Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum
Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum
Heh, niesamowite że niektórzy wziąż uważają że sprzedaż o kilkanaście % wyższa r/r w roku z mozna powiedzieć - odebranym kwartałem przez lockdowny to słabe newsy wróżące załamanie. Niektórzy to chyba żyją w jakiejś wykopowej bańce.
Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum
Tak naprawdę to będzie wszystko wiadomo kilka miesięcy po zakończeniu pandemii studenci, turyści i pracownicy wrócą w Krakowa. Ale nadal będzie kupa pustych mieszkań na wynajem, wtedy inwestorzy będą mieli wybór, zostawić puste i płacić czynsz, obniżyć znacznie odstępne i wynająć ze stopą zwrotu na poziomie 1% lub sprzedać. Teraz trzymają i dopłacają bo liczą że zaraz wszystko wróci do normy, niestety w zeszłym roku oddano 10 tys mieszkań w tym roku będzie ich zapewnię więcej, ponad połowa to mieszkania na wynajem. Po pandemii będziemy mieli w Krakowie 10 tyś mieszkań więcej niż przed zarazą.
Pepeg pisze:Tak naprawdę to będzie wszystko wiadomo kilka miesięcy po zakończeniu pandemii studenci, turyści i pracownicy wrócą w Krakowa. Ale nadal będzie kupa pustych mieszkań na wynajem, wtedy inwestorzy będą mieli wybór, zostawić puste i płacić czynsz, obniżyć znacznie odstępne i wynająć ze stopą zwrotu na poziomie 1% lub sprzedać. Teraz trzymają i dopłacają bo liczą że zaraz wszystko wróci do normy, niestety w zeszłym roku oddano 10 tys mieszkań w tym roku będzie ich zapewnię więcej, ponad połowa to mieszkania na wynajem. Po pandemii będziemy mieli w Krakowie 10 tyś mieszkań więcej niż przed zarazą.
Kraków to niestety najgorszy w tej chwili rynek do inwestowania w mieszkania. Na pewno teraz wolałbym kupować gdzie indziej jeśli ktoś się upiera że to dobry moment na zakupy.
Pepeg pisze:Tak naprawdę to będzie wszystko wiadomo kilka miesięcy po zakończeniu pandemii studenci, turyści i pracownicy wrócą w Krakowa. Ale nadal będzie kupa pustych mieszkań na wynajem, wtedy inwestorzy będą mieli wybór, zostawić puste i płacić czynsz, obniżyć znacznie odstępne i wynająć ze stopą zwrotu na poziomie 1% lub sprzedać. Teraz trzymają i dopłacają bo liczą że zaraz wszystko wróci do normy, niestety w zeszłym roku oddano 10 tys mieszkań w tym roku będzie ich zapewnię więcej, ponad połowa to mieszkania na wynajem. Po pandemii będziemy mieli w Krakowie 10 tyś mieszkań więcej niż przed zarazą.
1% to (prawdziwi) inwestorzy mają gdy mieszkanie stoi puste.
Kraków to niestety najgorszy w tej chwili rynek do inwestowania w mieszkania. Na pewno teraz wolałbym kupować gdzie indziej jeśli ktoś się upiera że to dobry moment na zakupy.
Dokładnie, wypiszę wszystkie wymienione w wątku epitety: mała wieś, śmierdzące miasto, najgorsze miasto, najgorszy rynek. Polecam emigrację do Sosnowca lub Bytomia, można zamieszkać w kamienicy w centrum za 3-4k/m2.
platinium pisze:
1% to (prawdziwi) inwestorzy mają gdy mieszkanie stoi puste.
Dokładnie, wypiszę wszystkie wymienione w wątku epitety: mała wieś, śmierdzące miasto, najgorsze miasto, najgorszy rynek. Polecam emigrację do Sosnowca lub Bytomia, można zamieszkać w kamienicy w centrum za 3-4k/m2.
Możesz zaklinać rzeczywistość, ale jakbyś był takim sprytnym inwestorem, to łatwo wyliczyłbyś, że stopa zwrotu z mieszkania w Sosnowcu jest w tej chwili wyższa niż w Krakowie. Ceny mieszkań w Sosnowcu 2 x niższe a ceny wynajmu bardzo ale to bardzo podobne.. Kawalerka 1000zł/mc obecnie w Krakowie to norma jak i tam

Wróć do nauki liczenia.
AgentDejv pisze:
Możesz zaklinać rzeczywistość, ale jakbyś był takim sprytnym inwestorem, to łatwo wyliczyłbyś, że stopa zwrotu z mieszkania w Sosnowcu jest w tej chwili wyższa niż w Krakowie. Ceny mieszkań w Sosnowcu 2 x niższe a ceny wynajmu bardzo ale to bardzo podobne.. Kawalerka 1000zł/mc obecnie w Krakowie to norma jak i tamA podejrzewam, że odpływ najemców w Krakowie jest teraz dużo bardziej odczuwalny.
Wróć do nauki liczenia.
No własnie, ostatnio spotkałem znajomego, mówił że wynajmuje 50m2 w Siedlcach za 1500 zł, nosz kużwa to ja w Krakowie 1300 biorę za 55 m2 i jeszcze marudzą.

Sprawdziłem na otodom, Siedlce-6 mieszkań na wynajem, Kraków-5230.

Siedlce -76 tys mieszkańców
Kraków - 900 tys
buda pisze:
Akurat dzis jest za darmo MPK, bo jest alarm smogowy, ale byłam w centrum, niczego nie czulam, powietrze zimny kryształ.
Bo siedzisz tu i już masz zmysły i płuca zatrute. Ja po dwóch tygodnia w czystym powietrzu, siedzę tutaj i umieram ze smrodu, w gardło drapie, oczy łzawią, masakra.
Pepeg pisze:AgentDejv pisze:
Możesz zaklinać rzeczywistość, ale jakbyś był takim sprytnym inwestorem, to łatwo wyliczyłbyś, że stopa zwrotu z mieszkania w Sosnowcu jest w tej chwili wyższa niż w Krakowie. Ceny mieszkań w Sosnowcu 2 x niższe a ceny wynajmu bardzo ale to bardzo podobne.. Kawalerka 1000zł/mc obecnie w Krakowie to norma jak i tamA podejrzewam, że odpływ najemców w Krakowie jest teraz dużo bardziej odczuwalny.
Wróć do nauki liczenia.
No własnie, ostatnio spotkałem znajomego, mówił że wynajmuje 50m2 w Siedlcach za 1500 zł, nosz kużwa to ja w Krakowie 1300 biorę za 55 m2 i jeszcze marudzą.![]()
Sprawdziłem na otodom, Siedlce-6 mieszkań na wynajem, Kraków-5230.
Siedlce -76 tys mieszkańców
Kraków - 900 tys
Jak tylko dokoncze budowe domu to jedno z mieszkan w Krakowie zamienie na inna lokalizacje. Za cenę jednego mieszkania mógłbym mieć dwa na śląsku. Upierając się przy dużych miastach każde będzie lepsze od Krakowa na czele z Warszawą, ale właśnie wydaje mi się, że lepiej inwestować w mniej popularnych miejscowościach, gdzie rynek nie jest tak napompowany.
Cos w tym jest od 10 lat slychac "1500" za wynajem mieszkania w Krakowie. Ceny najmu zdecydowanie nie ida w parze z wzrostem zarobkow, nie wspominajac juz o wsrostach cen mieszkan, inflacji itd
Btw. Czy tylko ja mam wrazenie, ze ceny mieszkan przez ostatnie 5 lat byly niedoszacowane?
Btw. Czy tylko ja mam wrazenie, ze ceny mieszkan przez ostatnie 5 lat byly niedoszacowane?
I podsumowanie z tabelką, tylko jednemu devl sprzedaż tapnęła niestety.
- Załączniki
-
- 4kw.png (20.79 KiB) Przejrzano 4650 razy
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”