Inwestycja Lokum Vista Kraków - opinie i forum (Wola Duchacka)

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
grazynka

Re: Inwestycja Lokum Vista Kraków - opinie i forum (Wola Duchacka)

Postautor: grazynka » 18 sty 2018, 13:20

marcin1988 pisze:Mnie zastanawia głownie jedna rzecz, a mianowicie dlaczego jest tak mało sprzedanych mieszkań? Zakończenie budowy będzie w w lipcu tego roku, a tu raptem niecałe 30 mieszkań sprzedanych. Macie może jakieś opinie/uwagi co do tej inwestycji?

Nie wiem... Czy to ceny czy lokalizacja czy jeszcze coś innego... Może obszerność bloku i osiedla? Brak tramwaju pod nosem?
W biurze sprzedaży pewnie atmosfera jest gęsta. Chyba mocno się przeliczyli w swoich prognozach.

Ciekawe jak szła sprzedaż innych inwestycji w okolicy w ostatnich latach. Trzeba by zerknąć na te inne aktualne budowy.

A Ty kupiłeś/zastanawiasz się?
Ostatnio zmieniony 19 sty 2018, 15:39 przez grazynka, łącznie zmieniany 1 raz.

grazynka

Postautor: grazynka » 18 sty 2018, 13:35

pozdro pisze:Dlatego, że gdzie tam masz miasto. Wyjdziesz z bloku i gdzie pójdziesz? z jednej strony jakieś pola i rupieciarnie z drugiej pola i autostrada do Krakowa. Póki co to taka wioska trochę. Trochę jak mieszkanie na wsi. Nie ma tam normalnego miasta jak na Placu Centralnym, na rynku w Krakowie czy na Krowodrzy. Nawet Ruczaj ma jakieś tam deptaki i inne udogodnienia. Musieliby to całe zabudować dookołą, postawić jakiś Ratusz, zbudować jakiś główny plac dzielnicowy itd. Żeby to wyglądało jak miasto.(...)

Przykro mi, ale dyskusja z Tobą rozwala na łopatki. Zresztą nie tylko mnie. Większość argumentów jest tak wyjęta z końcówki odcinka lędźwiowego, że szkoda się odnosić.
Nie wiem, czy ktoś na Woli Duchackiej zrobił Ci krzywdę, ale co Cię widzę w wątkach o tej okolicy to ciągle piszesz, że "nie ma ratuszu" i "Plac Centralny jest najlepszy". Zlituj się i pisz lepiej tylko w tematach o Nowej Hucie, wychwalając Stalina.
Ostatnio zmieniony 19 sty 2018, 15:39 przez grazynka, łącznie zmieniany 1 raz.

marcin1988

Postautor: marcin1988 » 18 sty 2018, 13:45

grazynka pisze:
marcin1988 pisze:Mnie zastanawia głownie jedna rzecz, a mianowicie dlaczego jest tak mało sprzedanych mieszkań? Zakończenie budowy będzie w w lipcu tego roku, a tu raptem niecałe 30 mieszkań sprzedanych. Macie może jakieś opinie/uwagi co do tej inwestycji?

Nie wiem... Czy to ceny czy lokalizacja czy jeszcze coś innego... Może obszerność bloku i osiedla? Brak tramwaju pod nosem?
W biurze sprzedaży pewnie atmosfera jest gęsta. Chyba mocno się przeliczyli w swoich prognozach.

Ciekawe jak szła sprzedaż innych inwestycji w okolicy w ostatnich latach. Trzeba by zerknąć na te inne aktualne budowy.

A Ty kupiłeś/zastanawiasz się?

Zastanawiam się i powiem szczerze, że mam obawy. Z jednej strony, to dobrze, że jest duży wybór mieszkań i inwestycja będzie niebawem oddana, jednak z drugiej strony waham się, bo to niespotykane, aby na tak zaawansowanym etapie budowy było sprzedanych tak niewiele mieszkań. Co do ceny, to ceny są ogólnie przesadzone w całym Krakowie.

józiek

Postautor: józiek » 18 sty 2018, 20:10

Też się niepokoję słabą sprzedażą, ale też jak większość tutaj zauważa ceny są dość wysokie.
Natomiast można negocjować i spokojnie można zejść do około 6300 za m^2 na droższych piętrach. Atal Aleja Pokoju od 5900.
A w porównaniu LC Corp: 5200-5800 dla najtańszych, więc jakie 1500? :| Zależy od atrakcyjności.

Wadą tego osiedla jest niestety brak tramwaju. Jest to spora niedogodność w zakorkowanym Krakowie. Szczególnie wjazd na Mateczny z rana.
Jakościowo inwestycja jest na dobrym poziomie, osiedle będzie ogrodzone, dobrze zaplanowana zielona przestrzeń między blokami z placem zabaw i fontanną.

Czyżyny teraz robią się jak Ruczaj - upychane wszystko i wszędzie. Ciasno i "witanie się z sąsiadem" na balkonie z sąsiedniego bloku.
Szczególnie ten "syf" na pasie startowym. Każde osiedle i blok z innej parafii.
Huta i Plac Centralny? Fajnie tam się wybrać, ale jednak wolę unikać tych rejonów i patologii w codziennym życiu.
Dzielnica faktycznie ma wysokie perspektywy ze względu na Arenę i tam będzie infrastruktura rosnąć. Zresztą za 10 lat na Woli jak i wszędzie będzie inaczej.

Generalnie co kto lubi. Ja tam wolę mieszkać w mieście i mieć widok na zielone przestrzenie niż na sąsiednie bloki przed oknem.
Więc jak wyjdę to pójdę w prawo na kopiec kraka lub zielone tereny byłego obozu z rodziną lub na wprost do kina, kawę, zakupy.
W lewo natomiast wyjadę szybko na A4. Impreza na Kazimierzu? 10 minut i jestem. Powrót nocnym? Bez problemów kilka linii.
Więc tutaj też jest dużo plusów.

grazynka

Postautor: grazynka » 18 sty 2018, 20:58

marcin1988 pisze:Zastanawiam się i powiem szczerze, że mam obawy. Z jednej strony, to dobrze, że jest duży wybór mieszkań i inwestycja będzie niebawem oddana, jednak z drugiej strony waham się, bo to niespotykane, aby na tak zaawansowanym etapie budowy było sprzedanych tak niewiele mieszkań. Co do ceny, to ceny są ogólnie przesadzone w całym Krakowie.

Zasłyszane: z tą inwestycją jest "problem" ze względu na metraże - większość kupujących zaczaja się jednak na mniejsze powierzchnie 30-45 m2, jednak sama inwestycja jest w porządku.
Ceny dla tych wielkości zaczynają się od 6189 zł/m, więc pewnie mało atrakcyjnie jak za mieszkanie np. na wynajem.

Po analizie dostępności aktualnie wychodzi:
30-49 metrów: 32 mieszkania wolne, 32 sprzedane/zarezerwowane
51-91 metrów: 116 mieszkań wolnych, 112 sprzedanych/zarezerwowanych

Na plus - budowa idzie naprawdę sprawnie, z harmonogramu wynika, że są sporo do przodu. Postępy zresztą są bardzo widoczne choćby przejeżdżając, blok wyrastał błyskawicznie.
Znowuż słyszałam, że druga inwestycja, Lokum Siesta, będzie miała opóźnienia w terminie zakończenia i tam nie jest tak optymistycznie.
Ostatnio zmieniony 19 sty 2018, 15:40 przez grazynka, łącznie zmieniany 3 razy.

pozdro

Postautor: pozdro » 18 sty 2018, 23:27

Jakby ceny bylu po 6000zl/m2 to ok mozna sie zastanawiac. Natomiast w cenniku takich nie ma po 6100zl/m2 widzialem mieszkanie na 1 pietrze na skrzyzowaniu dosc ruchliwym. Na wyzszych pietrach niw przy Walerego Slawka z ekspozycja jakas poludniowa czy zachodnia. To ceny sa blizej 7000zl/m2. Przynajmniej w cenniku. To za tyle mzona juz zaczac szukac w Krakowie a nie tutaj. Co do woli duchackiej to stwierdzenie faktu o wiejskosci tej lokalizacji. Jednak nawet Kurdwanow lezaczy troche dalej wyglada bardziej miejsko. Pewnie tereny sie dogeszcza i kiedys bedzie tam przyjemmiej. No ale nie za taka cene. No ja bym juz przykladowo wolal od atala aleje pokoju 59. 5900-6400zl/m2 tramwaj pod nosem w 15 min na rondo grzegorzeckie czy mogilskie. Nie ze nie lubie woli duchackiej, ale obiektywnie patrzac to cena wyzsza niz 6000zl nie ma uzasadnienia. W takiej cenie mozna brac i liczyc ze za 10 lat sie okolica zabuduje i nie bedzie to taki wygwizdow. Z zalet to dodam ze okolo 1.5km jest stacja Krakow Bonarka. Wiec jest to jakas alternatywa dla braku tramwaju. Choc troche daleko. Moze jakby jakos te tory przeciagneli blizej Waletego Slawka i Kurdwanowa to by sie komunikacja poprawila. Tyle, ze gdzie nasi wlodarze na to wpadna predzej im terenu zabuduja.

dako01

Postautor: dako01 » 19 sty 2018, 6:27

Najnowsze zdjęcia z budowy Lokum Vista i Siesta
lokum-deweloper.pl/aktualnosci/dzienniki-budowy-styczen-2

partir07

Postautor: partir07 » 19 sty 2018, 9:17

grazynka pisze:Znowuż czytałam, że druga inwestycja, Lokum Siesta, będzie miała opóźnienia w terminie zakończenia i tam nie jest tak optymistycznie.

Skąd pochodzi ta informacja?

roxton

Postautor: roxton » 19 sty 2018, 10:39

Ja podpisywałem w środę umowę deweloperską na mieszkanie w Lokum Siesta i terminy zakończenia budowy, odbiorów i przeniesienia własności zostały przesunięte o 2 miesiące. Podobno podwykonawca nie wywiązał się z czegoś w terminie z powodu braku pracowników.

grazynka

Postautor: grazynka » 19 sty 2018, 11:54

partir07 pisze:Skąd pochodzi ta informacja?

Sam pisałeś na forum Waszej inwestycji.

pozdro pisze:Co do woli duchackiej to stwierdzenie faktu o wiejskosci tej lokalizacji. Jednak nawet Kurdwanow lezaczy troche dalej wyglada bardziej miejsko. Pewnie tereny sie dogeszcza i kiedys bedzie tam przyjemmiej

Wola Duchacka przez wieki była wiejska, stąd tam w dużej mierze zabudowa jednorodzinna - chyba nie jest to czymś dziwnym.
Za Kurdwanów wziął się Twój ukochany PRL dlatego jest tam blokowisko?

Dodam, że na Puszkarskiej powstać ma park.
http://krakow.pl/aktualnosci/211168,29,komunikat,kolejny_park_powstanie_w_krakowie.html

pozdro pisze:Jakby ceny bylu po 6000zl/m2 to ok mozna sie zastanawiac. Natomiast w cenniku takich nie ma po 6100zl/m2

Wystarczyłoby, żeby Twoje argumenty miały jakieś podparcie, ale dalej rzucasz danymi znikąd.
Nawet od 5700.
https://lokum-deweloper.pl/mieszkania/l ... =10#cennik
Co pewnie ważne w kwestii cen, Lokum pozycjonuje się jako deweloper, który buduje mieszkania "o podwyższonym standardzie" (no być może, nie wiem), choćby z tego względu nie rzucą po 5000 zł/m, jak np. takie LC Corp.
https://lokum-deweloper.pl/o-firmie/#kim-jestesmy

roxton pisze:Ja podpisywałem w środę umowę deweloperską na mieszkanie w Lokum Siesta i terminy zakończenia budowy, odbiorów i przeniesienia własności zostały przesunięte o 2 miesiące. Podobno podwykonawca nie wywiązał się z czegoś w terminie z powodu braku pracowników.

Słabo to brzmi, współczuję. Na karę/odsetki/odszkodowanie za to się nie załapią?
Ostatnio zmieniony 19 sty 2018, 15:16 przez grazynka, łącznie zmieniany 2 razy.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”