Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Pepeg

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: Pepeg » 17 lis 2020, 8:25

platinium pisze:Czy ja wiem, inwestycje które obserwuje sprzedają większe mieszkania. Reduta w ostatnim miesiącu 5 większych mieszkań, Bryksy na Kniaźnina - zeszły ostatnie 3 mieszkania >50m2 w ciągu ostatnich 2tyg. HSD też coś sprzedało z większych

Sprzedają się najlepsze kąski, mieszkania z fajnym układem i lokalizacją, takie za które warto dopłacić więcej, sam jedno zarezerwowałem bo takich mieszkań jest jedno na 1000. Kiepskie układy i lokalizacje jeszcze długo zostaną bez klienta, chyba że deweloperzy zaczną znacznie obniżać ceny za te mieszkania.

abc

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: abc » 17 lis 2020, 9:09

Pepeg pisze:
platinium pisze:Czy ja wiem, inwestycje które obserwuje sprzedają większe mieszkania. Reduta w ostatnim miesiącu 5 większych mieszkań, Bryksy na Kniaźnina - zeszły ostatnie 3 mieszkania >50m2 w ciągu ostatnich 2tyg. HSD też coś sprzedało z większych

Sprzedają się najlepsze kąski, mieszkania z fajnym układem i lokalizacją, takie za które warto dopłacić więcej, sam jedno zarezerwowałem bo takich mieszkań jest jedno na 1000. Kiepskie układy i lokalizacje jeszcze długo zostaną bez klienta, chyba że deweloperzy zaczną znacznie obniżać ceny za te mieszkania.

Pokaz te mieszkanie jesli i tak masz je zarezerwowane, ciekaw jestem jak wyglada takie mieszkanie 1/1000, bo ja tak sie rozgladam i jakos ciezko mi cos sensownego znalezc

Pepeg

Postautor: Pepeg » 17 lis 2020, 11:55

abc pisze:
Pepeg pisze:

Pokaz te mieszkanie jesli i tak masz je zarezerwowane, ciekaw jestem jak wyglada takie mieszkanie 1/1000, bo ja tak sie rozgladam i jakos ciezko mi cos sensownego znalezc
Nie ma jeszcze tej inwestycji w sieci, takich mieszkań jest wiecej tylko są zarezerwowane już pierwszego dnia sprzedaży. I nie jest tanio ale moim zdaniem warto.

megi

Postautor: megi » 17 lis 2020, 12:06

Pepeg pisze:
abc pisze:
Pepeg pisze:Sprzedają się najlepsze kąski, mieszkania z fajnym układem i lokalizacją, takie za które warto dopłacić więcej, sam jedno zarezerwowałem bo takich mieszkań jest jedno na 1000. Kiepskie układy i lokalizacje jeszcze długo zostaną bez klienta, chyba że deweloperzy zaczną znacznie obniżać ceny za te mieszkania.

Nie ma jeszcze tej inwestycji w sieci, takich mieszkań jest wiecej tylko są zarezerwowane już pierwszego dnia sprzedaży. I nie jest tanio ale moim zdaniem warto.

A co to znaczy 1/1000? Dla kogoś, kto szuka mieszkania dla większej rodziny, to będzie kilka sypialni, taras, dobra wystawa, możliwość urządzenia gabinetu, dla kogoś z innymi planami życiowymi, to może być salon z sypialnia, ale w dobrej lokalizacji dla niego (blisko pracy? blisko parku? blisko obwodnicy?). To wszystko mocno zależy od preferencji kupującego. Nie ma mieszkania obiektywnie idealnego, bo jeden chce mieć wystawę południowo-zachodnią, bo lubi słońce, ktoś inny chce sypialnię od północy, bo nie lubi jak mu do niej słońce świeci.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 17 lis 2020, 13:25

megi pisze:A co to znaczy 1/1000? Dla kogoś, kto szuka mieszkania dla większej rodziny, to będzie kilka sypialni, taras, dobra wystawa, możliwość urządzenia gabinetu, dla kogoś z innymi planami życiowymi, to może być salon z sypialnia, ale w dobrej lokalizacji dla niego (blisko pracy? blisko parku? blisko obwodnicy?). To wszystko mocno zależy od preferencji kupującego. Nie ma mieszkania obiektywnie idealnego, bo jeden chce mieć wystawę południowo-zachodnią, bo lubi słońce, ktoś inny chce sypialnię od północy, bo nie lubi jak mu do niej słońce świeci.

I tak i nie. Wspólnym mianownikiem rynku pierwotnego ostatnich 3 lat jest to, że jakość tego budownictwa generalnie spadła. Jest ciaśniej, gorszy widok, kiepska lokalizacja. Jak już w takiej inwestycji wyszukasz sobie normalne mieszkanie (ani złe ani dobre, takie do zamieszkania) to cenę ma tak przestrzeloną, że odechciewa się nawet dzwonić do dewelopera.

To wynika pewnie z tego, że przed pandemią 2/3 transakcji to były zakupy inwestycyjne - jak kupujesz pod najem to na wiele rzeczy nie zwracasz uwagi. Teraz inwestorów nie ma i ta oferta nie pasuje do oczekiwań rynku.

Jak przeglądam ofertę na wtórnym z lat 00' to faktycznie są różne mieszkania, jedne niżej, drugie wyżej, jedne na wschód, inne na południe itd. ale generalnie wszystkie nadają się do zamieszkania. Za to obecna oferta deweloperów to często budynki gdzie 2/3 mieszkań na dzień dobry można spokojnie przekreślić.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Witt

Postautor: Witt » 17 lis 2020, 15:19

Pepeg znalazl swoje wymarzone mieszkanie i byl sklonny zaplacic ponad srednia znajac realia i ocenil ze szansa zdarza sie na 1 na 1000.
Anubis za to chce kupic idealne mieszkanie tyle ze z 30% znizka....To szansa chyba 1 na 1 000 000.
Mysle, ze Jim Carrey swietnie odtworzyl postac anubisa ...jak w zalaczniku...

youtube.com/watch?v=KX5jNnDMfxA

Nic dodac ...nic ujac...
Mamy tu w tym watku komedie od 29 maja...tyle ze juz nie wiadomo czy sie smiac czy plakac...

NeVeS

Postautor: NeVeS » 17 lis 2020, 15:33

Pojawił się pierwszy raport kwartalny spółki notowanej na giełdzie, Develia.
Przychody jak i zyski za pierwsze 9 miesięcy, spadły o ponad połowę rok do roku, ale i tak są na plusie ponad 23mln i raczej cały rok też zakończą nad kreską. Kluczowy będzie pierwszy kwartał 2021, jak wtedy devloperzy znajdą się pod kreską, to w drugim kwartale mogą zacząć zapadać jakieś decyzje odnośnie obniżki cen.

Witt

Postautor: Witt » 17 lis 2020, 15:40

Apropo obniżek cen mieszkań w Krakowie...

biznes.wprost.pl/gospodarka/10389499/nowe-mieszkania-drozeja-mimo-pandemii-paradoksalna-sytuacja.html

Pepeg

Postautor: Pepeg » 17 lis 2020, 15:56

megi pisze:A co to znaczy 1/1000? Dla kogoś, kto szuka mieszkania dla większej rodziny, to będzie kilka sypialni, taras, dobra wystawa, możliwość urządzenia gabinetu, dla kogoś z innymi planami życiowymi, to może być salon z sypialnia, ale w dobrej lokalizacji dla niego (blisko pracy? blisko parku? blisko obwodnicy?). To wszystko mocno zależy od preferencji kupującego. Nie ma mieszkania obiektywnie idealnego, bo jeden chce mieć wystawę południowo-zachodnią, bo lubi słońce, ktoś inny chce sypialnię od północy, bo nie lubi jak mu do niej słońce świeci.

Dokładnie, wszystko zależny od preferencji, ja szukałem mieszkania na emeryturę, mam co prawda dom w górach ale to totalne zadupie więc wolę sobie zabezpieczyć jakąś alternatywę, bo na starość może być rożnie a dzieci puki co chcą mieszkać w mieście, mieszkanie jest nieduże 3 pokoje z ogrodem 300m, dostęp do tramwaju, autostrady i infrastruktury handlowo usługowej, cicha niska zabudowa.

abc

Postautor: abc » 17 lis 2020, 16:55

megi pisze:
Pepeg pisze:
abc pisze:Pokaz te mieszkanie jesli i tak masz je zarezerwowane, ciekaw jestem jak wyglada takie mieszkanie 1/1000, bo ja tak sie rozgladam i jakos ciezko mi cos sensownego znalezc

A co to znaczy 1/1000? Dla kogoś, kto szuka mieszkania dla większej rodziny, to będzie kilka sypialni, taras, dobra wystawa, możliwość urządzenia gabinetu, dla kogoś z innymi planami życiowymi, to może być salon z sypialnia, ale w dobrej lokalizacji dla niego (blisko pracy? blisko parku? blisko obwodnicy?). To wszystko mocno zależy od preferencji kupującego. Nie ma mieszkania obiektywnie idealnego, bo jeden chce mieć wystawę południowo-zachodnią, bo lubi słońce, ktoś inny chce sypialnię od północy, bo nie lubi jak mu do niej słońce świeci.

po prostu mnie zaintrygowal i bylem ciekaw gdzie teraz mozna dostac fajne mieszkania, przeciez mozemy miec rozne preferencje, ale jesli ogolnie osiedle jest warte uwagi, to zawsze jest szansa ze i ja znajde cos dla siebie

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”