Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
platinium

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: platinium » 14 lis 2020, 9:10

realnie cena mkw mieszkania to 4 tyś, dlaczego więc ludzie płaca za 10 tyś. mkw ? realnie wszytko poza ścisłym centrum to maks do 7 tyś mkw

Chyba nie często masz kontakt z tysiącami skoro nie potrafisz nawet poprawnie napisać "tys." :D
Dane z totalnej, głębokiej dupy. Realna cena mieszkania w danym mieście.. coś takiego nie istnieje :D
Idąc do sklepu też się wykłócasz z babeczką w żabce że realna cena redbulla to 50gr i nie dasz 5zł?

liczba ogloszen sprzedazy ciagle rosnie, moze w wawie jest inaczej, Krk wg moich danych:

Brakuje Ci danych za wrzesień/październik/listopad 2019. Scrapujesz te dane? Ofert sprzedaży na gumtree było wtedy ok 10k.

Perhaps, ale Kraków jest w dolinie, więc co to się pali dookoła wiosek spływa w dół do Krakowa (nie bez powodu mówią obwarzanek krakowski).

Zdecydowanie lepiej kupić mieszkanie/dom w czystych Zielonkach czy Skale

Awatar użytkownika
anubis

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: anubis » 14 lis 2020, 9:29

platinium pisze:Dane z totalnej, głębokiej dupy. Realna cena mieszkania w danym mieście.. coś takiego nie istnieje :D

Istnieje. Jest to wartość odtworzeniowa + koszty gruntu. Wszystko ponad to narzut dewelopera i psychologia. Nie sądzę żeby, nie licząc ziemi, koszt budowy w centrum Bochni był znacząco niższy niż koszt budowy w centrum Krowodrzy. A ceny deweloperów są razy dwa.

Deweloperka to branża ze stosunkowo niskim progiem wejścia. Liczy się tylko kapitał. To nie jest np. rynek samochodowy lub produkcja ekranów LCD, gdzie jak koncern padnie to w jego miejsce latami będzie pustka. Dom można budować nawet metodą gospodarczą, a więc częściowo samodzielnie.

Powyższe powoduje, że jest to rynek o bardzo dużej płynności produkcyjnej. Deweloper chce za wszelką cenę 100% marży, ok, padnie, a w jego miejsce powstanie dwóch kolejnych, którzy zadowolą się dużo niższą i wciąż będą na plusie. Przed kryzysem w 2008 roku mieliśmy wielu prominentnych deweloperów, których dzisiaj nikt nie pamięta. Stąd też nic nie zatrzyma spadków. Co najwyżej początkowy opór deweloperów aby mniej zarabiać (swoją drogą - z ich perspektywy zrozumiały) rozłoży te spadki nieco bardziej w czasie i wygeneruje trochę upadłości.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

tomm

Postautor: tomm » 14 lis 2020, 10:24

pozdro pisze:ja płacę za 2 pokoje 800-900zł za ogrzewanie z MPEC, jakbym to na dom przeliczył to by wyszło 3000zł około na rok.
70-75kW/m2/rok zużycie energii. Więc skandalicznie wysokie.

Podobno gaz jest nawet tanszy niz mpec dlatego czasem jest opor i ludzie nie chca mpec podlaczac.

zobacz apartamenty-klimaty.pl , - ogrzewnie pompa ciepla, rekuperacja i inne tematy

listopad 2019: Apartamenty 3 pokojowe w cenie 9500 zł/m² o powierzchniach ok.:
parter, powierzchnia 81.8 m², cena: 777 100 zł,
piętro 1, powierzchnia 105.6 m², cena 1 003 200 zł,

Gdyby nie ulica 8 pulku Ulanow ktora ma obok leciec to bym sie zastanawial nad tym

Jezdzilem tam dawniej rowerem do roboty, wszyscy psy tam wyprowadzali. Dzialki tez byly dosc ciekawe na pychowicach, ale tam ludzie samochodami zjezdzaja z psami i puszczaja je bez kagancow i nie sprzataja po nich.. Przejdzcie sie chodnikiem w Przegorzalach na Kamedulskiej - 5kup/m2 - dramat (2020r). Tak to fajnie jest z ta zielenia w miescie.
Ostatnio zmieniony 14 lis 2020, 10:34 przez tomm, łącznie zmieniany 2 razy.

tomm

Postautor: tomm » 14 lis 2020, 10:27

platinium pisze:
liczba ogloszen sprzedazy ciagle rosnie, moze w wawie jest inaczej, Krk wg moich danych:

Brakuje Ci danych za wrzesień/październik/listopad 2019. Scrapujesz te dane? Ofert sprzedaży na gumtree było wtedy ok 10k.

cos zmienili i moj skrypt sie wywali wtedy wiec jest dziura, tak scrapuje codziennie o 14 sie odpala

tomm

Postautor: tomm » 14 lis 2020, 11:04

Zdecydowanie lepiej kupić mieszkanie/dom w czystych Zielonkach czy Skale

wybacz ale wokol Krakow jest obwarzanek smogu, a Skala jest w jeszcze wiekszej dolinie i z Wieliczka bija rekordy z normami przekroczonymi 700%

W zielonkach i wszystkich wioskach wokol jest duzo starych domow ktore kopca na siwo, potrzebny jest zakaz na cala malopolske, ktory chyba ma kiedys wejsc (ale nie tak surowy jak w Krakowie: rmf24.pl/fakty/polska/news-malopolska-wprowadza-czesciowy-zakaz-palenia-w-kominkach,nId,4761436 )

tomm

Postautor: tomm » 14 lis 2020, 11:40

dreczyl mnie ten temat inflacji i szukalem innych prognoz (wiecie jaka wiarygodnosc ma NBP), wiec tak:

04 września 2020 mBank ma inne prognozy: 1,4% na caly 2021rok, a wtedy 2 fala sie jeszcze nie zaczela

makroekonomia.mbank.pl/107650-rewidujemy-w-gore-prognozy-pkb-na-2020-i-2021-rok

moja projekcja: za 2 mce zaczna sie artykuly ze inflacja jest ponizej celu i jest 2%, a od marca mozliwe jest <1%

wzrost mozliwy bedzie dopiero jak kryzys minie, ludzie przestana oszczedzac i wtedy zaczna sie tez ruszac stopy.

Wiadomo ze NBP wyzsza inflacja jest na reke bo to motywuje ludzi do inwestycji i konsumpcji, dlatego ich projekcja moze byc celowo przeszacowana.
Podobnie mogli celowo niedoszacowac inflacji gdy byla 5% aby nie zloscic ludzi przed wyborami.

Jakby ludzie wiedzieli ze inflacji nie ma to mogliby trzymac kase w skarpecie lub do 400k w Idea Banku na 1.6-1.7% (nowe srodki / lokata zawrotna)

pozdro

Postautor: pozdro » 14 lis 2020, 13:37

Nie no smog i smród to jest nawet w Trojanowicach na Górce bo kopcą dymem. Byłam na rowerze z miesiąc temu jak sie zaczadziłem to potem tlenem jak odetchnałem na Krowodrzy to mi ulżyło bo myślałem, że się porzygam. Warto kupować działkę na górce mimo wsztystko. Chyba Mogilany pod Krakowem sa optymalne pod tym względem. Choć dojazd słaby, tylko auto. Wszędzie gdzie np pociąg dociera to chyba smog jest bo tory są w dolinie czy to Zabierzów czy Rudawa czy Krzeszowiece. Na wschód takie Staniątki, Niepołomice to smog stoi i dusi co wieczór.

Ja jak będe kupował to będe sie kierował ceną/jakość. No sorry jak będe miał do wyboru dom po 500 tys zł, a mieszkanie po 1.5mln zł to wiadmo że dom wybiorę sorry za 1mln zł to mogę do końca życia leżeć i netflixa oglądać.

AgentDejv

Postautor: AgentDejv » 14 lis 2020, 14:38

pozdro pisze:Nie no smog i smród to jest nawet w Trojanowicach na Górce bo kopcą dymem. Byłam na rowerze z miesiąc temu jak sie zaczadziłem to potem tlenem jak odetchnałem na Krowodrzy to mi ulżyło bo myślałem, że się porzygam. Warto kupować działkę na górce mimo wsztystko. Chyba Mogilany pod Krakowem sa optymalne pod tym względem. Choć dojazd słaby, tylko auto. Wszędzie gdzie np pociąg dociera to chyba smog jest bo tory są w dolinie czy to Zabierzów czy Rudawa czy Krzeszowiece. Na wschód takie Staniątki, Niepołomice to smog stoi i dusi co wieczór.

Ja jak będe kupował to będe sie kierował ceną/jakość. No sorry jak będe miał do wyboru dom po 500 tys zł, a mieszkanie po 1.5 mln zł to wiadomo że dom wybiorę sorry za 1mln zł to mogę do końca życia leżeć i netflixa oglądać.

Ja mam działkę w Łuczycach.
Miejsce na górce, praktycznie sama nowa zabudowa w tym miejscu. Jest gaz w miejscowości.
Jest przystanek PKP, 15 minut do Galerii Krakowskiej i częste połączenia.
Budują teraz obwodnicę, będzie węzeł w Łuczycach i dojazd do Krakowa zajmie kilka minut.
Jak już będzie gotowa to pewnie te rejony staną się bardziej popularne.

Zabierzów to jednak typowy dół.
Krzeszowice to już dość daleko i samochodem słaby dojazd.
Rejon Mogilan, Bukowa jest całkiem ładny, ale komunikacyjnie tak średnio i ceny też spore.
Fajna lokalizacja jest też w rejonie Sierczy, Rożnowej. Blisko do Wieliczki, ale komunikacja z Krakowem ciut gorsza.

Przegorzały, Bielany też trochę wyżej położone ale to już opcje dla krezusów.

tomm

Postautor: tomm » 14 lis 2020, 14:46

Ogladalem pare dzialek w Bielanach, jak byl mega lockdown to bylo spoko cichutko, nawet Tiry nie jezdzily przy zamknietych granicach, ale jak tam ostatnio jezdzilem to szum od autostrady slychac caly czas nawet na drugim koncu Bielan... One sa chyba lekko nachylone w strone A4 tak ze ten halas wszedzie dociera.
Z Przegorzalami to w sumie nie wiadomo jak bedzie, juz teraz jest spory halas w teranach blisko Ksiecia Jozefa a jakby tak powstal most przez wisle to nie wiem czy ktos bedzie chcial tam mieszkac, a juz napewno nie bedzie placic 800zl/metr ziemi

AgentDejv

Postautor: AgentDejv » 14 lis 2020, 14:50

Ciężko znaleźć idealną lokalizację w idealnej cenie:)
Hałas może faktycznie przeszkadzać.
Podobny problem jest w okolicy Szczyglic.

Zazwyczaj zawsze jest jakiś minus

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”