pozdro pisze:W Kwietniu powinien wygasnąć, bo do tego czasu zarazi się te 60% społeczeństwa
Zapomniałeś dopisać źródła, ale już uzupełniam: Instytut Danych z Dupy.
pozdro pisze:W Kwietniu powinien wygasnąć, bo do tego czasu zarazi się te 60% społeczeństwa
pozdro pisze:Bez przesady nie kazdy zajmuje sie spelulacja na rynku nieruchomosci czy prowadzic restauracje lub jakies wycieczki. Wiekszosc ludzi ciagle pracuje i wiele branz na sie bardzo dobrze. Wrecz lepiej niz przed kryzysem. U nas w firmie szerokie liczby kase bo na wzrosty 1000% odkad sie ludzie na online przerzucili z reala. Koronawirus sie do Kwietnia skonczy samoistnie bo wiekszosc sie zarazi. Nadmiar gotowke trzeba gdzies ulokowac, a jak ceny mieszkan spadna to nawet lepiej. Nie normalnym sa ceny na poziomie 13tys zl/m2 jak obecnie w Krakowie. 7-8tys zl jest ok cena.
Kefo pisze:Koronawirusem można ponownie się zarazić, są też nowe mutacje, przykładowo wykryto w Danii. II lockdown pogorszy tylko nastroje, a kolejne już nie piszę.
anubis pisze:Kefo pisze:Koronawirusem można ponownie się zarazić, są też nowe mutacje, przykładowo wykryto w Danii. II lockdown pogorszy tylko nastroje, a kolejne już nie piszę.
Dokładnie tak. Całkiem możliwe, że trzeci lockdown będziemy mieli na wiosnę, a czwarty na kolejnej jesieni. Potem wieloletni kryzys gospodarczy, który jeszcze nawet się nie zaczął. Na nieruchomościach czeka nas wieloletni, bezlitosny trend spadkowy. Jak banki puszczą analizy sektorowe to będzie można zacząć szacować na nowo czy to będzie 30, 20 czy 50% w szczycie, ale na pewno nie będzie to symboliczna korekta typu 5% lub niekończący się trend boczny.
ITGeek pisze:Anubis, mam do Ciebie jedno pytanie. Czy serio uważasz, że za rok, dwa trzy kupisz np. mieszkanie w Wiślanych tarasach, Eldorado przy parku Lotnikow, Pianissimo czy inne topowe lokalizacje w Krakowie za 8-9k/m2?
ITGeek pisze:Zrozum, że mieszkanie w topowej lokalizacji w Krakowie, Warszawie, Gdańsku nigdy nie stracą na wartości, taka jest niestety prawda. Jeśli kogoś interesuje ogólnie chęć posiadania mieszkania byle gdzie byle taniej to i teraz możesz dorwać mieszkania po 6-7k/m2.
anubis pisze:ITGeek pisze:Anubis, mam do Ciebie jedno pytanie. Czy serio uważasz, że za rok, dwa trzy kupisz np. mieszkanie w Wiślanych tarasach, Eldorado przy parku Lotnikow, Pianissimo czy inne topowe lokalizacje w Krakowie za 8-9k/m2?
To są zupełnie różne inwestycje, ale takie WT 2.0 to niemal jestem pewien, że będzie fruwało poniżej 10k. Byłem tam i uważam, że ta inwestycja jest przereklamowana i generalnie nie podoba mi się pomysł tam zamieszkać, nawet gdyby oferowano to po 8k za metr.
Topowa lokalizacja to jest zabytkowa, odrestaurowana kamienica przy Floriańskiej, która ma wartość historyczną i artystyczną. Te inwestycje, które wymieniłeś mają jedynie dobry marketing. Są fajne, ale moim zdaniem mocno przeszacowane.
ITGeek pisze:Dlatego trzeba to rozgraniczyć i nie można pisać, że mieszkania poleca 20-50 procent w dół. Może i poleca w co zdecydowanie wątpię, ale będą to najgorsze ochłapy w najgorszych lokalizacjach na obrzeżach miasta. Już widzę, jak mieszkanie z najlepszych układem na ostatnich kondygnacjach z tarasem w niezłej lokalizacji wisi parę miesięcy nikt go nie chce kupić i ceny lecą o 30 procent w dół.. O takim czymś możesz pomarzyć przy kilku najgorszych mieszkaniach w danej inwestycji (parter, kiepski układ, beznadziejny widok zza okna itd) - choć i tak w tą wątpię.
ITGeek pisze:Dla każdego topowa lokalizacja ma inną definicje. Zależy kto co lubi. Ja akurat do mieszkania kamienicy a tym bardziej na Floriańskiej nigdy bym nie wybrał
anubis pisze:Dokładnie tak. Całkiem możliwe, że trzeci lockdown będziemy mieli na wiosnę, a czwarty na kolejnej jesieni. Potem wieloletni kryzys gospodarczy, który jeszcze nawet się nie zaczął.
Nie, to jest niezrozumienie "topowej lokalizacji". Mówimy o lokalizacji topowej w kontekście obronienia się przed przecenami. Są takie nieruchomości w Krakowie, chociaż jest ich mało. Mają swoją historię, lokalizację, wartość artystyczną - często nie są nawet zamieszkiwane tylko sobie stoją jako lokata kapitału. Ale Janusz jest w stanie uwierzyć, że jego życiowa inwestycja w WT 2.0, Pianissimo czy jakimś tam osiedlu na Czyżynach przy Parku Lotniku jest taką "topową lokalizacją". Nie jest.
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”
Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot], Google [Bot] i 43 gości