Nowa 5 Dzielnica - Centrum Nowoczesnych Technologii (CNT) - opinie i forum
Re: Nowa 5 Dzielnica - Centrum Nowoczesnych Technologii (CNT) - opinie i forum
A co Państwo sądzicie o tym, że deweloper nie zgadza się na zapis,że przeniesienie własności ma być bez obciążeń hipotecznych po zapłacie całej kwoty za mieszkanie. Maja to zamieszczone w prospekcie a do umowy nie chcą wprowadzić.
pozdro pisze:Z punktu widzenie mieszkancow to bez znaczenia. Ogolnie pic na wode fotomontaz. Sytuacja wyglada tak. Miasto odklada uchwalanie planu zgospodarowania bo chce wyciagnac od dewelopera 9mln zl za przeksztalcenie gruntu. Choc sad wielokrotnie orzekal ze takie oplaty sa bezpodstawne. Zwlaszcza ze kto by w xxi wieku wpadl na pomysl realizacji fabryki miedzy blokami na Wroclawskiej i wiadomo ze naturalnoe ten grunt jest pod mieszkaniowke. Zabieg miasta jest pod publike zeby powiedziec probowalismy ale sie nie udalo. Przy okazji opozniaja uchwalenie planu miejscowego w ten sposob deweloper moze zaczac budowac kolejne bloki na wzetkach. Ogolnie sytuacja jest o tyle kuriozalna ze ten sam prezydent co teraz chce od dewelopera 9mln zl wpisal w autopoprawce 8.5mln zl kasy na wybudowanie deweloperowi drogi dojazdowej do blokow. Co prawda taka droga miejska bedzie publiczna, a nie wewnetrzna (potencjalnie zaszlabanowana), ale to i tak na jedno wyjdzie bo raclawicka juz teraz ruch odbywa sie wahadlowo bo nie da sie wyminac obok parkukacych aut. Poznanska na wylocie w Lokietka ma serpentyny. Wiec watpliwe zeby tam jakikolwiek tranzut mogl moec miejsce. Wiec to typowo droga 30km/h lokalna osiedlowa ze skrzyzowaniami rownorzednymi. W efekcie rzadnie 9mln zl od dewelopera i dawanie mu tydzien wczesniej 8.5mln zl na droge ktora inaczej musialby sobie sam zbudowac to jakies kuriozum. Takie jakies zagrywki o ustawki. Troche pod publike troche moze zeby opoznic mzpz bo deweloper nie zdarzyl z jakas wzetka na pozostale 6 blokow. Pytanie co to za pomysl budowania samycu blokow skoro przy torach kolejowych duzo lepiej byloby zbudowac fajne biurowce ktore bylybu dobrze skomunikowane SKA ze stacja w Lobzowie wzdluz torow kolejowych. Jednak nie byloby takiej monokultury a wiecej mixu. W lokalach pojawilyby sie jakies uslugi typu restauracje. Tak to obecnie nie ma nawet gdzie zjesc obiadu.
Jeżeli do osiedla ma być dodatkowa droga dojazdowa to chyba będzie ok bo Wrocławska korkuje się już teraz, a budowa kolejnych bloków tylko to spotęguje. Wiem, że kiedyś miała powstać budowa drogi (plany od 2015) przy torach kolejowych między racławicką a łokietka/poznańską. Czy o tym piszesz? Wiem, że jest planowany nowy tunel przy racławickiej, ale nie wiem czy tylko dla pieszych czy dla aut. Nie znalazłam informacji, że to inwestycja na ten rok. Chyba, że na kolejny rok?
Droga i tak by byla bo zeby zbudowac 4 bloki przy torach deweloper musialby podciagnac obok nich droge. Roznica jest taka ze teraz finansuje ja miasto i wpisal prezyden 8mln zl do budzetu na 3 lata. A potem robia niby problemy ze chca 9mln zl od dewelopera za przeksztalcenie terenu. Gdzie wielokrotnie sad orzekal ze te 25% oplat sa bezpodstawne. Ja bym wolal zeby droge zbudowal deweloper bylaby wtedy prywatna wewnetrzna tak jak byc powinno mieszkancy beda miec wyjazd. Natomiasy nie byloby zakusow do wpuszczaniq tranzytu miedzy bloki. Choc sam tranzyt tam jeat raczej maloprawdopodobny ze wzgledu na waskie gardla przy lokietka gdzie sa serpentyny oraz raclawicka gdzie jest parkowanie na ulicy i ruch jest wahadlowy.
Na poczatku mialabyc tam sama sciezka rowerowa i ciag pieszy. Potem radni dopisali droge. Ja wole tak jak pisalem droge osiedlowa wewnetrzna za szlabanami dla bezpieczenstwa zeby sie nie zrobil sciek komunikacyjny. Tranzyt z polnocy miasta to moga wyprowadzac ul. Milosza przez przemyslowe tereny zabinca. Co do finansowaniq to autopoprawki prezydenta do budzetu 2018 jest tam wpisane polaczenie drogi lokalnej 30km/h z Raclawickiej do Lokietka wzdluz torow. Aktualnie jest 300 tys na przygotowanie, na kolejny rok tez podobna kwota i na za 2 lata 8mln zl na wykonanie. Czyli pewnie projekty i dokumentacje i budowa. Nadzieja ze ktos ta autopoprawke wykresli, wladza sie zmieni. No i ta droga nie powstanie. Z punktu widzeniq mieszkancow ulice miedzy blokami i tak beda podpiete do 3 drog. Raclawickiej 3-4 bloki. Tej nowej co powstaje przy Wroclawskiej 67 az pod tory, no i do poznanskiej lokietka, pewnie ze 2 poprzeczne powstana za 2 rzedem budynkow i za 4 rzedem (przy torach). Wiec naprawde miasto nie powinno ustrzesliwiac mieszkancow. Co do przebicia tunelu wyciecia drzew i zabetonowania zieleni na skrzyzowaniu Kijowska/Wroclawska to to jakies kuriozum. Dobrze jest jak jest. Lepiej nie bedzie co najwyzej wiecej saplin i samochodow na Kijowskiej/Wroclawskiej. Juz teraz na tym odcinku Kijowska - Lobzow tak smierdzi spalinami ze nie da sie normalnie isc zeby pluc nie stracic. Przy torach lepiej zeby powstala alternatywa dla pieszych i rowerzystow z dala od spalin. Natomiast tranzyt z polnocy i zielonek lepiej wposcic z Dr. Twardego w Milosza i w 29 listopada /wita stwosza. Duzo aut z azorow i pradnika pojedzie wtedy przez wybickiego i dr twardego do centrum.
kolorowka pisze:pozdro pisze:Z punktu widzenie mieszkancow to bez znaczenia. Ogolnie pic na wode fotomontaz. Sytuacja wyglada tak. Miasto odklada uchwalanie planu zgospodarowania bo chce wyciagnac od dewelopera 9mln zl za przeksztalcenie gruntu. Choc sad wielokrotnie orzekal ze takie oplaty sa bezpodstawne. Zwlaszcza ze kto by w xxi wieku wpadl na pomysl realizacji fabryki miedzy blokami na Wroclawskiej i wiadomo ze naturalnoe ten grunt jest pod mieszkaniowke. Zabieg miasta jest pod publike zeby powiedziec probowalismy ale sie nie udalo. Przy okazji opozniaja uchwalenie planu miejscowego w ten sposob deweloper moze zaczac budowac kolejne bloki na wzetkach. Ogolnie sytuacja jest o tyle kuriozalna ze ten sam prezydent co teraz chce od dewelopera 9mln zl wpisal w autopoprawce 8.5mln zl kasy na wybudowanie deweloperowi drogi dojazdowej do blokow. Co prawda taka droga miejska bedzie publiczna, a nie wewnetrzna (potencjalnie zaszlabanowana), ale to i tak na jedno wyjdzie bo raclawicka juz teraz ruch odbywa sie wahadlowo bo nie da sie wyminac obok parkukacych aut. Poznanska na wylocie w Lokietka ma serpentyny. Wiec watpliwe zeby tam jakikolwiek tranzut mogl moec miejsce. Wiec to typowo droga 30km/h lokalna osiedlowa ze skrzyzowaniami rownorzednymi. W efekcie rzadnie 9mln zl od dewelopera i dawanie mu tydzien wczesniej 8.5mln zl na droge ktora inaczej musialby sobie sam zbudowac to jakies kuriozum. Takie jakies zagrywki o ustawki. Troche pod publike troche moze zeby opoznic mzpz bo deweloper nie zdarzyl z jakas wzetka na pozostale 6 blokow. Pytanie co to za pomysl budowania samycu blokow skoro przy torach kolejowych duzo lepiej byloby zbudowac fajne biurowce ktore bylybu dobrze skomunikowane SKA ze stacja w Lobzowie wzdluz torow kolejowych. Jednak nie byloby takiej monokultury a wiecej mixu. W lokalach pojawilyby sie jakies uslugi typu restauracje. Tak to obecnie nie ma nawet gdzie zjesc obiadu.
Jeżeli do osiedla ma być dodatkowa droga dojazdowa to chyba będzie ok bo Wrocławska korkuje się już teraz, a budowa kolejnych bloków tylko to spotęguje. Wiem, że kiedyś miała powstać budowa drogi (plany od 2015) przy torach kolejowych między racławicką a łokietka/poznańską. Czy o tym piszesz? Wiem, że jest planowany nowy tunel przy racławickiej, ale nie wiem czy tylko dla pieszych czy dla aut. Nie znalazłam informacji, że to inwestycja na ten rok. Chyba, że na kolejny rok?
Czy macie może jakieś bardziej potwierdzone informacje o przyznaniu tych 8 mln na budowę drogi? Po waszych wpisać przeglądnąłem budżet i znalazłem jedynie kwotę 300 tyś w 2018 r. O budowie drogi mówi się w tej okolicy dużo i napewno by się przydała.
Jest autopoprawka na 2018 prezydenta majchrowskiego. 300 tys. w tym roku, 300 w 2019 i 8mln w 2020. Bo to dokumentacja, projekt, etc. Tylko tak jak pisze, ja wolę żeby to upadło, np. w ten sposób, że deweloper nie da tych 9mln zł miasto zrezygnuje i deweloper sobie sam tą drogę zbuduje. Dla mnie to bezpieczniejsze jak to deweloper wybuduje będzie drogą prywatną osiedlową, a nie taką że miasto nam nagle zrobi autostradę. Bo tam na różne pomysły mogą wpaść typu zaorać Pasy zieleni pod betonowe parkingi, poszerzyć pasy ruchu, wpuścić tranzyt, zrobić jakieś durne estakady. Oni w urzędzie totalnie nie myślą o potrzebach mieszkańców żeby sie łatwo wyjeżdżało z osiedla tylko o potrzebach mieszkańców zielonek, żeby im się szybko przelatywało pod naszymi oknami i smrodziło spalinami. Jak deweloper zbuduje to zrobi to tak żeby przedewszystkim kupujący mieszkania byli zadowoleni, czyli mieli dojazd ale można jakieś szlabany dodać czy coś i ukrucić tranzyt. Musisz poszukać w materiałach sesyjnych poprawek prezydenta Miasta Krakowa, sesja z 20 grudnia 2017 z tego co pamiętam.
krakow.onet.pl/straca-mieszkania-sadowy-spor-dewelopera-z-urzedem/g61wxcp
-
Witam, zakupilem mieszkanie w budynku A5 i jestem troche zaniepokojony obecna sytuacja. Rozwazam nawet konsultacje z bankiem (w ktorym zaciagnalem kredyt) w sprawie mozliwosci wstrzymania wyplat transz dopoki sytuacja nie stanie sie jasna, choc licze na to, ze bank zna doskonale temat i sam go monitoruje.
Nie jestem specjalista w takich kwestiach, ale czy jest ktos w stanie wypowiedziec sie na temat potencjalnych zagrozen, czy trudnosci, ktore moze niesc obesny spor spolki z miastem ? Z gory dzieki
Nie jestem specjalista w takich kwestiach, ale czy jest ktos w stanie wypowiedziec sie na temat potencjalnych zagrozen, czy trudnosci, ktore moze niesc obesny spor spolki z miastem ? Z gory dzieki
Ja nie zdążyłam podpisać umowy, mam na razie rezerwacyjną, ale mój prawnik kazał mi się wstrzymać z podpisaniem deweloperskiej. Przypuszcza ze będą chcieli się dogadać. Przedłuzyłam umowę rezerwacyjną do końca kwietnia.
-
Dziekuje za szybka odpowiedz. Twoja decyzja jest zrozumiala, lepiej nie wiazac sie umowa deweloperska podczas jakichkolwiek niescislosci. Znam przypadki z przeszlosci, w ktorych takie spory ciagnely sie latami. Mam nadzieje, ze w tym przypadku wszelkie kwestie zostana szybko wyjasnione i obecna sytuacja w zaden sposob nie odbije sie na nabywcach mieszkan. Sytuacja kuriozalna i ciezko mi uwierzyc, ze po otrzymaniu pozwolenia na budowe moze wyniknac taki problem. Brak slow, takie rzeczy tylko w Polsce !
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”