Osiedle Avia i Orlińskiego w Krakowie od Budimexu (Nowe Czyżyny)

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
mar

Re: Osiedle Avia i Orlińskiego w Krakowie od Budimexu (Nowe Czyżyny)

Postautor: mar » 10 sie 2020, 22:26

Ciężkie dyskusje na tym forum - dwa, trzy posty i kończy się pyskówką. Kiedyś napisałem, że ceny nowych mieszkań raczej nie spadną i w odpowiedzi dowiedziałem się, że pewnie wziąłem kredyt i teraz rozsiewam informację żeby sobie humor poprawić. Teraz napisałem, że w PRL budowali lepsze (przemyślane) osiedla i dowiedziałem się, że jestem zawistnym człowiekiem i mam "wschodni-turańską" mentalność.

"mac_kow" i "Nowy" spuścicie trochę ciśnienia spod dekla i nie bierzcie wszystkiego do siebie. Przyczyni się to wzrostu merytorycznego poziomu tego miejsca, a tym samym jego użyteczności dla osób zainteresowanych kupnem mieszkania.

Możecie też być pewni, że nikt wam niczego nie zazdrości, choć nie wykluczam, że jest czego.

Klitsch.K.O

Postautor: Klitsch.K.O » 11 sie 2020, 8:36

Byłem ostatnio po puszkę farby w tej faweli i ładnie to wyglada ona tylko na zdjęciach w słońcu. Ciężko z tamtąd wyjechać nawet samochodem, żeby się nie pogubić w tym blokowisku. Samochody to ludzie parkują nawet na środku ulicy (czerwony na środku zdjęcia), nie mówiąc o chodnikach. Zgaduję bez mentalności z getta ciężko mieszkać w takich warunkach.

Obrazek

Nowy

Postautor: Nowy » 11 sie 2020, 11:00

Klitsch.K.O pisze:Byłem ostatnio po puszkę farby w tej faweli i ładnie to wyglada ona tylko na zdjęciach w słońcu. Ciężko z tamtąd wyjechać nawet samochodem, żeby się nie pogubić w tym blokowisku. Samochody to ludzie parkują nawet na środku ulicy (czerwony na środku zdjęcia), nie mówiąc o chodnikach. Zgaduję bez mentalności z getta ciężko mieszkać w takich warunkach.

Obrazek

No... zdjęcie znalezione w Internecie z dawno zapomnianej przeszłości, czyli jeszcze sprzed wprowadzenia strefy zamieszkania na osiedlu, co chwilę trwało. Może znajdziesz jeszcze zdjęcie placu budowy i napiszesz, że bałagan? Sklep z farbami na tym osiedlu istnieje tak samo, jak rzetelność w tym wpisie ;)

To mi przypomniało historię o znajomej, która wolała dopłacić tysiaka do metra i kupić mieszkanie na Górce Narodowej, bo Avia to będzie nie do życia. Pewnie też teraz musi opowiadać o fawelach, żeby sobie to jakoś zracjonalizować :D Pewnie tak samo trzeba z Przybyszewskiego, ale pożyjemy zobaczymy, jak Atalowi wyjdzie projekt Przybyszewskiego 64 finalnie. Jedno jest pewne, bez problemu będzie można wyjść rano w klapkach po... Mercedesa :D

Rak

Postautor: Rak » 11 sie 2020, 11:04

A w sumie skąd wziął się ten forumowy antagonizm avia vs przybysz ? bez sensu zupełnie jak dla mnie. Jakby jeszcze porównywać dzielnice bo teraz wszędzie jest niemal identycznie drogo, lub osiedla obok siebie, które się budują czy się wybudowały w podobnym czasie.

Ale wybudowane kiedyś do czegoś co się dopiero buduje i to w zupełnie innym miejscu, to objawa forumowej jatki już zdaje się tylko :roll:

Nowy

Postautor: Nowy » 11 sie 2020, 11:58

To prawda, że to trochę przestrzelone, choć antagonizmem bym tego nie nazwał :) Pewnie dlatego, że to spore osiedla budowane dosyć sprawnie i z dużą liczbą mieszkańców... Jedni piszą, o tym, że przynajmniej Przybyszewskiego, to przynajmniej nie będzie "druga Avia" inni piszą, że o "drugiej Avii" na Przybyszewskiego, to mogliby tylko pomarzyć. No i niektórzy, którzy kupili mieszkania na Przybyszewskiego, a przynajmniej tak piszą, to wrzucają stare zdjęcia znalezione w necie, że niby byli i widzieli :)

A poza tym, to faktycznie mało porównywalne, choćby dlatego, że jedno w budowie, a drugie już kilka lat zamieszkane i rozwiązana część problemów (jak wspomniana powyżej strefa zamieszkania). Tak czy inaczej, chętnie obejrzę Przybyszewskiego, za 3-4 lata :)

ITGeek

Postautor: ITGeek » 11 sie 2020, 12:29

Nowy pisze:
Klitsch.K.O pisze:Byłem ostatnio po puszkę farby w tej faweli i ładnie to wyglada ona tylko na zdjęciach w słońcu. Ciężko z tamtąd wyjechać nawet samochodem, żeby się nie pogubić w tym blokowisku. Samochody to ludzie parkują nawet na środku ulicy (czerwony na środku zdjęcia), nie mówiąc o chodnikach. Zgaduję bez mentalności z getta ciężko mieszkać w takich warunkach.

Obrazek

No... zdjęcie znalezione w Internecie z dawno zapomnianej przeszłości, czyli jeszcze sprzed wprowadzenia strefy zamieszkania na osiedlu, co chwilę trwało. Może znajdziesz jeszcze zdjęcie placu budowy i napiszesz, że bałagan? Sklep z farbami na tym osiedlu istnieje tak samo, jak rzetelność w tym wpisie ;)

To mi przypomniało historię o znajomej, która wolała dopłacić tysiaka do metra i kupić mieszkanie na Górce Narodowej, bo Avia to będzie nie do życia. Pewnie też teraz musi opowiadać o fawelach, żeby sobie to jakoś zracjonalizować :D Pewnie tak samo trzeba z Przybyszewskiego, ale pożyjemy zobaczymy, jak Atalowi wyjdzie projekt Przybyszewskiego 64 finalnie. Jedno jest pewne, bez problemu będzie można wyjść rano w klapkach po... Mercedesa :D

Dobre! Pewnie wpadł po farby i wskoczył na balkon na 2 piętro pstryknąć fotkę, hmm chociaż może z rusztowania z budowy? :lol:

Mar G

Postautor: Mar G » 11 sie 2020, 13:22

Nowy pisze:To prawda, że to trochę przestrzelone, choć antagonizmem bym tego nie nazwał :) Pewnie dlatego, że to spore osiedla budowane dosyć sprawnie i z dużą liczbą mieszkańców... Jedni piszą, o tym, że przynajmniej Przybyszewskiego, to przynajmniej nie będzie "druga Avia" inni piszą, że o "drugiej Avii" na Przybyszewskiego, to mogliby tylko pomarzyć. No i niektórzy, którzy kupili mieszkania na Przybyszewskiego, a przynajmniej tak piszą, to wrzucają stare zdjęcia znalezione w necie, że niby byli i widzieli :)

A poza tym, to faktycznie mało porównywalne, choćby dlatego, że jedno w budowie, a drugie już kilka lat zamieszkane i rozwiązana część problemów (jak wspomniana powyżej strefa zamieszkania). Tak czy inaczej, chętnie obejrzę Przybyszewskiego, za 3-4 lata :)

Kompletnie nie rozumiem idei porównywania osiedla gigant na ponad 3500 mieszkań ze stosunkowo kameralnym w tym porównaniu P64 z ilością 500 mieszkań. Nie trzeba czekać 3 lat - wystarczy pojechać na nasze osiedle - 80% budynków już stoi.
Pozostają 4 najmniejsze do postawienia. Porównywać można sprawy porównywalne - a nie tak istotnie różne pod wieloma względami.

Klitsch.K.O

Postautor: Klitsch.K.O » 11 sie 2020, 14:08

Chcecie mi powiedzieć, że osiedle nie przyciąga patologi, która w nocy rozbija się na motorach po wewnętrznych uliczkach, a o 3 nad ranem nie strzela pod oknami z petard?? Jeździłem do konkubiny i wiem co się tam wyprawia.

Ps. I zawsze musiałem parkować na chodniku, bo wszystkie miejsca były zajęte!!

Nowy

Postautor: Nowy » 11 sie 2020, 15:54

Klitsch.K.O pisze:Ps. I zawsze musiałem parkować na chodniku, bo wszystkie miejsca były zajęte!!

Z przyjemnością obejrze te wolne miejaca pod blokami P64, czekające tylko na to, aż ktoś z nich skorzysta :)

pozdro

Postautor: pozdro » 11 sie 2020, 22:48

Konkubina to miała podnieść poziom patologizacji osiedla? Na Przybysza jeżdżę do partnerki i jest faktycznie całkiem spoko osiedle takie dla wyższych sfer. :lol:

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”