Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Bialy

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: Bialy » 17 sty 2021, 18:07

Gdzie kupiłeś Pozdro rok temu za 6.5k, jak na ruczaju jakieś 8k trzeba było dać, a na klinach 6k.

Awatar użytkownika
anubis

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: anubis » 17 sty 2021, 20:12

WiktorR pisze:Anubis tez uważam, że mieszkania spadną przynajmniej wartościach realnych w nominalnych niekoniecznie.
Niestety twój osąd przez to, że sam chcesz kupić mieszkanie nie jest obiektywny.

PS. To jest post z 20.10.2020. Twierdziłeś, że w optymistycznym wariancie szczepionka będzie pod koniec przyszłego roku.
Ja dziś przyjąłem druga ostatnia dawkę tejże szczepionki ;)

Całe szczęście, że nie miałem racji co do szczepionki, bo ileż można trwać w tych lockdownach.

Co do cen to one już spadły. Przecież indeks urban.one wskazuje to wyraźnie. Jak już bardzo nie ufamy Cenatorium to każdy sobie może złożyć wniosek do Rejestru Cen i Wartości Nieruchomości i sam sprawdzić, ale to zasadniczo to samo, bo Centarium bierze dane z baz gminy.

Ofertowe też spadną. Jeżeli będzie tak jak przepowiada p. Anna Karaś z Cenatorium, w sensie, że kończą się pieniądze "inwestycyjne" (te, które wypłynęły z banków w wyniku obniżenia stóp) to zostaną konsumenci. Co z tego, że ktoś nawet będzie chętny na zakupy za 150% względem szacunków rzeczoznawcy jak odbije się od banku i nie dostanie kredytu. Tj. dostanie, ale tylko na rzeczywistą wartość nieruchomości.
Załączniki
indeks-urban.one_duze-miasta_lokale-mieszkalne_listopad.jpg
indeks-urban.one_duze-miasta_lokale-mieszkalne_listopad.jpg (42.21 KiB) Przejrzano 4079 razy
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

klientkrk

Postautor: klientkrk » 17 sty 2021, 20:16

buda pisze:
anubis pisze:Szkoda, że człowiek nie ma luźnych dwóch baniek, bo kupiłby sobie taki lokal użytkowy na Starym Mieście lub Kazimierzu na 5k za metr. Albo restaurację z wyposażeniem, niech sobie czeka na lepsze czasy. To się inwestycje, a nie jakieś klity po 14k za metr, które mają niby tyle kosztować, bo właściciel zamontował klimę a z okna widać kawałek Wisły. :D

Ta restauracja jest sprzedawana za odstępne, czyli prawd. za nazwę, know-how, sprzęt, a czynsz bedzie płacony jakiemuś wyżej właścicielowi kamienicy.

W tym lokalu na Kochanowskiegol był chyba sklep z płytami. Najgorsze miejsce czyli kilkanascie metrów od głownego szlaku, ale tam się już się nie dociera, żeby tam zaparkować czasem trzeba zrobić dwa kołka przez Aleję , a potem i tam parkować na Karmelickiej no i strefa.

Kryzys jest wywołany czynnikiem zewnętrznym, jak wojna światowa. I bedzie kryzys, o którym za 100 bedą czytać z lekceważeniem, jak Wy teraz czytacie z lekceważeniem o kryzysie sprzed 100 lat.
Bogaci bedą jeszcze bogatsi i obkupią się tanio za gotówkę, kto ma nóż na gardle, bedzie sprzedawał tanio.

Rzeczywiscie, można zrealizowac swoje marzenia /plany o posiadaniu lokalu lub mieszkania lub domu w danym miejscu, ale trzeba mieć kasę. Stąd też ruchy na rynku najwiekszych mieszkan, po 100, 200 300 m2. odzyskają 2-3 miliony i nakupią innych lokali okazyjnie.

Kto by się tam wgłębiał w to czy sprzedawana jest kamienica czy odstępowana jest umowa najmu z dodatkami - Ważne że można sprzedawać dalej informację że rynek kuleje i ceny zaraz będą o połowę niższe ;)

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 17 sty 2021, 20:24

klientkrk pisze:Kto by się tam wgłębiał w to czy sprzedawana jest kamienica czy odstępowana jest umowa najmu z dodatkami - Ważne że można sprzedawać dalej informację że rynek kuleje i ceny zaraz będą o połowę niższe ;)

No tak bo przecież turystyka i gastronomia ma się wspaniale. :D

Przecież napisałem wyraźnie o 2 mln, a nie 400k odstępnego, które było w ogłoszeniu.

I to by była inwestycja. Jaki jest sens w kupowaniu teraz drogich mieszkań w centrum, które i tak zobaczysz (wykończone) dopiero za 2-3 lata. Ile Ci to będzie zwrotu generowało? Może kiedyś wynajmiesz a może nie. A jeszcze po drodze ceny nieruchów spadną to już w ogóle jakaś biznesowa porażka a nie interes.

A taka restauracja czy klub na Kazimierzu - zupełnie co innego. Jeżeli kupujesz z lokalem to sobie może stać i się kurzyć. Za 3 lata będzie Ci generowała górę siana.
Ostatnio zmieniony 17 sty 2021, 20:28 przez anubis, łącznie zmieniany 1 raz.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:

ITGeek

Postautor: ITGeek » 17 sty 2021, 20:26

michal1984 pisze:Czytam już dłuższy czas ten wątek i postanowiłem się zarejestrować i napisać swoje przemyślenia.

Sam chcę teraz kupić większe mieszkanie dla swojej rodziny, celuję w mieszkanie 4 pokojowe (75-85 m2 ) w jednej z dzielnic na dość wąskim obszarze. Ceny na rynku pierwotnym w ciągu 2 lat mocno urosły, natomiast wtórny mocno spada od tego roku. Jestem w tej dobrej sytuacji, że nie nagli mnie czas mamy gdzie mieszkać, mieszkanie obecne wystarczy jeszcze spokojnie na 2 lata, nie nagli mnie polityka kredytowa, nie zamierzam sprzedawać obecnego mieszkania.

Postanowiłem poczekać albo na trafienie idealnie odpowiadającego mi mieszkania pod względem rozkładu nawet jeżeli będzie droższe niż rynek obecny, albo szukania ceny poniżej rynku przy akceptowalnym rozkładzie. Akurat mam to szczęście, że w mojej planowanej okolicy będą się budowały nowe bloki plus jest coraz większy wysyp mieszkań na rynku wtórnym więc powinno to pozwolić na zakup w rozsądnej cenie. Osobiście spodziewam się obniżek, bo banki dość mocno teraz pilnują się przy kredytach, a także liczę na możliwość szybkiego zakupu z rynku wtórnego ( atut szybkiej finalizacji transakcji). Jak będzie nie wiem to tylko przewidywania , od wakacji powoli oglądam rynek wtórny na żywo ( ceny z ogłoszeń 5-15% idzie szybko zbić na tych co mnie interesowały ze względu na metraż), żadne mieszkanie nie odpowiadało mi w 100% , mając czas postanowiłem więc czekać.

Tak więc zakup mieszkania dla siebie, mając już doświadczenia nie jest łatwe, bo większość minusów wychodzi podczas pierwszego oglądania i bajki sprzedających na nic się zdają. Większość mieszkań oglądanych w wakacje i wrześniu wisi do dzisiaj, ceny obecnie takie jak oferowana mi po obniżce, więc idzie dalej coś urwać. Segment dużych mieszkań dla rodzin nie sprzedaje się tak łatwo i tu trzeba albo mieć świetną lokalizację i rozkład albo super cenę.

Osobiście lubię poczytać polemikę na tym forum, każde zdanie na wzrost czy spadek cen merytoryczny jest wartościowy i oby takich było jak najwięcej.

Witaj,

moglbys powiedziec
Tak więc zakup mieszkania dla siebie, mając już doświadczenia nie jest łatwe, bo większość minusów wychodzi podczas pierwszego oglądania i bajki sprzedających na nic się zdają

na bazie doswiadczen jakie sa to minusy? Pozdrawiam

pozdro

Postautor: pozdro » 17 sty 2021, 20:50

Wklejałem ostatnio parę przykładów mieszkań, i ciągle są po około 7000zł/m2
Czyżyny, Górka Narodowa, Kurdwanów, Bieżanów/Prokocim, Nowa Huta, Mistrzejowice. Pełno tego w sumie.
Wiadomo, z reguły nie kawalerki, ale normalne mieszkania 60-80m2

abc

Postautor: abc » 17 sty 2021, 20:55

Bialy pisze:Gdzie kupiłeś Pozdro rok temu za 6.5k, jak na ruczaju jakieś 8k trzeba było dać, a na klinach 6k.

niedawno pisal ze ma tylko mieszkanie na wroclawskiej kupione jakies 4 lata temu i chetnie by kupil wieksze, ale poki co nie ma funduszy...no ale na internecie mozna pisac wszystko ;)

co do szczepionki, to moze i jest, ale zeby osiagnac odprnosc standa, to jeszcze troche czasu minie medonet.pl/porozmawiajmyoszczepionce/szczepionka-na-covid-19,.,artykul,58328020.html do tego czasu raczej nie wrocimy do 100% normalnosci, przykre ale niestety tak na obecna chwile wyglada sytuacja. Inna sprawa to skutecznosc tej szczepionki, oby wszystko poszlo w dobrym kierunku, ale niestety na obecna chwile mamy mnostwo niewiadomych.
Ostatnio zmieniony 17 sty 2021, 20:58 przez abc, łącznie zmieniany 1 raz.

platinium

Postautor: platinium » 17 sty 2021, 20:57

anubis pisze:
WiktorR pisze:Anubis tez uważam, że mieszkania spadną przynajmniej wartościach realnych w nominalnych niekoniecznie.
Niestety twój osąd przez to, że sam chcesz kupić mieszkanie nie jest obiektywny.

PS. To jest post z 20.10.2020. Twierdziłeś, że w optymistycznym wariancie szczepionka będzie pod koniec przyszłego roku.
Ja dziś przyjąłem druga ostatnia dawkę tejże szczepionki ;)

Całe szczęście, że nie miałem racji co do szczepionki, bo ileż można trwać w tych lockdownach.

Co do cen to one już spadły. Przecież indeks urban.one wskazuje to wyraźnie. Jak już bardzo nie ufamy Cenatorium to każdy sobie może złożyć wniosek do Rejestru Cen i Wartości Nieruchomości i sam sprawdzić, ale to zasadniczo to samo, bo Centarium bierze dane z baz gminy.

Ofertowe też spadną. Jeżeli będzie tak jak przepowiada p. Anna Karaś z Cenatorium, w sensie, że kończą się pieniądze "inwestycyjne" (te, które wypłynęły z banków w wyniku obniżenia stóp) to zostaną konsumenci. Co z tego, że ktoś nawet będzie chętny na zakupy za 150% względem szacunków rzeczoznawcy jak odbije się od banku i nie dostanie kredytu. Tj. dostanie, ale tylko na rzeczywistą wartość nieruchomości.

Ale ten raport to średnia dla dużych miast. Nie dla Krakowa. Raporty NBP czy GUS prowadzą dane dla poszczególnych miast.
Biorąc największe miasta to w Wawie ceny na wtórnym spadły w 3 kwartale o 3%, a we Wrocławiu o 2,5%. W Krakowie według wszystkich raportów nt. poszczególnych miast w II/III kwartale ceny transakcyjne rosły. To że średnia dla 6 miast jest taka, nie oznacza że w każdym mieście ceny zachowują się tak samo.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 17 sty 2021, 21:23

platinium pisze:Ale ten raport to średnia dla dużych miast. Nie dla Krakowa. Raporty NBP czy GUS prowadzą dane dla poszczególnych miast.
Biorąc największe miasta to w Wawie ceny na wtórnym spadły w 3 kwartale o 3%, a we Wrocławiu o 2,5%. W Krakowie według wszystkich raportów nt. poszczególnych miast w II/III kwartale ceny transakcyjne rosły. To że średnia dla 6 miast jest taka, nie oznacza że w każdym mieście ceny zachowują się tak samo.

Nawet z raportu Cenatorium wynika, że w III kwartale lekko wzrosły w porównaniu do I kwartału... a z końcem roku znowu zaczęły spadać. W całym okresie pandemii były niższe niż przed nią. Finalnie na listopad były ok. 5% niższe w porównaniu ze szczytem, dane za grudzień dopiero przed nami.

Obserwuję ceny za pośrednictwem tej platformy w mojej okolicy i średnia wychodzi niższa. W Krakowie jest obecnie dokładnie tak jak mówiła p. Anna Karaś w wywiadzie dla Pulsu Biznesu - transakcji jest mniej, sprzedają się głównie tańsze mieszkania, średnia wyraźnie tąpnęła. A jak ktoś nie wierzy, niech sobie kupi licencję za te dwie stówki i poobserwuje lub zamówi szacunki u rzeczoznawcy. Tak naprawdę jakby obserwować tylko centrum to spadki są już ok. 10%, ale pewnie ceny są nieco wyższe na obrzeżach miasta, bo ludzie teraz wolą domy / duże mieszkania z ogródkiem i normalnym garażem (co widać np. po wynikach sprzedaży Interbudu na Klinach vs. ich inwestycje w centrum, które leżą).

Bettyw1

Postautor: Bettyw1 » 17 sty 2021, 21:30

pozdro pisze:Wklejałem ostatnio parę przykładów mieszkań, i ciągle są po około 7000zł/m2
Czyżyny, Górka Narodowa, Kurdwanów, Bieżanów/Prokocim, Nowa Huta, Mistrzejowice. Pełno tego w sumie.
Wiadomo, z reguły nie kawalerki, ale normalne mieszkania 60-80m2

Powiedz mi, gdzie na Czyżynach są mieszkania 60-80m2 za ok. 7000, z wyjątkiem Centralna Park od develii, gdzie termin oddania to 2023r :?:

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”