Ciekawe co deweloper Tętnowski Development zaproponuje w zamian na tych działach, ale chyba można się tam spodziewać dużego budynku. Ktoś może kojarzy jakieś wizualizacje? Jak obstawiacie cenę m2 mieszkania?
pozdro pisze:Przeciez mowie o liczbie stale zamieszkalych osob, nie o liczbie faktycznie zamieszkalych. Nie wiem czym to sie rozni na wikipedii bo niektorzy to nawet 1.2mln wyliczaja.
Ja bym raczej zachowawczo do tych wszystkich danych podchodzil. Bo mowi zie ze wiele osob sie nie melduje jak przyjezdza. Jednoczesnie w druga strone to dziala tak samo jak uciekaja do Warszawy, Londynu, wyprowadzaja sie na wies to tez sie nie wymeldowuja np. Po to zeby korzystac z 10zl/mc w strefie platnego parkowania.
Tutaj masz te dane z wikii
2004 – 706 806
2005 – 706 381
2006 – 704 859
2007 – 705 408
2009 – 703 357
2011 – 704 822
2012 – 704 622
2013 – 704 228
2014 – 704 532
2015 – 703 746
2016 – 702 947
Nie wiem jak to teraz wyglada, ale podobno obecnie mozna sie bezproblemowo dostac na kierunki studiow bo tak malo kandydatow, ktore dawniej byly oblegane. W liceach sa klasy 20 osobowe, a za moich czasow byly 40 osobowe. Wiec depopulacja jest jednak faktem w Polsce. Realnie w Krakowie buduje sie okolo 100 tys. m2 powierzchni biurowej rocznie. Co daje teoretycznie 10 tys nowych mieszkancow. Pytanie ile wybiera w tym samym czasie domek na wsi, ile wyjezdza za granice, ile do Warszawy lub innego miasta. Liczba studentow napewno spada.
Jeszcze pytanie jak telepraca wplynie na rynek. Choc powoli jednak robi sie ona coraz bardziej popularna. Krakow opiera sie na pracy biurowej, te mozna wykonywac zdalnie w wiekszosci przypadkow. Jedynym ograniczeniem jesy mentalnosc polskich pracodawcow. Stopniowo sporo z tych osob pracujacych moze odpadac to wlasnych home officeow w domku na wsi.
Tu nam przykladowo prognozuja spadek o blisko 50 tys. ludzi do 2050 roku. Ciekawe czy te statystyki zakladaly ze sie pojawi smog psujacy nam wizerunek przez minimum kolejne 10 lat do 2030 roku.
portretymiast.blog.polityka.pl/2016/03/31/depopulacja-przyszlosc-polskich-miast
pozdro pisze:Tylko kupowac zlom za 20-30 tys zl i do tego drozsze od tego zlomu miejsce postojowe to dla mnie bez sensu. Ogolnie musialbym chyba zawod zmienic zeby widziec sens posiadania samochodu. No, moze jakbym mial rodzine dzieci itd. To faktycznie rozwazalbym auto
Wiec tu jest moje uzasadnienie ze 0.65 miejsc na mieszkanie wystarcza w zupelnosci w centrum.
pozdro pisze:No bo przy srednim wynagrodzeniu 15k to zakup 100m2 w cenie 12 tys. zl/m2 jest jakas masakra. Ile na to trzeba pensji wydac zeby to kupic. Odkladajac 100 tys rocznie trzebaby odkladadac 12 lat. Zanim dostaniesz pensje seniora to z 3-5 lat przeswedasz sie za nizsza srednio 7k. Czyli kolo 40 lat moglbys zalozyc rodzine. Inna opcja to kredyt, choc nie kazdy lubi brac kredyty na takie kwoty I do emerytury.
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”
Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 51 gości