Ciężkie dyskusje na tym forum - dwa, trzy posty i kończy się pyskówką. Kiedyś napisałem, że ceny nowych mieszkań raczej nie spadną i w odpowiedzi dowiedziałem się, że pewnie wziąłem kredyt i teraz rozsiewam informację żeby sobie humor poprawić. Teraz napisałem, że w PRL budowali lepsze (przemyślane) osiedla i dowiedziałem się, że jestem zawistnym człowiekiem i mam "wschodni-turańską" mentalność.
"mac_kow" i "Nowy" spuścicie trochę ciśnienia spod dekla i nie bierzcie wszystkiego do siebie. Przyczyni się to wzrostu merytorycznego poziomu tego miejsca, a tym samym jego użyteczności dla osób zainteresowanych kupnem mieszkania.
Możecie też być pewni, że nikt wam niczego nie zazdrości, choć nie wykluczam, że jest czego.
Osiedle Avia i Orlińskiego w Krakowie od Budimexu (Nowe Czyżyny)
-
Re: Osiedle Avia i Orlińskiego w Krakowie od Budimexu (Nowe Czyżyny)
Byłem ostatnio po puszkę farby w tej faweli i ładnie to wyglada ona tylko na zdjęciach w słońcu. Ciężko z tamtąd wyjechać nawet samochodem, żeby się nie pogubić w tym blokowisku. Samochody to ludzie parkują nawet na środku ulicy (czerwony na środku zdjęcia), nie mówiąc o chodnikach. Zgaduję bez mentalności z getta ciężko mieszkać w takich warunkach.

Klitsch.K.O pisze:Byłem ostatnio po puszkę farby w tej faweli i ładnie to wyglada ona tylko na zdjęciach w słońcu. Ciężko z tamtąd wyjechać nawet samochodem, żeby się nie pogubić w tym blokowisku. Samochody to ludzie parkują nawet na środku ulicy (czerwony na środku zdjęcia), nie mówiąc o chodnikach. Zgaduję bez mentalności z getta ciężko mieszkać w takich warunkach.
No... zdjęcie znalezione w Internecie z dawno zapomnianej przeszłości, czyli jeszcze sprzed wprowadzenia strefy zamieszkania na osiedlu, co chwilę trwało. Może znajdziesz jeszcze zdjęcie placu budowy i napiszesz, że bałagan? Sklep z farbami na tym osiedlu istnieje tak samo, jak rzetelność w tym wpisie

To mi przypomniało historię o znajomej, która wolała dopłacić tysiaka do metra i kupić mieszkanie na Górce Narodowej, bo Avia to będzie nie do życia. Pewnie też teraz musi opowiadać o fawelach, żeby sobie to jakoś zracjonalizować

A w sumie skąd wziął się ten forumowy antagonizm avia vs przybysz ? bez sensu zupełnie jak dla mnie. Jakby jeszcze porównywać dzielnice bo teraz wszędzie jest niemal identycznie drogo, lub osiedla obok siebie, które się budują czy się wybudowały w podobnym czasie.
Ale wybudowane kiedyś do czegoś co się dopiero buduje i to w zupełnie innym miejscu, to objawa forumowej jatki już zdaje się tylko
Ale wybudowane kiedyś do czegoś co się dopiero buduje i to w zupełnie innym miejscu, to objawa forumowej jatki już zdaje się tylko

To prawda, że to trochę przestrzelone, choć antagonizmem bym tego nie nazwał
Pewnie dlatego, że to spore osiedla budowane dosyć sprawnie i z dużą liczbą mieszkańców... Jedni piszą, o tym, że przynajmniej Przybyszewskiego, to przynajmniej nie będzie "druga Avia" inni piszą, że o "drugiej Avii" na Przybyszewskiego, to mogliby tylko pomarzyć. No i niektórzy, którzy kupili mieszkania na Przybyszewskiego, a przynajmniej tak piszą, to wrzucają stare zdjęcia znalezione w necie, że niby byli i widzieli 
A poza tym, to faktycznie mało porównywalne, choćby dlatego, że jedno w budowie, a drugie już kilka lat zamieszkane i rozwiązana część problemów (jak wspomniana powyżej strefa zamieszkania). Tak czy inaczej, chętnie obejrzę Przybyszewskiego, za 3-4 lata

A poza tym, to faktycznie mało porównywalne, choćby dlatego, że jedno w budowie, a drugie już kilka lat zamieszkane i rozwiązana część problemów (jak wspomniana powyżej strefa zamieszkania). Tak czy inaczej, chętnie obejrzę Przybyszewskiego, za 3-4 lata

Nowy pisze:Klitsch.K.O pisze:Byłem ostatnio po puszkę farby w tej faweli i ładnie to wyglada ona tylko na zdjęciach w słońcu. Ciężko z tamtąd wyjechać nawet samochodem, żeby się nie pogubić w tym blokowisku. Samochody to ludzie parkują nawet na środku ulicy (czerwony na środku zdjęcia), nie mówiąc o chodnikach. Zgaduję bez mentalności z getta ciężko mieszkać w takich warunkach.
No... zdjęcie znalezione w Internecie z dawno zapomnianej przeszłości, czyli jeszcze sprzed wprowadzenia strefy zamieszkania na osiedlu, co chwilę trwało. Może znajdziesz jeszcze zdjęcie placu budowy i napiszesz, że bałagan? Sklep z farbami na tym osiedlu istnieje tak samo, jak rzetelność w tym wpisie
To mi przypomniało historię o znajomej, która wolała dopłacić tysiaka do metra i kupić mieszkanie na Górce Narodowej, bo Avia to będzie nie do życia. Pewnie też teraz musi opowiadać o fawelach, żeby sobie to jakoś zracjonalizowaćPewnie tak samo trzeba z Przybyszewskiego, ale pożyjemy zobaczymy, jak Atalowi wyjdzie projekt Przybyszewskiego 64 finalnie. Jedno jest pewne, bez problemu będzie można wyjść rano w klapkach po... Mercedesa
Dobre! Pewnie wpadł po farby i wskoczył na balkon na 2 piętro pstryknąć fotkę, hmm chociaż może z rusztowania z budowy?

Nowy pisze:To prawda, że to trochę przestrzelone, choć antagonizmem bym tego nie nazwałPewnie dlatego, że to spore osiedla budowane dosyć sprawnie i z dużą liczbą mieszkańców... Jedni piszą, o tym, że przynajmniej Przybyszewskiego, to przynajmniej nie będzie "druga Avia" inni piszą, że o "drugiej Avii" na Przybyszewskiego, to mogliby tylko pomarzyć. No i niektórzy, którzy kupili mieszkania na Przybyszewskiego, a przynajmniej tak piszą, to wrzucają stare zdjęcia znalezione w necie, że niby byli i widzieli
Kompletnie nie rozumiem idei porównywania osiedla gigant na ponad 3500 mieszkań ze stosunkowo kameralnym w tym porównaniu P64 z ilością 500 mieszkań. Nie trzeba czekać 3 lat - wystarczy pojechać na nasze osiedle - 80% budynków już stoi.
Pozostają 4 najmniejsze do postawienia. Porównywać można sprawy porównywalne - a nie tak istotnie różne pod wieloma względami.
-
Chcecie mi powiedzieć, że osiedle nie przyciąga patologi, która w nocy rozbija się na motorach po wewnętrznych uliczkach, a o 3 nad ranem nie strzela pod oknami z petard?? Jeździłem do konkubiny i wiem co się tam wyprawia.
Ps. I zawsze musiałem parkować na chodniku, bo wszystkie miejsca były zajęte!!
Ps. I zawsze musiałem parkować na chodniku, bo wszystkie miejsca były zajęte!!
Klitsch.K.O pisze:Ps. I zawsze musiałem parkować na chodniku, bo wszystkie miejsca były zajęte!!
Z przyjemnością obejrze te wolne miejaca pod blokami P64, czekające tylko na to, aż ktoś z nich skorzysta

Konkubina to miała podnieść poziom patologizacji osiedla? Na Przybysza jeżdżę do partnerki i jest faktycznie całkiem spoko osiedle takie dla wyższych sfer. 

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”