo w moim przypadku nikt nie był łaskaw zadzwonić że wizyta u notariusza została odwołana,pojechałamna darmo.Prosze sprawdzić też czy grunt już jest projektu II czy dalej wawelu.Ustawa deweloperska jakie daje gwarancje?podaje przykład właścicielem działki jest wawel mieszkania sprzedaje projekt II (spółka komandytowa)ogłosi upadłośc,a etap III bedzie budować projekt III.Deweloper poinformował was że jeśli z jego przyczyny (podniesienie ceny za m2)to oddaje pieniadze w calosci.Prosze tu przykład z 2011r forum.borkowska.info/index.php?topic=797.0;wap2

kasia17 pisze:Przeciez ja juz nic nie pisze.Poczekamy rok i zobaczymy co bedzie,ja kupiłam mieszkanie od innego dewelopera i mam w akcie notarialnym napisane CENA GWARANTOWANA,macie Państwo tak napisane u siebie?Nawiązujac do opiekuna to oni mówią różne rzeczy mnie np powiedział ze stal maja juz kupiona i cena moze sie zmienić jedynie przez watt,poczym cena zmieniła sie ze wzgledu na droga stal.Zycze jak najlepiej,może sie uda.Jeśli chodzi o samego dewelopera to znany jest z tego ze podnosi ceny,bo chyba ktoś kto im robi kosztorys żle wylicza.Troche mało szanuja klijenta bo w moim przypadku nikt nie był łaskaw zadzwonić że wizyta u notariusza została odwołana,pojechałamna darmo.Prosze sprawdzić też czy grunt już jest projektu II czy dalej wawelu.Ustawa deweloperska jakie daje gwarancje?podaje przykład właścicielem działki jest wawel mieszkania sprzedaje projekt II (spółka komandytowa)ogłosi upadłośc,a etap III bedzie budować projekt III.Deweloper poinformował was że jeśli z jego przyczyny (podniesienie ceny za m2)to oddaje pieniadze w calosci.Prosze tu przykład z 2011r http://forum.borkowska.info/index.php?topic=797.0;wap2
To faktycznie najwyrazniej nie rozumie pani jakie gwarancje wynikaja z tytulu umowy rezerwacyjnej a deweloperskiej. Znalazlem w necie artykul na ten temat i dotyczy to rzeczywiscie podniesienia ceny przez Wawel ale u przyszlych nabywcow jeszcze przed podpianiem umowy deweloperskiej. Umowa rezerwacyjna gwarantuje pani jedynie rezerwacje konkretnego lokum a nie ceny!!! Rozumiem ze czula sie pani rozczarowana ale to dosc infantylne wylewac tutaj zale i tworzyc teorie spiskowe. Tak samo jak pani chciala kupic okazyjnie oni chcieli sprzedac drozej skoro ceny wszedzie rosly. Proste jak konstrukcja cepa. Nawiasem mowiac to niewiarygodne jak ludzie malo wiedza dokonujac takich decyzji i planow zyciowych....

Pani Kasiu u jakiego dewelopera kupiła pani mieszkanie
Wróć do „Piasta Park Kraków od Wawel Service - forum mieszkańców osiedla”